Ilmastonmuutos

  • 743 131
  • 6 719

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Voit myös kysäistä itseltäsi, kumman maan - Kiinan tai Suomen - päästöt tulevat laskemaan, ja kumman nousemaan tulevaisuudessa? Sitten voit miettiä minkä vuoksi näin on ja miten Kiina toimii tämän suhteen? Harrastaa kasvavassa määrin saasteiden offshore-toimintaa kätevästi.

omasta mielestäni Suomi ja suomalaiset eivät kuitenkaan ole ihan pahimmasta päästä saastuttajien suhteen. Eri mieltäkin saa ihan vapaasti olla kun sopivat numerot omien mielipiteidensä tueksi löytää ja niihin haluaa tarrautua.
Onko kukaan koskaan missään esittänyt että suomalaiset olisivat pahimpia saastuttajia vai miksi tuota pitää toistaa niin usein? Itselle vai jollekin muulle?

Mitä edelliseen tuli, niin minä olen ihan pari viestiä sitten kertonut miten minun mielestäni pitäisi toimia, että Kiina ei saastuttaisi niin paljon. On vain niin paljon helpompi vaikuttaa omaan toimintaamme kuin joidenkin ulkomaalaisten yritysten tai valtioiden toimintaan.
 
Viimeksi muokattu:

Jesus Shaves

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dorados de Sinaloa
Onko kukaan koskaan missään esittänyt että suomalaiset olisivat pahimpia saastuttajia vai miksi tuota pitää toistaa niin usein? Itselle vai jollekin muulle?

Mitö edelliseen tuli, niin minä olen ihan pari viestiä sitten kertonut miten minun mielestäni pitäisi toimia että Kiina ei saastuttaisi niin paljon. On vain niin paljon helpompi vaikuttaa omaan toimintaamme kuin joidenkin ulkomaalaisten yritysten tai valtioiden toimintaan.

En kirjoittanut pahimpia saastuttajia - vaan pahimmasta päästä ja näiden välillä on melkoinen ero. Tuon vuoksi sinäkin - rakas menninkäiseni - käytät hyvin kärsivällisesti co2 per capita päästönumeroita - näillä numeroilla Suomi on Kiinaakin pahempi saastuttaja suhteellisesti. Toisilla numeroilla taasen näin ei olisi. Eikä tämä tarkoita edelleenkään sitä, että mitään ei pitäisi tehdä.

Olen samaa mieltä siitä, että henkilökohtaiseen tekemiseen ja valintoihin on huomattavasti helpompi vaikuttaa. Yksittäisen ihmisen spekulointi sen suhteen mitä globaalilla tasolla pitäisi tehdä - on vain spekulointia. Eihän sitä toisaalta kukaan missään nimessä kielläkään - mitään hyötyä tuollaisesta spekuloinnista ei toisaalta kyllä ole yhdenkään asian suhteen. Itsekin olen moiseen varmasti syyllistynyt.
 
Viimeksi muokattu:

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Yksittäisen ihmisen spekulointi sen suhteen mitä globaalilla tasolla pitäisi tehdä - on vain spekulointia. Eihän sitä toisaalta kukaan missään nimessä kielläkään - mitään hyötyä tuollaisesta spekuloinnista ei toisaalta kyllä ole yhdenkään asian suhteen.
ei pidä paikkaansa. Meillä on sellainen asia kuin demokratia. Ei sellaisia mekanismeja kuin päästökaupat tai lentokerosiinin verotus saada aikaan jollei joku niitä keksi, perustele, puolusta ja levitä tietoa niistä. Eikö tässä just todistettu että eurooppa on omia päästöjään tiputtanut 16%. Vaikka kaikki ihmiset eivät ole kykeneviä näkemään syy- ja seuraussuhteita ja suhtautuvat asioihin, niinkuin olisimme jotain ajopuita, niin se ei tarkoita että joku ihmeen salaseura kuin poliitikot päättäisivät kaikesta. Ihan tahallisia ihmisiä ne poliitikotkin ovat ja heistäkin päättäjiksi valitaan vain ne jotka sinne äänestetään.

Toisaalta ehkä hyväkin että ne jotka ajattelevat niin suhtautuvatkin asiaan. Sama äänestämisen suhteen.

PS en ole rakkaasi enkä menninkäinen.
 
