Huuhareita?

  • 18 479
  • 171

Prof. Puck

Jäsen
Suosikkijoukkue
***HIFK*** & Norristolainen
Tämä esimerkiksi ei sinänsä ole mitään varsinaista salaliittouskoa, vaan ihan normaalia markkinataloudessa. Markkinoillaolijat pyrkivät turvaamaan keinolla millä hyvänsä osuutensa markkinoilla...

Niin, pitkälti samaa mieltä, mutta huuhaan ja salaliittoteorisoinnin puolelle mennään kenties siinä vaiheessa, kun aletaan miettimään, kuinka monien satojen miljoonien ihmisten elämään, pahimmillaan jopa kirjaimellisesti, noilla markkina-asemien turvaamisella keinoilla millä hyvänsä vaikutetaan?

Kaikista teollisuudenaloista allekirjoittaneella on vähiten luottamusta juurikin lääketeollisuutta kohtaan. En toki kiellä (jos kieltäisin, niin silloin todellakin olisin huhaa-osaston miehiä..) kaikkia niitä lääketieteen alan tutkimuksen ja lääketeollisuuden saavutuksia, joilla ollaan parannettu ihmisten terveyttä, löydetty ratkaisuja eri sairauksien hoitoon ja faktisesti pidennetty ihmisten keskimääräistä elinikää. Mutta tuo busineksen tekeminen ihmisten terveyden ja jopa hengen kustannuksella jotenkin vain tuntuu moraalisesti väärältä tällaisen sielultaan herkän kaverin, kuten allekirjoittaneen, näkövinkkelistä ... Olen varmasti viimeisten joukossa kieltämässä sitä, etteikö lääkefirmoilla ole oikeutta saada ansaittu tuotto kehitystyölleen ja tuotteilleen.. Mutta samaan aikaan on tunnustettava, että näin toimiessa ajaudutaan nopeasti moraalisiin dilemmaan. Hyvänä esimerkkinä takavuosien HIV-lääkkeet, kuinka patenttien takana olevat suuret lääkefirmat pitivät hintaa korkeana ja siten eväsivät mahdollisuudet päästä lääkkeisiin käsiksi 70% maailman (köyhästä) väestöstä. (Prosenttiluku oli ihan vaan oma summittainen arvio, ei perustu mihinkään lähteeseen... joten siihen ei kannata liiaksi tarttua, varsinkin kun se ei ole asian pointti...)

Sama juttu elintarviketeollisuuden parissa. Seuraan aika tarkkaan asian tiimoilta käytävää julkista keskustelua sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla, en ammattini vuoksi, vaan siksi koska asia jostain syystä kiinnostaa kovasti. Väitän, että tänä päivänä ja tässä ajassa saa olla melkoinen velho "tietääkseen", mikä ruoka on terveellistä ja mikä terveydelle haitallista? Tällä viikolla saamme lukea punajuurten (kuvitteellinen esimerkki...) terveyshyödyistä, ensi kuussa kuinka ne lisäävät syöpää... nyt samaa debattia käydään, ties monennenko kerran, kananmunien suhteen. Toki ymmärrän, että paljon on kyse siitäkin, että uutta tutkimustietoa ihan oikeasti tulee tietoisuuteen hurjaa vauhtia (siksi se onkin niin kiinnostava aihe), mutta kyllähän elintaeviketeollisuuden saralla puhutaan globaalisti ihan järjettömän suurista summista ja intressit ihmisten kulutustottumusten ohjaamiseen ja päättäjien lobbaamiseen ovat aivan ilmeiset.

Ylipäätään nykyisen informaatiotulvan aikana medialukutaito on nousut arvoon arvaamattomaan. Kovasti näyttävät esimerkiksi uutisointi Ukrainan kriisistä erilaiselta, seuraako sitä YLE:n, CNN:n, Venäjän uutistoimisto tai vaikkapa Al Jazeeran kautta... Missä menee sitten raja uutisoinnin, lobbaamisen, salaliittojen ja puhtaan huuhaan välillä...?
 

TomiP

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp, Suomi
Lääketeollisuus ei ole sen pahempaa tai parempaa kuin muukaan teollisuus. Se toimii normaalien markkinatalouden sääntöjen mukaan. Toki valtioiden valvonta lääketeollisuudessa on tiukempaa kuin monilla muilla aloilla. Lääketeollisuus on kiinnostuneempi "massasairauksista" kuin vaarallisista harvinaisista sairauksista. Lääketeollisuudelle on myös hyvä, jos ne pystyy medikalisoimaan joitain normaaleja ihmisruumiin toimintoja.

