Ongelma noissa luokitteluissa on se, että ne kategorisoivat ihmisiä aivan satunnaisesti.
Alkuun kiitokset, nyt tuli oikein asiallinen ja sisällöltään rikas vastaus, jollaisia on ilo lukea.
Olen ehkä vähän samoilla linjoilla kanssasi siitä, että ihmisiä kategorisoidaan turhan helposti. Ja tämä introvertti-ekstrovertti -jaottelu on saanut minusta turhan paljon huomiota. Tuntuu, että jossain tapauksissa oletetaan ihmisten olevan mustavalkoisesti jompaa kumpaa kategoriaa, ja välimuotoja ei tunnusteta olevan. Mielestäni on jokseenkin kyseenalaista, että esimerkiksi työnhaussa ihmisiä toisinaan lokeroidaan näihin kahteen ääripäähän erilaisten testien perusteella, vaikka todellisuudessa sama ihminen voi tietyissä tilanteissa käyttäytyä kuin introvertti, ja vastaavasti tietyissä kuin ekstrovertti. Ja tämä voi olla henkilölle ihan luonteenomaista käyttäytymistä.
Itse olen työelämässä täyttänyt kolmesti jonkun hienon konsultin kehittämän persoonallisuustestin. Kertaalleen testin vastaanottanut henkilö syytti minua siitä, että olin yrittänyt vastailla sellaisia vastauksia, joita oletin heidän pitävän oikeina. Syy oli kuitenkin siinä, että koen olevani aika lailla keskivaiheilla tätä introvertti-ekstrovertti -janaa. Tämäkin kuulemma saattoi olla syy sille, että persoonallisuusprofiilini ei vastannut kaikilta osin jotain oletettavia tyyppiprofiileita.
Mitä tulee näihin artikkelissa mainittuihin kohtiin, niin mielestäni ne osoittavat, että stereotypinen introvertti-ekstrovertti -ajattelu ei suoraan toimi, vaan ihmisten käyttäytymistä ohjaavat monet muutkin tekijät.
1. Mielialasi riippuu suuresti ympäristöstäsi: Todellakin riippuu. Vankilassa oleminen on yleensä vähemmän mukavaa kuin kotona syntymäpäiväjuhlilla. Ei ole millään tavoin riippuvainen ekstroversiosta.
Minä tulkitsen tämän tarkoittavan enemmän sitä, miten henkilö viihtyy yksin, tutussa porukassa tai vilinässä tuntemattomien henkilöiden kanssa.
2. Valitset seurasi ja siinä viettämäsi ajan tarkkaan: Suurin osa ihmisistä valitsee. Siksi ihmisillä on yleensä suhteellisen vakaa tuttavapiiri. Riippuu vähäsen introversiosta.
Kyllä. Toisaalta tyylipuhdas ekstrovertti nauttii käsittääkseni ainakin stereotypioiden mukaan siitä, että saa jatkuvasti tavata uusia ihmisiä, stereotypinen introvertti taas haluaa olla yksin omissa oloissaan. Tämä todistaa kai vain sen, että suuri osa ihmisistä on jotain muuta kuin ääripäitä?
3. Osaat näytellä läsnäolevaa: Riippuu osittain introversiosta/ekstroversiosta. Ekstrovertti voi olla samalla lailla epämiellyttävissä tilanteessa epämiellyttävien ihmisten kanssa ja haluaisi päästä pois mahdollisimman pian.
Tässä olet varmasti oikeassa.
4. Tarvitset aikaa lämmetä uusille ihmisille: Riippuu jokseenkin merkittävästi ekstroversiosta. Toinen merkittävä tekijä on sovinnollisuus (agreeableness), joka on toinen viidestä vakaasta persoonallisuuspiirteestä
Muistelen, että olisin näissä persoonallisuustesteissä saanut aina melko korkeat pisteet sovinnollisuudesta.
5. Sinut sekoitetaan usein ekstroverttiin: Tämän lauseen kirjoittaja voisi mennä häpeämään nurkkaan loppuviikon ajaksi. Yhtä typerä sanonta kuin ulospäin suuntautunut introvertti. Tai tarkkanäköinen sokea. Ihmisen käyttäytyminen tosiaan tunnetusti vaihtelee arviolta noin 143 tekijän seurauksena tuntien, päivien, viikkojen, kuukausien aikana.
Näin varmaan on. Siksi vierastan tätä kategorisointia. Tunnistan olevani luonnostaan introvertti joissain tilanteissa. Joissain tilanteissa taas täytän ekstrovertti tuntomerkit. Mutta siksi nuo 143 tekijää ovat varmasti olemassa.