Viimeksi muokattu:

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Ollilan näkemyksiin, tarkennuksiin ja muiden esittämiin täsmennyksiin ja kritiikkiin voi tutustua mm. tässä:

On the Reproducibility of the IPCC’s climate sensitivity

Ollilan mukaan IPCC:n laskelmissa on virheitä, joiden takia lämpeneminen nyt on vain 50 % IPCC:n esittämästä. Ollila perustelee laskelmansa. Tuo tilanne oli siis 2017. Sen jälkeen IPCC julkaisi uudet laskelmat 10/2018, joissa oli myös virheitä. Ainakin Washington Postissa 11/2018 tutkijat myönsivät tehneensä virheitä mm. meriin varastoituneen lämmön osalta. Vaikka monimutkaisten laskelmien mallintaminen on mulle tuttua ammattiin liittyvistä syistä, ei mulla ole kompetenssia sanoa mitään yksityiskohtaista ilmastonmuutoksen laskelmien osalta. Oletan, että kuten kaikessa muussakin mallintamisessa, laskelmat eivät ole koskaan täydellisiä. Tässä mielessä näen, että Ollilan esittämä yksityiskohtainen laskennallinen kritiikki on tervetullutta ja todennäköisesti - toivon mukaan - jatkossa mallintamisessa huomioitavaa.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara

Tää Antero Ollila ei taida tietää aiheesta juuri mitään. Esim. ekassa lainauksen linkissä ei näytä tajuavan ihan perusasiaa kasvihuoneilmiöstä, eli vain kasvihuonekaasujen molekyylit absorboivat lämpösäteilyä. Typpi- ja happimolekyylit ei. Tai ehkä se teeskentelee olevansa idiootti?

Mutta pointti siitä, että tieteelliset julkaisut eivät aina ole puhtaan tiedon linnakkeita, on oikea. Esim. Ollila itse on saanut johonkin vähemmän tunnettuun tiedejulkaisuun läpi ilmastonmuutoskirjoituksiaan, jotka olisi tullut hylätä koska koostuvat virheistä ja perusteettomista väitteistä.

Viimeinen linkki jonkun muun blogista ihmettelee, kun ilmakehästä ulosmenevä pitkäaaltosäteily on kasvanut jollakin korkeudella. No niinhän sen pitää kun kasvihuonekaasujen pitoisuudet on lisääntynyt aiheuttaen lämpenemistä.
 
Koska se jauhottaa omalta osaltaan tämän "meidän on pakko" -tyylisen Anifa paskan.
Tämäkö on sitä Antifaa? Ja jos ei ole, niin mikä sitten?

Jose Angel Gurria
Keskustalainen taloustieteilijä, Meksikon ulkoministeri 3v, valtiovarainministeri yli 10v. Sitä ennen työura valtiolla finanssipuolella. Taloudellisen kehityksen yhteistyöjärjestö OECD:n johdossa vuodesta 2006.
Nykyisten päästövähennysten jättäessä maailman kohti 2,6 - 3,1 asteen lämpenemisen kurssia, maiden täytyy asettaa kunnianhimoisemmat tavoitteet joilla hallitaan ilmastonmuutoksen globaalit, ei vain kansalliset, sosiaaliset kustannukset.
OECD’s Gurría calls for renewed international commitment to fighting climate change - OECD

Jyri Häkämies
Kokoomuslainen puolustusministeri 4v ja elinkeinoministeri kunnes valittiin siltä tuolilta EK:n johtoon.
Ilmastonmuutoksen hillintä on aikamme vakavin haaste, jonka ratkaisuun sekä EK että SAK ovat sitoutuneet. Haasteeseen tulee tarttua IPCC-raportin esittämällä tavalla: päästövähennyksiä tarvitaan enemmän ja nopeammassa aikataulussa. Vain siten ilmastonmuutoksen aiheuttamat riskit ja kustannukset pysyvät yhteiskunnallisesti hallittavissa rajoissa.
Elinkeinoelämän keskusliitto EK on vahvasti sitoutunut Pariisin sopimuksen 1,5 asteen tavoitteeseen ja sen edellyttämiin toimenpiteisiin EU:ssa.
EK ja SAK: Kunnianhimoiset ilmastotavoitteet – yritysten, työntekijöiden ja ympäristön etu - EK:n vaalitavoitteet

Antonio Guterrez
Keskustavasemmistolainen sosialisti, Portugalin opposiotojohtajana tai pääministerinä koko 90-luku, jonka jälkeen YK:n johtotehtäviin.
Ilmastonmuutoksen torjuntaan on vielä aikaa, mutta se vaatii ennennäkemättömiä toimia kaikilla yhteiskunnan sektoreilla. Kohottaaksemme kunnianhimoa ja kiihdyttääksemme Pariisin sopimuksen päätösten implementointia isännöimme 23.9.2019 Cimate Action ilmastohuippukokousta, jossa esitellään loikkaa kollektiivisessa kansallisessa kunnianhimossa ja massiivista muutosta reaalitaloudessa ja ilmastoagendan tukemisessa.
UNITED NATIONS UN Climate Change Summit 2019
 

Byvajet

Jäsen
Ympäristötekniikan professori Lassi Linnanen ei usko pelkästään vapaaehtoisiin keinoihin. Hän vaatii luksuskulutuksen lopettamista ja pakkokeinoja:

"– Tarvitsemme myös yhteiskunnan toimenpiteitä, eli erilaisia kieltoja, rajoituksia ja veroja. Ylikulutuskriisissä on edetty jo niin pitkälle, että vapaaehtoisilla toimilla tilannetta ei voi oikaista."

