Noin ihan matemaattisesti ajateltuna ei ole mitenkään valtavaa eroa paras seitsemästä, viidestä tai kolmesta välillä. Jos paremman joukkueen voittomahdollisuus jokaisessa ottelussa on vaikkapa 60%, se voittaa paras seitsemästä sarjan 71% todennäköisyydellä, paras viidestä 68,3% tod. näk. ja paras kolmesta 64,8%. On siinä toki eroa, mutta ei dramaattista. Jos joukkueiden ero olisi vielä pienempi, olisi sarjojen pituudenkin merkitys minimaalinen. Jos parempi voittaa 52% todennäköisyydellä, se menee jatkoon vastaavasti todennäköisyyksillä 54,4% (7), 53,7% (5) ja 53,0% (3).
Tämä toki huomioimatta psykologisia tekijöitä jne.
Tietenkin kannatan minäkin paras seitsemästä sarjoja, niissä on paljon viihdettä ja dramatiikkaa. Mutta ei se mikään lopullinen ratkaisu paremmuudelle ole, että ottaa neljä voittoa. Kuitenkin samalla tavalla kuin kolmannen voiton ottanut joukkue voi hävitä paras seitsemästä sarjan, voi se neljännen voiton ottanut hävitä paras yhdeksästä.
Eli jos se nyt sitten on taloudellisesti järkevintä näissä poikkeusoloissa, niin pelataan mieluummin lyhyet sarjat, ja toivotaan, että ne kaikki saadaan pelattua loppuun. Pahinta nyt kuitenkin varmaan olisi, että joukkue putoaa karanteenin takia. Tosin, mites jos finaalisarjassa molemmat joukkueet joutuvat karanteeniin?
Varoitus: viestin sisältämä matematiikka voi olla virheellistä. Lukiosta on pitkä aika...