Jatkoajan viininystävät

  • 107 316
  • 656

Jeffrey

Jäsen
Kriteerit voisi viinille olla niinkin yksinkertaiset, että huokea hankinta hinta ja paranee vanhetessa. Myydäänkö Alkossa viinejä suoraan tähän tarkoitukseen vai pitääkö katseet kääntää tuonne etelä-eurooppaan?

Mikä nyt kenellekin on huokeaa, mutta epäilen ettei tähän sniiduilemalla oikein kannata lähteä. Lienee vähän kyseenalaista miten mikäkin viini iätykseen reagoi. Monet pitävät nyrkkisääntönä, että alle kaksi vuotta tynnyrissä viettäneitä on turhahko lähteä sen pidemmälle säilömään ja huolellisemmin valmistetuissa viineissä hinnat sitten jo karkaavatkin. Toki tässä myös laatu merkitsee jotain eikä pelkästään tynnyriaika.

Viinistä nauttiminen on kuitenkin paljon kiinni tarinoista ja spesiaalihetkistä. Suosittelisin siis säilyttämään viiniä jolla on joko a) selkeä tarina jonka voi jakaa nauttioiden kesken b) oikeasti spesiaalilaadukas viini, tai toki c) molempia. Tämä varsinkin kun dekantointi tekee aikalailla sen mitä viinin vuosien hyllyttäminen, varsinkin kun ottaa huomioon säilytyksen riskit.

Ei se lopulta vuosikustannuksena paljoa ole vaikka enemmän sijoittaisikin niihin muutamaan spesiaalihetken pulloon vuodessa. Nämä kun vielä käyttää hyvässä hetkessä, hyvässä seurassa ja hyvien antimien kera niin se kylmä kustannuksen emotionaalinen vaikutus putoaa entisestään.

Syksyisin kun uudet viinit kauppoihin tulee olen yllä olevista syistä tavannut ostaa 3 pulloa vähän parempaa Aaltoa (linkit vie Alkoon). Näistä yleensä yksi on nautittu melko hetipitäen ja kaksi unohdettu viinikaappiin. Samalla sitä on ottanut saman määrän vähän kevyempiperustein, mutta silti spesiaaliseurassa avattavia kavereita, joiden säilömiseen tai avaamiseen ei ole erityistä hinkua ja joiden lopullinen säilytysaika on aika sattumasta kiinni.

Lopputulemana sanoisin, että käännä katseet niihin viineihin joihin linkittyy joku tarina tai jaettava kokemus jotka tuovat lisäarvoa viinin nauttimisen hetkeen. Jos syyt ovat puhtaasti laadullisia niin mielestäni turha tähän on ainakaan nyt huokeampien viinien tapauksessa lähteä riippumatta siitä hakeeko pullot Alkosta vai tilaako Etelä-Euroopasta. Tunnetuimmissa spessuviineissä hinta ei edes juurikaan laske vaikka etelään menisi. Toki löytöjä voi aina tehdä, mutta viinimarkkina toimii vähän sillä tavalla että jos tällaisia löytöjä on niin isotpojat ovat ne jo vieneet ennen kuin tällainen perustallaaja niitä pääsisi välistä vetämään. Lisäksi Alkon hankintapuoli on osoittanut kykynsä useammassa tapauksessa, ja näitä kansainvälisiä spessuviinejä saa meillä ihan hyllystä hakemalla kun monessa paikassa muualla ne ovat harvinaisuuksia - joka luonnollisesti nostaa hintaa muualla. Perusviinejä voi toki dekantoida muutamasta tunnista muutamaan vuorokauteen ja sitä kautta vahvistaa puhtaasti laadullista aistikokemusta.

Ja sitten jos kysymys on se, kannattaako ylätason premium viineihin lähteä, niin kysymys kuuluu oman nautinnon määrittelystä. Puhdas kylmä hinta-laatusuhde lienee tapissa tuolla 30-50 euron pulloissa. Sen jälkeen kyseisen viinin nauttimisen tarvitsee tuottaa sinulle ja nauttimiskumppaneille muuta emotionaalista lisää, että niihin kannattaa lähteä. Omalla kohdalla tällaisena hedonistina spesiaali viini tekee usein illasta ja sen muistoista spesiaalin. Sellaisen arvo taas on rahassa mittaamatonta.
 
Viimeksi muokattu:

Jeffrey

Jäsen
Syksy saapuu, ja pian myös uuden sadon punaviinit. Rupesin tässä aamun kuluksi vähän selailemaan onko aikaisemmalta kaudelta jäänyt jotain mielenkiintoista kotiuttamatta ja silmään osui chileläinen Purple Angel Montesilta. Myös Alko on tätä jossain vaiheessa tarjonnut, mutta näyttäisi siltä ettei ole enää hyllyyn saanut sen jälkeen kun kv-arvosanat ovat alkaneet nousta tappiin - suuntasin siis katseeni nettikauppoihin.

Vinello.eu oli tarkoitus tilata, mutta tuolla tulisi itse järjestää kuljetus. Onkohan tämänlaisesta puuhasta kenelläkään kokemusta? Hinta toki saattaisi nousta verojen myötä, joka tietysti laimentaa omaa halua tätä nektaria kotiuttaa. Valitettavasti en kuitenkaan viiniä muista kaupoista löytänyt, ja näin ollen mikäli täältä ei tähän ratkaisuneuvoja löydy - on punnittava haluaako nähdä ylimääräisen vaivan ja kustannuksen tähän kuljetuksen järjestelyyn.
 