Talouskasvun tavoittelua Linnanen pitää aivopesuna. Hän ehdottaa mm. mainostamisesta luopumista.

"Kulutuksen vähentäminen tarkoittaa Linnasen mukaan myös luopumista jatkuvan talouskasvun tavoittelusta.

– Meidät on aivopesty siihen, että tarvittaisiin nykyisenkaltaista talouskasvua. Talouskasvulla ei ole mitään merkitystä, jos ekosysteemipalvelut ympärillämme pikkuhiljaa rapautuvat ja lopulta lakkaavat toimimasta. Pitkällä tähtäimellä talouden on sopeuduttava siihen, että turhakkeiden tuottamisesta ja jopa mainostamisesta pitää luopua."

Hesarin pääkirjoituksessa otetaan kantaa pikamuodin kestämättömyyteen. Vaateteollisuushan on varsinainen tuholainen. Sen aiheuttamat ilmastopäästöt ovat yhtä suuret kuin lento- ja laivaliikenteen yhteensä. Kaiken lisäksi se on erittäin suuri paikallinen kuormittaja.

"Uusien vaatteiden myynti maailmassa onkin kaksinkertaistunut 15 vuodessa. Samaan aikaan vaatteen keskimääräiset käyttökerrat lähes puolittuivat. Yhtälö on kestämätön."

"Jokainen kuluttaja voi tosin jo nyt miettiä, onko uudelle vaatteelle todella tarvetta, vai voisiko vaatteen esimerkiksi lainata tai hankkia käytettynä."

No tota noin Hesari, siis tohon viimeiseen kehotukseen!

Siellä päässä aivan varmasti tiedetään, että pienikin notkahdus kulutuksessa aiheuttaa kerrannaisvaikutuksineen suuren hyppäyksen työttömyydessä. Nykyjärjestelmässä ei ole keinoja ratkaista kulutuksen pienenemisen aiheuttamaa työttömyyttä.

Valtakunnan ykköslehdeltä toivoisi rehellisempää otetta. Kun lietsotte työttömyyttä vaatimalla kulutuksen vähentämistä, sietäisi ottaa kantaa myös siihen, kuinka syntynyt työttömyysongelma ratkaistaan.

Pääkirjoittaja, joka esittelee ihanteita ilman seurausten nimeämistä ja analyysiä, joutaisi pois viralta. Jokaisella on mielipide. Valtakunnan merkittävän vaikuttajan kuitenkin kuvittelisi vaalivan erittelevämpää otetta pelkän julistuksen sijaan.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Eli onko nyt niin @Byvajet että kun tämä melkoisen itsestäänselvä, mutta ilmeisesti harvojen havainnoima epäkohta tuodaan julki, niin se onkin väärin tehty? Vaikka itsekin olet tuota toitottanut ties kuinka monessa viestissä vieläpä?

Ihmettelen suuresti minkä takia nykyisellä automaation tasolla ylläpidetään yhä tätä 37,5h työviikkoa, vaikka äärimmäisen harvassa on ne hommat enää missä ihmisen läsnäolo korreloi suoraan tuotetun hyödykkeen kanssa. Suhteellisen monen ihmisen työaika olisi mahdollista puolittaa ilman että tuosta mitään merkittävämpää tuotannollista menetystä tulisi, mutta sitten toki pitäisi liksakin puolittaa vaikka putiikille syntyisi tasan yhtä paljon hyödykettä myytäväksi kuin silloin kun ihminen viettää puolet päivästä selaten kännykkää ja ihmetellen että voisi sitä jossain muuallakin olla aikaa tappamassa. Ihminenhän tulisi toimeen hirveän vähällä ja nykyisin olisi mahdollista perustoimeentulo tarjota uskoakseni käytännössä kaikille ilman vastiketta, mutta toki kun suunnilleen spinning jennyn keksimisestä lähtien on toitotettu että olet onnellinen kun ostat enemmän (niiden toimesta keille tuli tekniikan myötä mahdollisuus tuottaa enemmän), niin onhan se hankala siitä oppia pois.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Eikös @Byvajet kannata suunnilleen jotain agraarikommunismia? Pol Pot tyylisesti viedään ihmiset viljelemään maata kaupungeista.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Eikös @Byvajet kannata suunnilleen jotain agraarikommunismia? Pol Pot tyylisesti viedään ihmiset viljelemään maata kaupungeista.
No kun ei omalla venäjän kielen tutkinnolla löytynyt töitä, niin ei sitten muillakaan saisi olla.
 

Tuamas

Jäsen
Mutta pointti siitä, että tieteelliset julkaisut eivät aina ole puhtaan tiedon linnakkeita, on oikea. Esim. Ollila itse on saanut johonkin vähemmän tunnettuun tiedejulkaisuun läpi ilmastonmuutoskirjoituksiaan, jotka olisi tullut hylätä koska koostuvat virheistä ja perusteettomista väitteistä.

