Neljä Michelin-tähti ravintolaa olisi kokematta Helsingissä. Osaako joku kertoa niistä jotain tai suositella? Tietysti ton Palacen jälkeen tuli olo, että jos fine diningiä haluaa niin kannattaako "huonompaa" edes mennä.
Demo on hyvä, mutta jos sinne menee Palacen jälkeen dinnerille, niin eihän se miltään tunnu. Ei tuntunut Savoynkaan jälkeen.
Ja mitä Michelin-tähtiin tulee, niin eivät ne ihan aina mätsää. Vottonen todellakin ansaitsisi toisen tähden. Samoin se, ettei Savoylla ole tähteä on aivan täysin käsittämätöntä. Itse nostan Helena Puolakan Suomen kaikkien aikojen parhaaksi keittiömestariksi, vieläpä suht selkeällä marginaalilla. Vottonen, Terävä, Tuominen ja Välimäki tulevat sitten seuraavina. Savoyn taso on tällä hetkellä aivan huiman hyvä, ja palvelu on tähtitieteellisen hulppeaa.
Kuitenkin se kaikkein ihmeellisin asia korjaantui muutamia päiviä sitten: Noma sai kolmannen tähtensä. Kyseessä on maailman paras ja gastronomian suunnan kannalta tärkein ravintola ilman minkäänlaisia vastaväitteitä. Koko ravintolamaailma ihmetteli vuosia, miten on mahdollista, ettei Michelin-raati ymmärrä kyseessä olevan täysin poikkeuksellisen laadukas paikka. Onhan se tietysti myös epätavallisen tyyris, kun illallinen voi helposti kustantaa tonnin per henkilö, mutta silti.
Ja kun puhutaan kovista suomalaisnimistä, niin kansainvälisesti se kaikkein huikein on tietysti Toni Toivanen, joka työskentelee Noman testikeittiössä. Pitää olla aivan sanoinkuvailemattoman kova tyyppi, että tuonne pääsee. Toni on.