Pari vaihtoehtoa tulee mieleen:
- Pitkät yhteistyösopimukset ovat olleet rahavirran suhteen etupainotteisia eikä muussa tulorahoituksessa ole ennustettavissa positiivista kehitystä tälle kaudelle; TV-sopparikin taitaa loppua tähän kauteen eikä jatkune yhtä rahakkaana, ehkä tässäkin halutaan ottaa etukenoa
- Riskinottokyky/-halu on olematon
Mainituista viimeinen lienee kuitenkin se pääsyy.
Tämähän on ihan käsittämätöntä. Eikös 90-vuotisjuhlakausi nyt olisi juuri se millä yhteistyökumppaneita haetaan takaisin, samoin katsojia hallille. Satsauksen ei tarvitsisi edes olla kovin suuri, jotta voitaisiin puhua siitä joka ikisessä myyntitilanteessa. Lisäksi kuluttajamyyntiin tuolla taitaisi olla yhteistyösoppareihin verrattuna vielä suurempi suhteellinen vaikutus mikäli sitä hyödynnettäisiin markkinoinnissa.
Juhlakautta muuten markkinoidaan melko aggressiivisesti telkkarissa. Miltäs näyttää asiakkaan näkökulmasta ensi kauden jälkeen, mikäli joukkuetta ei kasata asiallisesti ja minkäänlaista menestystä ei tule?
Pari-kolme sataa tonnia kasvua pelaajabudjettiin ja rahakkaat ulkomaisten kärkipelaajien sopparit vuoden mittaisiksi. Näin riskinotto ei kostautuisi enää seuraavalle kaudelle, mikäli hedelmä ei tipahdakaan puusta. Jäi aikanaan lukematta tuo tase, jonka nimim. Thriller tähän ketjuun laittoi, mutta pelimerkkejä tosiaan näyttäisi olevan kohtuullista riskinottoa varten varsin reilusti. Tuskin nuo yhteistyösopparit nyt niin kovin voimakkaasti etupainotteisia ovat, eihän pitempiä sopimuksia tehtäessä ole tiedetty Suikkasesta ja mestaruudesta sekä niitten tuomista satunnaisista suurista eristä. Voihan noita tietenkin olla silti tehty niin, että niistä saatavat tulot pienenevät voimakkaasti tälle kaudelle, mutta tuo vasta hävytöntä riskinottoa olisi ollut. Tällöinhän kassassa olevaa rahaa olisikin tarkoitus käyttää kattamaan soppareista häviäviä tuloja, mutta viime kaudelta huhuiltu positiivinen tulos ei oikein mielestäni viittaa tähän suuntaan, ennemminkin lievään etupainotteisuuteen tai tasaeräisiin sopimuksiin.
Toki kun pitkiä (onko niitä edes, vai edetäänkö kaikissa vuosittain?) soppareita on tehty, on TPS:n taloudellinen tila ollut ihan jotain muuta kuin tällä hetkellä ja rahan tarve on ollut kova. Tuskin yhteistyökumppanit ovat erityisesti halunneet sopimuksista etupainotteisia, TPS:n tarpeen mukaan noissa on menty, mikäli maksut on sovittu etupainotteisiksi.
Ilmoitetustakin pelaajabudjetista lienee vielä puolet käyttämättä, mutta tästä keskustellaankin jo kiivaasti toisessa ketjussa.
TV-sopparin muutoksesta kärsivät kaikki liigajoukkueet samalla mitalla, toki riski tulojen pienenemisestä on olemassa.
Tietty edelleen käsittelemättä olevan eurokriisin aikana on mukavampi omistaa kiinteää omaisuutta kuin rahaa, mutta Ruissalon huvila ei kyllä pitäisi olla ensimmäisenä sijoituslistalla.