Kommenttien sekä lyhyen selailun perusteella Ollila on saanut kirjoituksiaan ainoastaan predatory-henkisiin ja maksullisiin julkaisuihin.
Eli niihin joissa ”vertaisarvioinnin” läpäisy vaatii käytännössä vain rahaa.

Sinänsä hauska, että heti kun kaikki oikeaa vertaisarviointia sekä kirjoitusten tasoa oikeasti mittaavat tahot hylkäävät kirjoitukset, on kyseessä salaliitto, eikä se todennäköisin syy, eli että kirjoitukset ovat paskaa jota yksikään itseään kunnioittava julkaisu ei julkaise.
 

heikkik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avalanche, LA Kings
Eli onko nyt niin @Byvajet että kun tämä melkoisen itsestäänselvä, mutta ilmeisesti harvojen havainnoima epäkohta tuodaan julki, niin se onkin väärin tehty? Vaikka itsekin olet tuota toitottanut ties kuinka monessa viestissä vieläpä?

Ihmettelen suuresti minkä takia nykyisellä automaation tasolla ylläpidetään yhä tätä 37,5h työviikkoa, vaikka äärimmäisen harvassa on ne hommat enää missä ihmisen läsnäolo korreloi suoraan tuotetun hyödykkeen kanssa. Suhteellisen monen ihmisen työaika olisi mahdollista puolittaa ilman että tuosta mitään merkittävämpää tuotannollista menetystä tulisi, mutta sitten toki pitäisi liksakin puolittaa vaikka putiikille syntyisi tasan yhtä paljon hyödykettä myytäväksi kuin silloin kun ihminen viettää puolet päivästä selaten kännykkää ja ihmetellen että voisi sitä jossain muuallakin olla aikaa tappamassa. Ihminenhän tulisi toimeen hirveän vähällä ja nykyisin olisi mahdollista perustoimeentulo tarjota uskoakseni käytännössä kaikille ilman vastiketta, mutta toki kun suunnilleen spinning jennyn keksimisestä lähtien on toitotettu että olet onnellinen kun ostat enemmän (niiden toimesta keille tuli tekniikan myötä mahdollisuus tuottaa enemmän), niin onhan se hankala siitä oppia pois.

Onko sinulla esittää jonkinlaisia tutkimuksia väitteillesi? Erityisesti kiinnostaisi lukea tutkimus, jossa käsitellään asiaa kehittyvien maiden ja niiden väestön vähemmän vauraan enemmistön (eli maailman ihmisten enemmistön) näkövinkkelista. Että "äärimmäisen harvassa on ne hommat enää missä ihmisen läsnäolo korreloi suoraan tuotetun hyödykkeen kanssa" (mitä tämä lause sitten tarkoittaakaan) tai "Suhteellisen monen ihmisen työaika olisi mahdollista puolittaa ilman että tuosta mitään merkittävämpää tuotannollista menetystä tulisi" tai "nykyisin olisi mahdollista perustoimeentulo tarjota uskoakseni käytännössä kaikille ilman vastiketta". Kuinka paljon sinulla kokemusta ihan perustason suorittavasta työstä? Kyllä se talo siitä pystyyn nousee ihan samassa ajassa, vaikka raksamiehet olisivat töissä puolet nykyisestä työajasta. Kyllä ne vanhukset hoituu, vaikka hoitajien työaika puolitettaisiin. Huh. Kaikille vastikkeeton perustulo on tietenkin mahdollista, joo. Eihän siinä ole muuta ongelmaa ratkaistavana kuin löytää sille kaikelle maksaja.

Eikös @Byvajet kannata suunnilleen jotain agraarikommunismia? Pol Pot tyylisesti viedään ihmiset viljelemään maata kaupungeista.

No kun ei omalla venäjän kielen tutkinnolla löytynyt töitä, niin ei sitten muillakaan saisi olla.

Yhä joillekin konservatiiveille on epäselvää, että maailman ympäristötuhojen taustasyynä on ylikulutusyhteiskunta. Juuri eilen vietettiin maailman ylikulutuspäivää ja aiheesta julkaistiin lukuisia artikkeleita. Kannattaisi sivistää itseään lukemalla niistä pari, kolme - ehkä yksikin riittää, jos vaan tajuaa lukemaansa. Mutta hei, onhan se helppo sivuuttaa faktat leimaamalla kulutusyhteiskunnan kriitikot agraarikommunisteiksi tai henkilöön menevillä vittuiluilla.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Kommenttien sekä lyhyen selailun perusteella Ollila on saanut kirjoituksiaan ainoastaan predatory-henkisiin ja maksullisiin julkaisuihin.
Eli niihin joissa ”vertaisarvioinnin” läpäisy vaatii käytännössä vain rahaa.

Minusta Ollilan teksti ei kovinkaan tieteellistä ole, enkä lähtisi Ollilana sitä tarjoamaan minnekään ns. laadukkaille tahoille. Jos on perehtynyt mallintamiseen ja laskentaan, kuka tahansa pystyy testaamaan esimerkiksi pilvisyyden kahdenlaisia vaikutuksia lämpötiloihin yhdistämällä olemassa olevaa seurantadataa esimeriksi 30 vuodelta tarvittaessa labraolosuhteilla tehtäviin kokeisiin. Ollilan pointtihan on siinä, että hän pyrkii osoittamaan IIPC:n valitsemien lukujen (tutkimusten) mallintamisen ongelmia suhteessa IIPC:n loppupäätelmiin. Tämä ei ole varsinaista tiedettä lainkaan, vaan ihan perusdatalla, kaavoilla ja malleilla mennään.

Mitä itse asiaa tulee, IIPC:n ongelmat mallintamisen osalta ymmärrän. Kyseessä on hyvin monimutkainen asia, ilmasto. Kun IIPC vielä tavallaan valitsee erilaisia tutkimuksia, joiden pohjalta ennusteita tehdään, laskennassa ja mallintamisessa on todella isoja haasteita. Korjauksia onkin tullut ja ne ovat osoittaneet virheitä. En usko, että koskaan nähdään edes korjattuna virheettömiä malleja ja laskentaa ilmastonmuutoksen osalta. Oleellista ei olekaan yksittäiset virheet, vaan mallinnuksen luotettavuus kokonaisuutena. Ainakin toistaiseksi se on IIPC:n osalta vielä suht kirkkaastikin olemassa, vaikka erilaista kriitiikkiä tulee. Ja kritiikki on hyvästä.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Yhä joillekin konservatiiveille on epäselvää, että maailman ympäristötuhojen taustasyynä on ylikulutusyhteiskunta. Juuri eilen vietettiin maailman ylikulutuspäivää ja aiheesta julkaistiin lukuisia artikkeleita. Kannattaisi sivistää itseään lukemalla niistä pari, kolme - ehkä yksikin riittää, jos vaan tajuaa lukemaansa. Mutta hei, onhan se helppo sivuuttaa faktat leimaamalla kulutusyhteiskunnan kriitikot agraarikommunisteiksi tai henkilöön menevillä vittuiluilla.
Voi olla että konservatiiveille asia on epäselvää, mutta enköhän minä ole aika tarpeeksi selvästi esiin tuonut että maailmassa kulutetaan liikaa. Jos vain tajuaa lukemaansa. On silti eri asia todeta tuo fakta esiin ja miettiä sille ratkaisuja kuin olla katkera Linkola-wannabe.
 
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Varjotuuli
No nyt kun kaikenlaista aletaan jo yleisesti vaatimaan, niin meidän suomalaisten pitää nyt näyttää esimerkkiä ja saattaa välittömästi voimaan ainakin nämä ilmastonmuutosta torjuvat toimenpiteet täällä Suomessa:

-Kaikille ilmastosopimuksiin sitoutumattomissa maissa valmistetuille tuotteille tulee välitön tuontikielto rajojemme sisälle.
-Eroamme EU:sta välittömästi.
-Viisumipakko käyttöön.
-Maahantulokielto yli kahdeksi viikoksi kaikista niistä maista, joissa vuoden keskilämpötila on korkeampi kuin Suomessa.
-Ehdoton lentokielto Suomesta ulospäin ja Suomeen sisäänpäin kaikille muille, kuin yksityisen sektorin työperäisille lentomatkoille.
-Kehitysapu ajetaan kokonaan alas ja nämä rahat käytetään ydinvoiman lisäämiseen Suomessa pitkällä tähtäimellä.
-Kaikki väestön lisääntymistä tukevat tulonsiirrot (lapsilisät, perhevapaat, ilmaiset koulut jne) lopetetaan välittömästi.

Profit.
 

Minor

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
No nyt kun kaikenlaista aletaan jo yleisesti vaatimaan, niin meidän suomalaisten pitää nyt näyttää esimerkkiä ja saattaa välittömästi voimaan ainakin nämä ilmastonmuutosta torjuvat toimenpiteet täällä Suomessa:

-Kaikille ilmastosopimuksiin sitoutumattomissa maissa valmistetuille tuotteille tulee välitön tuontikielto rajojemme sisälle.
-Eroamme EU:sta välittömästi.
-Viisumipakko käyttöön.
-Maahantulokielto yli kahdeksi viikoksi kaikista niistä maista, joissa vuoden keskilämpötila on korkeampi kuin Suomessa.
-Ehdoton lentokielto Suomesta ulospäin ja Suomeen sisäänpäin kaikille muille, kuin yksityisen sektorin työperäisille lentomatkoille.
-Kehitysapu ajetaan kokonaan alas ja nämä rahat käytetään ydinvoiman lisäämiseen Suomessa pitkällä tähtäimellä.
-Kaikki väestön lisääntymistä tukevat tulonsiirrot (lapsilisät, perhevapaat, ilmaiset koulut jne) lopetetaan välittömästi.

