Prof. Puck
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- ***HIFK*** & Norristolainen
Tämä esimerkiksi ei sinänsä ole mitään varsinaista salaliittouskoa, vaan ihan normaalia markkinataloudessa. Markkinoillaolijat pyrkivät turvaamaan keinolla millä hyvänsä osuutensa markkinoilla...
Niin, pitkälti samaa mieltä, mutta huuhaan ja salaliittoteorisoinnin puolelle mennään kenties siinä vaiheessa, kun aletaan miettimään, kuinka monien satojen miljoonien ihmisten elämään, pahimmillaan jopa kirjaimellisesti, noilla markkina-asemien turvaamisella keinoilla millä hyvänsä vaikutetaan?
Kaikista teollisuudenaloista allekirjoittaneella on vähiten luottamusta juurikin lääketeollisuutta kohtaan. En toki kiellä (jos kieltäisin, niin silloin todellakin olisin huhaa-osaston miehiä..) kaikkia niitä lääketieteen alan tutkimuksen ja lääketeollisuuden saavutuksia, joilla ollaan parannettu ihmisten terveyttä, löydetty ratkaisuja eri sairauksien hoitoon ja faktisesti pidennetty ihmisten keskimääräistä elinikää. Mutta tuo busineksen tekeminen ihmisten terveyden ja jopa hengen kustannuksella jotenkin vain tuntuu moraalisesti väärältä tällaisen sielultaan herkän kaverin, kuten allekirjoittaneen, näkövinkkelistä ... Olen varmasti viimeisten joukossa kieltämässä sitä, etteikö lääkefirmoilla ole oikeutta saada ansaittu tuotto kehitystyölleen ja tuotteilleen.. Mutta samaan aikaan on tunnustettava, että näin toimiessa ajaudutaan nopeasti moraalisiin dilemmaan. Hyvänä esimerkkinä takavuosien HIV-lääkkeet, kuinka patenttien takana olevat suuret lääkefirmat pitivät hintaa korkeana ja siten eväsivät mahdollisuudet päästä lääkkeisiin käsiksi 70% maailman (köyhästä) väestöstä. (Prosenttiluku oli ihan vaan oma summittainen arvio, ei perustu mihinkään lähteeseen... joten siihen ei kannata liiaksi tarttua, varsinkin kun se ei ole asian pointti...)
Sama juttu elintarviketeollisuuden parissa. Seuraan aika tarkkaan asian tiimoilta käytävää julkista keskustelua sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla, en ammattini vuoksi, vaan siksi koska asia jostain syystä kiinnostaa kovasti. Väitän, että tänä päivänä ja tässä ajassa saa olla melkoinen velho "tietääkseen", mikä ruoka on terveellistä ja mikä terveydelle haitallista? Tällä viikolla saamme lukea punajuurten (kuvitteellinen esimerkki...) terveyshyödyistä, ensi kuussa kuinka ne lisäävät syöpää... nyt samaa debattia käydään, ties monennenko kerran, kananmunien suhteen. Toki ymmärrän, että paljon on kyse siitäkin, että uutta tutkimustietoa ihan oikeasti tulee tietoisuuteen hurjaa vauhtia (siksi se onkin niin kiinnostava aihe), mutta kyllähän elintaeviketeollisuuden saralla puhutaan globaalisti ihan järjettömän suurista summista ja intressit ihmisten kulutustottumusten ohjaamiseen ja päättäjien lobbaamiseen ovat aivan ilmeiset.
Ylipäätään nykyisen informaatiotulvan aikana medialukutaito on nousut arvoon arvaamattomaan. Kovasti näyttävät esimerkiksi uutisointi Ukrainan kriisistä erilaiselta, seuraako sitä YLE:n, CNN:n, Venäjän uutistoimisto tai vaikkapa Al Jazeeran kautta... Missä menee sitten raja uutisoinnin, lobbaamisen, salaliittojen ja puhtaan huuhaan välillä...?