Lääketeollisuus on kuitenkin hyödyllinen. Ilman sitä lääketieteellisessä tutkimuksessa liikkuisi rahaa paljon vähemmän. Kaikki lääketeollisuuden rahoittamat tutkimukset eivät ole valheellisia tai tarpeettomia tutkimuksia. Ilman lääketeollisuuden rahaa lääketiede etenisi paljon hitaammin.

Patentit takaavat sen, että rahaa laitetaan tutkimuksiin. Ilman patentteja lääketeollisuudella ei olisi mitään motiivia laittaa rahaa tutkimukseen. Tällöin tutkimus jäisi puhtaasti valtioiden veronmaksajien kontolle. Hyvin todennäköisesti tutkimusraha pienenisi radikaalisti.
 
Viimeksi muokattu:

Prof. Puck

Jäsen
Suosikkijoukkue
***HIFK*** & Norristolainen
Lääketeollisuus ei ole sen pahempaa tai parempaa kuin muukaan teollisuus. Se toimii normaalien markkinatalouden sääntöjen mukaan..

No enpä minä ainakaan paljoa löydä viestistäsi mitään josta olisin eri mieltä, tai että kokisin sen olevan ristiriidassa sen kanssa, mitä edellä kirjoitin? Oikeastaan ainoa asia, jossa koen lääketeollisuuden selvemmin poikkeavan muista teollisuudenaloista on tuossa, että sen välittömät vaikutukset, tai tekemättä jättämiset, mitataan usein suoraan ihmishengissä, vieläpä massiivisessa määrässä sellaisia. Kun tarpeeksi alas käytännön tasolle mennään, niin kysymyshän on loppujen lopuksi siitä, ketä hoidetaan, kenen toimesta ja kustannuksella? Globaalisti on kylmä fakta suurimmassa osassa maailman maita, että hoitoa saa ainoastaan paksun rahapinkan turvin. Jos sitä (rahan tai vakuutuksen turvin) ei ole tarjolla, niin... Sayonara Sucker! Puhtaasti markkinatalouden perspektiivistä tässä ei tietysti ole mitään kummallista tai ihmeteltävää.

Oikeastaan kysymyksen voi lääketeollisuuden osalta tiiviistää siihen, että onko voiton maksimointi ainoa arvo, vai onko näissä jutuissa myös muita, humaanimpia arvoja? Tuon HIV lääkkeen osaltahan lopputulema oli se, että valtiot (eivät kaikki, mutta riittävä määrä..) päättivät, että ihmiskunnalle on tärkeämpää, että mahdollisimman monilla on pääsy HIV lääkitykseen kohtuullisin summin, kuin lääkefirmojen voiton maksimointi.

Kysymys... markkinatalouden näkökulmasta kumpi vaihtoehto on lääkefirmoille kannattavampaa, löytää parannus keuhkosyöpään, vai pitää tauti hallinnassa, mutta hengissä... potilas toki siinä sivussa? Tämä heittona, jos ja kun keskustelun edistämiseksi halutaan aihetta salaliittoteorioiden puolelle, ketjun hengen mukaisesti, viedä..

Väitän ilman mitään sen kummempia perusteluja kuin eletty elämä, että asenteet ovat koventuneet. Siinä missä 70-luvulla vielä oikeasti yritettiin löytää parannusta vaikkapa tuohon em. keuhkosyöpään, nykyään on paljon kannattavampaa kehittää paremmin toimivia lääkkeitä sairauden kurissapitämiseen. Jo pelkästään se esillenostamasi fakta, että suuri (ellei suurin..) osa tutkimustyöstä on yksityisen lääketeollisuuden rahoittamaa, ohjaa huimasti koko toimintaa, aivan kuten itsekin totesit. Toki voidaan perustellusti kysyä, että kumpi on enemmän syyllinen, lääkejätit, jotka pitävät patentit tiukasti hallussaan voiton maksimoimiseksi vaiko valtiot, jotka ovat pitkälti ulkoistaneet tutkimus ja kehittämistyön yksityissektorille? Loppujen lopuksi kysymys ei ole rahasta, vaan arvoista! Rahaa löytyy aina niihin asioihin, jotka koetaan arvokkaiksi. Kuten juoppo toteaisi, viina on aina hintansa väärtti!
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Ainoa hörhöjuttu mihin itse uskon on se että ihan varmasti on jossain muuallakin elämää. Helvetin ahdistava ajatus olisi se, että tämä ihmiskunta on ainoa mitä tällä maailmankaikkeudella olisi tarjota. Avaruudessa on sen verran paljon lääniä että luulisi sen olevan lähes kaikkien todennäköisyyksien mukaista että jossain olisi vastaavat olosuhteet.

