niitä ei pääosin öljyteollisuuden sekä "ympäristöjärjestöjen" (Greenpeace on suurimpia yksittäisiä vastuullisia Euroopan päästötilanteesta Energiewenden sekä muun järjettömän ydinvoiman vastustuksen kautta) lobbauksen takia ole viety eteenpäin.
Öljyteollisuuden lobbaus on kovaa. Mutta Greenpeacesta sen verran, että viime vuosina eurooppalaisten Gp:n kannat ovat lieventyneet. Tällä hetkellä nähdään ydinjätteen pääongelmana turvallinen käsittely ja säilytys. Ns. pienet ydinvoimalat (jos ikinä tulevat) vaativat ihan toisen ratkaisun, ja näillä olisi ainakin jonkin verran tilausta myös ympäristöaktivistien näkemyksissä.
Ongelma on ihmisten kulutustottumukset - yritykset tuottavat hyödykkeitä - ja turhakkeita - joita ihmiset sitten ostavat. Markkinatalous pyörii, firmat tekevät voittoa, balalaikka soi ja suuri osa jeesustelijoista ei kuitenkaan muuta omia kulutustottumuksiaan - tai statusmatkailuaan.
Osittain. Mutta valtioiden sitovilla päätöksillä saadaan paljon aikaan. Se ei vaadi - kuin valtioiden sitovia päätöksiä. Muistaakseni niitä on osin sitovasti tehtykin... Mikrotasolla Venäjään kohdistuvat EU:n pakotteet ovat esimerkki, kuinka otetaan käyttöön rajoituksia. Ne päätettiin ja pakotteiden seurauksena osa länsituottajista kärsii. Silti pakotteet ovat edelleen päällä.