Olen tässä viime aikoina hurahtanut tällaisiin "modern warfare"-elokuviin ja siksi ajattelin tehdä pientä koontia näistä, jos joku intoutuu näitä katsomaan tai jokin on jäänyt näkemättä. Sanottakoon, että arvostan näiden elokuvien kohdalla nimenomaan tositapahtumia ja realistisuutta, ilman ylimenevää glooriaa.
American Sniper 5/5
Kyseessähän on Clint Eastwoodin ohjaama ja Bradley Cooperin tähdittämä elokuva varsin ampumataitoisesta sotilaasta. Elokuvassa käsitellään mielestäni loistavasti sotilasta ja hänen elämäänsä varsin kokonaisvaltaisesti aina asetta kantavan lapsen ampumisen vaikeudesta kotipuolen haasteisiin, joita sotilaan ura tuottaa, kuten avioliiton kärsiminen sotilaan psyykkeestä johtuen ja sotimisen jälkeinen henkinen kuntoutuminen. Elokuva oli myös sopivan brutaali makuuni ja käsitteli mielestäni hyvin nimenomaan sotimisen negatiivisia vaikutuksia yksilöihin erään elämänkerran kautta. Varmasti katsomisen arvoinen, vaikkei noin muuten sotaleffoista erityisen kiinnostunut olisikaan.
Behind Enemy Lines 1,5/5
Jostain luin arvion, että Owen Wilsonin olisi pitänyt tehdä urallaan enemmän tällaisia elokuvia, jotta olisi varteenotettavampi näyttelijä. Minä sanon, että paskanmarjat, sillä jatkuva typerä pöllönilme ja vaikeus näytellä syvempiä tunteita verhoilivat elokuvasta sellaisen, johon oli vaikea tunnetasolla sitoutua lainkaan. Gene Hackman toi edes pientä uskottavuutta, mutta kyllä tuostakin huokui enemmän rutiinisuoritus kuin panostus rooliin. Elokuvassa on myös merkillisesti hienosti tehtyjä erikoistehosteita, sitten myös yksi TOP-5 paskimmista, mitä olen isomman rahan elokuvilta nähnyt. Liika kliseisyys, Owen Wilsonin ja monien muiden sivuosanäyttelijöiden onneton näyttelysuoritus, sekä ajoittainen epäjohdonmukaisuus tarinassa eivät anna elokuvalle nousta krapulaleffaa paremmaksi. Kyllä tuon nyt katsoo, mutta tuskin teen samaa uudestaan.
Black Hawk Down (Isku Mogadishuun) 3,5/5
Kyseessähän oli hyvällä näyttelijäkaartilla varustettu elokuva, jossa on toimintaa, tiukkoja tilanteita, tunteita ja tuoksuja. Elokuvassa tuodaan hyvin esille erilaisia tilanteita, joita sotilas kohtaa toiminnassaan, kuten kaverin vakava haavoittuminen ja kuoleman odottelu, turhat avunpyynnöt, kaveria ei jätetä-tilanteet ja niin edelleen. En tiedä sitten oliko se enemmän minusta vai elokuvasta kiinni, että en uppoutunut siihen ihan niin paljoa kuin tunnen, että olisi pitänyt. Monet tilanteet tunnelmanluonnin tasolla jäivät ehkä köykäisemmiksi kuin olisin toivonut. Eritoten se kohtaus, jossa nainen menee poimimaan AK:n ja sotilas joutuu hänet ampumaan. Kohtaus kesti kaksi sekuntia, jossa vain nopeasti ilman suurempaa tunnelatausta sanotaan "don't do it, don't do it" ja sitten pamahtaa, homma on taputeltu ja tilanne jatkuu muualla. Kuitenkin ihan hyvä leffa kyseessä noin kokonaisuudessaan, pienellä hionnalla olisi ollut kuitenkin mahdollisuuksia paremmaksi.
Act of Valor 3/5
Ihan hyvä leffa, jossa on ilmeisesti hyödynnetty paljon oikeiden erikoisjoukkojen tietämystä taisteluiden ja operaatioiden autenttisuuden luomiseksi, sekä näyttelemiseen. Ensimmäinen idea hyvä, toinen huono. Kaksi pääosan kaveria keskustelevat elokuvassa samalla ilmeellä oli sitten aiheena kohta syntyvä lapsi, surffaaminen tai edessä mahdollisesti kohdattava kuolema. Huono näytteleminen ja osittain vähän turhan hyppelevä tarinan eteneminen ovat ainoat miinukset minun papereissani. Sen sijaan elokuva oli ihan näyttävä, juoni mielenkiintoinen ja pienestä kliseisyydestä siihen ei kuitenkaan sorruttu liikaa, jotta se häiritsisi. Kahden pääosasotilaan näyttelytaito kuitenkin valitettavasti vetää hommaa sen 1,5 pykälää alemmaksi ja 0,5 tarinan "sidoksisuudesta".
Good Kill 4,5/5
Kyseessähän on kokenut sotalentäjä, joka istuu tätä nykyä Las Vegasissa armeijan tukikohdassa ohjaamassa dronea ja pommittamassa sieltä käsin Lähi-Itää. Elokuva on erittäin tunnevetoinen ja pidin siitä kovasti. Elokuva saa tosiaan katsojan pohtimaan, että kuinka monta siviiliä on liikaa ja muutenkin USA:n keinoja terrorismin vastaisessa sodassa. Isossa roolissa on myös luonnollisesti se, että mihin tällainen sisäinen kamppailu johtaa siviilielämässä ja miten se vaikuttaa ihmisen mielenterveyteen. Ethan Hawke vetää helvetin hyvin tonttinsa ja vaikka kyseessä ei mitenkään erityisen USA-vastainen elokuva olekaan, niin pistää silti kyllä miettimään, että mitä kaikkea sieltä suunnaltakin voidaan hyväksyä sodankäynnin nimissä. Erittäin tunteita ja pohdintaa herättävä, sentimentaalisella tasolla karu elokuva kaikista nykyaikaisimmasta sodankäynnin muodosta. Pieni miinus tuli siitä, että päähenkilön merkittävä osa henkisistä vaikeuksista tuntuu johtuvan merkittävämmin siitä, ettei pääse lentämään, vaan raukkamaisesti ampuu kotoa käsin, eikä tietoisesti ja tahattomasti kohdalle osuvista siviiliuhreista, vaikka rooliansa elokuvassa toki esittää jälkimmäinenkin.
Zero Dark Thirty 5/5
Hyvä elokuva operaatiosta Osama Bin Ladenin nappaamiseksi. Oscar-ehdokkuudet eivät ole tuulesta temmattuja, sillä tästä leffasta minulla ei oikeastaan ole mitään pahaa sanottavaa. Mukaansa tempaava, realistinen kuvaus siitä, miten kaikkien aikojen merkittävin terrorismin ruumiillistuma vihdoin ja viimein löydettiin Pakistanin linnakkeestaan ja miten homma vietiin loppuun. Hyvät näyttelijäsuoritukset, erinomainen tarinankerronta, ei lisättävää.
Lone Survivor 3,5/5
Hyvä, mutta ei erinomainen, elokuva neljän hengen erikoisoperaatiosta tappaa korkea-arvoinen talibaanijohtaja, jossa kaikki menee reisilleen. Elokuvassa pienellä hiomisella olisi ollut elementtejä nousta korkeammallekin, mutta pienet hollywoodimaisuudet söivät elokuvaa. Myös elokuvaa katsellessa häiritsi, että voiko ihan noin paljoa ihmisruumis ottaa lukua, ennenkuin liikkumiskyky häviää. Tiedä sitten miten homma oikeasti on, mutta se kuitenkin vei keskittymistäni elokuvan aikana ja tämän rainan nähneet ymmärtänevät, että miksi. Elokuva ei kuitenkaan kylmäksi jätä, vaan kannattelee katsojaa kyllä hyvin mukanaan. Näkemisen arvoinen.