Todella masentavaa, että maan ulkopuolinen elämä pitää edes mainita hörhöketjussa. Elämää on muuallakin ja meidän planeettamme on vain tavallinen planeetta miljardien muiden samankaltaisten joukossa. Elämää on pystytty edes etsimään vasta reilusti alle sata vuotta ja välimatkoista johtuen ei ole vielä osunut kohdalle.

Aihe on äärimmäisen mielenkiintoinen ja onhan siitä ollutkin asiaa toisessa ketjussa. Pidetään tämä pois tästä ketjusta. Tietenkin myös älyllistä elämää on muualla, mutta sitä en osaa sanoa onko vihreä miten lajityypillinen väri tai minkä kokoisia ovat.
 

TomiP

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp, Suomi
Todella masentavaa, että maan ulkopuolinen elämä pitää edes mainita hörhöketjussa. Elämää on muuallakin ja meidän planeettamme on vain tavallinen planeetta miljardien muiden samankaltaisten joukossa. Elämää on pystytty edes etsimään vasta reilusti alle sata vuotta ja välimatkoista johtuen ei ole vielä osunut kohdalle.

Aihe on äärimmäisen mielenkiintoinen ja onhan siitä ollutkin asiaa toisessa ketjussa. Pidetään tämä pois tästä ketjusta. Tietenkin myös älyllistä elämää on muualla, mutta sitä en osaa sanoa onko vihreä miten lajityypillinen väri tai minkä kokoisia ovat.

Elämän olemassa oloon muualla uskon itsekin satavarmasti. Älykkäästä elämästä en olisi niin varma. Evoluutio ei pyri maksimoimaan älykkyyttä, joten saatamme olla harvinainen oikku. Lajimme ja sen ihmisiksi luettavat esi-isät eivät aina ole menestyneet evolutiivisesti kovin hyvin. Lajimme on nähtävästi käynyt hyvin lähellä sukupuuttoa jossain vaiheessa. Tällaiseen pullonkaulaan viittaa ihmisen geneettisten erojen pienuus. Muut ihmislajit ovat kaikki kuolleet sukupuuttoon, ja yksikään niistä ei elänyt erityisen pitkään.
 

Chambza

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Flyers
Entinen työkaverini 90-luvulta on nykyisin ns. sähköyliherkkä. Hän on näköjään ollut viime vuodet kovasti aktiivinen eri keskustelufoorumeilla tästä aiheesta. Sähköyliherkkyys ei ole ihan tyylipuhtainta huuhaata, aihe on jossain määrin kiistanalainen ja vaatinee vielä paljon tutkimusta.

Kyllä sähköyliherkkyys on nykytiedon valossa puhdasta huuhaatta. Nämä yliherkät tuntuvat reagoivan niin heikkoihin kenttiin, että nykytiedon mukaan se ei pitäisi olla mahdollista. Ensinnäkin tarvittaisiin kokeita selvittämään se, että havaitsevatko nämä sähköyliherkät sähkökojeita ylipäätään. Käsittääkseni edes tällaista tutkimusta ei olla tehty.
Onhan tämä sinänsä aika kiistaton asia, että on olemassa ihmisiä jotka kärsivät sähköyliherkkyydestä. Tai niin, että on olemassa ihmisiä joilla on aitoja, ulkoiselle tarkkailijallekin helposti havaittavia oireita, joiden he uskovat liittyvät sähköiseen toimintaan. Tosiasiassa kyse tietysti on psykosomaattisesta oireilusta, jolle potilas itse on antanut selityksen, eikä tätä käsitystään yleensä helpolla muuta. Oikeastaan tämä on hyvin samantyyppinen ongelma kuin masennus - voihan siitä kärsivälle sanoa ettei ole mitään oikeaa syytä olla allapäin, mutta eipä siitä paljoa apua ole ja ongelma on potilaalle aito.
 

