Voithan sinä kerätä, kunhan et johda asiakkaita harhaan ja maksat asiaan kuuluvat verot.
Siihen on ihan syynsä miksi yritykset eivät voi hakea rahankeräyslupaa, koska ne eivät sitä tarvitse.
Kunhan myytävä tuote tai palvelu ei ole asiakasta harhaanjohtava, ei mikään estä yritystä myymästä osuuksia Afrikan lasten koulusta.
Rahankeräyslaki on kirjoitettu kuten se on, koska keräystuotot ovat verovapaita ja ne tulee käyttää yleishyödyllisen toiminnan tukemiseen.
Sinulla on 180 astetta väärä tulokulma asiaan.
Lisäksi lainsäädännössä korostetusti kielletään vastikkeen antaminen, jota esimerkiksi serti päästökompensaatiosta on.
Edit.
Lainaan sinulle ko lakia relevanteista pykälistä:
”1 §
Tämän lain tarkoituksena on mahdollistaa yleishyödyllisen toiminnan rahoittamiseksi järjestettävät rahankeräykset ja estää epärehellinen toiminta rahankeräysten yhteydessä.”
”3 §
Rahankeräyksen määritelmä
Rahankeräyksellä tarkoitetaan toimintaa, jossa yleisöön vetoamalla kerätään vastikkeetta rahaa.
Rahan lahjoittajana keräykseen osallistujalle saa antaa vastikkeeksi ainoastaan rahankeräysluvan saajan tai keräyksen tunnuksen (keräystunnus), jolla ei ole itsenäistä taloudellista vaihdanta-arvoa.”
Et saa kerätä rahaa ilman rahankeräyslupaa, jonka laki ihan selkesti kertoo. Et saa kerätä rahaa ilman lupaa vaikka maksaisit kaikki verona valtiolle. Kuten et saa myydä nuuskaa ja maksaa kaikkea tuottoa valtiolle verona. Rahaa varmaan saat antaa valtiolle, mutta rikosoikeudellista vastuuta se ei poista.
Nuo sinun otokset tuosta laista ei itseasiassa kerro mitään siihen liittyen. Tuo laki on itseasiassa aika karu tuon rahankeruun suhteen.
Yritys ei saa kerätä rahaa ja yrityksen vastikkeeton myynti on rahankeruuta. Ilmassa olevaan kaasuun sidottu myynti on vastikkeetonta, johon tarvitsee rahankeräysluvan. Tuo ei ole vastike. Se hyödyttää sinua ainoastaan hyvällä mielellä, ilma jota hengität ei ole sen raikkaampaa kuin naapurin joka ei tätä lahjoitusta tee.
Rahankeräysluvan saantikin jo kestää mahdollisesti puoli vuotta (tosin tähän on tulossa ilmeisesti muutos pienissä rahankeräyksissä).
3 §
Rahankeräyksen määritelmä
Rahankeräyksellä tarkoitetaan toimintaa, jossa yleisöön vetoamalla kerätään vastikkeetta rahaa.
Kompensäätiön Compensaation toiminta on tätä. Asiakas ei saa vastiketta. Edelleen, hyvä mieli ei riitä.
5 § (16.7.2010/685)
Luvanvaraisuus
Rahankeräys saadaan toimeenpanna vain viranomaisen antamalla luvalla (rahankeräyslupa).
7 § (8.8.2014/652)
Luvan saaja
Rahankeräyslupa voidaan antaa:
1) Suomessa rekisteröidylle yhteisölle tai säätiölle, jolla on yleishyödyllinen tarkoitus;
2) Suomessa toimivalle rekisteröimättömälle yhteisölle, jolla on yleishyödyllinen tai 6 §:n 2 momentin 1 kohdassa mainittu tarkoitus, jos rekisteröimättömyys johtuu siitä, että yhteisön asemasta on säädetty Suomen lainsäädännössä, tai yhteisön toiminnan tilapäisestä luonteesta;
Säätiö voi siis tällaisen saada. Yritys ei.
15 §
Rahankeräyksen käytännön toimeenpanija
Rahankeräyksen käytännön toimeenpanijaksi voidaan rahankeräysluvassa määrätä vain elinkeinon harjoittamisen oikeudesta annetun lain (122/1919) 1 §:ssä tarkoitettu luonnollinen henkilö, yhteisö tai säätiö, joka on perustettu tätä toimintaa varten taikka jonka toimialana tai toiminnan muotona mainitaan tällainen toiminta.
Rahankeräyksen käytännön toimeenpanijaksi ei saa määrätä:
1) luonnollista henkilöä, joka on vajaavaltainen tai jonka toimintakelpoisuutta on muuten rajoitettu;
2) luonnollista henkilöä, yhteisöä tai säätiötä, jolla ei ole taloudellisen tilansa vuoksi riittäviä edellytyksiä tehtävän luotettavaan suorittamiseen; tai
Oletko nyt ihan varma, ettet ole itse 180 astetta väärässä?