laredo kirjoitti:Lyhyesti: meitä karvattomia valkoisia apinoita (ihmisbiomassaa) on yli tuplamäärä maapallon kantokykyyn nähden. Ei kai meistä kukaan ihan vakavissaan usko että kaikki siirtyvät vapaaehtoisesti muistaakseni tuohon 1950-luvun elintasoon ja samalla pitäisi siis väkiluvun vähentyä yhteisen edun nimessä...
Itseasiassa tästäkin on kahta eri näkökulmaa, eräiden tutkijoiden mukaan maapallo kestäisi sellaiset 9-10 miljardia ihmistä mutta tämä tarkoittaisi sitä, että geeniviljely otettaisi käyttöön ja muutoinkin panostettaisi viljelytehokkuuden lisäämiseen.
Nythän esim. suurimmassa osassa kehitysmaita tehokkuus on sitä luokkaa, että pahimmillaan jopa suurin osa sadosta tuhoutuu koska ei ole varastointi mahdollisuuksia, logistisia mahdollisuuksia etc. Esim. Tansaniassa tuhoutui vielä jokunen vuosi sitten yli 50% appelsiinisadosta kun ei kyetty hoitamaan logistiikkaa kuntoon tai järjestämään varastointia riittävän tehokkaasti. Eräs suomalainen yritys kehitti mehustamismenetelmä jota voidaan käyttää kenttäolosuhteissa ja sen avulla on kyetty pelastamaan eräillä alueilla sadosta huomattava osa tekemällä appelsiineista mehua.
Henkilökohtaisesti en usko, että kaikkea on tehty vaan esim. juuri viljelytehokkuuden lisäämisen myötä voidaan saada paljonkin tuloksia aikaan. Tämä tosin vaatii yhteisiä ponnisteluja ja teollisuusmaiden suoraa tukea kehitysmaille jotta koko logistinen järjestelmä tulee toimivaksi.
Täsmennetään vielä, en itse toivo, että maapallon väkiluku noudee 9-10 miljardiin vaan mieluiten toivoisin kasvuhuipun saavuttamista mahdollisimman pian ja sen jälkeen kasvun tasaantumista ja siitä sitten kasvun taittumista negatiiviseksi. Tämä toive on lienee turhaa haahuilua ja puiden halaamista koskapa esim. Afrikan mantereella ei ole edes vielä saavutettu kasvuhuippua vaan väkiluku kasvaa nopeammin kuin tällä hetkellä kyetään väkeä ruokkimaan - siksi olisikin erityisen tärkeää, että panostetaan juuri koulutuksen ohella perusorganisaatioihin logistiikassa sekä viljelyssä.
vlad.