Anssi #5

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kyllä sähköyliherkkyys on nykytiedon valossa puhdasta huuhaatta. Nämä yliherkät tuntuvat reagoivan niin heikkoihin kenttiin, että nykytiedon mukaan se ei pitäisi olla mahdollista. Ensinnäkin tarvittaisiin kokeita selvittämään se, että havaitsevatko nämä sähköyliherkät sähkökojeita ylipäätään. Käsittääkseni edes tällaista tutkimusta ei olla tehty.
On noita tutkittu ja tuloksia löytyy netistäkin. En nyt jaksa kaivella linkkejä, kun ei niitä kuitenkaan kukaan lue. Tutkimuksista selviää mm että sähköyliherkkä saa oireita, jos hänelle kerrotaan, että joku piilossa oleva sähkölaite on päällä, riippumatta siitä, onko sähkölaite päällä vai ei. Sähköyliherkkä ei saa oireita, jos hän luulee, että laite ei ole päällä, riippumatta siitä, onko laite päällä vai ei. Lisäksi sähköyliherkät eivät pysty kysyttäessä kertomaan, onko joku sähkölaite päällä vai ei. Toisin sanoen heidän arvauksensa ovat ihan yhtä hyviä tai huonoja kuin puhtaasti arvaamalla saadut.

edit. Pitää aina muistaa lisätä, että sähköyliherkän oireet ovat kyllä yleensä ihan todellisia, ne vain eivät johdu siitä sähköstä, vaan jostain muusta.
 

TomiP

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp, Suomi
On noita tutkittu ja tuloksia löytyy netistäkin. En nyt jaksa kaivella linkkejä, kun ei niitä kuitenkaan kukaan lue. Tutkimuksista selviää mm että sähköyliherkkä saa oireita, jos hänelle kerrotaan, että joku piilossa oleva sähkölaite on päällä, riippumatta siitä, onko sähkölaite päällä vai ei. Sähköyliherkkä ei saa oireita, jos hän luulee, että laite ei ole päällä, riippumatta siitä, onko laite päällä vai ei. Lisäksi sähköyliherkät eivät pysty kysyttäessä kertomaan, onko joku sähkölaite päällä vai ei. Toisin sanoen heidän arvauksensa ovat ihan yhtä hyviä tai huonoja kuin puhtaasti arvaamalla saadut.

Ok. Kiitoksia tiedosta. Eli kyse on siis täysin jonkinlaisesta luulosairaudesta.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Elämän olemassa oloon muualla uskon itsekin satavarmasti. Älykkäästä elämästä en olisi niin varma. Evoluutio ei pyri maksimoimaan älykkyyttä, joten saatamme olla harvinainen oikku. Lajimme ja sen ihmisiksi luettavat esi-isät eivät aina ole menestyneet evolutiivisesti kovin hyvin. Lajimme on nähtävästi käynyt hyvin lähellä sukupuuttoa jossain vaiheessa. Tällaiseen pullonkaulaan viittaa ihmisen geneettisten erojen pienuus. Muut ihmislajit ovat kaikki kuolleet sukupuuttoon, ja yksikään niistä ei elänyt erityisen pitkään.

Minä olen myös miettinyt sitä, että loppupeleissä muualta löytyvä "elämä" saattaa olla hyvinkin erilaista, kuin ihmisrodun vajaavainen (?) käsitys siitä, mikä eläväksi elämäksi lasketaan. Jos nyt karvalakkiesimerkin ottaa, niin useimmiten alienit jne kuvataan kuitenkin ihmisen kaltaisina hahmoina, löytyy raajoja, monesti silmät, nenä, suut...

...voihan olla, että muualla on sellaisia elämänmuotoja, jotka tällä hetkellä ylittävät ihmisen tämänhetkiset käsityskyvyn rajat...
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Viitaten ainakin @TomiP :n ja @Prof. Puck :n käymään keskusteluun lääketeollisuudesta (salaliitto vai normaalia markkinataloutta jne etc.), niin muutama vuosi takaperinhän telkkarista tuli mainio dokumentti nimellä "Hehkulamppuhuijaus". Tuo dokumentti ei toki käsitellyt juuri lääketeollisuutta, vaan nimensä mukaisesti sitä, kuinka 1900-luvun alussa pystyttiin jo kasaamaan hehkulamppuja, jotka paloivat aina vain. Ohjelmassa esiteltiin maailman yhtäjaksoisesti pisimpään palanut lamppu - taisi olla jollain yhdysvaltalaisella paloasemalla, jos oikein muistan - joka oli palanut jo joku 100 vuotta.

Eli hyvin nopeasti tehtailijat huomasivat, että ei perkele, tuote on liian hyvä, sitä pitää huonontaa.

