Ioota Rhoo
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- The Broad Street Bullies
Nyt tulee kyllä jo sellaista juttua että vaikea on jo itsekkin uskoa. Jos pitää paikkansa niin huh huh...
HS.fi kirjoitti:Itävaltalaisten asiantuntijoiden laskelmien mukaan Fukushimasta pääsi ympäristöön radioaktiivisia hiukkasia kriisin ensimmäisten 3–4 päivän aikana noin 20–50 prosenttia siitä määrästä, mitä Tšernobylistä aikoinaan katastrofin ensimmäisten kymmenen päivän aikana.
Kyllä kuulostaa pahalta, mutta taas unohdetaan kertoa koko tarina.
Tässä on mitattu ja vertailtu ainoastaan kahta hyvin erillaista radioaktiivista isotooppia. Eli Cesium-137 (puoliutumisaika 30-vuotta) ja Jodi-131 (puoliutumisaika 8-päivää).
Toki ne ovat niitä merkittäviä säteilyrasitusta aiheuttavia isotooppeja laskeumassa, mutta Tšernobylin onnettomuudessa ilmaan pääsi huikea määrä hyvin pahoja aineita. Itseasiassa yli sata radioaktiivista alkuainetta pääsi ilmakehään reaktorin räjähtäessä. Kahden onnettomuuden vertaaminen on siinä mielessä ongelmallista, että kummallakin on oma erityinen isotooppi sekotuksensa laskeumassa ja johtuen suuresta erosta puolitumisaikojen välillä ne muuttuvat ajan myötä.
Tästä vertailusta opimme siis, että näiden kahden isotoopin mitatut arvot ovat Fukushimassa pelottavat 20-50 prosenttia Tšernobylin arvoista, joka toimittajan käsissä muuttuu "lähes yhtä vakavaksi kuin..." Jostain syystä Strontium arvot eivät ole mukana vertailussa. Kyseessä kuitenkin 29-vuoden puoliutumisajan omaava todella paha aine, jonka ansiosta Godzillakin on syntynyt. ;)
Tässä siis lukemat:
Fukushima
iodine-131 = 1.3 x 10^17 becquerels per day for first two days and 1.2 x 10^17 becquerels per day for the third day
cesium-137 = 5 x 10^15 becquerels first days.
Chernobyl
iodine-131 at 1.76 x 10^18 becquerels
cesium-137 at 8.5 x 10^16 bequerels
Lukuja vertailemalla saadaan, että Fukushiman jodi-131 laskeumat 7 prosenttia ja cesium-137 laskeumat 6 prosenttia Tšernobylin vastaavista. Tiedä sitten mitä tuo 20-50 prosenttia tarkoittaa...
Eli vielä kerran: Tšernobyl oli tehonnoston aiheuttama höyryräjähdys, joka johti hallitsettomaan grafiitti paloon, jonka takia radioaktiivista savua nousi korkealle taivaalla. 2 kuoli räjähdyksessä ja 28 ihmistä sairastui välittömästi akuuttiin säteilysairauteen. Fukushima on hidas ytimen polttoainesauvojen lämpeäminen ja hapettuminen, joka hoyrystyvän ja ehkä vuotavan jäähdytysveden mukana päästää radioaktiivista säteilyä ympäristöön. Yhdenkään ihmisen ei olla vielä ilmoitettu sairastuneen akuuttiin säteilysairauteen, mutta onnettomuuksissa on alkuperäisestä viidestäkymmenestä sankarista kuollut kaksi ja 15 loukkaantunut. (EDIT: Torstai aamuna tulee uutisia, että saanut kolme työntekijää lähetetty sairaalaan vaarallisen säteilyanneksen takia)
Se, että Tšernobyl oli paljon pahempi ei tietenkään vähennä Fukushiman tilanteen vakavuutta millään tavalla.
Halusin vain taas kerran osoittaa miten datasta poimitaan sopivat kohdat, jotta saadaan sensaatiomaiset otsikot.
Viimeksi muokattu: