Katselin äsken ties monetta kertaa Falling Down - Rankka päivä -leffan JO yli 30 vuoden takaa. Ihan saakelin hyvä ja ajaton tämä on kuitenkin aina, mutta kyllä kun ikää tulee, niin leffa alkaa vaikuttamaan myös entistä surullisemmalta paketilta.
Perusjuoni menee niin, että Michael Douglasin näyttelemä kaveri saa liikenneruuhkassa tarpeekseen, hylää autonsa niille sijoilleen ja painuu omien sanojensa mukaan "kotiin". Siitä alkaa matka läpi Los Angelesin kohti, noh, kotia. Tykkään pirusti katsoa Losissa kuvattuja elokuvia ja tässäkin tulee se olo, että ollaan matkassa mukana tiukasti pitkin maita ja mantuja. Hieno kaupunki elokuvamaailmassa, vaikka välttämättä en välittäisi siellä oikeassa elämässä pyöriä. Douglasin hahmon perässä on legendaarisen Robert Duvallin esittämä poliisi, joka on viimeistä päivää töissä eli eläkepäivät kutsuvat pian. Takaa-ajohan siitä tulee, mutta se on tehty mielenkiintoisesti johtolankoja yhdistellen sen sijaan, että pyssyt tanassa juostaisiin perässä.
Sinälläänhän elokuvasta voidaan tehdä tulkintoja moneen suuntaan, ja aika paljon kaikenlaista jätetään katsojan pureskeltavaksi. Elokuva on paikoin kuin sysimusta komedia tai satiiri, mutta toisaalta myös jonkinlainen toimintadraama, jossa ei aina tiedä kumpi on elokuvan päähenkilö, Duvallin esittämä poliisi vai Douglasin "roisto". Roisto siksi hipsuissa, että hän ei periaatteessa ole tyypillinen konna vaan hieman sivukujalle eksynyt sielu, joka koettaa jotenkin pysyä järjissään yhteiskunnan puristuksessa. Yhteiskunnasta nimittäin sitten löytyy vaikka millä mitalla epäkohtia, joista osaan kohdistuu osuvasti pilkkakirves ja osaan ei, vaikka toki ihan suoranaisia vitsejäkin mahtuu mukaan. Mutta elokuva ei ole suoraan siis komedia, sillä aika rajujakin teemoja kuten lapsenmenetys löytyy ja tuokin teema tuodaan aika lohduttomasti, mutta jotain toivoa sisältävästi esiin.
Ehkä nuo rankemmat teemat jättää vähän sellaisen maun, että olisi väärin sanoa elokuvaa suorasukaisen viihdyttäväksi, kun siinä on myös aika ahdistavia elementtejä. Douglasin näyttelemällä hahmolla on kaiken lisäksi selkeitä mielenterveysongelmia, vaikka hän on pääasiassa sairaudentunnoton eli ei ole aina ihan tietoinen mitä tekee ja miksi tekee. Hän haluaakin vain kotiin. On mahdotonta sanoa hänestä mitään keittiöpsykologian keinoin, mutta ehkä tällaisissa elokuvissa osan kuuluu jäädä aina tulkinnan tasolle. Se on ihan hyvää elokuvantekoa verrattuna siihen, että jostakusta tehdään tällaisessa elokuvassa yksiulotteinen pahis ja sitä korostetaan kaikenlaisella tarkoituksettomalla naamanvääntämisellä. Douglas hoitaa ruutunsa mainiosti, sillä hänessä on myös antisankarimaisuutta, jonka myötä täysin häntä vastaan on usein melko mahdotonta asettua. Pelottava, mutta kuitenkin omalla tavallaan sympaattinen mies.
Tosiaan kovin surullinen, mutta silti samaan aikaan monipuolinen ja jännittävä elokuva, joka on näytelty erinomaisesti. Tätähän ei alunperin oikein kukaan halunnut filmata, mutta kun mukaan saatiin supertähti Douglas, niin budjettikin yhtäkkiä järjestyi. Ohjaaja Joel Schumacherista en ole normaalisti välittänyt, mutta tämä on selvästi jonkin alleviivatusti taiteellisemman vision mukaan ohjattu, eikä mikään rutiniilla puserrettu tilaustyö. Ostin tämän ensi kertaa itselleni, joten jatkossa on sitten helppo palata tämän helmen pariin.