Mainos

Jatkoajan viininystävät

  • 107 645
  • 656
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Varmaan tulee viharyöppy niskaan, mutta tulipa ostettua pullo vuoden 2003 Dom Perignonia odottamaan pojan 18-vuotissyntymäpäivää. Säilytystä pitää miettiä kun mitään viinikellaria/viinikaappia ei entuudestaan ole. Katselin joitain pieni viinikaappeja, niin muutamalla satasella näyttäisi jo saavan varmasti ihan asiansa ajavan kaapin, mutta pitänee mittailla pullon kokoa, että sen saa sinne mahdutettua fiksusti.

Mitään suosituksia säilytyskaapeista (noinniikuin kohtuubudjetilla)?
Miksi pitäisi tulla viharyöppy?

Hankittiinpa viinikaappi sitten yhden arvopullon innoittamana tai muista lähtökohdista, niin suosittelen hankkimaan kunnollisen, jos ylipäätään hankitaan mitään. Prismojen ja markettien kodinkoneosastoilta saa viinikaapiksi kutsuttuja esineitä alkaen 100-200 euroa, mutta noista tulee ennen pitkää vain paha mieli. En olisi yhtään yllättynyt, että sinäkin huomaisit ajattelevasi jossakin vaiheessa, että voisihan siinä kaapissa jotain muutakin säilyttää kuin pojalle hommattua domppapulloa. Siinä vaiheessa jokin todella minikokoinen kaappi lähinnä vituttaa, varsinkin kun huomaa, että se ei teknisesti ottaen ole kovinkaan kaksinen säilytyspaikka nimen omaan viineille. Lisäksi kaapin pitäisi olla mm. tärinätön tai ainakin melko tärinätön, jota nuo halvimmat tekeleet eivät ikinä ole.

Kannattaa tosiaan miettiä, onko mielessä kypsymässä jotakin muuta mahdollista käyttöä viinikaapille kuin tuon yhden samppanjapullon säilyttäminen. Ihan jokin perustason hyvälaatuinen ja riittävä syvä yksi- tai monilämpötilakaappi (oikea viinikaappi on aina riittävän syvä) käy silloinkin, jos tarkoitus on säiloä kaikenlaisia viinejä, joitakin kenties pitkään. Siis ei ole mielestäni niin tarkkaa, onko kaappi tuossa tilanteessa tarkoitettu ensisijaisesti säilytyskaapiksi vai tarjoilukaapiksi, kunhan se on viinikaappina kunnollinen.

Jos ei ole vielä edes tiedossa, onko viinien ympärille muodostumassa ikinä minkäänlaista harrastusta, mutta ihan paskaakaan kaappia ei haluttaisi ostaa, niin suosittelen tutustumaan nettipalstojen käytettyihin kaappeihin. Jonkin asiallisen merkkikaapin (EuroCave, Liebherr, jne.) voi saada muutamalla satasella, ja niillä on todennäköisesti elinikää vielä pitkästi edessä. Tekniset ominaisuudet ovat kuitenkin paremmat kuin markettikaapeissa.
 
Viimeksi muokattu:

BaronFIN

Jäsen
Juuh, viharyöppyä tarkoitin siinä mielessä että "arvopulloksi" tuli valittua tuollainen perinteinen kaikkien tuntema merkki, joka herättää allekirjoittaneessa kuitenkin pohjimmaisen ajatuksen siitä, että pullossa maksetaankin brändistä eikä niinkään vuosikertashampanjan laadusta. Eli Champangen alueelta löytyneen pienempiä, mutta laadukkaampia tuotteita vuosikertatuotetta silmällä pitäen. Domppa oli vain varma valinta.

Kiitokset vinkeistä, pitäneen tutustua käytettyjen viinikaappien markkinaan. Tarvitseeko näitä pulloja pyöritellä neljänneskierroksia kolmen kuukauden välein tasalaatuisuuden ylläpitämiseksi vai kuinka valmista tavaraa nämä ovat?
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Tarvitseeko näitä pulloja pyöritellä neljänneskierroksia kolmen kuukauden välein tasalaatuisuuden ylläpitämiseksi vai kuinka valmista tavaraa nämä ovat?
Ei tarvitse. Tuottajan tiloissa tapahtuva kypsytys ja siihen liittyvä pullojen kääntely on oma asiansa. Jälleenmyyntiin päätyvä tavara voidaan säilyttää paikallaan, mieluiten makuuasennossa. Tärkein asia on säilytys; tärinätön ja tasaolosuhteinen paikka, eikä ainakaan suoraa auringonvaloa pulloja kohti jos kaapissa on lasiovi.

Nyt joku viiniekspertti tietysti on jyrkästi eri mieltä siitä, että ainakin määrättyjä kalliita vintage-juomia tulisi käännellä aika ajoin, jos säilytysaika on todella pitkä. Joku muu saa paasata näistä.
 

Kyle

Jäsen
Lyhyestä virsi kaunis. Tiedän että moni tuskastelee saman ongelman kanssa kun menee hakemaan alkosta viinin ja loppujen lopuksi ei ole mitään hajua mitä ostaa. Myyjä yrittää parhaansa mukaan auttaa, mutta itselle ei sinänsä ole väliä onko vivahteikas & kehittynyt vai marjaisa & raikas. Tärkeintä kriteeri olisi että on hyvän makuinen ja se jos joku on ollut tässä vuosien aikana kuin arpakupongin ostamista, joka lopulta ratkeaa kotona. Itse olen selaillut viinisuosituksia eri medioista ja kirjoista, mutta silti, ei se ole sama kuin jatkoaikalaisen mielipide. Itse jos löydän hyvän viinin, niin se unohtuu ajan kanssa ennen seuraavaa Alkon reissua. Lisäksi en tykkää ostaa samoja viinejä, vaan pyrin etsimään aina uuden hyvän ja silloin palautuu taas tuohon ikuiseen kierteeseen, joka muistuttaa lähinnä nopan heittoa. Samalla se on yksi syy miksi ei ole uskaltanut siirtyä ns. kalliimmalle levelille viinien suhteen.

Joten suositelkaa viinejä, mainitkaa hinta ja jos jokunen sana irtoaa niin sekin on plussaa.

Yksi itselle sopiva on Hardys Brave New World Shiraz Black Edition 2018 - punaviini, Australia. Alkossa 14,98 €. Kullattu fontti etiketissä mustassa pullossa kiinnittää ensimmäisen huomion viinihyllyissä, erottuu hyvin joukosta. En tykkää kliseistä mutta mielestäni todella aromikas tästä hintaluokasta, mutta samalla pehmeä eikä yhtään kitkerää jälkimakua. Nopealla googletuksella löytyi arvostelu, niin linkkaan sen niin ei tarvitse itse keksiä sen enempää jorinoita. Hardys Brave New World – tajuttoman upea uutuusviini Australiasta - Viinilinna

Itse luotan ja toivon jatkoaikalaisiin sen verran että seuraavan kerran kun menen ostamaan viiniä, niin voin ennen kauppaa menoa valita tästä ketjusta sopivan viinin ja tietää että nyt on laadukasta kamaa.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Tämähän on loputon suo, kuten itsekin kirjoitit.
Tätä voin kyllä omien makutottumusten perusteella suositella:
Errázuriz Estate Series Carmenere 2016 (Alko 13,60 €)
Chileläinen punkku, carmenere-rypäleestä. Mainittu rypäle ja chileläiset muutenkin osuvat omaan makuun hyvin. En oikein harrasta viinien sovittamista tietyn tyyppisiin ruokiin vaan siemailen ihan sellaisenaan. Makua pitää olla runsaasti, ja pehmeyttä.
Carmenere on vielä parempaa, jos löytyy reserva tai gran reserva.
Ja muuten olen sitä mieltä, että kun mennään yli 30-40 € tason, niin ei hararstelijan makunystyrät enää riitä sanomaan oliko hintansa väärtti. Minulle riittää tuo 10-20 € hintaluokka, ei tule karvaita pettymyksiä kuten alle 10 € viinien kanssa.

Oma suosikki juuri nyt on argentiinalainen Los Haroldos Malbec reserva, mutta sitä ei Suomen Alkon valikoimissa ole. Jos jossain satutte näkemään, niin kokeilkaa.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Kyle

Uncle Leo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, sympatiat altavastaajille
Huttunen, 8,99€ litran kartonkitölkissä. Voi juoda turvallisesti ilman pelkoa pullon hajoamisesta kesken vivahteikkaan illallisen. Tölkissä on teksti "Aika hyvä", joka kertoo kaiken oleellisen. Ei lupaa liikoja, muttei myöskään turhia nöyristele. Tarjoilee sen mitä lupaa, ei enempää eikä vähempää. Löytyy sekä valko- että punaviininä. Itse en punaviiniä juo joten pystyn suosittelemaan vain valkoviini-Huttusta.

