Tämä onnettomuus ennemminkin osoittaa sen, että ihminen ei hallitse luonnonvoimia.
Jos kysymysmerkkejä on todella paljon, ei liene ongelma luetella kymmentä sellaista ongelmaa joihin ei mukamas ole olemassa ratkaisuja.
Ydinvoima on luonnonvoimaa, jonka reaktiota ihminen ei poikkeustilanteessa hallitse, ja tällöin myös ydinvoiman vaarallisuus on mitä suurinta konkretiaa.
Osaan ongelmista löytyy varmasti ratkaisukin, en väittänyt ettei voisi löytyä. Mutta en ole nähnyt mitään sellaista suunnitelmaa, minkä perusteella voisi jatkossa vakuuttua kaiken mallisten ydinvoimaloiden olevan turvassa mahdollisilta jäähdytysongelmilta energiansaannin katketessa. Japanin tapauksessa koko energiatalous on ongelmallinen. Pieni parinsadan miljoonan ihmisen saariryhmä ei pärjää nykyisellä elintasollaan ilman ydinvoimaa.
Arveluttavaa on ydinvoimaloiden rakentaminen mannerlaattojen reunamille (muuallakin kuin Japanissa, esim. Kalifornia) sekä ylipäätään niiden sijoittaminen rannikoille, kun turvallisin paikka olisi maan alla, tai vuorten ja kallioiden sisällä. Sinnehän ne ydinjätteetkin haudataan. Mutta mitä tekee japanilaiset? Jäähdyttävät mm. käytettyjä plutoniumsauvoja reaktorihallin avoimissa vesialtaissa, ilman ajatustakaan, että hallissa voisi sattua räjähdys.
Uskomatonta sekin, ettei Fukushimassa oltu huolehdittu dieselpolttoisten generaattoreiden saatavuudesta! Luulisi olevan itsestään selvä osa riskianalyysiä se, ettei esim. suuren maanjäristyksen sattuessa sähköverkko ole välttämättä saatavilla ja että sähkökatkos voi kestää niin pitkään, ettei pelkkien akkukäyttöisten generaattoreiden avulla voida jäähdytyksestä huolehtia viikkoja, kenties kuukausia kestävässä poikkeustilassa.
Se on tietysti paskempi juttu, ettei välittömästi päästötöntä ja edullista vaihtoehtoa ydinvoimalle ole toistaiseksi olemassa. Ydinvoimahan toimii hienosti silloin, kun esimerkiksi luonnonmullistukset eivät voimaloita uhkaa, mutta yksikin onnettomuus sadassa vuodessa voi uhata koko ekosysteemin tulevaisuutta. On huolestuttavaa miten moni on talouskasvun vuoksi valmis ottamaan tämän riskin mukisematta. Täytyy vain toivoa ja luottaa siihen, että esimerkiksi fuusiovoima ja ainakin osittainen vetytalous pystyvät ratkaisemaan tulevaisuuden energiatarpeet.
Nykyisellä osaamisella ihmiskunta ei voi ottaa enää pitkään ydinvoiman suhteen sellaisia riskejä kuin mitä tähän asti. Ydinvoimalle tarvitaan tiukempi lupasäännöstely ja niin rakennus- kuin käyttövalvonta pitäisi olla jatkossa täysin valtiojohtoista. Vanhat ja seismisesti arveluttavalla alueella sijaitsevat reaktorit pitäisi sulkemisen uhalla joko siirtää tai suojata paremmin. Miten tämä tehdään esimerkiksi Japanissa? Markkinoiden käsiin tulella leikkimistä ei voida jättää.
Edit: Joku Jatkoajan insinööreistä voisi muuten valaista sitä asiaa, että mikä estää ydinreaktoreita tuottamasta omavaraisesti jäähdytykseen tarvittavan sähkön? Täytyyhän vesipumppujen pyöriä siinä missä turbiinikin. Turbiini pyörii niin kauan kuin keppi on kuumana, joten miksei saada sähköä vesipumpuille?