Cube kirjoitti:
Näin se varmasti on, eikä siinä ole itsessään mitään pahaa. Ei kaikkea voi intuitiivisesti tietää ja harva jatkoaikalainen nyt varmaan mikään asiantuntija tämän aiheen kohdalla on. Tähän ketjuun ei siis monikaan kirjoittele, mutta mielestäni ikävämpää ja kenties jopa huolestuttavampaa on se, että tätä ketjua ei myöskään lueta. Kävin selailemassa äsken tätä vähä-älyisyyden symboliksi noussutta Big Brother -ketjua vähän ja siellä on kauhea vääntö käynnissä milloin mistäkin aiheesta. Jotenkin tuntuu, että ihmiset eivät enää osaa elää muuten kuin televisioidensa kautta ja esim. ilmastonmuutos suht näkymättömänä asiana ei saa senkään vuoksi huomiota muuten kuin yksittäisten tapahtumien muodossa, joita niitäkään ei oikein osata yhdistää ns. isompaan kuvaan.
Kenties lukemattomuus johtuu myös siitä, ettei tällä ketjulla ole mitään annettavaa kenellekään, joka olisi kiinnostunut asiasta.
Ketju sisältää paljolti yleistyksiä, jopa väärinkäsityksiä ja faktatiedon osuus on vähäinen, puhumattakaan siitä, että faktatietoa ei nyt noin ole edes yleisestikään olemassa paljoa. Tai sanotaan niin, että faktoja on jo aika paljon (esim. hiilidioksidin tai metaanin IR:ää sirottava vaikutus) mutta kokonaisuus on varsin kyseenalainen, mikä selviää helposti kun lukee hieman alan, edes popularisoituja (American Scientist yms. tieteen aikakauslehdet) julkaisuja, puhumattakaan sitten "kovista" julkaisuista, missä yksimielisyyksien löytyminen on jo hankalampaa.
Ja kaikista hankalinta asiassa on sitten juurikin ratkaisukeinojen vaihtelevuus, varma ratkaisu olisi voimalla uhaten pakottaa kehitysmaat pysymään agraariyhteiskuntina, koska suurin ongelma tulee, kun sielläpäin aletaan tuottamaan merkittävissä määrin sähköä hiilellä/öljyllä tai sitten ajelemaan autoilla. Tämä ratkaisu on kuitenkin "epähumaani" joten sitten keskitytään jossain määrin yhdentekeviin prosenttiviilauksiin ja päästökauppoihin kehittyneissä maissa, kun kaikille on selvää, ettei kovinkaan paljon saavutetuista eduista aiota kuitenkaan tinkiä niin että oikeasti saataisiin jotain aikaankin, vaikka muutama Linkola ehkä eleleekin onnellisesti kalastajamökissään.
Ja mitä Linkolan näkemyksiin tulee, niin on toki muistettava ettei Linkola ole populaatioekologi tms. tai oikeastaan minkäänlainen asiantuntija "sukupuutto"-asiassa.
Käytännössä asia keskittyy paljolti siihen, että kuinka paljon tahansa ydinvoima sylettäisikin, niin ydinvoimaa pitäisi merkittävästi lisätä ja eritoten saada valjastettua kehittyvien maitten pääenergianlähteeksi (ainakin niin kauan kuin aurinkovoima yms. pysyy yhä vain "haman tulevaisuuden" merkittävänä energianlähteenä), vaikka sitten länsimaisessa totaalisessa kontrollissa suurempien ongelmien välttämiseksi.
Ja sitten vain toivomaan, että länsimaat saavat fuusiosta nopeasti itselleen toimivan ratkaisun. Helppoja ratkaisuja kun ei ole ja ainakaan se ei asiaa edistä, että riehutaan ydinvoimaa vastaan hiilivoimaloitten puksuttaessa päästöjään ilmakehään, vähemmän minua harmittaa 20 000 vuoden kuluttua rikkoutuva jo merkittävästi aktiivisuudeltaan madaltunut ydinjätesäiliö kuin kilometrin jääkerros. Onko tämä sitten sokeaa pro-ydinvoimajulistusta vai mitä jääköön jokaisen omaksi mielipiteekseen.