Kun nyt Oscareista puhutaan, niin mitkä ovat arvon palstaveljien ja -sisarien mielestä parhaat Oscar-vuodet kautta aikain? Siis ne vuodet, jolloin parhaan elokuvan kategoriassa on ollut ehdolla pelkkää elokuvan juhlaa ja klassikkoaseman ansaitsevia teoksia? Minä vuonna voitto on mennyt mielestänne selkeästi väärälle ehdokkaalle ja minä vuonna on käynyt niin, että vuoden merkittävintä teosta ei ole noteerattu koko ehdokaslistalla?
Puhe on siis parhaan elokuvan kategoriasta, ei parhaan ohjaajan/näyttelijän yms. kategorioista. Tämän kategorian voittajat ja ehdokkaat voi kätevästi tarkistaa vaikkapa
englanninkielisestä wikipedia-listauksesta.
Otetaan sen verran helpotusta tähän, että noteerataan leffavuodet vasta 1970-luvusta eteenpäin. Toki saa halutessaan nostaa esiin vaikka vuoden 1939 kovan elokuvavuoden jos haluaa, mutta ehkä on kätevämpää keskittyä vuoden 1970 jälkeisiin Oscar-vuosiin sen takia, että liian vanhat klassikkoelokuvat ovat jo niin kaanonia, että jokainen elokuva jonka listalta vain tunnistaa tuntuu klassikolta.
Teenpä oikeastaan niin, että käyn joka vuosikymmenen 70-luvulta alkaen läpi ja poimin joka vuosikymmenestä omat tärpit.
1970-luku oli laatuelokuvien juhlaa, ja joka vuodelle riittää todella hyviä teoksia. Vuonna 1971 oli aika kova paikka valita, kun ehdolla olivat mm. Kellopeli Appelsiini, Viulunsoittaja katolla ja The French Connection, joista jälkimmäinen voitti. Niin paljon kovia elokuvia on 1970-luvulla, että monen vuoden voittajista voi keskustella kiivaastikin, mutta 1979 mentiin vähän metsään, kun palkinnon voitti Kramer vs. Kramer eikä Ilmestyskirja.Nyt.
1980-luvusta jää selvästi mielikuva, että ne elokuvat, jotka minä muistan kasarivuosilta eivät olleet Oscar-ehdokkaina. Perkele, Ghostbusters (1984) on maailman parhaimpia komedioita! Ja missä on Conan - Barbaari, häh? Ehdokkuusvuosien kannalta ehkä 1982 on paras, silloin olivat ET, Tootsie ja voiton vienyt Gandhi ehdolla. 1983 taas oli täysin välivuosi ehdokkuuksien kannalta. 1980 ja 1981 mentiin voittajan osalta metsään: 1980 olisi pitänyt Raging Bullin voittaa ja 1981 ekan Indyn.
1990-luvulla oli parempia ehdokkuuksia kuin 1980-luvulla, nyt hyviä leffoja ei jätetty listalta pois niin paljon. Esim. 1994 oli kova ehdokasvuosi: Pulp Fiction, Neljät häät ja yhdet hautajaiset, The Shawshank Redemption sekä Forrest Gump, joista jälkimmäinen voitti valitettavasti Oscarin. The Shawshank Redemption on sittemmin valittu suurin piirtein maailman parhaaksi vankiladraamaksi ja sen arvo on muutenkin noussut vuosien varrella. 1997 mentiin vähän metsään sen suhteen, että Titanic voitti - ehdolla olivat mm. LA Confidential, Good Will Hunting ja The Full Monty, joista kaikki ovat elokuvallisesti kiinnostavampia kuin Titanicin uppoaminen. Kelpo elokuvavuosikymmen ainakin Oscar-ehdokkuuksien näkökulmasta.
2000-luvun ensimmäistä vuosikymmentä pohtiessa täytyy tietysti muistaa aikaperspektiivi, eli monet leffat ovat tuoreemmassa muistissa ja elokuvavuodet tuntuvat suorastaan erinomaisilta. Toisaalta monet niistä ovat erinomaisia: 2003 vaikkapa, jolloin Kuninkaan paluu vei ansaitusti pääpotin ja loistoleffat Lost In Translation ja Mystic River olivat myös ehdolla. 2007 on silti suosikkivuoteni ehdokkuuksien suhteen: ehdolla mm. Atonement - sovitus, Juno, There Will Be Blood ja No Country For Old Men. Jälkimmäisen voiton olisin luovuttanut There Will Be Bloodille.
2009 oli eka vuosi, jolloin parhaan elokuvan ehdokkuuksien määrää kasvatettiin viidestä peräti kymmeneen. Kymmenestä elokuvasta ehdokkuuden olisi ansainnut neljä, joten määrän olisi voinut ihan hyvin pitää viitenä. Inflaatiohan tässä tulee ehdokkuuksille, jos joka leffa pääsee ehdolle.
Oscar-voittajista parhaat elokuvat per vuosikymmen:
1970-luku: Rocky
1980-luku: Platoon
1990-luku: Uhrilampaat
2000-luku: Taru Sormusten Herrasta (koko trilogia huomioiden, yksittäisenä elokuvana The Gladiator)
Oscar-ehdokkaista (ei-voittajista) parhaat elokuvat per vuosikymmen:
1970-luku: Taksikuski
1980-luku: Raiders Of The Lost Ark
1990-luku: The Shawshank Redemption
2000-luku: Atonement - Sovitus