Lääketeollisuuden kommervenkeistä sen verran, että aina silloin tällöinhän kuulee huolestuneitakin kannanottoja antibioottien tehon vähenemisestä, koska niitä käytetään niin paljon. Joskus lyhyesti juttelin aiheesta lääkäriveljeni kanssa, niin hän ainakin piti selvänä, että lääkefirmoilla on jo nyt ties mitä superlääkkeitä valmiiksi kehiteltyinä varastoissaan, mutta tarvetta niiden myyntiinlaskulle ei vielä ole, monestakin syystä. Bad for business.
 

Morgoth

Jäsen
Elämän olemassa oloon muualla uskon itsekin satavarmasti. Älykkäästä elämästä en olisi niin varma. Evoluutio ei pyri maksimoimaan älykkyyttä, joten saatamme olla harvinainen oikku.

Jos maailmankaikkeus osoittautuukin äärettömäksi niin silloinhan nämä pohdiskelut vasta mielenkiintoiseksi alkavatkin mennä. Pitäisikin varmaan lukea linnunradan käsikirja liftareille uudestaan.
 

TomiP

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp, Suomi
Jos maailmankaikkeus osoittautuukin äärettömäksi niin silloinhan nämä pohdiskelut vasta mielenkiintoiseksi alkavatkin mennä. Pitäisikin varmaan lukea linnunradan käsikirja liftareille uudestaan.

Ainakaan mitään ns. supersivilisaatiota, joka kykenisi käyttämään merkittävän osa aurinkokuntansa energiasta emme ole havainneet. Tällainen sivilisaatio näkyisi aurinkokunnasta tulevan säteilyn spektrissä.
 

Anssi #5

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Viitaten ainakin @TomiP :n ja @Prof. Puck :n käymään keskusteluun lääketeollisuudesta (salaliitto vai normaalia markkinataloutta jne etc.), niin muutama vuosi takaperinhän telkkarista tuli mainio dokumentti nimellä "Hehkulamppuhuijaus". Tuo dokumentti ei toki käsitellyt juuri lääketeollisuutta, vaan nimensä mukaisesti sitä, kuinka 1900-luvun alussa pystyttiin jo kasaamaan hehkulamppuja, jotka paloivat aina vain. Ohjelmassa esiteltiin maailman yhtäjaksoisesti pisimpään palanut lamppu - taisi olla jollain yhdysvaltalaisella paloasemalla, jos oikein muistan - joka oli palanut jo joku 100 vuotta.
Eli hyvin nopeasti tehtailijat huomasivat, että ei perkele, tuote on liian hyvä, sitä pitää huonontaa.
Salaliittojahan tietysti tapahtuu, sehän on kielitoimiston mukaan vain "kahden t. useamman henkilön salainen sopimus määrätavoitteista". Minäkin olen siis salaliitossa lasten kanssa, jos suunnittelemme äitienpäiväylläriä vaimolle. Tuo ei tietenkään tarkoita sitä, että kaikki sekopäiset salaliittoteoriat olisivat totta.

En tiedä tästä hehkulamppuhommasta, mutta jos tehtailijat ovat tuosta salassa sopineet, niin kyllähän se silloin salaliitto on. Taloudessa näitä vain kutsutaan kartelleiksi tms. Ymmärtääkseni hehkulampun käyttöikä on kiinni lähinnä langan paksuudesta. Markkinatalouden lakien mukaanhan jonkun valmistajista olisi pitänyt valmistaa kestävämpiä lamppuja ja saada niitä sitä kautta paremmin kaupaksi kuin kilpailijoiden. Miksi näin sitten ei tapahtunut? En tiedä, kun en ole edes tuota ohjelmaa katsonut. Teoriassa kai olisi mahdollista, että lampunvalmistajat ihan itsenäisesti ymmärsivät, että kaikki hyötyy, kun tehdään vähän huonompaa, mutta ei tuo ehkä ole se todennäköisin vaihtoehto.

Lääketeollisuuden kommervenkeistä sen verran, että aina silloin tällöinhän kuulee huolestuneitakin kannanottoja antibioottien tehon vähenemisestä, koska niitä käytetään niin paljon. Joskus lyhyesti juttelin aiheesta lääkäriveljeni kanssa, niin hän ainakin piti selvänä, että lääkefirmoilla on jo nyt ties mitä superlääkkeitä valmiiksi kehiteltyinä varastoissaan, mutta tarvetta niiden myyntiinlaskulle ei vielä ole, monestakin syystä. Bad for business.
Bakteereista kehittyy antibiooteille vastustuskykyisiä kantoja pikkuhiljaa. Tätä varten jemmassa on joitakin antibiootteja, joille vastustuskykyisiä kantoja ei ole. Näitä käytetään vasta, kun vanhat antibiootit eivät tehoa. Tämä on ongelma lääkeyhtiöille. Jos nyt kehität uuden antibiootin, sen myynti saatetaan estää, koska se tarvitaan jemmaan pahan päivän varalle. Lääkeyhtiöiden ei siis kannata satsata uusien antibioottien kehitykseen. Kyllä niitä siitä huolimatta edelleen kehitellään, mutta ei tietenkään samalla teholla, kuin ilman tuota myyntikiellon pelkoa.

Noihin jemmassa oleviin superlääkkeisiin mä en oikein jaksa uskoa. Mitä se hyötyä siitä olisi lääkeyhtiölle, että oletettavasti hyvin myyvä superlääke olisi jemmassa? Siis kai se myisi hyvin, jos sitä superlääkkeeksi kutsutaan. Vai tarkoititko superlääkkeellä noita antibiootteja?
 
Suosikkijoukkue
Suomen suurin ja kaunein
Parhaita lääkkeitä on sellaiset jotka eivät paranna vaan lievittävät oireita. Siis lääketeollisuuden kannalta. Lääketiede on kuitenkin rehellistä touhua ja arvostan sitä paljon.
 

Morgoth

Jäsen
Ainakaan mitään ns. supersivilisaatiota, joka kykenisi käyttämään merkittävän osa aurinkokuntansa energiasta emme ole havainneet. Tällainen sivilisaatio näkyisi aurinkokunnasta tulevan säteilyn spektrissä.

Joko sellaista ei ole olemassa, emme ole vielä havainneet tai kenties se supersiviilisaatio asustaakin 50 metriä havaintohorisontin väärällä puolella emmekä ikinä saa edes tietää siitä kiitos maailmankaikkeuden laajenemisen. Käytännön kannalta kai sama asia kuin eli olisi elämää, koska heihin ei olisi ikinä mahdollista saada mitään yhteyttä.

Enemmän itseäni kiinnosti vain leikkiä ajatuksella, että jos maailmankaikkeus on äärettön niin tapahtuuko kaikki mahdollinen ja myös vielä äärettömän monta kertaa. Se olisi varsin omituinen paikka.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
...

Noihin jemmassa oleviin superlääkkeisiin mä en oikein jaksa uskoa. Mitä se hyötyä siitä olisi lääkeyhtiölle, että oletettavasti hyvin myyvä superlääke olisi jemmassa? Siis kai se myisi hyvin, jos sitä superlääkkeeksi kutsutaan. Vai tarkoititko superlääkkeellä noita antibiootteja?

Niin, siis tarkoitin juuri näitä jemmassa olevia antibiootteja...

Mitä tulee tuohon hehkulamppuhuijaukseen, niin siinä oli ymmärtääkseni juuri kyse siitä, että valmistajat ymmärsivät itse kukin, ettei ole kenenkään etu tehdä liian kestäviä tuotteita...
 

TomiP

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp, Suomi
Niin, siis tarkoitin juuri näitä jemmassa olevia antibiootteja...

Mitä tulee tuohon hehkulamppuhuijaukseen, niin siinä oli ymmärtääkseni juuri kyse siitä, että valmistajat ymmärsivät itse kukin, ettei ole kenenkään etu tehdä liian kestäviä tuotteita...

Huomautettakoon, että nuo kestävät hehkulamput eivät ole kovin valotehoisia. Kestävyys perustuu niissä langan vahvuuteen, jolloin valoteho jää hyvin alhaiseksi. Kokonaisteho kasvaa niissä suureksi. Silti valo on himmeää. Eli tuotteina ne olivat huonoja. Kuluttivat paljon energiaa ja valaistusteho oli heikko.
 

Anssi #5

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Huomautettakoon, että nuo kestävät hehkulamput eivät ole kovin valotehoisia. Kestävyys perustuu niissä langan vahvuuteen, jolloin valoteho jää hyvin alhaiseksi. Kokonaisteho kasvaa niissä suureksi. Silti valo on himmeää. Eli tuotteina ne olivat huonoja. Kuluttivat paljon energiaa ja valaistusteho oli heikko.
Jahhas. Eli ei ehkä kuitenkaan ihan niin yksiselitteistä, kuin pari omaa kaveria on mulle kertoneet ilmeisesti tuon ohjelman pohjalta...
 
