"Tilikauden 2014-2015 aikana Hartwall Areenalla järjestettiin 100 tapahtumaa ja kävijöitä tapahtumissa oli yhteensä noin 646,000. Jokerit pelasi kotona KHL-liigassa 30 runkosarjan ottelua sekä 5 playoff-ottelua sijoittuen kuudenneksi. Jokavuotisina tapahtumina toteutuivat tänäkin vuonna Disneyn jääshow, Elämä Lapselle-konsertti, Apassionata, Urheilugaala ja Jokereiden 30 KHL-liigaottelua. Kauden muita tapahtumia olivat Nine Inch Nails, Justin Timberlake, Robbie Williams, Peter Gabriel, Aerosmith, Miley Cyrus, Riverdance, Andre Rieu, Tubecon, Il Divo, Nyrkkeily, Brit Floyd, Lenny Kravitz, Elton John, Matti ja Teppo, Roxette, Hector, Kaija Koo, Enrique Iglesias, Jari Sillanpää, Vain Elämää, Andrea Boccelli, Cirque Du Soleil, Katy Perry."
Kertokaa nyt minulle että miten toi kolme milliä käyttökatetta ja investointien jälkeen jäävä on taiottu Helsinki Halli Oy:öön ja miksi se ei voisi olla ihan oikeaa positiivista kassavirtaa hallibisneksestä?
Mitkä ovat Jokereiden mahdollisuudet pelata tulevaisuudessa HIFK:n kanssa Gardenissa, jos Rotenberg jatkaa Hartwall-omistajuuttaan? Kaksi joukkuetta samassa isossa hallissa helpottaa kulurakennetta selvästi, eikö?
En tiedä yhtään, siksi kysyin.Eikö se ainakin Areenan kanssa ollut juuri toisinpäin?
Tuo on kuitenkin tapahtumina ja kävijöinä aika vähän. Jos katsotaan taaksepäin, konsernin tilintarkastajat hälyttivät kun tapahtumamäärä lähestyi 100 tapahtumaan jostain 130 tapahtumasta ja kävijämäärä putosi noin 750 000 kävijästä ensin alle 700 000 ja sitten alle 650 000 kävijän. Kun tapahtumia oli 103 ja kävijöitä 620 000, tilintarkastajat kirjoittivat, että tapahtumien ja kävijöiden kehitys muodostaa merkittävän riskin koko konsernille.
Totta kai aiempaan verrattuna suhteellisen matalalla tapahtuma- ja kävijämäärällä voidaan tehdä voittoa. Siihen on mahdotonta ottaa kantaa tuntematta asiaa tarkemmin. Kävijämäärä on kuitenkin historiallisesti katsoen edelleen matala, samoin tapahtumien määrä.
Mitä toi alempi kappale nyt siis edes tarkoittaa? Voiko se Areena nyt olla voitollinen vai ei? Miten kävijämäärien historiallinen trendi liittyy siihen, tekeekö halli negatiivista vai positiivista kassavirtaa täsä ja ny? Sorry kuumotus mutta jotenkin koko viestisi on harvinaisen ohi kysytystä.
Totta kai aiempaan verrattuna suhteellisen matalalla tapahtuma- ja kävijämäärällä voidaan tehdä voittoa. Siihen on mahdotonta ottaa kantaa tuntematta asiaa tarkemmin.
Vastasin kysymykseesi "Voiko se Areena nyt olla voitollinen vai ei":
Ja ei ne tilintarkastajat mitään operatiivisia riskejä hälytä, kyllä sä sen tiedät.
OK, eli tulkitsenko siis oikein että olet samaa mieltä kanssani siitä, että Areena-liiketoiminta tekee positiivista tulosta vähintään käyttökatetasolla, ihan näillä nykyisilläkin tapahtuma- ja kävijämäärillä. Jos tapahtumamäärät saisi nousuun, voisi voittoa tehdä vielä enemmän. Kiitos.
Tästä olen eri mieltä. USA:n subprime-kriisin jälkeen myös Euroopassa herättiin ja tilintarkastusyhtiöt hälyttävät kyllä jos näkevät siihen syytä. Suomessa äskettäin julkisuutta sai Finavian tapaus. Tilintarkastusyhtiö (Deloitte) puolustautui korvausvaatimuksilta sillä, että he olivat laittaneet tarvittavat tiedot riskeistä ja johdannaissopimuksista tilinpäätösasiakirjoihin.
Tilintarkastaja keskustelee ihan normaalisti johdon kanssa operatiiveista riskeistä kaikissa yhtiöissä ja hallitus kirjoittaa normaalisti toimintakertomukseen jonkinlaisen yhteenvedon liiketoiminnan riskeistä - Areenan tapauksessa luonnollisesti merkittävin operatiivinen riski on katsoja- ja tapahtumamäärien kehitys siinä missä vähittäiskaupalle riski on kuluttajien ostovoiman kehitys tai Nokialle riski on teknologinen kehitys tai asiakaskäyttäytymisen muutos. Esimerkiksi vuoden 2010 tilinpäätöksessä Helsinki Halli Oy:n hallitus on luonnehtinut asiaa otsikolla Merkittävät riskit näin: "Yleisellä tasolla merkittävänä riskinä on katsoja- ja tapahtumämäärien kehitys." En tiedä mitä tämä dramaattinen "hälyttäminen" olisi mihin viittaat tilintarkastajien toimesta mutta tuonkin vuoden tilintarkastuskertomus on puhdas.
Jos ollaan ihan tarkkoja, niin urakoista saadut rahat eivät ole pimeitä.jotka saavat Putinin urakoita ja pesevät - jossain, ei välttämättä Arenalla - rahansa.
Jos sana hälyttäminen on dramaattinen, pyydän anteeksi. Mulla on sen verran vähän kokemusta, että näen asian hälyttävänä kun tapahtumamäärä ja kävijämäärä syöksyvät alas ja tilintarkastajat vertaavat tilannetta aiempiin vuosiin lukuina ja kirjoittavat riskeistä kuten kerroin. Silloin kun johdin erään pörssiyhtiön Suomen toimintoja, vastaava tapahtuma- ja kävijämääräkehitys yhdessä tilintarkastajan riskimainninnan kanssa olisi kyllä hälyttänyt ja kovasti. Vähemmästkin reagoitiin välittömästi.
Jos ollaan ihan tarkkoja, niin urakoista saadut rahat eivät ole pimeitä.
Tilintarkastaja ei kirjoita tilinpäätöstä, vaan yhtiön hallitus. Tilintarkastaja antaa vain kertomuksensa mm. siitä onko tilinpäätöstiedot ja toimintakertomus ristiriidattomia. Mutta jes, ei saivarrella tästä. Mun pointti nyt näissä keskusteluissa on vain yrittää osoittaa että tässä kokonaistaloudelisessa yhtälössä Areena itsessään on ihan ok bisnes ja ongelma on jääkiekkojoukkue ja jääkiekkobisnes. KHL:ssä ei ole nykymenolla todennäköisesti mahdollista saada jääkiekkobisnestä plussalle ja Liigassakin olisi kivinen tie tehdä 7-10 miljoonan euron liikevaihto ja sillä nollatulos, jos havittelee urheilullista menestystä kuluriveillä. Mutta noilta pohjilta uuden omistajan pitää lähestyä casea.
Liigassa on mahdollista tehdä hyvää katetta, jos tuote ja omistaja ovat kunnossa. Kärpät ja HIFK hyvinä esimerkkeinä. Areenan osalta Jokerien mahdollinen siirtyminen Liigaan on asia, jota ei voi oikein käsitellä ennen sen tapahtumista. Näin siksi, että venäläisten strategiasta Jokerien poistuttua KHL:stä ei ole hajuakaan ja se voi olla mm. Areenan hinnoittelun osalta silloin mitä tahansa.
Erinomaisesti pelkistetty, hyvä @TommyT!
Liiga-asiassa on todellakin monta mutkaa ja selvää on jo nyt, että venäläiset eivät Jokereissa silloin ole. Liigaseurat suhtautuvat positiivisesti (YLE, HS tai joku teki eilen galluppia), mutta ei mennä asioiden edelle. Hjalliskin saattaa ensin tutkia muuta rahoitusta KHL:ään - kuten Valio, SRV, Fortum sekä näitä vastaavia yhtiöitä USA:sta ja euroalueelta.
Jos pakotteet puretaan ja ilmapiiri USA/Euroalue vs Venäjä lientyy, KHL-jatko mahdollinen. Jos ilmapiiri kiristyy vielä nykyisestä, KHL-jatko lähes mahdoton.
Venäjä on sotaan valmistautuva valtio. Sen voi lukea ruskien budjetista. Nykyisillä ennusmerkeillä liennytystä ennustavan on oltava melkoisen suurenmoinen optimisti.Jos pakotteet puretaan ja ilmapiiri USA/Euroalue vs Venäjä lientyy, KHL-jatko mahdollinen. Jos ilmapiiri kiristyy vielä nykyisestä, KHL-jatko lähes mahdoton.
Mitä kautta pelaajat yleensä saapuvat Areenaan? Onko esim pelin jälkeen mahdollisuus jossain kytätä pelaajien saapumista ulos Areenasta?