Viinimaailman samikapanen/valtterifilppula. Voi tuurata ykkösketjussa tai pakkina, mutta paras tulos ulosmitataan kakkos-kolmoskentässä.
 
K

Kiekkokatsoja

Ihan hyvä ketju.
Mielipidejuttujahan nämä on. Joku tykkää makeammasta, toinen kuivemmasta. Ottaako sellaisenaan, vaiko jonkut tietyn ruoan kanssa? Jotkut viinit vaativat hieman pidemmän ajan "hengittämisen", eli ei suoraan pullosta naamariin.

Italialaisella viinillä ei voi pahasti mennä metsään. Toki moni muukin maa tekee hyvää viiniä.
Itselläni kokemusta lähinnä alkon "kyykkyviineistä", sillä en sijoita rahaa ylähyllyjen makuihin. No lomamatkoilla maistelen halpojen viinien lisäksi, lomamaan keskihintaisia viinejä.

Niin se suosittelu. No parasta lienee, kun kuvailee alkon myyjälle viinitarpeensa, niin yleensä saa hyvää juomaa.
 

Kyle

Jäsen
Ihan hyvä ketju.
Mielipidejuttujahan nämä on. Joku tykkää makeammasta, toinen kuivemmasta. Ottaako sellaisenaan, vaiko jonkut tietyn ruoan kanssa? Jotkut viinit vaativat hieman pidemmän ajan "hengittämisen", eli ei suoraan pullosta naamariin.

Tässäpä tämä ongelma on, että moni lähtee suosittelemaan viiniä juuri kuten kerrot. Itselle ei ole väliä onko viini makea, puolikuiva vai kuiva, tärkeintä on se on hyvän makuinen. Mielestäni viinimakua voi verrata jollaitasolla elokuvamakuun. Toiset tykkää komediasta, toiset kauhusta. Suurin osa ihmisistä tykkää hyvistä elokuvista genrestä riippumatta. Kuten elokuvissa, myös viineissä on ääripäät ja sitten tasaista massaa. Mielestäni tavalliselle viinin juojalle kuten itselleni, viinin suosittelu ja valitseminen on tehty liian haastavaksi.

Itselle on jäänyt epäselväksi että löytyykö oikeasti esimerkki viiniä, sanotaan hintaluokasta 10-40 €, joka on erinomainen naudanpihvin kanssa, mutta ilman sitä tai vaikka popconin kanssa se ei toimisi. Välillä tuntuu että sille annetaan liian suurta arvoa, että minkä kanssa viiniä juo.


Niin se suosittelu. No parasta lienee, kun kuvailee alkon myyjälle viinitarpeensa, niin yleensä saa hyvää juomaa.

Siis tämä on se mysteeri. Valkonen kalalle, punanen lihalle opetetaan jo ylä-asteen köksän tunnilla.
Yleinen tarve voi olla kuitenkin lauantai-ilta, saunan jälkeen television äärellä. Erinomainen viini hyvän sijaan, voi tehdä siitä lauantaisita vielä hitusen paremman. Mielestäni Alkon myyjät pyrkivät ohjaamaan valinnan mahdollisimman neutraaleihin viineihin, todennäköisesti etteivät tuota pettymystä, mutta samalla jäävät helmet löytymättä tavalliselta kuluttajalta. Pelkästään punaviinejä näyttäisi Alkon verkkosivuilla olevan +2700 eri nimikettä.
 
K

Kiekkokatsoja

Tässäpä tämä ongelma on, että moni lähtee suosittelemaan viiniä juuri kuten kerrot. Itselle ei ole väliä onko viini makea, puolikuiva vai kuiva, tärkeintä on se on hyvän makuinen. Mielestäni viinimakua voi verrata jollaitasolla elokuvamakuun. Toiset tykkää komediasta, toiset kauhusta. Suurin osa ihmisistä tykkää hyvistä elokuvista genrestä riippumatta. Kuten elokuvissa, myös viineissä on ääripäät ja sitten tasaista massaa. Mielestäni tavalliselle viinin juojalle kuten itselleni, viinin suosittelu ja valitseminen on tehty liian haastavaksi.

Itselle on jäänyt epäselväksi että löytyykö oikeasti esimerkki viiniä, sanotaan hintaluokasta 10-40 €, joka on erinomainen naudanpihvin kanssa, mutta ilman sitä tai vaikka popconin kanssa se ei toimisi. Välillä tuntuu että sille annetaan liian suurta arvoa, että minkä kanssa viiniä juo.




Siis tämä on se mysteeri. Valkonen kalalle, punanen lihalle opetetaan jo ylä-asteen köksän tunnilla.
Yleinen tarve voi olla kuitenkin lauantai-ilta, saunan jälkeen television äärellä. Erinomainen viini hyvän sijaan, voi tehdä siitä lauantaisita vielä hitusen paremman. Mielestäni Alkon myyjät pyrkivät ohjaamaan valinnan mahdollisimman neutraaleihin viineihin, todennäköisesti etteivät tuota pettymystä, mutta samalla jäävät helmet löytymättä tavalliselta kuluttajalta. Pelkästään punaviinejä näyttäisi Alkon verkkosivuilla olevan +2700 eri nimikettä.
Tähänpä voin kommentoida yhden oleellisen asian. Mulle ei ole niin tarkkaa, että onko viini hyvä vai täydellinen. Sen mukaan tänne kirjoitin.
Mulle viinimaku, menee samansuuntaisesti kuin ruokamaku. Jos on hyvä fiilis, ja tekee mieli viiniä, sama viini maistuu tavanomaista paremmalta.

Mutta jospa jotkut muut, suosittelevat ja kirjoittavat tänne täsmällisempiä suositusvinkkejä.
Itse paremminkin osaisin kertoa, mitä viinejä en enää osta. Melkoisen monta eri kyykkyviiniä olen ostanut, mutta tuli mielikuva että tarvitset vinkkejä keski ja ylähyllyjen ostoksiin.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Itselle on jäänyt epäselväksi että löytyykö oikeasti esimerkki viiniä, sanotaan hintaluokasta 10-40 €, joka on erinomainen naudanpihvin kanssa, mutta ilman sitä tai vaikka popconin kanssa se ei toimisi. Välillä tuntuu että sille annetaan liian suurta arvoa, että minkä kanssa viiniä juo.
Liian suurta arvoa? Minkä muun seikan kuin ruoan perusteella sitten haluaisit valita viinin? Viinin valinnassa kyse on juuri ruoan ja viinin sovittamisesta yhteen. Voit ilman muuta valita viinin myös sellaisenaan juotavaksi, mutta tässäkin tapauksessa on hyvä pitää mielessä, että viinistä saa määrätynlaisten ruoka-artikkelien kanssa enemmän irti. Jos esimerkiksi punaviini ei tule aterialle, niin vähänkin rotevampien viinien kaveriksi kannattaa katsoa vaikka muutamia kovia juustoja.

Tuo popcorn-juttu on minun korvaani trollausta. Kuka oikeasti miettii, sopiiko viini sekä naudanpihvin että popcornin kanssa, tai vain naudanpihvin kanssa? Viini valitaan pääruoan mukaan ja piste. Voi tietysti valita viinin myös siten, että se sopii läpi aterian nautittavaksi, mutta silloinkin neuvon sivuuttamaan jälkiruoat, joille valitaan omat viininsä, tai vaihtoehtoisesti jälkkärille ei tule lainkaan viiniä. Popcornille kukaan täysjärkinen ei mieti minkäänlaisia viinejä, mutta jos viiniä on pakko lipittää popparien kanssa, niin ota jokin mahdollisimman halpa liemi tai jääkaappiin viikoksi unohtunut pullonpohja, ja säästä mikä hyvänsä parempi viini muuhun tarkoitukseen. Tai ota mikä hyvänsä viininjämä, joka aterialta sattui jäämään. Suosittelen kuitenkin, että pihvin ja hyvän viinin jälkeen tulisi ihan jotain muuta jälkkäriä kuin popcornia. Popparit sopivat paremmin jälkimutusteltavaksi, jos on syöty vaikka kanansiipiä kepukaljan kanssa. Tai tarjousmaksalaatikkoa ja piimää.
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Itselle on jäänyt epäselväksi että löytyykö oikeasti esimerkki viiniä, sanotaan hintaluokasta 10-40 €, joka on erinomainen naudanpihvin kanssa, mutta ilman sitä tai vaikka popconin kanssa se ei toimisi. Välillä tuntuu että sille annetaan liian suurta arvoa, että minkä kanssa viiniä juo.
No esimerkiksi joku hintavampi Bordeaux Medoc menee hyvin voimakkaiden liharuokien kanssa, mutta on pelkästään juotuna melkoisen tunkkainen ja ahdistava kokemus. Moni voisi sanoa että viini ei ole hyvää, Cabernetin ominaisaromit kun eivät ole missään nimessä sieltä raikkaimmasta päästä.

