Aikaisemmin minäkin olen aika kritiikittömästi uskonut ihmisen (huomattavaan) rooliin ilmaston lämpenemisessä. Luin nyt Matti Virtasen kirjan Ilmastopaniikki - hoito-opas, niin tulee kyllä fiilis, että maailmanloppu on peruttu ja tässäkin asiassa ihmisiä on poliittisin syin sumutettu ja parhaat asiantuntijat on vaiennettu. Humanisti-toimittelijat kirjoittavat aiheesta useimmiten sen, mikä parhaiten agendaan istuu. Pähkinänkuoressa auringon aktiivisuudella, merivirroilla ja El Nino-ilmiön voimistumisella on ihmisen toimintaa merkittävämpi rooli nykyisessä lämpenemisessä monin paikoin. IPCC vääristelee tarkoitushakuisesti lämpenemistä. Esimerkiksi Mannin golf-/lätkämailamallin mukainen lämpeneminen on saatu aikaan täysin paikkaansapitämättömällä ja tarkoitushakuisesti kootulla datalla. Asiantuntijat esittävät kirjassa, että 2030-luuvlla saattaa edessä hyvinkin olla 1940-1960-lukujen tyylinen ilmaston viileneminen. Virtanen on itsekin joutunut painostuksen kohteeksi Ylellä esittäessään kriittisiä faktoja.
Ilmastopaniikki – Hoito-opas
Esimerkiksi tuosta päästökaupasta Oulun yliopiston avaruusfysiikan professori Kalevi Mursula toteaa:
"Kun otettiin käyttöön globaali päästökauppajärjestelmä, niin saatuttava tuotanto siirtyi kiihtyvästi Intiaan, Kiinaan ja muualle, missä tuotantotekniikka oli heikkoa ja päästöt tuotantoyksikköä kohden paljon suuremmat. Näin tosiasiallisesti kiihdytettiin kasvihuonekaasupäästöjä siihen nähden, ettei olisi tehty mitään."
Usein esitettyjä ilmastoskeptikoiden väitteitä | Ilmasto.org Tämäkin juttu on täynnä ristiriitaisuuksia.
Toiseen väitteeseen vastataan:
Auringon säteilyn muutoksissa ei ole myöskään havaittu sellaista voimistumista, joka selittäisi etenkin viimeisten 50 vuoden voimakkaan lämpenemisen.
Kun taas toisaalla:
Vuosien 1940-70 välisenä ajanjaksona havaittiin noin 0,1 asteen maailmanlaajuinen viileneminen. Viilenemistä selittää mm. teollisesta toiminnasta syntyneet hiukkaspäästöt, joiden haittoihin pureuduttiin laajemmin vasta 70-luvulla. Hiukkaspäästöt viilentävät maapalloa ja ovat aiemmin "peittäneet" lämpenemistä. Havaittu viileneminen myös korreloi auringossa havaittujen muutoksten kanssa. Ajanjaksona oli lisäksi useampia merkittäviä tulivuortenpurkauksia, joiden hiukkaspäästöillä on viilentävä vaikutus.
Eli auringolla on vaikutusta silloin kun tapahtuu viilenemistä, mutta lämpenemistä se ei selitä. Teollisuuden hiukkaspäästötkin tarvittaessa viilentävät ilmastoa. En ole luonnontieteilijä, mutta eihän tässä ole mitään järkeä.
Esimerkiksi muistan, kuinka Helsinki City-risteilyn kertoja puhui, kuinka 1970-luvulla Suomen linnaan pystyi talviaikaan kulkemaan autolla, mutta ilmastomuutoksen takia se on nykyisin mahdotonta. Virtasen kuvaajan mukaan Helsingin keksilämpotila oli 1930-luvulla lähes nykyseillä tasolla. Joku vanha helsinkiläinen osaisi varmaan kertoa, oliko meri auki 1930-luvulla.