Profit.
Siinä mielessä täydellinen lista, että tuossa toteutuu Rajat kiinni-ryhmän ja ääri-vihreiden ajattelumaailma. Toisin sanoen Pohjois-Korea on ilmastonmuutoksen vastaisen työn mallimaa. Osa rajoituksista on toki ympäröivän maailman asettamia, mutta kuitenkin.

-ja tähän se hymiö-
 

Lelu26

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, NHL
Tämmöinen asia kävi mielessä kun Suomalaisen keskiverto ihmisen hiilijalanjälki on niin isoniin eikö nyt ole hyvä asia kun syntyvyys laskee?. Samalla olisi hyvä asia vähentää maahanmuuttoa ja olisi ilmastoteko jättää afrikkalaiset ja aasialaiset vähemmän saastuttaan omiin maanosiinsa, verrattuna esim. Afganistaniin joka on jotain 0.3 Co2 Tonnia/hlö vuodessa kun Suomalaisella se huitelee jossain .n 9 Co2 T vuodessa.
 

heikkik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avalanche, LA Kings
Voi olla että konservatiiveille asia on epäselvää, mutta enköhän minä ole aika tarpeeksi selvästi esiin tuonut että maailmassa kulutetaan liikaa. Jos vain tajuaa lukemaansa. On silti eri asia todeta tuo fakta esiin ja miettiä sille ratkaisuja kuin olla katkera Linkola-wannabe.

Niin, kirjoittelusihan on tuollaista perusporvarillista besserwisserkeskustelupalstahöttöä, johon olet lisännyt reilun annoksen kanssasi eri mieltä oleviin kirjoittajiin kohdistuvaa henkilökohtaista nälvimistä. Joo, uskon, että olet huolestunut ilmastonmuutoksesta ja kulutuksesta ja naisten asemasta ja oikeistopopulismin noususta ja Trumpista ja brexitistä ja kaikesta muusta maailmassa olevasta epäreiluudesta - siis ainakin noin periaatteellisella tasolla. Mutta oletko päässyt miettimisessä jo käytännön ratkaisujen tasolle vai oletko juuttunut tuohon "maailma pelastetaan trollaamisella ja muita väheksymällä ja nolaamalla" -vaiheeseen? Oletko laskenut oman ja perheesi nykyisen hiilijalanjäljen ja suunnitellut keinot millä se saadaan laskemaan kestävälle tasolle? Vai oletko sitä mieltä, että lainsäätäjien tehtävä on kertoa ihmisille miten heidän pitää toimia maailman pelastamiseksi eikä ennen viranomaismääräyksiä ihmisten tarvitse muuttaa mitenkään elintapojaan? Vai oletko insinööriuskovainen ja uskot tiedemiesten/naisten/muunsukupuolisten ratkaisevan ongelmat sitä mukaa kuin ne ilmenevät ja sen takia elintapojen muutoksia ei tarvita? Henkilökohtainen on poliittista ja siihen malliin. Mitä se sitten tarkoittaakaan.

Omat elintapani? Hiilijalanjälki laskettu ja mittareista riippuen se on jossain parin-kolmen tonnin välillä. Alhainen lukema johtuu paljolti siitä, että en ole omistanut autoa vuoden 1982 jälkeen, en välitä matkustelemisesta eikä shoppailu kuulu harrastuksiini. Jos haluaisi painaa lukemaa vielä alemmaksi, niin pitäisi vaihtaa ruokavalio kasvispainotteiseksi ja muuttaa pienempään asuntoon enkä ole ilman ulkopuolisia pakkotoimia valmis kumpaankaan toimenpiteeseen.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Yleistämättä sen enempää, mutta kyllähän tuntitolkulla somessa vatkaavien ja sieluaan vuodattavien tyyppien odottaisi pyrkivän toimimaan ensisijaisesti omalla suvereenilla panoksellaan. Tuolla aika moni syvästi huolissaan oleva tapaus korostaa itsekkyydestä luopumista.

On hivenen ironista että roikutaan näyttöjen äärellä aivan tolkuttomasti ja osoitellaan sormilla milloin minnekin. Syvän huolen keskellä luulisi olevan tehokkaampiakin keinoja kun lässyttää toistolla diibadaabaa. Väitän että olisi merkittävästi vaikuttavampaa jos puheet ja teot kohtaisivat. No, onhan tuo yksi junnu ilmeisesti juurikin tätä viimeisenä mainittua, mutta me vanhemmat tunnumme vain lähinnä meuhkaavan. Poikkeuksiakin tietty on.
Ihmiset ovat täynnä ristiriitoja, koska oma ja yhteinen etu ovat jatkuvasti törmäyskurssilla.

Seuraan useita poliitikkoja somessa, ja yleisvaikutelman perusteella sanoisin, että enemmistö viettää aikamoisia kulutusjuhlia. Kaikkien puolueiden toimijat - myös vihreiden - hummailevat pitkin maapalloa mojitot kourassa ja laukovat lämminhenkisiä viestejä some-tiiminsä avustuksella. Oikeasti aitoja ja johdonmunmukaisia poliitikkoja ei käytännössä ole, koska moinen vaatisi poliittisen uran kuoppaamista tai suuria henkilökohtaisia uhrauksia. En väitä, etteikö olisi mahdollista.

Jos haluaa olla loogisesti eheä ja esimerkillinen, kannattaa luopua poliittisesta urasta ja tehdä nimimerkki jatkoaikaan. Sen jälkeen voi paukuttaa päivä toisensa jälkeen viestejä siitä, kuinka kaikki muut ihmiset ovat ihan perseestä ja sietäisivät joutua likvitoiduiksi ekologisen edun nimissä.

Poliittisen vastuun kantavilla toimijoilla on useita erilaisia lojaliteettejä: noudatanko puolueen linjaa? Olenko johdonmukainen 17-vuotiaan minäni kanssa? Voinko nauttia elämästä, kun samalla politikoin globaalien häviäjien puolesta? Voinko olla kansainvälinen toimija, koska samalla joudun työn puolesta lentämään? Voinko hankkia omia lapsia, koska samalla asetun poliittiseen ryhmään nimeltä "vanhemmat" ja teen ympäristön kannalta kaikkein raskaimman teon?

Ei ole helppoa. Mutta Jatkoaikaan nimimerkin hankkiminen on kuulemma ihan helppoa.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Joo, uskon, että olet huolestunut ilmastonmuutoksesta ja kulutuksesta ja naisten asemasta ja oikeistopopulismin noususta ja Trumpista ja brexitistä ja kaikesta muusta maailmassa olevasta epäreiluudesta - siis ainakin noin periaatteellisella tasolla. Mutta oletko päässyt miettimisessä jo käytännön ratkaisujen tasolle vai oletko juuttunut tuohon "maailma pelastetaan trollaamisella ja muita väheksymällä ja nolaamalla" -vaiheeseen? Oletko laskenut oman ja perheesi nykyisen hiilijalanjäljen ja suunnitellut keinot millä se saadaan laskemaan kestävälle tasolle? Vai oletko sitä mieltä, että lainsäätäjien tehtävä on kertoa ihmisille miten heidän pitää toimia maailman pelastamiseksi eikä ennen viranomaismääräyksiä ihmisten tarvitse muuttaa mitenkään elintapojaan? Vai oletko insinööriuskovainen ja uskot tiedemiesten/naisten/muunsukupuolisten ratkaisevan ongelmat sitä mukaa kuin ne ilmenevät ja sen takia elintapojen muutoksia ei tarvita?
Minulla on käytännön ratkaisuja asioihin joista olen huolissani, mutta nämä ovat asioita jotka eivät ratkea yksilötasolla, vaan ovat poliittisia päätöksiä vaativia asioita. Niinpä niistä pitää puhua ja pitää ääntä. Lista ei ole millään tavoin kattava, mutta ei ole kovin vaikea löytää tarkempia näkemyksiäni näistä keskusteluista haku-toiminnoilla.

-naisten asemaan tärkein muutos Suomen tasolla olisi äitiyden kustannusten siirtäminen pois naisten työnantajilta. Tämä aiheuttaa syrjintää ja siitä seuraa monenlaista epätasa-arvoa heikommasta urakehityksestä heikompiin eläkkeisiin. Toki vanhempainvapaan muuttaminen muotoon 6+6 tai 9+9 auttaisi myös.
-ruuan verotuksessa pitää laskea vähäpäästöisten ruokien verotusta (kasvikset) ja nostaa haitallisten (liha), näitä pitää kouluissa ja armeijoissa tuoda esiin.
-ilmastomuutoksen torjunnassa pitäisi eu-tasolla ottaa käyttöön lentovero ja alkaa vaatia eu:n alueella myytäviltä tuotteilta, että ne on tuotettu päästökaupan ja muiden ympäristökriteerien mukaan. Bitcoinit tulee kieltää (louhimisen sähkönkäyttö yhtenä syynä).
-luomuviljelyn tukeminen tulee lopettaa (kuten myös monenlainen muu maataloustuki), ja tässä yhteydessä myös Afrikan tullit.
-kilometrikorvausten ja työmatkavähennysten pienetäminen/poistaminen ohjaisivat myös asumiseen ja liikkumiseen liittyviä valintoja järkevämpään suuntaan (asumistuki pitäisi poistaa muuten vaan)

