Siirretäämpä tuolta sekalaisista kysymyksistä aihetta paremmin vastaamaan ketjuun, eli tänne.
Olen siis lähdössä pidemmälle ulkomaanreissulle ja tekisi mieli ostaa kamera matkaan. Valokuvauskokemus on siis täysi nolla, joten en tiedä yhtään mihin ominaisuuksiin pitäisi kiinnittää huomiota. Eli sellainen aloittelijan kamera. Tässä olisi reilu kuukausi aikaa opetella asetuksia ja miten niitä kuvia otetaan.
Onko siis mitään järkeä lähteä edes ostamaan kameraa näillä lähtökohdilla, vai tyytyäkö vain älypuhelimen tarjoamaan laatuun?
No niin, takaisin asiaan. Et kertonut vieläkään, minkäkokoista ja -hintaista kameraa ajattelit. Eli lyhyt peruskurssi lienee paikallaan.
Järkkärillä saat parhaat kuvat, mutta parhaisiin kuviin tarvitaan perehtymistä kameran toimintoihin ja ennen kaikkea rahallista satsaamista linsseihin. Kuukaudessa et ehdi opetella käyttämään niitä edistyneitä toimintoja.
Voit toki hommata järkkärin, sellaisen "ison" tai sitten pienemmän peilittömän (kaikki perusmallitkin tekevät nykypäivänä hyvää jälkeä) ja laittaa sen täysautomatiikalle. Sun ei tarvitse kuin varmistaa, että valitsin on automatiikalla ja sun tehtävä on painaa laukaisinta. Keskimäärin saat kyllä hienompia kuvia, jos opettelet ne toiminnot (aukon esivalinta on matkailijan normiasetus). Luontokuvaajat käyttävät suljinajan esivalintaa, mutta se ei kuulu peruskurssiin. Kuukaudessa opit kyllä valitsemaan tarkennuspisteen, mikä on aika oleellinen taito. Hyvä tilannekuva menee pilalle, jos kamera tarkentaa sinne, minne se arvaa sinun tarkentavan ja arvaus on väärä. Mutta se ei tarkenna siihen, mihin ajattelit sen terävän osan kuvasta osuvan. Se tarkennuspisteiden käyttö vaatii hiukan opettelua, mutta ei ole mikään ylivoimainen tehtävä. Sen verran pitää olla tarkkana sen automatiikan kanssa, että täydessä dummy-moodissa, ns. vihreä laatikko, tarkennuspisteitä ei voi ehkä valita, vaan kamera arpoo senkin. P-moodissa kamera tekee kaikki muut valinnat, mutta sinä sentään voit valita tarkennuspisteen.
Jos linssinvaihto ei kiinnosta, valintasi on edistynyt pokkari. Minusta siinä kategoriassa ei ole muita vaihtoehtoja kuin Sony RX100. Pirun pätevä peli. Ainoa miinus on se, että siinä ei ole etsintä, vaan tähtääminen tehdään takatelkkarin kautta. Kirkkaalla kelillä välillä ihan arpapeliä. Kuvat kyllä kestävät jälkikäsittelyä ja aika rajuakin rajaamista jälkikäteen. Joskus tarpeen noilla pokkareilla.
Jos ostat järkkärin, ota mieleisesi malli sillä yleisputkella, 18-50mm, 18-135mm, riippuu hiukan valmistajasta. Sillä onnistuu maisemakuvaus ja on hiukan zoomivaraakin, jos pitää yrittää saada kohde hiukan lähemmäs. Ei tuo zoomi mihinkään ihmeisiin pysty, sitä varten on ne kalliit ja kookkaat teleputket.
Jos järkkäri on liian kova pala, jonkinlainen kompromissi on ne peilittömät. Niissä on yhtä lailla vaihdettava optiikka, mutta ne ovat fyysisesti paljon perinteistä järkkäriä pienempiä. Kuvanlaadussa et häviä mitään. Sony a6000 16-50mm kittiputkella (eli myydään pakettina) on erittäin hyvä kompromissi. Siinä on etsin, joten tähtääminen on pirun paljon varmempaa kuin niillä malleilla, missä on pelkkä takatelkkari. Myös Olympuksella on hyviä peilittömiä, OM-D tai Pen -sarjat. Tästä kategoriasta melkein lähtisin suosittelemaan sinulle kameraa, koska ruokahalu kasvaa joskus syödessä ja ne ovat koostaan huolimatta aika liki täysverisiä kameroita. Putkivalikoimaa voi kartuttaa tarpeiden ja osaamisen kasvaessa. Alkuvaiheissa täysautomatiikka on kaveri. Noiden esivalintojen käyttäminen ei ole rakettitiedettä, mutta sen pitää olla tositilanteessa selkäytimessä, tai kuva voi mennä pilalle.
Palataan sitten noihin aukkoihin, suljinaikoihin, ISO-herkkyyksiin, RAW-kuviin ja valkotasapainoihin sitten, kun on sen aika.
Tärkein asia kertauksena: opettele tarkentamaan sillä uudella kamerallasi ennen kuin lähdet reissuun! Lopputuloksen näet vasta tietokoneelta, kameran ruutu ei kerro asiaa riittävän tarkasti. Kuvan pitää olla terävä sieltä, mihin tarkennat. Muualta voi olla sumeaa, jos sellaista tehokeinoa hakee kuvaan. Jos kuva ei ole terävä sieltä mistä pitäisi, se voi olla joko tärähtänyt tai väärin tarkennettu. Opettele ne tilanteet, missä tuota voi tapahtua. Hämärässä tärähtää helpommin.