Lomien määrästä käytävässä keskustelussa on mennyt nyt asiat hieman sekaisin. Asian laita on seuraava:
HL-lomapäiviä (henkilökohtainen loma) on kaikilla saman palvelusajan taistelijoilla saman verran. Näistä osa käytetään anomuksien perusteella ja osan ajankohta määräytyy yksikön (komppania, patteri jne..) koulutuskausisuunitelman ja viikko-ohjelman perusteella. Pääsääntöisesti pyritään siihen, että jokaisella olisi vähintään yksi HL-päivä kuukaudessa arkipäivänä.
KL-lomapäiviä (kuntoisuusloma) on taistelijoilla sen mukaan miten on niitä ansainnut. Nämä lomapäivät vietetään anomusten perusteella. Joskus voidaan taistelija tosin käskeä pitämään kl-lomansa jossain tietyssä ajankohdassa, mikäli se hänen palveluksensa kannalta on tärkeää. Sama koskee myös hl-lomia.
VLV (viikonloppuvapaa) on lähtökohtaisesti joka viikonloppu, ellei taistelijan koulutus-, valmius-, tai päivystystehtävät sekä rangaistukset muuta edellytä. Jos varusmiehellä on viikkonloppu ns. ginestä, on silloin hänellä viikko-ohjelmaan myös merkitty jotain koulutusta tai vartio-/päivystyspalvelusta. Tästä syystä esimerkiksi sotilaspoliiseilla, lääkintämiehillä sekä kuljettajilla on muita enemmän gineksiä. Jos varusmiehen yksiköllä on valmiusvuoro, silloin suuri osa hänen yksiköstään on palveluksessa viikolopun yli ja tämä aika yleensä hyödynnetään myös koulutuksessa. Aika harvoin nykyään muissa tapauksissa kuin edellämainituissa, on varusmiehet palveluksessa viikonloppuna, koska henkilökunnan palkkaus on viikonloppuna korkeampi johtuen erilaisista lisistä. Toinen syy sille, että viikonloppuisin harvemmin on koulutusta, johtuu ylitöiden kieltämisestä. Henkilökunta ei saa työaikajaksossa ylittää ilman esimiehen lupaa tiettyä tuntimäärää, joten töissä vietetty viikonloppu on valtion joko maksettava ylitöinä tai työntekijän on tasoitettava kertyneet tunnit arkipäivisin, jolloin yleensä pitäisi olla töissä. Jos varusmies on hölmäillyt ja saanut pekkaa (poistumiskielto), niin silloin ei hänelle tarvitse järjestää mitään ohjelmaa (pl. ruokailut ja muut yksikön päiväpalvelusohjelman mukaiset toimet) viikonlopun ajaksi. Eli pekkapoikia varten ei tarvitse käskeä henkilökuntaa töihin suunniteltua enempää.
Valitettavasti joissain tapauksissa varusmiehiltä jää osa ansaitsemistaan lomista käyttämättä. Siihen voi olla monia syitä, mutta lähtökohtaisesti kaikki lomapäivät pitäisi pystyä käyttämään palveluksen aikana. Oman kokemukseni mukaan monesti näiden käyttämättä jättämisten syynä on ollut lomien säästäminen, aikomuksena saada jopa usean viikon yhtämitttainen loma sopivaan väliin palveluksen loppupuolella. Palveluksen loppupuolella on kuitenkin monesti pitkiä harjoituksia ja kotiuttamisen kannalta paikalla oloa edellyttäviä tapahtumia, joten osa lomista saattaa jäädä tällöin pitämättä. Lomia kannattaakin käyttää tasaisesti pitkin palvelusta eikä kerryttää lomapommia palveluksen loppuun. Joissain yksiköissä varusmiehet tekevät e-ja j-kaudelle lomasuunnitelman yhdessä joukkkueen kouluttajan kanssa. Suunnitelman mukainen loma-anomus tulee lähes aina hyväksyttynä takaisin päälliköltä. Mikäli anomus poikkeaa suunnitelmasta, täytyy lomalle olla hieman paremmat perusteet kuin "auton katsastus" tai "lomien käyttö".