Jos taas haluaa viinin, joka maistuu hyvältä myös sen liharuoan lisäksi, niin suositteleen esim Zinfandel-rypäleestä tehtyjä viinejä. Niissä on luonnetta riittävästi, mutta myös mineraalista raikkautta.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Kyle

Jurvanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Äsät!
Moi. Oon Jurvanen ja oon aika juntti viinien suhteen. Vaimo niitä juo (ja äiti), joten yleensä meillä on näitä perushalpoja kuivia viinejä sitten. Mutta koska mua myös närästää aika paljon, niin saavat sitten olla ihan keskenään nuo kuivat viinit. Eivät ole yhtään mun juttu.

Mutta!

Saksalainen Blitz Riesling (puolikuiva, linkki viinilehti piste fiihin, jonka arviosta jäntevään suutuntumaan en tajua hevon helvettiä) on tosi hyvä "about kympin pullo" (muistaakseni alle). Ei ole kitkerä, ei närästä ja sopii tuliaispulloksi. Yleensä on enemmän tai vähemmän kaikkien makuun, joten tosi turvallinen viinivalinta niille, jotka eivät viinistä mitään tiedä. Vahva suositus.

EDIT: lisätty linkki
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Suositelkaa jotain Alkosta saatavaa helppoa ja hedelmäistä (marjaisaa) viiniä sellaisenaan juotavaksi tai esim. juustojen kanssa? Hintakatto voisi olla vaikka 20 euroa, mutta ei ole niin justiinsa.

Plussaa jos saa pikkupullossa, mutta tämä taitaa karsia liikaa vaihtoehtoja.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
@Kyle: Kannattaa kysyä suosituksia siten, että kerrot samalla mihin tarkoitukseen viini tulisi. Voidaan tietysti toimia myös päinvastoin, eli heitetään täältä jokin hyvä viini malliksi, ja kerrotaan sille jokin käyttötarkoitus. Tämä on kuitenkin vähän hassua, kun sinähän sen käyttötarkoituksen päätät.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Kaverini on sommelier michelin tähden ravintolassa ja hän toi lihan kanssa juotavaksi Miss Harryä ja kertoi sen olevan omaan makuunsa parasta järkihintaista tähän käyttöön. Sen jälkeen olen juonut sitä varmaan 100 pulloa ja hyvää on ollut. Menee myös yksinään.

 

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kaverini on sommelier michelin tähden ravintolassa ja hän toi lihan kanssa juotavaksi Miss Harryä ja kertoi sen olevan omaan makuunsa parasta järkihintaista tähän käyttöön. Sen jälkeen olen juonut sitä varmaan 100 pulloa ja hyvää on ollut. Menee myös yksinään.


Tämä onkin kyllä todella hyvä viini. Kerrankin ollaan näköjään jostain asiasta samaa mieltä.

Itselleni uusi positiivinen tuttavuus viime ajoilta on ollut italialainen Passi Reali. Melko tuhti ja kivasti lämmittävä viini, jota olen sujuvasti vetänyt just juustojen kanssa. Lihaa en syö, mutta voisin kuvitella, että toimii siihenkin: Passi Reali Organico Appassimento 2018

Toinen italialainen, jonka parissa olen mm. seurustellut sujuvasti on tämä: Verrocchio Valpolicella Superiore Ripasso 2017
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Itseä kiinnostaa pikkupullot tai 1-2 litran tonkka jolle luvataan säilyvyys avattuna useampi viikko, valitettavasti kulutus on pientä mutta lasillisen haluaisi silloin tällöin. Onko tälläisiä?

Olen kokeillut ilmata pulloja, mutta ei se mulla toimi koska en juo edes pullollista viikossa.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Tadu

Kyle

Jäsen
Liian suurta arvoa? Minkä muun seikan kuin ruoan perusteella sitten haluaisit valita viinin? Viinin valinnassa kyse on juuri ruoan ja viinin sovittamisesta yhteen. Voit ilman muuta valita viinin myös sellaisenaan juotavaksi, mutta tässäkin tapauksessa on hyvä pitää mielessä, että viinistä saa määrätynlaisten ruoka-artikkelien kanssa enemmän irti. Jos esimerkiksi punaviini ei tule aterialle, niin vähänkin rotevampien viinien kaveriksi kannattaa katsoa vaikka muutamia kovia juustoja.

Tuo popcorn-juttu on minun korvaani trollausta. Kuka oikeasti miettii, sopiiko viini sekä naudanpihvin että popcornin kanssa, tai vain naudanpihvin kanssa? Viini valitaan pääruoan mukaan ja piste. Voi tietysti valita viinin myös siten, että se sopii läpi aterian nautittavaksi, mutta silloinkin neuvon sivuuttamaan jälkiruoat, joille valitaan omat viininsä, tai vaihtoehtoisesti jälkkärille ei tule lainkaan viiniä. Popcornille kukaan täysjärkinen ei mieti minkäänlaisia viinejä, mutta jos viiniä on pakko lipittää popparien kanssa, niin ota jokin mahdollisimman halpa liemi tai jääkaappiin viikoksi unohtunut pullonpohja, ja säästä mikä hyvänsä parempi viini muuhun tarkoitukseen. Tai ota mikä hyvänsä viininjämä, joka aterialta sattui jäämään. Suosittelen kuitenkin, että pihvin ja hyvän viinin jälkeen tulisi ihan jotain muuta jälkkäriä kuin popcornia. Popparit sopivat paremmin jälkimutusteltavaksi, jos on syöty vaikka kanansiipiä kepukaljan kanssa. Tai tarjousmaksalaatikkoa ja piimää.

Tää oli just semmosta shaissee mitä voi kuulla vain "muka" viiniasiantuntijalta tai alkonmyyjältä. Nää jutut opetetaan kuten sanoin peruskoulussa, silti ei tarvitse olla kaavoihin kangistunut. Tunnen helvetin monta ihmistä jotka tilaa ravintolassa lasin viiniä, ostaa illan viettoon pullon viiniä tai juo muuten vaan silloin lasinviiniä. Ei siihen oikeasti tarvita mitään ruoka perustetta, vaikka vanhoollisimmat niin kuvittelevatkin.
Ja jos käyttötarkoitus on nauttia hyvästä viinisitä, niin niitä voi suositella tässä ketjussa.

Tykkään lähinnä punaviinistä, oluen, konjakin ja viskin lisäksi. Onkin mielenkiintoista miksi juuri viineistä ja niiden valintaan pitää olla perusteet. Vaikka käyttötarkoitus voi olla sama, hyvää punkkua silloin tällöin lasillinen.

Tykkään lukea juttuja vuosikymmeniä vanhoista satojen eurojen pulloista, vaikka budjetti lasketaankin kympeissä.
 

MPN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Jos kotiterassille haluaa helpohkon viinin joka kelpaa myös emännälle, niin Black towerin Bubbly pink -roseviini kannattaa kokeilla. N. 10e pullo ja hyvin "helppo". Oma emäntä tykkää sitten Black labelin moscato-valkoviinistä, suosittelen myös kokeilemaan.

Punaviinistä Villa Valentina Sangiovese organic on myös uponnut hyvin. Sekä ihan leffan parissa että lihapadan kanssa.

Tosin itselle valkoviineistä melkein kaikki puolikuivat, hapokkaat saksalaiset viinit maistuvat. Tai yhtään pahaa ei ole vielä tullut vastaan. Tai jos vähän kasvatetaan tuota, niin maan pitää olla ehdottamasti Saksa, puolikuiva tai puolimakea sekä keskihapokas tai hapokas. Muutaman kerran koittanut muista maista, mutta joku ei ole natsannut. Tiedä sitten onko se päästä kiinni, kun punaviineissä ei tuo maa vaikuta olevan niin tarkka.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Jupe

Rod Weary

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Tää oli just semmosta shaissee mitä voi kuulla vain "muka" viiniasiantuntijalta tai alkonmyyjältä.
Höpsis, tuo oli faktaa. Suosittelen sulle hyvää viinikurssia. En tosin tiedä, mistä sellaisen kotomaasta löytää. Siellä tullaan kertomaan nuo samat asiat, koska ne ovat faktaa. Jos et kuuntele tai ymmärrä, niin sille ei sitten voi mitään.

Juustojen kanssa edelleen joku makea jälkkäriviini.

PS. Ota sieltä hyllystä sellainen puteli, minkä kuvake viittaa seurusteluviiniin. Ruokaviinit on merkattu eri symboleilla.
 

Kheldaur

Jäsen
Suosikkijoukkue
Philadelphia Flyers, Leijonat, (Saipa).
Suositelkaa jotain Alkosta saatavaa helppoa ja hedelmäistä (marjaisaa) viiniä sellaisenaan juotavaksi tai esim. juustojen kanssa? Hintakatto voisi olla vaikka 20 euroa, mutta ei ole niin justiinsa.

Plussaa jos saa pikkupullossa, mutta tämä taitaa karsia liikaa vaihtoehtoja.


Voisin suositella seuraavia: (Linkit Alkon sivuille).
Valkoviinit:

Mukavan hedelmäinen, sopii seurusteluviiniksi.

Hivenen kuivempi kuin tuo ylempi, mutta varsin maukas.

Punaiset:

Hedelmäinen, hieman tuhti, mutta sopii juustojen pariksi mielestäni kivasti.
Saman firman Apothic Inferno on myös varsin maukas.

Tuota tuli juotua päivänä eräänä naudanlihan kanssa. Kokeililsin juustojen pariksi myös.
 

Falling Star

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Punaviinistä Villa Valentina Sangiovese organic on myös uponnut hyvin. Sekä ihan leffan parissa että lihapadan kanssa.


Tälle suositus. Itse nautin viinini joko lätkää katsoessa ja kitaraa soitellessa, silloin ollaan lähellä aloittajan tilannetta ja lasiin koitetaan löytää miellyttävän makuista juotavaa hintaluokasta 10-20e.

Samaa mieltä Kiekkokatsojan kanssa, italialaisella osuu usein hyvään valintaan. Oma suursuosikkini on vahva Cortese, jonka hyllyn olen jo kolmesta Alkosta ja nettikaupasta ostanut tyhjäksi. Valitettavasti tätä ei taida enää olla tulossakaan ja saman tuottajan muita viinejä ei Alkosta saa.


Masin viinit on myös maistuneet oikein hyvin ja aina varma valinta omaan käyttötarkoitukseen.

Jos taas tarvitaan vain janojuomaa, niin bänditreeneissä tai pelireissujen paluumatkalla olen suosinut perinteistä El Tiempoa.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Tää oli just semmosta shaissee mitä voi kuulla vain "muka" viiniasiantuntijalta tai alkonmyyjältä. Nää jutut opetetaan kuten sanoin peruskoulussa, silti ei tarvitse olla kaavoihin kangistunut. Tunnen helvetin monta ihmistä jotka tilaa ravintolassa lasin viiniä, ostaa illan viettoon pullon viiniä tai juo muuten vaan silloin lasinviiniä. Ei siihen oikeasti tarvita mitään ruoka perustetta, vaikka vanhoollisimmat niin kuvittelevatkin.
Ja jos käyttötarkoitus on nauttia hyvästä viinisitä, niin niitä voi suositella tässä ketjussa.

Tykkään lähinnä punaviinistä, oluen, konjakin ja viskin lisäksi. Onkin mielenkiintoista miksi juuri viineistä ja niiden valintaan pitää olla perusteet. Vaikka käyttötarkoitus voi olla sama, hyvää punkkua silloin tällöin lasillinen.

Tykkään lukea juttuja vuosikymmeniä vanhoista satojen eurojen pulloista, vaikka budjetti lasketaankin kympeissä.
Harmi ettei asiallinen vastaus kelvannut. Kyse ei ole kaavoihin kangistumisesta, vielä vähemmän vanhoillisuudesta. Koska viiniä juodaan erittäin usein jonkin ruoan kanssa, niin jonkinlaisen järkevän parin hakeminen ruoalle ja viinille on ihan järkevä lähtökohta. Eikä tämä edellytä kalliita tai erityisen ”hienoja” viinejä. Joka tapauksessa suosittelen sinua kuuntelemaan, kun joku asiasta ainakin vähäsen ymmärtävä sinulle vaivautuu kertomaan.

Jos haluat nauttia sinulle sopivasta viinistä ihan sellaisenaan, niin kokeile rohkeasti muutamia erilaisia. Eri rypäleistä saadaan kovin erilaisia viinejä, yksi tykkää yhdestä ja toinen jostakin toisesta. Sinähän sen lopulta parhaiten tiedät, mikä sinua miellyttää.

Tässä muutamia keskenään erilaisia vaihtoehtoja Alkon hintahaarukassa 10-20 euroa (paitsi yhdessä kohdassa myös hintavampia, koska halpiksia ei siellä ole), kaikki suht laadukkaita, vaikka eivät mitään ihan klassikoita. Otan esimerkkejä neljästä rypäleestä, joista kaksi on valkoista ja kaksi punaista. Olen koettanut ottaa mukaan viinejä, joita on suht hyvin saatavilla myymälöissä. Siitä vaan kokeilemaan.

Gewürztraminer: aromaattinen valkoviini, usein jopa kukkean tuntuista viiniä antava rypäle, helposti tunnistettava ja varmasti erilainen. Nämä vaihtoehdot ovat Ranskan Alsacesta, joka tuottaa ehkä parhaat traminerit, myös alueen pinot gris’t ja rieslingit ovat usein loistavia. Nämä ovat suhteellisen kuivia, mutta ota myös joskus kokeeksi vaikka puolimakea traminer jos makeus maistuu (vihje: istuu tosi hyvin yhteen hieman tulisen tai aasialaisen ruoan kanssa, mutta juo toki vaikka sellaisenaan).
- Pfaff, 15,90€ 0,75l
- Wolfberger, 8,99€, 0,375l
- Gisselbrecht, 13,99€, 0,75l

Riesling: Usein aromikas, hedelmäinen, vaihtelevan hapokas body. Moni tykkää sellaisenaan ja monenlaisten aterioiden kanssa. Saksan ylivoimaisesti viljellyin rypäle, mutta hyviä rieslingejä tuotetaan muuallakin. Eka ja kolmas Saksasta, toinen Yhdysvalloista.
- Prinz von Hessen, 14,97€, 0,75l
- Kung Fu, 15,99€, 0,75l
- Deep Roots, 12,90€, 0,75l

Amarone: Amarone ei ole rypälelajike, vaan punaviinityyppi. Sitä valmistetaan tietyllä menetelmällä, josta voit lukea googlaamalla lisää. Tyypillisesti amaroneen sekoitetaan corvinaa, rondinellaa ja molinaraa. Mainitsen amaronet tässä siksi, että kerroit tykkääväsi yhdestä shiraz-viinistä. Aika usein suomalaiset pitävätkin hieman rotevammista viineistä, joihin on tavalla tai toisella saatu jämäkkyyttä, usein jäännössokerilla. Amaronet eivät ole halvimpia viinejä, mutta jos tuon 30-40 euroa tohtii Alkossa maksaa, niin tässä haarukassa on jo monia hyviä. Kokeile myös tuhteja ja hapokkaita ripassoja, sekä amaronet että ripassot löytyvät Alkosta italialaisten punaviinien kohdalta. Eka voimakas, toka erittäin voimakas, kolmas vähän kevyempi ja marjaisampi vaikka roteva sekin.
- Masi Costasera, 20,78€, 0,375l
- Zenato Amarone della Valpolicella Classico, 40,98€, 0,75l
- Bixio, 33,50€, 0,75l

Malbec: Tämä rypäle on mukana siksi, että moni tykkää näistä punaviineistä sekä pihvin kanssa että sellaisenaan maisteltavana. Sopii myös niille, joita shirazin/syrahin vahva täyteläisyys puhuttelee. Alkujaan ranskalainen lajike, mutta useimmat malbecit ovat nykyään Etelä-Amerikasta. Eka helppo ja täyteläinen, toinen samoin mutta vähän vahvempi, kolmas mukavana kuriositeettina suomalaisen Juha Berglundin tilalta Ranskasta (tosin sekoiteviini, jossa on muitakin rypäleitä, mutta sopii hyvin tähän kategoriaan).
- Alamos, 10,99€, 0,75l
- Norton Reserva, 14,98€, 0,75l
- Rouge de Carsin, 15,37€, 0,75l

Ja jos nyt ostat maisteluun tuollaisen Zenato Amaronen, niin hae nyt hyvä ihminen samalla kaupasta jotain hyvää juustoa mukaan. Vaikka espanjalaista manchegoa ja jotain tosi ikääntynyttä goudaa. Jos kaipaat mukaan makeutta, niin vähän viikunahilloa tai kuivattua aprikoosia tms. Sinihomejuustojakin kannattaa kokeilla Zenaton kanssa, vaikka jotakin stiltonia ja roquefortia.
 
Viimeksi muokattu:

MPN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team

Tälle suositus. Itse nautin viinini joko lätkää katsoessa ja kitaraa soitellessa, silloin ollaan lähellä aloittajan tilannetta ja lasiin koitetaan löytää miellyttävän makuista juotavaa hintaluokasta 10-20e.
Lisäys vielä tuolle, kuulemma hengittäminen parantaa makua selvästi. Itse en eroa tosin huomaa. Tosin itsellä menee myös suurin osa vivahteista ihan hukkaan kaikissa viineissä. Usein osaan sen sanoa että onko liian makeaa tai eikö ole tarpeeksi hapokasta, punaviineissä taas tanniinisuutta osaan jollain tasolla arvata. Mutta varsinkin valkkareissa on se oma alue löytynyt. Rose-viineihin tekisi mieli tutustua enemmänkin, suurin osa on ollut karmeata kuraa, poislukien tuo loistava ja miehekäs Bubbly Pink.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös