Jotenkin maalaisjärki puuttuu koko tästä päästöjä ja ilmastonmuutosta koskevasta keskustelusta. Punavihreä porukka ruoskii Suomea ja suomalaisia yhä kovempiin toimiin ilmastotalkkoissa, maksoi mitä maksoi. Sama porukka vaatii kuitenkin lisäämään erilaisia yhteiskunnan tukipalveluja, jotka vaativat sitä rahaa ja talouskasvua. Mitään ristiriitaa näissä vaatimuksissa ei haluta nähdä.
Metsien ja maaperän vaikutus ilmastokeskustelussa on tempoilevaa ja epäjohdonmukaista. Tulokset riippuvat siitä kuka ja miten mittaa ja kuka ja miten raportoi. Suomalaisilla on meille epäedullisimmat mittarit ja puhdasotsaisimmat partiolaiset laatimassa raportteja. Sama porukka haluaa suojella entistä suurempia alueita metsiä (tätä haluan myös minä) ja on silti huolissaan metsien hiilinielun heikkenemisestä. Yhtälöön ei tunnu vaikuttavan, että vanhat metsät ovat heikkoja hiilinieluja. Metsien hiilinielu on tehokkaimmillaan 20-40- vuoden välissä. Soita ei taas lasketa hiilinieluiksi, mutta niitä ei saa ojittaa, jotta metsä kasvaisi tehokkaasti tulevaisuudessa. Päinvastoin, kosteikkoja pitää ennallistaa ja luoda lisää hiilinieluiksi laskematonta suotyyppiä.
Suomalaisessa enrgiantuotannossa mielikuvissa parhaaksi on noussut puhtaan energian tuulivoima, jota tuotetaan "tuulivoimapuistoissa". Puistoissa??? Rehellistä olisi puhua tuulivoimateollisuusalueista, sillä niistä on sekä metsä- että puistoluonto helkutin kaukana. Suomalaisiin erämaihin, vaikka nämä olisivat osin talousmetsää, ovat ne silti hiljaisuuden ja luonnonvalon erämaita, on noussut järkyttävillä betonilaatoilla seisovia jättiläisiä, joista lähtee huoltoteitä ja sähkönsiirron suurlinjoja rikkoen luontoa valtavilla verkostoilla. Valosaasteesta on maailmalla tultu tietoiseksi viime vuosina entsistä enemmän, mutta näitä Suomea täplittävien jättivipperien punaiset valot eivät tunnu häiritsevän luonnonystäviä, pyhittääkö tarkoitus tosiaan näin kaikki keinot? Saman porukan mielestä ydinvoima on ihan persuksista, mutta nuo valkoiset, kymmeniä tonneja painavat lavat, joita on hyvin hankala kierrättää, teräs- ja betonirakenteista puhumattakaan, ovat siis pitkin suomalaisia metsiä ja merialueita erinomainen ratkaisu. En ymmärrä....
Tuulisähköä tarvitaan, koska maastamme on tulossa halvan sähkön perässä juoksevien kansainvälisten datakeskusten paratiisi. Tenavien pitää syödä koulussa enemmän kasvisruokaa ja valistaa vanhempiaan dieselautoilun vastuuttomuudesta, mutta samalla erilaiset oppimisalustat, sosiaalisen median alustat ja suoratoistopalvelut tekoälystä puhumattakaan, jatkavat voittokulkuaan niin tenavien kuin aikuisten maailmassa. Koska tätä kausaalisesti kasvavaa sähkönkulutusta ei saa kattaa ydinvoimalla, ei hiilellä, eikä vetyvoima ole vielä reaalitodellisuutta, niin Suomen niemet, vaarat, aarnioalueet ja merimaisemat tulee hakata täyteen näitä ihania "tuulipuistoja".
Oman kappaleensa saisi impivaaramme tulevaisuudesta akkuteollisuuskaivosten haaveiden kohteena. Pitäisikö muuten alkaa puhua litiumpuistoista, sillä sana "kaivos" voi pilata vihreän siirtymän luontoimagon? Eihän me sitä illuusiota haluta häiritä, Helsingin Kalliossa on kiva somettaa soijalaten ääressä tuuli- ja litiumpuistoista vintagetakki päällä.