Villa Valentina sekä Montalto Rosso Passivento (linkki alkon sivulle) ovat yleensä valintani, kun haluan varmasti minulle maistuvan halvahkon punaviinin.Viva Valentina Sangiovese Organic 2020
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, tumman kirsikkainen, mansikkainen, karhunvatukkainen, mausteinenwww.alko.fi
Tälle suositus. Itse nautin viinini joko lätkää katsoessa ja kitaraa soitellessa, silloin ollaan lähellä aloittajan tilannetta ja lasiin koitetaan löytää miellyttävän makuista juotavaa hintaluokasta 10-20e.
Itse taas sanoisin, että tottakai voi suositella mitä vaan, kunhan kertoo, että mihin käyttötarkoitukseen sitä suosittelee; Seurusteluun, kalan, lihan vaiko ehkä salaatin painikkeeksi.
Sellaista ns. yleisviiniä ei liene vielä keksittykään, mitä voi suositella kaikkeen ja kaikille.
Ja omat mieltymyksethän tietää vasta, kun kokeilee, että mikä omaan makuhermoon iskee parhaiten (ja minkä ruoan/käyttötarkoituksen kanssa).
Huttunen, 8,99€ litran kartonkitölkissä. Voi juoda turvallisesti ilman pelkoa pullon hajoamisesta kesken vivahteikkaan illallisen. Tölkissä on teksti "Aika hyvä", joka kertoo kaiken oleellisen. Ei lupaa liikoja, muttei myöskään turhia nöyristele. Tarjoilee sen mitä lupaa, ei enempää eikä vähempää. Löytyy sekä valko- että punaviininä. Itse en punaviiniä juo joten pystyn suosittelemaan vain valkoviini-Huttusta.
Viinimaailman samikapanen/valtterifilppula. Voi tuurata ykkösketjussa tai pakkina, mutta paras tulos ulosmitataan kakkos-kolmoskentässä.
Onko @hammer lynx sinulla jotain veltliner -ehdotusta edellisen pohjalta, tai kenellä hyvänsä? Pari-kolme voisin ottaa koemaistoon. Arvaamallakin tietysti voi haarukoida. Ei-itävaltalaisena tuotteena Yealands Estate Single Vineyard GV olisi ainakin kiinnostava kokeilu, eikä 13,91€ pullohinta kuulosta hullummalta.
En kyllä ole mikään viininystävä ole ja tuskin koskaan sellaista tulee. En kyllä edes tiedä mikä siinä tökkii. Jonkun pihvin kanssa ehkä menisi korkeintaan 4cl punaviiniä, mutta siihen se sitten jääkin. Ihan tuskaa oli saada vedettyä alas lasillinen punaviiniä kun tuli viimeksi tilattua tuntemattomasta syystä. Makunsa puolesta raaka koskenkorvakin menee punaviinin edelle, enkä edes ymmärrä miksi. Sääliksi käy aina kun joku juo kahvin ja oluen sijasta viiniä ja teetä. Kuohari menee tosin alas jos on pakko ja on jopa ihan ok, vaikka onhan siinäkin vähän Svenssonin vappufiilistä.
Sosialismin vuosikymmeninä saattoi Unkarista löytyä hyviäkin viinejä, mutta ns. isossa kuvassa viinien laatutaso heikkeni, kuten monille tuotannonaloille kävi itäblokin maissa. Onhan Unkarissa tehty viiniä ikiajat, ja esimerkiksi Tokaijin jälkiruokaviineillä on ollut hyvä maine sadat vuodet. Suomenkielinen Wikipedia summaa unkarilaisten viinien 1900-lukuisen kehitysvaiheen melko diplomaattisesti: "Kommunismin aikana laatu jätettiin huomioimatta ylikuormituksen, pastöroinnin sekä teollisuustuotannon hyväksi."Omituisintahan tuossa on se, että Egerin alueen punaviinit olivat varsin mainioita sosialistisen Unkarinkin aikoina. En tiedä mitä jätettä sitten Suomeen lähetettiin, mutta kovin paljoa sillä ei tuntunut olevan tekemistä niiden viinien kanssa, mitä Unkarissa sai. Ehkä ne ajattelivat, että akkunesteet kelpaa metsäsuomalaisille tms.
Kiitoksia, pitänee kokeilla vähintään uteliaisuuden takia. En ole varma, mutta luulen etten ole koskaan maistanut Itävallan ulkopuolella kasvatettua/tuotettua veltlineriä, joten on tuokin syy ottaa testiin. Todetaan sitten, minkä kanssa sitä voisi yrittää.Pidän tuosta Yealandsista ihan maisteluviininä, mutta en mene vannomaan että sopii kalan kanssa. En ole tuossa yhteydessä kokeillut.
Raikas kyllä kuin mikä mutta sitä valkopippurisuutta vähemmän kuin Itävallan serkuissa. Jotenkin tule mieleen Valkea kuulas omenalajike.
Suurinpiirtein sama kävi muutama vuosi sitten Matua Marlborough'lle, joka sai ensimmäisenä Hesarilta ***** uuden arvosteluasteikon mukaan. Onkin ihan kelvollinen pinot noir hintaisekseen. Juu, tuo QdS kuuluu vakio-ostoksiin. Sai ainakin viime kesänä myös laatikkona, mikä oli näin satunnaiselle mökkeilijälle iloinen ylläri. Ei se absoluuttinen makuelämys, vaan se yleiskäyttöisyys.Oma pitkäaikainen suosikki myös Quinta das Setencostas, joka viitisen vuotta sitten valittiin vuoden viiniksi ja sen jälkeen saatavuus olikin heikkoa pari kuukautta.
Tämä on hyvä neuvo kenelle hyvänsä, joka haluaa juoda silloin tällöin viiniä, minkä vuoksi tuntuisi hyvältä ajatukselta pitää kotona ainakin pientä valikoimaa viinejä erilaisia tilanteita varten. Monen viininystävän tarpeet voidaan ainakin osittain kuvailla tuohon tapaan. Muutaman pullon reservi yleiskäyttöisiä ”talousviinejä” on ihan riittävä setti monelle viinejä hyvin ymmärtävälle nautiskelijallekin. Ainakin toistaiseksi kun Suomesta ei voi ostaa laillisesti viinipulloa sunnuntaisin eikä muulloinkaan klo 21 jälkeen, niin jotenkin on pakko koettaa varautua siihen, että viiniä pitäisi saada pöytään myös iltamyöhään tai sunnuntaina.Ei se absoluuttinen makuelämys, vaan se yleiskäyttöisyys.
Hyllystä löytyy keskimäärin:Tämä on hyvä neuvo kenelle hyvänsä, joka haluaa juoda silloin tällöin viiniä, minkä vuoksi tuntuisi hyvältä ajatukselta pitää kotona ainakin pientä valikoimaa viinejä erilaisia tilanteita varten.
Ihan omien tuntemusten perusteella dekantoiminen - tai ainakin pullon avaaminen muutamaa tuntia ennen käyttöä - on viinille eduksi. Itse dekantoin amatöörimäisesti kaatamalla pullon kannuun ja suppilon avulla takaisin pulloon.Nyt on lomautettuna ja muutenkin hieman aikuistuttua tullut enemmän kiinnostuttua viineistä ja pyrkinytkin maistelemaan vaihtelevasti erilaisia rypäleitä ja pulloja, että löytäisi niitä omia suosikkeja. Täältä ketjusta on jo monta viiniä mennyt testilistalle, joten kiitokset kaikille!
Yleisenä hifistelyn ystävänä kyselisinkin palstan asiantuntijoiden mielipidettä tuohon viinin dekantoimiseen / ilmaamiseen? Monissa paikoissa suositellaan, että avaa paremmin viinin makuja yms, mutta myös monesta paikasta lukenut, että täysin turhaa. Tämän lisäksi jos mietitään, että esim Cabernet Sauvignonia pitäisi tarjota noin 15-18 asteisena, niin pitäisikö viini kaataa karahviin pari tuntia ennen nautiskelua, ja sitten juuri ennen juontia heittää esim 30min jääkaappiin viilentymään?
Keskustelua ja kommentteja asian puolesta ja vastaan siis kiitos!
Tuon listan saisi moni viinistelijäksi pyrkivä laittaa ostoslistaansa muistiin vaikka sellaisenaan. Tai äppejä nykyään tietysti käytetään, eli sellaiseen sitten.Hyllystä löytyy keskimäärin:
- kaksi eriväristä kyykkyviiniä ruuanlaittoon, vaatimuksena kierrekorkkipullo
- joku ripasso
- joku valkkari, yleensä riesling
- em. yleiskäyttöinen punkku ruokajuomaksi
Ja kun sanon keskimäärin, niin nyt on tasan puoli pulloa ripassoa jäljellä noiden kyykkyviinien lisäksi. Tars ehkä käydä pitkäripaisessa. Jonnet ei muista. Eihän noissa kauppakeskusten Alkoissa mitään ovia edes ole.
Kuten @finnjewel edellä totesi, niin kyllä ilmaaminen on eduksi. Ei sillä kaikkien viinien kohdalla niin merkitystä ole, siis lähinnä halpojen ja kepeiden, mutta aromikkaammat ja tuhdimmat viinit on kyllä järkevä avata ja mielellään dekantoida ennen nauttimista.Yleisenä hifistelyn ystävänä kyselisinkin palstan asiantuntijoiden mielipidettä tuohon viinin dekantoimiseen / ilmaamiseen? Monissa paikoissa suositellaan, että avaa paremmin viinin makuja yms, mutta myös monesta paikasta lukenut, että täysin turhaa. Tämän lisäksi jos mietitään, että esim Cabernet Sauvignonia pitäisi tarjota noin 15-18 asteisena, niin pitäisikö viini kaataa karahviin pari tuntia ennen nautiskelua, ja sitten juuri ennen juontia heittää esim 30min jääkaappiin viilentymään?
Tämän lisäksi jos mietitään, että esim Cabernet Sauvignonia pitäisi tarjota noin 15-18 asteisena, niin pitäisikö viini kaataa karahviin pari tuntia ennen nautiskelua, ja sitten juuri ennen juontia heittää esim 30min jääkaappiin viilentymään?
Yleisenä hifistelyn ystävänä kyselisinkin palstan asiantuntijoiden mielipidettä tuohon viinin dekantoimiseen / ilmaamiseen?