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
Ai mihin huuhaaseen "uskon"? Ensimmäisenä tuli mieleen kierteiden määrä lohiperhossa. Pitää olla (x määrä, en paljasta) tai ei tule kalaa. Ei nyt mitään muuta tule mieleen.

Sikainfluenssarokotusta en olisi halunnut ottaa. Se oli varmaan ihan tervettä pelkoa, vähän kyseenalaista, kun sitä ei oltu kunnolla testattu. No, otin sitten lopulta, kun yläasteen tanopäille oli niin vaikea uskoa perusteluja siitä, miksen ottaisi, vaan sieltä tuli armotonta vittuilua jostain neulakammosta. Onneksi ei tullut narkolepsiaa. Vituttaa vieläkin... Eikä kauheasti vittuiltu sen jälkeen, kun näitä narkolepsiauutisia alkoi tulla.

Onko muuten huuhaata, jos uskoo, että geenimuuntelu on ihan hyvä juttu? Ja jos on sitä mieltä, että ydinvoima on turvallista?

E: Ja tottakai mä uskon, että siellä on elämää.
 

KiVi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nanna Karalahti
Sikainfluenssarokotusta en olisi halunnut ottaa.
Olin intissä, kun tämä asia oli esissä. Olin juuri sairastanut taudin, joka oireidensa puolesta kävi aika nätisti sikainfluenssaksi. Lisäksi en ymmärtänyt, miksi terve nuori mies pitäisi rokottaa jotakin kausi-influenssaa vastaan. En ottanut rokotetta. Kaikki muut joukkueesta ottivat.
 

floikkari

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Hehkulampuista sen verran, että onhan niitä kaikenmaailman kestolamppuja ollut iät ja ajat. Käytetään mm. merkkikupujen ja porraskäytävien valaistuksessa. Joskus köyhänä opiskelijana kävin vahingossa "lainaamassa" näitä lamppuja naapurirapusta ja kyllä kestivät. Himmeämpiä tosin olivat.

Onko muuten huuhaata, jos uskoo, että geenimuuntelu on ihan hyvä juttu? Ja jos on sitä mieltä, että ydinvoima on turvallista?

Geenimuuntelu on mahtava juttu! Ja ydinvoima on turvallista! Huuhaata on vihreän liikkeen tunneperäinen suhtautuminen ympäristökysymyksiin. Maailma tarvitsee epätoivoisesti tehokkuutta ruoantuotantoon ja edes semi-puhdasta energiaa. Ainoastaan äärimmäisen tehokkaaksi viritetty ruoantuotanto mahdollistaa sen oletettavasti huipussaan yli 15 miljardin ihmisen ruokimisen. Ja tässä geenimuunnellut lajikkeet näyttelevät suurta roolia, samaan tapaan kuin ns. vihreän vallankumouksen aikana (jolla pelastettiin satoja miljoonia ihmisiä nälänhädällä) erilaiset risteytyksen avulla muunnellut lajikkeet. Luomu on murhaa! Saatanan hipit!

Joskus sitä tosin ns. ajaa enemmän tai vähemmän miinaan. Muistan kuunnelleeni innolla aikoinaan jotain Michael Crichtonin ym. popularisoijien puheita siitä, miten viheriäisen liikkeen ensimmäinen saavutus, eli DDT:n kielto, oli järkyttävä synti. Se kun ei oikeasti ollut karsinogeenista tms. ja sillä oltaisiin voitu pelastaa miljoonia malariatartunnoilta. Herranjumala tätä ihmeainetta pystyi ihminen syömään ilman mainittavia sivuvaikutuksia! Vitut mistään naurukotkanmunista!

No, vuosi tai pari sitten osui silmiin uusi tutkimus, jossa DDT pitoisuudet yhdistettiin erittäin voimakkaasti kohonneeseen Alzheimerin tautiriskiin. Hups.

Vielä nolommin kävi erään toisen aiheen tiimoilta, kun eräälläkin foorumilla tylyttelin ylimielisinä kaikenmaailman ECHELON -hörhöjä. Ei ihmiset ymmärrä, että se nyt vaan on täysin mahdotonta seuloa näitä aivan järkyttävän suuria datamääriä eikä mikään laskentateho maailmassa riitä siihen, että satunnaiselta näyttävästä ja osittain salatusta datasta pystyttäisiin juuri mitään järkevää seulomaan.

No, sittemmin eräänkin Snowdenin myötä on käynyt ilmeiseksi, että hörhöt olivat saatana ihan oikeassa ja NSA:lla on valtavat fasiliteetit ja takaportit poikineen about kaikissa systeemeissä. Huuhareita ne silti olivat, mutta kuitenkin.
 

sekolust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Lostedt, Ben-Amor
Elämän olemassa oloon muualla uskon itsekin satavarmasti. Älykkäästä elämästä en olisi niin varma.

Näinhän tämä todennäköisesti onkin. Jos maailmankaikkeus on edes osittain niin laaja kuin uskotaan, niin jo pelkästään todennäköisyyksien mukaan jostain löytyy jonkin tasoista elämää. Ja jos elämä muualla on edes osittain yhtä sopeutuvaista eri ympäristöihin kuin tällä meidän pallukalla, niin yllättäviäkin asioita voisi paljastua.

Toisaalta elämän etsimisessä on hyvä myös muistaa se, että nykyteknologialla elämän etsiminen vaatisi käytännössä sitä, että vastaanottava taho olisi teknisesti samalla tasolla. Jos nyt esimerkiksi kuussa olisi ollut ihmisiä, olisi meillä ollut vain muutama sata vuotta käytössä teknologia näiden havaitsemiseen jos heillä olisi ollut tuolloin kyky rakennella kaukoputkella nähtäviä massiivisia rakennelmia. Samoin jos tuolta olisi maahan lähetetty eri signaaleja vaikka 1915, olisi nämä jääneet todennäköisesti huomaamatta silloisella tekniikallamme. Ja tässä täysin hypoteettisessa ajatuksessa puhutaan kuitenkin saman lajin edustajista, joilla lähtökohtaisesti on samat kognitiiviset ominaisuudet. Jos jokin älykäs taho lähestyy meitä eri signaalein toisesta aurinkokunnasta, on hyvin mahdollista, että meillä ei edes ole kykyä vastaanottaa näitä signaaleja.

Sama on (ollut) toistettavissa myös ihan maan päällä. Jos jonnekin eristyksissä eläneelle heimolle isketään nyt signaalia vaikka radioaalloilla, niin he eivät tuota vastaanota. Jos jollekin Papuan sademetsissä eläneelle heimolle olisi 1944 jaettu tietoa, olisi tämä käytännössä pitänyt viedä suullisesti perille ja toivoa yhteisen kielen, edes elekielen, löytyvän. Mutta koska tilanne oli mikä oli, montaa aluetta jeesattiin lastikuljetuksilla. Seurauksena sitten syntyi näitä lastikultteja, joiden piiriin kuuluneet heimot mm. rakentelivat puusta lentokoneen malleja. Näinkin vaikeaa oli välittää tietoa meistä muille ja nyt kuitenkin puhutaan sellaisesta väestä, joka on osa "meidän heimoa" ja eli samaan aikaan.

Lisäksi pienetkin erot voivat olla hyvinkin ratkaisevia. Apinat esimerkiksi ovat hyvin lähellä ihmisiä, mutta silti noiden kanssa me emme oikein saa kommunikoitua vaikka kohtaammekin jatkuvasti. Jotkut "apinoiden Hawkingit" ovat pystyneet tiukan koulutuksen kautta ilmaisemaan itseään edes jollain sortilla ymmärrettävästi, mutta silti tuhansien vuosien rinnakkaiselo ja verrattain pienet erot poikkeamassa eivät ole tuoneet apinoita mainittavan lähelle ihmistä. Jos tänne nyt saapuisi jostain edes hieman ihmistä edellä olevan lajin edustaja, voisi kommunikaatio olla samaa luokkaa kuin meillä ja apinoilla. Me vain olisimme tuossa niitä apinoita.

Voi hyvinkin olla, että me emme saa ikinä tietää onko tuolla jossain älykästä elämää. Voi hyvin olla, että me emme kykene vastaanottamaan älykkäämmän osapuolen viestejä jo pelkästään teknologisen eron takia. Voi myös hyvin olla, että edes kohtaaminen ei veisi meitä yhtään eteenpäin jos kommunikaatiotavat olisivat liian erilaisia. Näen hyvin epätodennäköiseksi sen, että jossain saavutettavan etäisyyden päässä olisi sellainen laji, jonka kanssa olisimme riittävän lähellä toisiamme löytääksemme toisemme. Mahdollisuuksia ei ainakaan paranna se, että maassakin älykkään elämän synty kesti käsittämättömän kauan ja on ollut olemassa vain pienen tovin maailmankaikkeuden mittakaavassa.
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös