ISIS (Islamic State of Iraq and Syria), joka kutsuu itseään nykyisin nimellä IS (Islamic State), on saavuttanut nopeita sotilaallisia voittoja sekä Syyriassa että Irakissa. Kyse on sunnalaisesta ääriliikeestä, jonka tavoite on salafistisen tiukan ja vanhoillisen islamilaisen tulkinnan mukaisen kalifaatin perustaminen Levantin alueelle. Kalifaatin he ovatkin jo julistaneet johtajansa Abu Bakr al-Baghdadin johdolla.
ISIS on syntynyt useamman pienemmän sunnalaisen äärijärjestön yhdistyttyä ja aatteellisesti sen juuret ovat 1920-luvun Muslimiveljeskunnan länsivastaisessa ajattelussa, jota on vain viety paljon pidemmälle. Keinoina aatteensa edistämiseksi on käytetty muun muassa eri uskonnollisia oppisuuntia ja uskontoja vastaan suunnattua väkivaltaa, sharian välitöntä käyttöönottoa valloitetuilla alueilla ja erimielisten julistamista vääräoppisiksi. YK:n turvallisuusneuvosto on julistanut ISIS:n terroristijärjestöksi.
ISIS on saavuttanut nopeita voittoja muutamasta syystä. Irakissa ja Syyriassa aiemmat levottomuudet ovat heikentäneet paikallisen turvallisuuskoneiston toimintakykyä. Syntynyt voimatyhjiö sopii hyvin ISIS:n tavoitteisiin. Toiseksi sunniväestö on kokenut olevansa sorretussa asemassa molemmissa maissa, joten tässä uudessa tulokkaassa on saatettu nähdä toivoa paremmasta. Kolmanneksi ISIS:n toimintatavat ovat olleet niin häikäilemättömiä, sanoisinko jopa pidäkkeettömiä, että moista ei ole nähty sukupolviin. ISIS esimerkiksi aloittaa hyökkäykset usein autoon asennetulla voimakkaalla räjähteellä, jonka itsemurhapommittaja ajaa kohteeseen ja räjäyttää. Syntynyttä sekamelskaa käytetään hyväksi hyökkäämällä tavanomaisin asein. Taktiikka on kaikessa kauheudessaan erittäin toimiva.
ISIS:n rahoitus on kunnossa, sillä he ovat ryöstäneet valloittamiensa alueiden pankkeja ja kultakauppiaita, valloittaneet kaasu- ja öljykenttiä, harjoittaneet kiristystä ja salakuljetusta ja muuta sellaista. Ja onpa olemassa myös syytöksiä, että jotkut Persianlahden valtiot rahoittavat ISIS:ta, mutta tästä ei ilmeisesti ole todisteita. Myös aseita ISIS:llä on, sillä he ovat saaneet haltuunsa monenlaista aseistusta valloittamiltaan alueilta. Ei tosin ole selvää, kuinka hyvin he ovat kykeneviä operoimaan kaikilla aseillaan.
Näen ISIS:lle kaksi mahdollista lähitulevaisuuden skenaarioita. On olemassa suuri mahdollisuus, että järjestö hajoaa sisäisiin ristiriitoihin tai ristiriitoihin liittolaistensa, kuten Al Qaedan ”virallisen” edustajan Syyriassa Al-Nusra Frontin kanssa. Taisteluja ryhmien välillä on jo ollut, mutta niin on ollut myös yhteisiä operaatioita, kuten parhaillaan käynnissä oleva Arsalin operaatio Libanonin ja Syyrian rajalla. Saattaa kuitenkin olla, että kalifin pää osoittautuu melko heikoksi pysymään hartioilla. Ja raha tunnetusti kiinnostaa vallananastajia.
Toinen vaihtoehto on sotilaallinen tappio. ISIS on onnistunut keräämään nopeasti ison joukon vahvoja vihollisia. Libanonin armeija, Syyrian hallituksen joukot, Irakin hallituksen joukot, Hizbollah, Kurdien turvallisuusjoukot ja mahdollisesti myös Turkki (Erdoganille tilanne on sisäpoliittisesti kiusallinen, sillä hänen kannatuksensa nojautuu vahvasti sunneihin). Eikä kilpailevia kapinallisryhmiäkään sovi jättää laskuista. Kun on tuollainen joukko melko hyvin organisoituja vihollisia, on ryhmän taru todennäköisesti nykyisenkaltaisena lyhyt, vaikka sillä kohtuullisen pitkä historia jo onkin.
Merkittäväksi kysymykseksi jää se, miten paljon tuhoa ja pelkoa ISIS saa aikaan ennen luhistumistaan ja mitä heidän raunioiltaan nousee. ISIS:llä on rahaa ja aseita, sekä valmius käyttää pidäkkeetöntä väkivaltaa. Lisäksi saattaa olla hallussaan Irakin suurin, maailman vaarallisimmaksi luonnehdittu Mosulin pato, jonka räjäyttämällä he saisivat aikaan valtavaa tuhoa. Tosin padon hallinta ei vielä tätä kirjoitettaessa ole täysin selvää, sillä Irakin hallituksen mukaan hallitus kontrolloi patoa edelleen ja kurdijoukot ovat saamassa tukea Irakin hallitukselta ja jopa Turkilta ISIS:n vastaiseen taisteluun.
Ennustan siis ISIS:n tuhoa tai pirstaloitumista, mutta en usko sen käyvän ilman merkittävää verenvuodatusta. Samoin lienee selvää, että ääriainesten toiminta ei yhteen ISIS:iin lopu. Niin kauan, kuin maailmassa on köyhyyttä, alistettuja naisia, valtavia lapsikatraita, kouluttamattomuutta ja uskonnollista taikauskoa, on vaikea nähdä fundamentalismin merkittävästi vähenevän.