Byvajet

Jäsen
Futucastissa haastateltiin Tuomas Meriluotoa. Hän sanoi olevansa yrityksensä vuoksi jäävi, mutta puolusti useampaan kertaan Alkoa. Totesi sen olevan hinnaltaan kilpailukykyinen ja epäili, että markkinaehtoisella mallilla Suomen viinitarjonta jäisi niukaksi. Hän mm. sanoi, että Alkon ansiosta Master of Wine -tutkinnon suorittaminen on Suomessa helpompaa kuin esimerkiksi Ranskassa.

Meriluoto kritisoi Suomen alkoholiveroa, mutta oli sillä tavalla tavattoman miellyttävä haastateltava, että kaikenlainen aatteellinen öyhöttäminen puuttui. Hän yritti kritiikissäänkin nähdä asioiden eri puolia.

Alkoholittomiin viineihinkään hän ei suhtautunut jyrkän tuomitsevasti vaan pikemminkin varovaisen myönteisesti.

Alkupuolella oli juttua Master of Wine -tutkinnon sisällöstä. Monipuolista osaamista vaatii.



 
(1)
  • Tykkää
Reactions: npc

Jeffrey

Jäsen
Futucastissa haastateltiin Tuomas Meriluotoa. Hän sanoi olevansa yrityksensä vuoksi jäävi, mutta puolusti useampaan kertaan Alkoa. Totesi sen olevan hinnaltaan kilpailukykyinen ja epäili, että markkinaehtoisella mallilla Suomen viinitarjonta jäisi niukaksi. Hän mm. sanoi, että Alkon ansiosta Master of Wine -tutkinnon suorittaminen on Suomessa helpompaa kuin esimerkiksi Ranskassa.

Onhan se ihan selkeää, että Alkon hankintaosasto toimii toki osin monopolinsa ansiosta varsin hyvin etenkin viinien suhteen. Suomessa saadaan nauttia useampaakin ihan hyllyviiniä jotka ovat muualla maailmassa harvinaisuuksia jopa paikallisille. Toki Alkon on varsin helppo tehdä tuottajien kanssa pitkiä ja molempia osapuolia palvelevia sopimuksia kun esimerkiksi riskit ovat varsin matalia eikä tuo varasto nyt käteen jää vaikka osa asiakkaista viininsä muualta hakisivatkin.

Ihan helppo ostaa, ja osin on myös oma ajatus se, että viinitarjonta jäisi niukaksi mikäli markkina kunnolla avautuisi. Toki jos se avautuisi niin aina tulisi niitä erikoistuvia pikkuputiikkeja, joskin silloin se oman viinin löytyminen voisi olla haastavampaa. Ja jos viinejä saisi ruokakaupoista niin tuskin se viinitarjontaa ainakaan heikentäisi kun tällöinkin putelit menisivät Alkon kautta.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Vaikka kokeilumielessä viinejä olenkin maistellut erinäisissä yhteyksissä yhden jos toisenkin kerran täysi-ikäistyttyäni, säännölliseksi viininjuojaksi ryhdyin vasta n. vuosi sitten, kun eräissä juhlissa Hans Baer-tonkka osui silmiini. Yritin siis taannoin oppia juomaan punaviinejä, mutta vuosien jälkeenkään ei ole napannut, mutta valkkarit sitten... Vaikka ensisijaisesti oluen ystävä olenkin, bulkkirieslingit litran muovipulloissa maistuvat nykyään. Kuoharit menevät myös, mutta puolittain tietoisesti olen jättänyt ne erityistilanteisiin, enkä mihinkään perjantaikänniin.
 

Andy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Vaikka kokeilumielessä viinejä olenkin maistellut erinäisissä yhteyksissä yhden jos toisenkin kerran täysi-ikäistyttyäni, säännölliseksi viininjuojaksi ryhdyin vasta n. vuosi sitten, kun eräissä juhlissa Hans Baer-tonkka osui silmiini. Yritin siis taannoin oppia juomaan punaviinejä, mutta vuosien jälkeenkään ei ole napannut, mutta valkkarit sitten... Vaikka ensisijaisesti oluen ystävä olenkin, bulkkirieslingit litran muovipulloissa maistuvat nykyään. Kuoharit menevät myös, mutta puolittain tietoisesti olen jättänyt ne erityistilanteisiin, enkä mihinkään perjantaikänniin.

Makusi muuttuu ja kehittyy vuosien myötä, samoin viinitkin. Itsellenikään ei todellakaan punkku maistunut parikymppisenä, vaan boolin ja lonkeron kautta kuiviin englantilaisiin siidereihin ja myöhemmin keppanaan vei ensin makuhermojeni tie. Punaviini alkoi maistua hyvältä joskus lähempänä 30 vuoden ikää. Valkoviiniä tai kuohareita en oikeastaan kunnolla ymmärrä vieläkään, mutta seurusteluun on riesling erinomainen valinta ja hyvä chardonnay sopivan kalaruuan kanssa toimivat kyllä.

Punaviineistä (siinä missä valkkareistakin) kannattaa maistella eri tyyppisiä, eri rypäleistä tehtyjä ja eri maista tulevia viinejä, koska vaihtoehtojen kirjo on niin valtava. Samoin niiden kanssa syöty ruoka vaikuttaa aivan merkittävästi makuun. Ja vaikka ei oman mielen mukaista heti löytyisikään, niin joku kaunis päivä saatat huomata, että saat sittenkin niistä irti muutakin kuin hiprakan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös