Hmm, melkoista kielenkäyttöä... Outoa tämä lähes universaali hinku päästä taas sotimaan Lähi-Itään. Luulisi riittävän, että kurdeja ja Bagdadia tuetaan niin että nämä pystyvät tekemään itse omat hommansa.
Voidaan varmasti, perustellustikin, olla sitä mieltä, että tehtyä virhettä ei pitäisi korjata uudella virheellä - enkä tällaista suosittelisi tekemäänkään jos luottamukseni alueen muihin sotilaallisiin operoijin olisi korkealla tasolla.
En usko, että Bagdadin komennuksessa olevat asevoimien yksiköt tai turvallisuusjoukkojen miehet kykenevät kukistamaan IS:n joukkoja manittavassa lähitulevaisuudessa. Kyseisten joukkojen moraali ja motivaatio sotia on pääsääntöisesti varsin huteralla tasolla eikä sitä kyetä nostamaan riittävän korkealle tasolle kohtuullisessa ajassa. Ne muutamat operointikykyiset joukot eivät nähdäkseni kykene lyömään IS:n joukkoja vaikka tahtoa kenties olisikin.
Kurdien joukot ovat huomattavasti motivoituneemmat ja niiden moraali on korkea, mutta vastaavasti niiden määrä taitaa Irakin puolella olla liian vähäinen, jotta ne kykenisivät tuhoamaan IS:n taistelijat. Kurdit varmasti kykenevät tehokkaaseen puolustustaisteluun ja aiheuttamaan huomattavia vahinkoja IS:n joukoille. Mutta en näe, että niillä - mittavasta aseavusta huolimatta - olisi kykyä strategiseen ja kokonaisvaltaiseen voittoon, jonka jälkeen IS olisi menettänyt kykynsä käydä valloitussotaa.
Pelkin ilmapommituksin yhdistettynä kurdien motivoituneisiin joukkoihin IS:ää tuskin kyetään voittamaan. Bagdadin joukkioiden varaan en paljoa laskisi. Bagdadista itään Iranin puolelta kyllä löytyy joukkoja, jotka uskoakseni kykenevät nujertamaan IS:n ja jos iranilaisten uskonveljien teurastus alkaa laajamittaisesti jossain vaiheessa, en pitäisi mahdottomana vaikka Vallankumouskaartin miehet marssisivat rajan yli suojelemaan uskonveljiään. Sellaista skenaariota tuskin toivotaan tapahtuvaksi ainakaan Washingtonin suunnalla. Sitä viljaa niittävät mitä ovat kylväneet!
vlad.