Jos osasto osastolta vaihteeksi pohtisi omia näkemyksiä.
Maalivahdit: Tänne kaivataan ennen kaikkea järkeä. Neljän liigatason veskarin tilanne ei saa toistua. Ei tämän budjetin seuran kannata ylikuormittaa maalivahtiosastoa, etenkään kun LeKissä oli vielä Mikko Pätsi, joka hätäapuna pelatessaan koppaili ihan mukavasti kiekkoja.
Markus Korhosen asemaa maalivahtivalmentajana on myös syytä pohtia. Onko yhteistyö Korhosen kanssa ollut nykyveskareille riittävän hedelmällistä?
Oma näkemys: Miika Wiikman ja Ville Kolppanen muodostavat liigaan riittävän kaksikon. Vesa Toskala on veskarina samalla tasolla Wiikmanin kanssa, mutta kestävätkö paikat ja onko Vesku valmis tekemään päätöksiä ajoissa? Molempia emme tarvitse.
Puolustajat: Nuorten puolustajien esiintyminen on ollut viime pelien ilahduttavin asia. Konsta Mäkinen on nousemassa Hakametsän yleisön suosikiksi ja ottaa ensi kaudella paikan kuusikosta. Jyrki Jokipakka kangerteli alkukaudesta, mutta on sittemmin noussut erityisesti ylivoimalla tärkeäksi palaseksi.
Arto Tukion ja Martti Järventien osalta sopimukset jatkuvat. Molempien kausi on ollut pettymys, mutta etenkään Järventien kohdalla en vieä suostu sanomaan, että ote ei voisi löytyä uudestaan. Liiderin viitta Maralle ei tosin tunnu tämän kauden perusteella sopivan.
Niko Peltola, Nils Bäckstöm ja toivottavasti sopimuksen saava Aleksi Orenius muodostavat lopun rungosta. Sitten pitää miettiä, mitä tarvitaan. Ainakin yksi kärkinimi täyttämään Koistisen ja Glennin jättämää aukkoa.
Oma näkemys:
Järventie-liideri
Mäkinen-Jokipakka
Bäckström-Peltola
Tukio-Orenius
Ja harkintaan vielä yksi runkomies, ei kuitenkaan akuuteimpana hankintana. Tarve kasvaa, jos satuttaisiin palaamaan 20 kenttäpelaajan kokoonpanoon. Västilä lähtenee pois, mikä viime pelien perusteella on sääli. Teemu Kesälle ei oikein paikkaa löydy.
Hyökkääjät: Ilveksen hyökkäystä on leimannut pienikokoisten laiturien runsas määrä. Rask, Rajala, Sointu, Keränen ja Pellinen eivät toki ole täysin identtisiä pelimiehiä keskenään, mutta kaikkien pelaaminen kokoonpanossa syö aika paljon kamppailuvoimasta, jota laidalla tarvittaisiin. Tätä on vielä korostanut se, että viime kauden jälkeen joukkueesta poistui Marko Anttila, joka väkivahvana laiturina pystyi pelaamaan pitkiä hyökkäyksiä ja pitämään kiekkoa hyökkäysalueella. Tehoja Marko olisi saanut tehdä enemmän, mutta kohtuuttoman kovan kritiikin kohteeksi mies välillä tuntui joutuvan Ilveksessä.
Sinänsä harmillisesti tästä pienten pelureiden ryhmästä ovat lähdössä ne kaksi pelaajaa, joilla liigassa pelaaminen on tuottanut vähiten ongelmia. Joonas Raskin työasennetta tulee ikävä, samoin kuin Toni Rajalan maalivainua.
Jaakko Pellisen kohdalla mahdollisuuksia on annettu riittämiin. Aika vähiin on jäänyt takaisin saatu. Pellinen on mielestäni selkeimmin se pelaaja, jolle Ilveksen ei tule enää tarjota jatkoa.
Michael Keräsellä ja Matias Soinnulla sopimukset ensi kaudesta ovat olemassa. Kummankaan kanssa ei tarvitse kiirehtiä pidentämään pahveja, mutta toisaalta ei ole syytä myöskään olemassa olevia papereita purkaa.
Rajalan ja Raskin lähtöihin Ilveksen tulee nähdäkseni reagoida siten, että laituriosastolle tuodaan hiukan enemmän kokoa. Tuon kaksikon korvaaminen yksi yhteen menevillä pelaajilla aiheuttaisi tilanteen, jossa Ilveksen laituriosaston vääntövoima jäisi helposti jälleen alakanttiin mitoitetuksi. Lisäksi olisin taipuvainen siihen, että toinen korvataan sillä ykkössentterillä. Jos jostain asiasta Ilves-henkisten keskuudessa vallitsee täydellinen yksimielisyys, niin siitä, että sentteriosasto on ollut tällä kaudella liian kapea. Laituripuolella taas pelaajaa on varsin hyvin.
Mitä tulee muuten jatkosopimuksiin, on Ilveksessä aika vähän pelaajia, jotka eivät yksilötasonsa puolesta voisi jatkaa joukkueessa, jos rooli saadaan kohdalleen. Ilveksen ongelma tällä kaudella on ollut toisaalta pelitavan toimimattomuudessa ja toisaalta kärjen sukeltamisessa.
Ilves tarvitsee viisi ketjullista pelaajia, joiden kesken liigapeliaika jakaantuu. Tämän hetken tilanteessa meillä on noihin 15 pelaajaan Niinimäki, Marjamäki, Kivimäki, Sointu, Keränen, Kuronen, Wilenius ja Kokkonen. Kolmen viimeisen uskon olevan valmiita liigapaikan tuosta 15 pelaajan rotaatiosta nappaamaan ensi kaudella.
Tuosta puuttuu seitsemän peluria. Minä täyttäisin paikat ykkössentterillä ja kärkilaiturilla (Raskin ja Rajalan korvaajat) sekä sen jälkeen jatkosopimuksilla pelaajille Kangasniemi, Korhonen, Kantola, Välimaa ja Myttynen.
Kaksi ensimmäistä ovat sitä parhaassa peli-iässä olevaa runkoa, jota tarvitaan jatkuvasti. Korhosen kausi on ollut pettymys, mutta antaisin vielä mahdollisuuden palauttaa käyrä takaisin ylöspäin. Pidän Kollia sikäli riskittömänä signauksena, että uskoisin rutinoituneelle kolmosketjun pelaajalle olevan ottajia olevan kesken ensi kauden, mikäli näyttää siltä, että tukkoinen meno Ilveksessä jatkaa.
Kaksi seuraavaa kova-asenteisia äijiä, jotka täydentävät laituriosaston vääntövoimaa ja tuovat alivoimaosaamista joukkueeseen. Matias Myttystä pidän heikosta kaudesta huolimatta edelleen pelaajana, joka voi nousta SM-liigassa huipputason sentteriksi. On pelinlukutaidoiltaan hyvä, mutta saisi pelata paljon röyhkeämmin.
Jesse Niinimäen lähtö ulkomaille luonnollisesti muuttaisi tilannetta. Silloin ulkoa tarvitaan yksi kova äijä enemmän.
Uusien pelaajien nimiin en ota kantaa.
Oma näkemys:
uusi-uusi-Niinimäki
Marjamäki-Kangasniemi-Korhonen
Kivimäki-Myttynen-Sointu
Välimaa-Kuronen-Kantola
Wilenius-Keränen-Kokkonen
Ja yllä esitetyn pakiston ja tämän pari avointa nimeä sisältävän hyökkäyksen jälkeen rahaa jää, tulee ensisijaisesti harkita sentteriosaston vahvistamista. Toissijaisesti vuorossa on puolustaja. Itse lähtisin kuitenkin siitä, että palataan aikaan, jossa hyökkäyksen ykkösketjuun hankitaan todelliset kärkinimet. Tällöin rahan jääminen ei ole itsestäänselvyys.
Jos lisäpelaaja hankitaan, tietää se ensisijaisesti Kokkosen tai Wileniuksen kauden sujumista pääosin Mestiksessä. Vitosketjupaikasta sinänsä ei kannata hämääntyä. Ainakin omissa papereissani Ilves pyörittää ensi kaudellakin laajaa rinkiä, jossa viidelle ketjulle löytyy peliaikaa jo ihan loukkaantumisten takia.