En ole erityisen kiinnostunut keskustelemaan omista ylintavoistani, koska se johdattaa keskustelua vaan pois oikeasta asiasta, mutta olen laskenut ja kertonut että olen tehnyt valinnat asuinpaikan suhteen niin, että en tarvitse autoa työmatkoihin tai harrastuksiin. Lämmitystavan muutin heti talon ostettuani öljylämmöstä pois ja tähän liittyen tehnyt monenlaista muuta pientä. Seuraava autoni on hybridi. Kierrätykset ja muut ovat itsestään selviä ja hävikki pyritään pitämään nolla, harrastetaan kimppakyytejä ja julkisia, eikä hankita toista autoa. Työssäni pyrin edistämään sähköä säätäviä ja sen käyttöä tehostavia ratkaisuja.
Omat elintapani? Hiilijalanjälki laskettu ja mittareista riippuen se on jossain parin-kolmen tonnin välillä. Alhainen lukema johtuu paljolti siitä, että en ole omistanut autoa vuoden 1982 jälkeen, en välitä matkustelemisesta eikä shoppailu kuulu harrastuksiini. Jos haluaisi painaa lukemaa vielä alemmaksi, niin pitäisi vaihtaa ruokavalio kasvispainotteiseksi ja muuttaa pienempään asuntoon enkä ole ilman ulkopuolisia pakkotoimia valmis kumpaankaan toimenpiteeseen.
Ei minua kiinnosta sinun elintapasi. Isot päätökset tehdään poliittisella tasolla, eikä yksikötasolla. Haitallisen toiminnan pitää olla tarpeeksi kallista, ettei niin moni tee sitä valintaa.
 
Viimeksi muokattu:

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Tämmöinen asia kävi mielessä kun Suomalaisen keskiverto ihmisen hiilijalanjälki on niin isoniin eikö nyt ole hyvä asia kun syntyvyys laskee?. Samalla olisi hyvä asia vähentää maahanmuuttoa ja olisi ilmastoteko jättää afrikkalaiset ja aasialaiset vähemmän saastuttaan omiin maanosiinsa, verrattuna esim. Afganistaniin joka on jotain 0.3 Co2 Tonnia/hlö vuodessa kun Suomalaisella se huitelee jossain .n 9 Co2 T vuodessa.

Käytännössä tuossa ollaan oikeilla jäljillä millä tuota pystyisi pitemmälläkin tähtäimellä laskemaan päästöjä aika luonollisesti, koko EU alueella pitäisi maahanmuuton olla vain työperäistä muuttoa. Todennäköisesti kuitenkin työvoimaa jonkin verran tarvittaisiin että ei voi ihan "rajat kiini" asenteella olla, varsinkin sen jälkeen jos kiinasta ei saa tuoda mitään, silloin aika monen tuotteen valmistus pitäisi sitten muissa maissa aloittaa ja varsinkin ihan hanttihommiin ei varmaan työvoima riitä/saada. Se sitten jos vuosikaudet taistelu ihmisoikeuksien kanssa että kuinka valmiita vaikka "orjien" tuontiin africasta oltaisiin. Jollain todennäköisesti ne halvat kiinalaiset työvoimat pitäisi myös täällä korvata.
 

HokiJone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Luleå HF, tehtaan takuu
Minunko pitäisi nyt potea huonoa omatuntoa, kun käynnistän 1.2 TSI polttomoottorin ja ajan 8km työmatkan päivittäin edes takaisin, kun samaan aikaan roskaöljyllä kulkeva rahtilaiva puksuttaa Amazon-rihkamaa kuljettaen ja tuottaen 10 miljoonan auton päästöt ilmaan?

Uutisissa jokapäiväiset "soosoo muuta kivenkoloon ja syö ruohoa ja puunkaarnaa" alkavat kyllä pursuamaan jokaisesta ihmisen fyysisestä reiästä ulos. Mihin pisteeseen asti ihmisiä aivopestään luulemaan, että yksittäisillä ihmisillä on mitään vaikutusta ilmastoon?
 

Tuamas

Jäsen
Minunko pitäisi nyt potea huonoa omatuntoa, kun käynnistän 1.2 TSI polttomoottorin ja ajan 8km työmatkan päivittäin edes takaisin, kun samaan aikaan roskaöljyllä kulkeva rahtilaiva puksuttaa Amazon-rihkamaa kuljettaen ja tuottaen 10 miljoonan auton päästöt ilmaan?

Todettakoon tähän, kun näemmä tämä lööperi on mennyt läpi kuin kiekko Hilppa-Halmeen längistä, että rahtilaivojen osalta tuo suhdeluku koskee ainoastaan rikkipäästöjä (koska rikkidirektiivi ei ole vielä globaalisti voimassa ja autot tuottavat minimaaliset rikkipäästöt), hiilidioksidin osalta rahtilaiva on ylivoimaisesti ekologisin tapa siirtää tavaraa.
 

HokiJone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Luleå HF, tehtaan takuu
hiilidioksidin osalta rahtilaiva on ylivoimaisesti ekologisin tapa siirtää tavaraa.
Tämä kyllä pitää varmasti paikkansa, koska ainut toinen vähänkään järkevä vaihtoehto olisi lentokone.

Ottaen huomioon laivojen keski-iät (ilmeisen vanhaa kalustoa ymmärtääkseni) ja käytettävä polttoaine, niin ei varmasti hiilidioksidipäästöissäkään ihan Greenpeacen suosioon taida päästä?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös