Mainos

Israel vs. Palestiina – aina sattuu ja tapahtuu

  • 522 886
  • 3 964

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Toki suomalaiset poliitikot eivät tuomaroi sitä, miten pitkälle Netanjahu on mennyt.

Eivät tuomaroi, mutta sanovat kantansa. Suomi on yhdessä kumppanimaidensa kanssa vedonnut sotatoimien lakkauttamisen ja välittömän tulitauon puolesta.

Kuten on sekin, että Suomelle on itsestäänselvää tukea aina kansainvälistä oikeutta ja kansainvälistä tuomioistuinta. Valtonen vahvisti tämä kuukausi sitten.

Kuten totesin, nämä ovat Suomen virallisia kantoja ja niiden mukaan presidentti ja hallitus pelaavat aina Kopraa myöten. Itse olen joissakin asioissa hieman toista mieltä, mutta se ei liity a-studioon ja Kopran esiintymiseen.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Lindberg tosiaan ymmärtää tätä isoa kuvaa

Iranin tuottamien ohjusten tuhoaminen ja ylipäätään Iranin sotilaallisten resurssien tuhoaminen palvelee myös Eurooppaa. Tästä iloitaan paitsi Ukrainassa, myös koko Euroopassa. En oikein saa kiinni, miten Lindberg tässä olisi jotenkin toista mieltä - mikäli tätä tarkoitit - kuin EU, USA, Suomi jne.

Iranin ja sen Hizbollahin sekä Hamasin sotilaallinen kyky iskeä on tuhottava, jotta rauha on joskus mahdollinen.
 

LuKi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, LuKi-82
Tilanne on se, että isossa osassa Israelia, läntisessä Euroopassa ja myös Suomessa ymmärretään aiempaa vähemmän Netanjahun politiikkaa, joka on mm. siirtokuntien väkivallan ja Gazan tuhoamisen jälkeen kyseenalaista. Netanjahua pidetään puolirikollisena, joka sotii välttääkseen oman tuomionsa mahdollisimman pitkälle.

Kokoomuksen Orpo, Valtonen, Häkkänen, Kopra ja presidentti Stubb (ex-Kokoomus) ovat aika lailla ymmärtääkseni sillä linjalla, että Netanjahu on mennyt liian pitkälle ja se on ongelma. Kaikkien mielestä Israelilla on oikeus puolustaa itseään ja kaikki tuomitsevat Hamasin hyökkäyksen.

Näin olen asian Kokoomuksessa ymmärtänyt. Jatkuva vaihe on Suomen tuki poliittiselle prosessille, jossa luodaan kahden valtion malli kun aika on kypsä. Israelin ja Palestiinan on siinä mahduttava a) vierekkäin tai b) samaan valtioon.

Se onko tämä oikea, neutraali tai väärä ratkaisu, on eri asia. Kopran on tällä linjalla oltava ja tästä on Suomessa aika iso yksimielisyys, että näin tulee toimia.

Tuon Netanjahun syyttäminen on aika kritiikittä läpi mennyt mantra. Netanjahu on taitava poliittinen, jopa häikäilemätön peluri, mutta ei hän mikään diktaattori ole. Kuuluisat korruptiosyytökset ovat sellaisia "tuppeensahattuja" lautojen ja Juhantalon koplaamisten välimaastossa. Sieltä löytyy väitteitä ylisuurten tai kalliiden lahjojen vastaanottamisista, serkun yhteyksistä saksalaiseen sukellusvenekauppiaaseen, tms. Mitään järkeä ei ole edes verrata niitä Hamsin tai Abbasin klaanin miljarditileihin.

Siirtokunnat on paljon moniuloitteisempi juttu kuin lännessä luullaan. Suurin osa niistä on ihan normaaleja, rahalla ostettuja maa-alueita, joiden lähiössä asuu myös arabeja/palestiinalaisia, erityisesti arabivähemmistöjä, osa taas on puhtaasti ikivanhaa juutalaisasutusta (poikkeuksena 1948-1967, jolloin jordanialaiset karkoittivat niiden juutalaiset yhteisöt) ja osa ultranationalistien siirtokuntahankkeita. Nämä viimeksi mainitut eivät kyllä mitenkään nauti israelilaisten enemmistön tukea. Netanjahu on myös estänyt joitain rakennushankkeita, erityisesti Jerusalemin vanhan kaupungin eteläpuolella ja näistä ultranationalistit ovat Bibille käärmeissään. Sitä paitsi Israel on ollut monta kertaa valmis luopumaan näistä siirtokunnista rauhan vastineekis, Siinai, Gaza ja myös koko Länsiranta Barakin hyväksymässä sopimuksessa.

Toki suomalaiset poliitikot eivät tuomaroi sitä, miten pitkälle Netanjahu on mennyt. Viime keväänä tehtyn tutkimuksen mukaan Israelin väestöstä 73% oli sitä mieltä, että Israelin sotatoimet Gazassa ovat olleet oikeasuhteisia tai liian pehmeitä. Vain 19% oli sitä mieltä, että Israel oli mennyt liian pitkälle, ja valtaosa tätä mieltä olevista on Israelin arabeja. Tuossa vaiheessa taas kansa osoitti valtavaa tyytymättömyyttä Netanjahun toimiin Hizbollahin suhteen, kun rakettituli Libanonista oli jatkuvaa, pohjois-Israelin väestö joutui evakkoon, ja Israelin vastaus ei ollut tuossa vaiheessa kova. Väitän, että esimerkiksi viime aikojen hakulaiteiskut ja Hizbollahin johdon tuhoaminen on kääntänyt vahvasti kansan mielipidettä tässä asiassa suosiollisempaan suuntaan. Israelin kansa siis haluaa vahvasti kovia ja tehokkaita toimia, joten siinä sivussa Elina Valtosen ja muiden ulkomaisten poliitikkojen sormen heristely on merkityksetöntä.

Juuri näin. Tämä kovan linjan suosio liittyy sinne Barakin ajan pettymykseen, jolloin Israel suostui täydelliseen kahden valtion malliin. Sen kaatuminen vastapuolella vei uskottavan vaihtoehdon tältä kovalta linjalta ja ennen vahvan työväenpuolueen lähes marginaaliin. Miten teet rauhaa, kun sen tekijää ei vastapuolella ole. Lisäksi myös suuri osa Israelin arabeista ymmärtää tilanteen ja Hamasin täydellisen kukistamisen välttämättömyyden. Kannattaa katsoa tämä Israelin kuuluisimman arabijournalistin haastattelu. Suosittelen oikeasti. Eikä ole mikään "Bibifani".





Eivät tuomaroi, mutta sanovat kantansa. Suomi on yhdessä kumppanimaidensa kanssa vedonnut sotatoimien lakkauttamisen ja välittömän tulitauon puolesta.

Kuten on sekin, että Suomelle on itsestäänselvää tukea aina kansainvälistä oikeutta ja kansainvälistä tuomioistuinta. Valtonen vahvisti tämä kuukausi sitten.

Kuten totesin, nämä ovat Suomen virallisia kantoja ja niiden mukaan presidentti ja hallitus pelaavat aina Kopraa myöten. Itse olen joissakin asioissa hieman toista mieltä, mutta se ei liity a-studioon ja Kopran esiintymiseen.

Tämä on se ongelma. Tulitauko ei palvele kuin Hamasia ja konfliktin jatkumista. Kuka olisi käskenyt tehdä tulitauon Hitelrin kanssa, kun venäläiset lähestyivät Berliinin valtiopäivätaloa? YK:n nimissä kansainvälinen yhteisö on joka ainoa kerta pakottanut Israelin tulitaukoihin ennen voittoa, niin Gazassa kuin aiempien vuosikymmenien sodissa. Mainitsemani YK:n turvallisuusupseeri totesi minulle siinä kahden keskisessä juttutuokiossa, että juuri tämä on se ongelma: Israelin ei ole annettu voittaa kertaakaan kunnolla, siksi ikiliikkuja pyörii. Vai onko viimeiset 76 vuotta tuoneet enemmän ratkaisuja kuin ongelmia?

YK:ssa Israeliin kohdistuu enemmän tuomitsevia päätöslauselmia kuin muuhun maailmaan yhteensä. Kuten tohtori Alpo Rusi on yrittänyt rautalangasta vääntää, YK:n jäsenmaista noin 70% äänestää aina periaatteesta Israelia vastaan, oli kysymys ihan mistä tahansa asiasta. Eihän tuossa ole mitään järkeä! Lisäksi ainoa YK:n alainen, yhteen konfliktiin perustettu järjestö UNRWA, on pyörittänyt omaa taloudellista todellisuuttaan palestiinalaisasialla jo vuodesta 1949. Vertailun vuoksi voisi katsoa mitä tapahtui Korean konfliktiin vuonna 1950 perustetulle UNKRA:lle. Se lakkautettiin vuonna 1958. Eihän tässäkään ole mitään järkeä. UNRWA toimii olennaisena perustana palestiinalaisten taloudelle ja sen loppuminen olisi hirveä katastrofi näiden ihmisten kannalta. Samalla se pitää yllä toivoa kotiinpaluusta vuoden 1948 tilanteeseen, vaikka siinä porukassa on enää erittäin vähän ihmisiä, joilla sokeri sulaa suussa.

YK:n pitäsi vetäytyä tuolta alueelta kokonaan ja kaikki palestiinalaisten taloudellinen apu pitäisi kanavoida maailmanpankin kautta. Sinne pitäisi lähettää kansainvälisiksi työntekijöiksi insinöörejä ja ekonomeja, ei sosiaalityöntekijöitä ja muita (itseni kaltaisia) humanistisia haihattelijoita. Palestiinan viranomaisten puhe normaalisaation vastustamisesta pitäisi lopettaa ja juuri normaalien, luottamuksellisten talous, koulutus- ja muiden suhteiden rakentaminen Israelin kanssa pitäisi, ei vain sallia, vaan ottaa päästrategiaksi. Kuten Bashar Masri yrittää Rawabinsa kanssa tehdä.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Tuon Netanjahun syyttäminen on aika kritiikittä läpi mennyt mantra. Netanjahu on taitava poliittinen, jopa häikäilemätön peluri, mutta ei hän mikään diktaattori ole.

Vähän turha kääntää Netanjahun kritiikkiä siihen, miten väärässä Netanjahua diktaattoriksi kritisoivat ovat. Sellaisia näkemyksiä ei ole. Päinvastoin, Israelia pidetään edelleen demokratiana.

Siirtokunnat on paljon moniuloitteisempi juttu kuin lännessä luullaan. Suurin osa niistä on ihan normaaleja, rahalla ostettuja maa-alueita, joiden lähiössä asuu myös arabeja/palestiinalaisia, erityisesti arabivähemmistöjä, osa taas on puhtaasti ikivanhaa juutalaisasutusta (poikkeuksena 1948-1967, jolloin jordanialaiset karkoittivat niiden juutalaiset yhteisöt) ja osa ultranationalistien siirtokuntahankkeita. Nämä viimeksi mainitut eivät kyllä mitenkään nauti israelilaisten enemmistön tukea. Netanjahu on myös estänyt joitain rakennushankkeita, erityisesti Jerusalemin vanhan kaupungin eteläpuolella ja näistä ultranationalistit ovat Bibille käärmeissään.

EU ja Suomi pitävät Länsirannan siirtokuntia laittomina. Sitä ne myös ovat.


Tämä on se ongelma. Tulitauko ei palvele kuin Hamasia ja konfliktin jatkumista.

Avasin tätä laittamassani linkissä aiemmin osaltani. Hallituksen ja EU:n kanta on siitä hieman poikkeava, mutta en sanoisi kuten sinä, että se on ongelma. EU:lla ja Suomellakin on oikeus ja velvollisuus pitää huolta siitä, että siviilejä suojellaan ja se humanitaarinen oikeus tosiasiassa toteutuu. Tämä tieto on viety kerta toisensa jälkeen Israelin hallitukselle.

Kuka olisi käskenyt tehdä tulitauon Hitelrin kanssa, kun venäläiset lähestyivät Berliinin valtiopäivätaloa? YK:n nimissä kansainvälinen yhteisö on joka ainoa kerta pakottanut Israelin tulitaukoihin ennen voittoa, niin Gazassa kuin aiempien vuosikymmenien sodissa. Mainitsemani YK:n turvallisuusupseeri totesi minulle siinä kahden keskisessä juttutuokiossa, että juuri tämä on se ongelma: Israelin ei ole annettu voittaa kertaakaan kunnolla, siksi ikiliikkuja pyörii. Vai onko viimeiset 76 vuotta tuoneet enemmän ratkaisuja kuin ongelmia?


Joo-o, vai Hitlerillä nyt mennään...

Jos Israelin "kunnon voitto" tarkoittaa palestiinalaisten, syyrialaisten, iranilaisten ja varmaan monen muunkin kansan tuhoamista, onneksi sille ei ole löytynyt lännessä tukijoita. Israelin äärioikeistolainen osa hallitusta on tosiaan tästä puhunut ja asettanut tavoitteekseen - noin alkuun - Gazan totaalituhon ja Länsirannan liittämisen Israeliin.

Israelin äärioikeistoa edustava valtiovarainministeri Bezalel Smotrich on kertonut puolueelleen ryhtyneensä toimiin, joilla Länsiranta käytännössä liitetään Israeliin ja samalla estetään Palestiinan valtion synty. Hän ohjaa ohjaa armeijan hallinnollista valtaa laittomien siirtokuntien asukkaille vastoin Israelin korkeimman oikeuden linjauksia.

Todettakoon taas kerran, että itse kannatan Hamasin, Hizbollahin ja Iranin lyömistä ja tiedän sen hyvin, että kaupunkiolosuhteissa ruumiita tulee hyvin paljon siviilienkin joukosta. Israelin hallituksella/hallituksen sisällä on kuitenkin sellaisia tavoitteita, jotka EU ja Suomi tuomitsevat. Yksi niistä on Smotrichin linjaukset Länsirannalla.

Ratkaisun on oltava jotain muuta kuin palestiinalaisten tuhoaminen, Gazan ja/tai Länsirannan ottaminen Israelille sekä pommitusten ja muiden toimien avulla useiden miljoonien ihmisten ajaminen Gazasta, Länsirannalta, Syyriasta, Libanonista ja Iranista maanpakoon infran tuhoamalla Eurooppaan ja muualle.

Se ei todellakaan ole ratkaisu.
 
Viimeksi muokattu:

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
EU tukee edelleen 100 % Israelia. Suurimmista maista Saksa on oikeastaan varaukseton. Espanja, Italia ja Ranska katsovat enemmän palestiinalaisia, mutta eivät vaadi EU:ssa tai itse yhteistyön keskeyttämistä Israelin kanssa kaiketi mitenkään. Suomi on samoilla linjoilla.

Totta kai siviilien kohtalosta ollaan huolissaan, mutta 2023-2024 Israel on saanut EU:lta, USA:lta ja Suomeltakin kaikkien aikojen suurimman tuen sotatoimilleen sitten vuosikymmenten takaisen Kom Kippurin sodan (1973). Suhteita ei ole edes uhattu katkaista ja kauppaa aseista, elintarvikkeista ja kaikesta muusta on jatkettu entiseen tapaan.

Kovin moni ei tätä olisi ennakoinut, jos Hamasin hyökättyä Israeliin Israel olisi pommittanut Gazan kivikaudelle, hyökännyt Libanoniin ja tuhonnut Hizbollahin johdon sekä iskenyt Iraniin vastaiskuina. Se mitä aiheellisesti pelätään, on sodan laajeneminen Iranin ja Israelin välillä täysmittaiseksi sodaksi ja tämän EU, USA ja Suomikin pyrkii estämään.

Israel varoitti (huhu) yöllisistä iskuistaan USA:n kautta Irania, jotta tilanne ei karkaisi käsistä. Jos näin, järkevä toimi. Minusta ei voida ajatella, että Israelia on nyt puristettu muottiin, jossa sen toiminta Hamasia ja Hizbollahia sekä Irania vastaan on kahlehdittu. Ei ole. Päinvastoin, USA:n lentotukialukset ovat osallistuneet ohjusten torjuntaan Israelia vastaan ja EU:lta tulee täysi tuki puolustamiseen.
 

LuKi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, LuKi-82
Vähän turha kääntää Netanjahun kritiikkiä siihen, miten väärässä Netanjahua diktaattoriksi kritisoivat ovat. Sellaisia näkemyksiä ei ole. Päinvastoin, Israelia pidetään edelleen demokratiana.



EU ja Suomi pitävät Länsirannan siirtokuntia laittomina. Sitä ne myös ovat.




Avasin tätä laittamassani linkissä aiemmin osaltani. Hallituksen ja EU:n kanta on siitä hieman poikkeava, mutta en sanoisi kuten sinä, että se on ongelma. EU:lla ja Suomellakin on oikeus ja velvollisuus pitää huolta siitä, että siviilejä suojellaan ja se humanitaarinen oikeus tosiasiassa toteutuu. Tämä tieto on viety kerta toisensa jälkeen Israelin hallitukselle.




Joo-o, vai Hitlerillä nyt mennään...

Jos Israelin "kunnon voitto" tarkoittaa palestiinalaisten, syyrialaisten, iranilaisten ja varmaan monen muunkin kansan tuhoamista, onneksi sille ei ole löytynyt lännessä tukijoita. Israelin äärioikeistolainen osa hallitusta on tosiaan tästä puhunut ja asettanut tavoitteekseen - noin alkuun - Gazan totaalituhon ja Länsirannan liittämisen Israeliin.

Israelin äärioikeistoa edustava valtiovarainministeri Bezalel Smotrich on kertonut puolueelleen ryhtyneensä toimiin, joilla Länsiranta käytännössä liitetään Israeliin ja samalla estetään Palestiinan valtion synty. Hän ohjaa ohjaa armeijan hallinnollista valtaa laittomien siirtokuntien asukkaille vastoin Israelin korkeimman oikeuden linjauksia.

Todettakoon taas kerran, että itse kannatan Hamasin, Hizbollahin ja Iranin lyömistä ja tiedän sen hyvin, että kaupunkiolosuhteissa ruumiita tulee hyvin paljon siviilienkin joukosta. Israelin hallituksella/hallituksen sisällä on kuitenkin sellaisia tavoitteita, jotka EU ja Suomi tuomitsevat. Yksi niistä on Smotrichin linjaukset Länsirannalla.

Ratkaisun on oltava jotain muuta kuin palestiinalaisten tuhoaminen, Gazan ja/tai Länsirannan ottaminen Israelille sekä pommitusten ja muiden toimien avulla useiden miljoonien ihmisten ajaminen Gazasta, Länsirannalta, Syyriasta, Libanonista ja Iranista maanpakoon infran tuhoamalla Eurooppaan ja muualle.

Se ei todellakaan ole ratkaisu.

Nyt menee kyllä puurtot ja vellit sekaisin. Ehkä ilmaisen itseäni epäselvästi. Oikaisen muutaman asian.

Hitlerillä kyllä menee keskustelu Israelissakin, ei siis ole minun keksimä verrokki. Lännen paineeseen tulitauosta vastataan yleisesti viittauksella toiseen maailmansotaan, eli ei Hitlerille mitään tulitaukoja tarjottu, vaikka taisteluiden keskelle joutui enemmän ja vähemmän natsisimilla aivopesty siviiliväestö. Israelille nämä Iranin liittolaiset ovat ihan yhtä todellinen eksisitentiaalinen uhka, kuin Hitler oli koko Euroopalle.

Israelin "kunnon" voitolla en tietenkään tarkoita minkään ihmisryhmän tuhoamista. Millä perusteella minun suuhuni tälläistä laitat? Se on hyvin loukkaavaa. Olen kumminin uhrannut aika paljon auttaakseni palestiinalaisia eri tavoin, joskus oikeasti oman turvallisuuteni kustannuksella. Olen saanut myös vävyn tanskalaisesta kaverista, joka työskenteli organisaatiossa, mikä salakuljetti Hamsilta salassa gazalaisia sydän- ja silmäsairaita lapsia leikkauksiin Israelin sairaaloihin. Tarkoitan siis voittoa vastassa olevasta hallinnosta, sen suostumista Israelin sanelemiin rauhanehtoihin, ei mihinkään YK:n esittämään tulitaukoon, jonka jälkeen kofliktin pyörä jatkaa pyörimistä. Kuten jos Israelin olisi annettu lupa vuonna 1967 edetä Kairoon, Damaskokseen, Ammaniin, olisiko näiden hallitukset suostuneet rauhansopimukseen Israelin kanssa? YK:n välittämän tulitauon jälkeen Israel lupasi vetäytyä valloitetuilta alueilta, jos arabimaat solmivat rauhan ja tunnustavat Israelin olemmassaolon. Arabimaat vastasivat kuuluisalla kolmen ei- sanan päätöksellä. Eli ei rauhaa Israelin kanssa, ei Israelin tunnustamista, ei neuvotteluja Israelin kanssa.

Tämä pyörä on sitten jatkanut pyörimistään. Egypti ja lopulta myös Jordania lipesivät arabirintamasta ja molemmat ovat kyllä hyötyneet suhteiden kehittymisestä Israelin kanssa. Mutta konflikteja on riiittänyt ja aina on YK tullut pillin kanssa väliin. Israel on kolme kertaa ollut joukkoineen Gazassa ennen tätä sotaa. Joka kerta se on painostettu tulitaukoon. En muista minkä kerran kohdalla Israelin kenraalit sanoivat Hamasin tuhon olleen aivan "peukalon kynnen päässä". Nyt ei enää jätetä kesken, se on yleinen asenne Israelissa.

West Pointin kaupunkisodankäynnin johtaja John Spencer, on todennut, että Israel on toiminut Gazassa enemmän siviiliuhrien välttämiseksi, kuin mikään muu armeija historiassa. Spencer väittää, että Israel on asettanut aivan uuden standardin maailman armeijoille.


Nämä Smotrichin kaltaiset äärioikeiston kaverit ovat Israelissa samanlainen konfliktin jatkumisen tulos. Onneksi ne eivät nauti Israelissa suurta suosiota, ovat marginaalissa ainakin vielä. Toivottavasti myös näiden siirtokuntahankkeisiin armeija puuttuu tarvittaessa kovalla kädellä. Muuten tuo Länsirannan "laittomat siirtokunnat"- yleistys on vähän sellaisen "judenfrei"- alueen luomista. Merkittävät siirtokunnat sijaitsevat juuri Itä-Jerusalemissa ja Hebronissa. Niissä ihan oikeasti asuu juutalaisia, jotka saattavat olla siellä katkeamatonta sukulinjaa tuhansien vuosien takaa. Vuonna 1948 heidät karkoitettiin näiltä alueilta, synagogat ja hautausmaat jyrättiin jordanialaisten puskutraktoreilla. Kuuden päivän sodan jälkeen (1967) suvut palasivat, rakensivat vanhat kotinsa ja synagogansa takaisin, mutta jättivät myös esim. Öljymäelle, vanhojen juutalaishautojen päälle rakennetun jordanialaishotellin paikoilleen. Mulla ei riitä sydäntä sanoa, että "painukaa laittomina siirtokuntalaisina sieltä vittuun, koska EU on niin päättänyt", kun niissä jo esivanhempien rakentamissa kodeissa on syntynyt vaikka 1943 isomummu, 1968 isoäiti, 1995 äiti ja samaan "laittomaan siirtokuntaan" vuonna 2018 syntynyt tytär. Vielä kun Israelissa asuu lähes kaksi miljoonaa arabia täysin kansalaisoikeuksin.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Hitlerillä kyllä menee keskustelu Israelissakin, ei siis ole minun keksimä verrokki.

No, sinä kirjoitit "Kuka olisi käskenyt tehdä tulitauon Hitelrin kanssa, kun venäläiset lähestyivät Berliinin valtiopäivätaloa" vastatessasi kirjoitukseeni. Minusta vertaus oli tarpeeton.


Israelin "kunnon" voitolla en tietenkään tarkoita minkään ihmisryhmän tuhoamista. Millä perusteella minun suuhuni tälläistä laitat? Se on hyvin loukkaavaa.

Sinä kirjoitit näin: "Mainitsemani YK:n turvallisuusupseeri totesi minulle siinä kahden keskisessä juttutuokiossa, että juuri tämä on se ongelma: Israelin ei ole annettu voittaa kertaakaan kunnolla, siksi ikiliikkuja pyörii."

Kommentoin turvallisuusupseerin näkemystä. Miten onnistuit kääntämään sen sinun loukkaukseksi? Israelille on annettu siimaa EU:n ja USA:n osalta 2023-2024 ja jos se enemmän sitä vielä tarvitsee, mennään sitten Israelin hallituksen äärioikeiston linjoilla.
 

LuKi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, LuKi-82
No, sinä kirjoitit "Kuka olisi käskenyt tehdä tulitauon Hitelrin kanssa, kun venäläiset lähestyivät Berliinin valtiopäivätaloa" vastatessasi kirjoitukseeni. Minusta vertaus oli tarpeeton.




Sinä kirjoitit näin: "Mainitsemani YK:n turvallisuusupseeri totesi minulle siinä kahden keskisessä juttutuokiossa, että juuri tämä on se ongelma: Israelin ei ole annettu voittaa kertaakaan kunnolla, siksi ikiliikkuja pyörii."

Kommentoin turvallisuusupseerin näkemystä. Miten onnistuit kääntämään sen sinun loukkaukseksi? Israelille on annettu siimaa EU:n ja USA:n osalta 2023-2024 ja jos se enemmän sitä vielä tarvitsee, mennään sitten Israelin hallituksen äärioikeiston linjoilla.

Miten vedit YK-kaverini kommentin tarkoittavan kansojen tuhoamista? Millä perusteella tämä rankka tulkinta? Ja jos minä täällä sen kirjoitan, niin kai se sama tulkintasi pätee minuun? Mikä on kyllä lievästi sanottuna loukkaava.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Miten vedit YK-kaverini kommentin tarkoittavan kansojen tuhoamista? Millä perusteella tämä rankka tulkinta? Ja jos minä täällä sen kirjoitan, niin kai se sama tulkintasi pätee minuun? Mikä on kyllä lievästi sanottuna loukkaava.

Lopeta se uhriutuminen, kiitos. Jos joku on niin hönö, että ei ymmärrä Israelilla olevan nyt hyvin vapaat kädet, kyse on joko typeryydestä tai pahemmasta. Keskustelu on koskenut tätä sotaa, tätä poliitikkojen näkemystä a-studiossa. Ja tämä sota on todellakin poikkeus.

Mitään rankkaa tulkintaa ei ole kertoa, mitä osa Israelin hallituksesta tekee maan korkeimman oikeuden päätöksestä piittaamatta. Kuten useamman kerran alleviivasin, Israel on saanut poikkeuksellisen vapaat kädet USA:lta ja Saksalta sekä EU:lta.

Ratkaisu ei kuitenkaan ole pommittaa kaikkea paskaksi, tappaa valtavaa määrää siviilejä, liittää lisää alueita Israeliin ja luoda miljoonien ihmisten pakolaiskriisi lähialueille ja Eurooppaan.
 

LuKi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, LuKi-82
Lopeta se uhriutuminen, kiitos. Jos joku on niin hönö, että ei ymmärrä Israelilla olevan nyt hyvin vapaat kädet, kyse on joko typeryydestä tai pahemmasta. Keskustelu on koskenut tätä sotaa, tätä poliitikkojen näkemystä a-studiossa. Ja tämä sota on todellakin poikkeus.

Mitään rankkaa tulkintaa ei ole kertoa, mitä osa Israelin hallituksesta tekee maan korkeimman oikeuden päätöksestä piittaamatta. Kuten useamman kerran alleviivasin, Israel on saanut poikkeuksellisen vapaat kädet USA:lta ja Saksalta sekä EU:lta.

Ratkaisu ei kuitenkaan ole pommittaa kaikkea paskaksi, tappaa valtavaa määrää siviilejä, liittää lisää alueita Israeliin ja luoda miljoonien ihmisten pakolaiskriisi lähialueille ja Eurooppaan.

Eli minä uhriudun, kun en oikein tykkää minuun liittämästäsi kansanmurha-ajatuksista. Olen kumminkin satsannut pitkän pätkän elämästäni ihan päinvastaisen toteuttamiseen.

Jätetään tämä tähän.

Sairasloma loppuu kohta, joten lakkaan häiritsemästä ihmisten mielenrauhaa.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Eli minä uhriudun, kun en oikein tykkää minuun liittämästäsi kansanmurha-ajatuksista. Olen kumminkin satsannut pitkän pätkän elämästäni ihan päinvastaisen toteuttamiseen.

Jätetään tämä tähän.

Kukaan ei ole liittänyt sinuun kansanmurha-ajatusta. Juuri tuo on uhriutumista. Et kyennyt perustelemaan, miten Kopra oli mukamas väärässä a-studiossa noudattaessaan EU:n ja Suomen linjaa Israelin suhteen.
 

Setter

Jäsen
Suosikkijoukkue
Park Eun-Bin, KPL
Tähän yllä olevaan kommentoisin vaan sen verran, että kyllä minä ainakin olin aika yllättynyt kun meidän kokoomuslainen ulkopoliittinen johto kommentoi YK äänestystä "asian olevan kristallin kirkas". Ts. minä
ymmärsin asian niin, että Suomen arvo I-P kysymyksen suhteen on Judenfrei Juudea. Eli Juutalaiset voivat asua
ihan missä vaan kunhan ei Juudeassa (ja Samariassa). Onneksi voitaneen kai samalla kysyä kuinka realistista ko.
arvon toteutuminen on? Zysse voisi joskus antaa pressalle ja ulkoministerille pienen historian oppitunnin.
Kiistatonta on kuitenkin että Juutalaisia on asunut Juudeassa viimeiset 3000 vuotta lukuunottamatta vuosia 1948-1967 ja siihenkö pitäisi palata?
ICJ toki antoi neuvoa antavan lauselman, että siirtokunnat ovat laittomia. Haluaisin toki nähdä jonkun kansainvälisen oikeuden ihmisen selittävän, mihin päätös oikeasti perustui. Maallikolle se nimittäin on
täysin käsittämätön.
Mitä UNWRA:aan tulee niin se on toiminut Hamasin selkärankana ja viime vuosina tai vuosikymmeninä on ollut
aika mahdotonta sanoa mihin se päätty ja mistä Hamas alkaa. Niiden molempien olemassaolo perustuu samaan asiaan , Juutalaisvaltio on tuhottava.
Tuntuu, että ihmisille jotka ova perjaatteessa Israelin puolella on vaikea ymmärtää käsitettä Juutalaisvaltio ja mitä vaatii sen pitäminen Juutalaisenemmistöisenä. Se nimittäin vaatii juurikin niitä toimia, mitä Netanjahu on kuluneen vuoden aikana suorittanut. Luulen, että Iraninkaan suhteen tämä ei vielä ollut tässä.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Apa

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Ulkoministeri Valtosen näkemys:

”Oma analyysini on, että Gazassa kasvaa toivottomuuden sukupolvi. Siellä on puutetta kaikista perusasioista, kuten ruuasta, puhtaasta vedestä ja lääkintätarvikkeista. Siellä on puutetta toivosta ja tulevaisuudesta. On vaikea nähdä, että tällaisessa tilanteessa yksittäisiä terroristijärjestön johtajia tuhoamalla terrorismia varsinaisesti saataisiin kuriin”, Valtonen kommentoi Palestiinan tilannetta. Lähi-itä | Ulkoministeri Valtonen Israelin tekemistä iskuista: ”Eivät ole kenenkään etu”

Israelin perjantain ja lauantain välisenä yönä tekemät iskut Iraniin eivät ole kenenkään etu, arvioi ulkoministeri Elina Valtonen (kok).

”Tämä eskalaation, kostojen ja vastaiskujen kierre, ei palvele kenenkään etua, ei varsinkaan maailmanpolitiikan tasapainoa”, Valtonen kommentoi iskuja lauantaina.

Hänen mukaansa ainakin tämänhetkisten tietojen perusteella vaikuttaa siltä, että Israelin iskut olisivat osuneet pelkkiin sotilaskohteisiin. Siksi Suomi ei ainakaan toistaiseksi ole myöskään iskuja tuomitsemassa.

”Kansainvälisen oikeuden mukaisesti maa, joka puolustautuu, saa kohdistaa iskuja sotilaskohteisiin”, Valtonen toteaa.

[Itse näen hieman toisin. Israelin iskut Iranin sotilaskohteisiin ovat myös Ukrainan ja Euroopan etu, kuten aiemmin kirjoitin. Mitä enemmän tehtaita ja kalustoa tuhotaan, sitä vähemmän niitä riittää mm. Venäjälle ja Hizbollahille]
 

LuKi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, LuKi-82
Kukaan ei ole liittänyt sinuun kansanmurha-ajatusta. Juuri tuo on uhriutumista. Et kyennyt perustelemaan, miten Kopra oli mukamas väärässä a-studiossa noudattaessaan EU:n ja Suomen linjaa Israelin suhteen.

Koska se linja on väärä, sen pitäisi pystyä vähitellen tunnustamaan. Kyllä poliittista johtautta (Kopra) voi osoittaa hienovaraisella säädöllä haastatteluissa ja vähintään kääntämällä toimittajan keihäänkärki Israelin puolelta myös muihin roistoihin.

Mitä tulee ”kristallinkirkkaaseen linjaan”, niin en muista kuinka usein Suomi olisi äänestänyt palestiinalaisten (lue Iran + muut) talutusnuoran mukaan Ruotsia innokkaammin. Ruotsi on sentään ollut perinteinen, vasemmistolaista ihmisoikeuspolitiikkaa ajava vankka palestiinalaisten vankka ystävä, mutta äänesti mm. Saksan, Tanskan, Brittien, Hollannin ja, yllätys, yllätys, Ukrainan mukana tyhjää.
 

hablaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lügan kaaosseura
ICJ toki antoi neuvoa antavan lauselman, että siirtokunnat ovat laittomia. Haluaisin toki nähdä jonkun kansainvälisen oikeuden ihmisen selittävän, mihin päätös oikeasti perustui. Maallikolle se nimittäin on
täysin käsittämätön.


Kyllä, ohjelma on täysin puolueellinen. Tai siis että on tietty näkökulma. Mutta toisaalta, on "fact-checkattu" ihan tappiin, haastan sinut löytämään yhtään faktuaalisesti epätarkkaa tai väärää asiaa, ovat hirveän tarkkoja tuosta ettei haasteta oikeuteen (näinkin on tehty, haastaja on aina hävinnyt). Ja ei tuo nyt ihan "reilua" ole.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Koska se linja on väärä, sen pitäisi pystyä vähitellen tunnustamaan.

Suomen linja voi olla vääräkin, mutta emme poikkea eurooppalaisesta linjasta noin keskimäärin.


Mitä tulee ”kristallinkirkkaaseen linjaan”, niin en muista kuinka usein Suomi olisi äänestänyt palestiinalaisten (lue Iran + muut) talutusnuoran mukaan Ruotsia innokkaammin. Ruotsi on sentään ollut perinteinen, vasemmistolaista ihmisoikeuspolitiikkaa ajava vankka palestiinalaisten vankka ystävä, mutta äänesti mm. Saksan, Tanskan, Brittien, Hollannin ja, yllätys, yllätys, Ukrainan mukana tyhjää.

Suomi äänesti YK:ssa sen puolesta, että Israelin siirtokunnat miehitetyillä palestiinalaisalueilla todetaan laittomiksi. Tp-utva käsitteli etukäteen Suomen äänestyksen. YK:ssa 124 maata äänesti Suomen mukana ja 14 vastaan. Lähimaistamme Viro, Islanti ja Norja äänesti puolesta, moni muu tyhjää.

Joskus aiemmin Suomi varoi äänestämästä väärin ja se johtui CCCP:n painostuksesta. Sen jälkeen on kuljettu pitkä tie ja ymmärtääkseni jo useampi hallitus on kulkenut laillisuusperiaatteen mukana. Tai ainakin Stubb & Orpot. Kun kansainvälisten tuomioistuinten näkökulma johonkin asiaan on päätetty, Suomi tukee sitä näkökulmaa.

Näin tälläkin kertaa.
 

Setter

Jäsen
Suosikkijoukkue
Park Eun-Bin, KPL


Kyllä, ohjelma on täysin puolueellinen. Tai siis että on tietty näkökulma. Mutta toisaalta, on "fact-checkattu" ihan tappiin, haastan sinut löytämään yhtään faktuaalisesti epätarkkaa tai väärää asiaa, ovat hirveän tarkkoja tuosta ettei haasteta oikeuteen (näinkin on tehty, haastaja on aina hävinnyt). Ja ei tuo nyt ihan "reilua" ole.

Joo nää on täysin "yleisesti tiedettyjä" asioita. Lähes kaikki ovat aina tieneet, että Israel miehittää laittomasti länsirantaa. Minä en toki ole sitä tienyt, ymmärtääkseni siitä ei löydy yhden yhtä "kovaa" paperia tai päätöslauselmaa mihin Israel loppu ja mistä Palestiina alkaa. Ennenkuin nyt lähes 60v miehitttäjän vaihtumisesta ICJ näin linjasi. Muistaakseni joku Ranskan tuomioistuin joskus kymmenkunta vuotta tuli
siihen tulokseen, että miehitys ei ole laiton. Liittyi Ahlstomin ratikka linjoihin Itä Jerusalemissa jos en väärin muista. Arabi osapuoli nimenomaan v. 1967 edellytti, että se on ainoastaan aselepolinja eikä mikään raja, mikä erottaa länsirannan Israelista. Ja kun ei ole vahvistettua rajaa, niin miten sä silloin voit olla väärällä tai oikealla puolella rajaa.
 

LuKi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, LuKi-82
Kun kansainvälisten tuomioistuinten näkökulma johonkin asiaan on päätetty, Suomi tukee sitä näkökulmaa.

Näin tälläkin kertaa.

Tässä onkin se ydin. ICJ on osa YK:n toimintaa ja valitettavasti on täysin puolueellinen toimija, kuten koko YK. Jos Suomi haluaa aina olla siinä narussa kuljetettava lammas, niin ei kovin paljon olla tultu eteenpäin itänaapurin ohjailusta.

Vai mitä pitäsi ajatella ICJ:n kokoonpanosta, jossa puheenjohtajana toimii Hizbollahin tukema libanonilainen Nawaf Salam? Puheenjohtajan lisäksi viidentoista hengen porukasta jollain tavalla mm. Kremlin (ja Iranin) kavereita ovat Somalian, Etelä-Afrikan, Kiinan, Brasilian, Intian ja Meksikon edustajat. Todellisia ihmisoikeuksien suurvaltoja. Myös Slovakia on vähän ollut EU:ssa huolestuttavasti kallellaan Moskovan suuntaan. Esim. amerikkalainen FDD ( Foundation for Defense of Democracies) tutkimuslaitos antaa aika runtua ICJ:n toiminnasta erityisesti Länsirannan ja Itä-Jerusalemin osalta.

 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Tässä onkin se ydin. ICJ on osa YK:n toimintaa ja valitettavasti on täysin puolueellinen toimija, kuten koko YK. Jos Suomi haluaa aina olla siinä narussa kuljetettava lammas, niin ei kovin paljon olla tultu eteenpäin itänaapurin ohjailusta.

Vai mitä pitäsi ajatella ICJ:n kokoonpanosta, jossa puheenjohtajana toimii Hizbollahin tukema libanonilainen Nawaf Salam? Puheenjohtajan lisäksi viidentoista hengen porukasta jollain tavalla mm. Kremlin (ja Iranin) kavereita ovat Somalian, Etelä-Afrikan, Kiinan, Brasilian, Intian ja Meksikon edustajat. Todellisia ihmisoikeuksien suurvaltoja. Myös Slovakia on vähän ollut EU:ssa huolestuttavasti kallellaan Moskovan suuntaan. Esim. amerikkalainen FDD ( Foundation for Defense of Democracies) tutkimuslaitos antaa aika runtua ICJ:n toiminnasta erityisesti Länsirannan ja Itä-Jerusalemin osalta.

Toki mukana on myös länsimaita. Vuonna 2024 tuomioistuimen tuomarit edustivat seuraavia maita: Libanon, Uganda, Slovakia, Ranska, Somalia, Kiina, Intia, Japani, Australia, Brasilia, Meksiko, USA, Romania ja Etelä-Afrikka. ICJ:n kokoonpanosta sovittiin aiemmin ja se menee niin, että YK:n jäsenmaat ja turvallisuusneuvoston jäsenet päättävät kokoonpanosta. En muista, että isompia ongelmia Haagissa olisi ollut vielä 1990-luvulla Jugoslavian hajoamissotien tuomioissa.

Nyt varmasti alkaa olemaan, jos tuomarit eivät toimi itsenäisesti vaan hallitustensa äänitorvina.

Suomi seisoo EU:n päätösten takana. EU ei pidä Israelin toimia Länsirannalla oikeina. Siksi EU:n ulkosuhteista vastaava edustaja Josep Borrell ehdotti pakotteita Israelille siirtokuntalaisten väkivaltaisista hyökkäyksistä palestiinalaisalueilla.

 

LuKi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, LuKi-82
Israelin media kertoo nyt, että iskut tuhosivat 20 kiinteän polttoainnen sekointinta (jokaisen arvo miljoonia euroja), jotka ovat kriittisiä Kheibar- ja Qasem- ballististen ohjusten valmistamiseksi. Median mukaan tuho on sitä luokkaa, että laitokset ovat poissa käytöstä ainakin kaksi vuotta.
 

LuKi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, LuKi-82
Toki mukana on myös länsimaita. Vuonna 2024 tuomioistuimen tuomarit edustivat seuraavia maita: Libanon, Uganda, Slovakia, Ranska, Somalia, Kiina, Intia, Japani, Australia, Brasilia, Meksiko, USA, Romania ja Etelä-Afrikka. ICJ:n kokoonpanosta sovittiin aiemmin ja se menee niin, että YK:n jäsenmaat ja turvallisuusneuvoston jäsenet päättävät kokoonpanosta. En muista, että isompia ongelmia Haagissa olisi ollut vielä 1990-luvulla Jugoslavian hajoamissotien tuomioissa.

Nyt varmasti alkaa olemaan, jos tuomarit eivät toimi itsenäisesti vaan hallitustensa äänitorvina.

Suomi seisoo EU:n päätösten takana. EU ei pidä Israelin toimia Länsirannalla oikeina. Siksi EU:n ulkosuhteista vastaava edustaja Josep Borrell ehdotti pakotteita Israelille siirtokuntalaisten väkivaltaisista hyökkäyksistä palestiinalaisalueilla.


Israelissa Borrell on, jos mahdollista, enemmän person non grata kuin Guterres. Borrell ja Guterres ovat lähes kuin kaksi marjaa, saman niemimaan, lähes samanikäisiä sosialistisia poliitikkoja. Tämä on näkynyt ja näkyy kavereiden suhtautumisena juuri Venäjään ja Israeliin. Borrell hermostutti pahasti osan Euroopan politiikoista Moskovan vierailulla 2021. Jo etukäteen kritisoidussa vierailussa Lavrov vei Borrellia kuin pässiä narussa.


Sama on jatkunut myös Israelin ja Gazan kohdalla, eniten kulissien takana. Erityisesti Saksa on kritisoinut voimakkaasti Borrelin kantoja ja kiukustunut Borrellin tulkinnoista yhteisesti sovituista asioista.


Israelissa ollaan erittäin tyytyväisiä, kun Viron Kaja Kallas korvaa Borrellin. EU:n linja tulee muuttumaan suhteessa Israeliin, nähtäväksi jää kuinka paljon.

 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Israelissa Borrell on, jos mahdollista, enemmän person non grata kuin Guterres. Borrell ja Guterres ovat lähes kuin kaksi marjaa, saman niemimaan, lähes samanikäisiä sosialistisia poliitikkoja. Tämä on näkynyt ja näkyy kavereiden suhtautumisena juuri Venäjään ja Israeliin. Borrell hermostutti pahasti osan Euroopan politiikoista Moskovan vierailulla 2021. Jo etukäteen kritisoidussa vierailussa Lavrov vei Borrellia kuin pässiä narussa.

Sama on jatkunut myös Israelin ja Gazan kohdalla, eniten kulissien takana. Erityisesti Saksa on kritisoinut voimakkaasti Borrelin kantoja ja kiukustunut Borrellin tulkinnoista yhteisesti sovituista asioista.

Israelissa ollaan erittäin tyytyväisiä, kun Viron Kaja Kallas korvaa Borrellin. EU:n linja tulee muuttumaan suhteessa Israeliin, nähtäväksi jää kuinka paljon.

Eiköhän Orpon hallituksessa olla myös jopa erittäin tyytyväisiä kun Kallas korvaa Borrelin. Valtonen on nostanut viime viikkoina esille Suomen ehdottoman halun seurata EU:n ja kansainvälisen rikostuomioistuimen linjoja suhteessa Israeliin ovat Borrelin näkemykset oikeistokonservatiiveille ja -liberaaleille kuitenkin vieraampia.

EU uusii pakolais-, turvallisuus- ja ulkopolitiikkaansa tämän komission ja parlamentin aikana. Ei niin radikaalisti kuin vasemmisto pelotteli. Suomi kulkee tässä tekijänä pakolais- ja turvallisuuspolitiikan osalta. Mutta matkustajana uskoakseni suhteissa Israeliin. Siirrytään sen verran ja siihen suuntaan kuin Kallas ja komission johto näyttävät.

Suomen hallitukselta voisi vaatia enemmänkin. Ainakin ulkopoliittinen linja mahdollistaisi sen. Nykyinen ulkopoliittinen johto (Stubb-Valtonen-Orpo) on määritellyt linjaksi arvopohjaisen realismin.

Arvopohjaisuus tarkoittaa sitä, että Suomi edistää vapautta, demokratiaa, ihmisoikeuksia, perusoikeuksia, kestävää kehitystä, kansainvälisiä instituutioita ja sääntöjä sekä vähemmistöjen puolustamista. Realismi taas tarkoittaa sitä, että maailmassa on ilmastonmuutoksen ja talouden kaltaisia haasteita, joita ei ratkaista vain samanmielisten maiden kanssa. Dialogia pitää käydä myös niiden maiden kanssa, joiden kanssa Suomi ei jaa samoja arvoja.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Kevin Drum kanavoi hyvin omiakin tunteitani...

 

LuKi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, LuKi-82
Israelin armeijan arabiankielinen tiedottaja vähän "nolaa" Libanonissa toimivaa mediaa ja esittelee videolla salaisen Hizbollahin rahakätkön/bunkkerin beirutilaisessa sairaalassa.


Jotain positiivista kaiken epätoivon keskellä Gazassa.

 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös