Tuota, itse asiassa viimeksi tätä kokeiltiin 90-luvun puolivälissä - ei ole mitenkään järkevää ajatella, että olisimme voineet hoitaa asian vastaavalla sisäisellä devalvaatiolla ja siis siten pitää "vahvan markan".
Pakon edessä siis päästettiin markka kellumaan, koska Suomen talous oli retuperällä ja markka joutui kansainvälisen valuuttakeinottelun kohteeksi, eikä Suomen pankilla ollut lihaksia markkaa puolustaa.
Näin toteutui sisäinen devalvaatio, ku ihmisten ostokyky tippui montakymmentä prosenttia.
Mutta onko sinusta edes mahdollista olla "ylivahva" valuutta?
Tietysti on, esim nyt Euro, mutta se johtuu Saksan talouden vedosta ja erityisesti siitä, että Euro ei ole Liittovaltiovalutta, jota ohjailtaisiin Liittovaltioperiaatteella, vaan kansalliset toimijat haluavat olla finanssipolitiikan päällä. Eurokriisi on peruja siitä, että EKP:llä ei ole samoja finanssipoliittisia oikeuksia kun oli yksittäisten valtioiden keskuspankeilla oli, koska Liittovaltiokehitystä kammoksuttiin. JOS EKP olisi kuten normaali valtiollinen keskuspankki, se tekisi finanssipolitiikkaa, eikä nyt kapeasti määriteltyä ”inflaation kurissa” pitämistä (hintavakaus) kun normivaltiopankki huolehtisi myös työttömyydestä ja kasvusta.
JA kun ollaan erilasilla talouskäyrillä ääripäinä Saksa ja Kreikka ja Saksan ollessa isoin talous, EKP:n hintavakaustoimet menee aika pitkälle Saksan talouden mukana. (ja totta kai EU:n monetaristinen talousajattelu siitä, että julkisentalouden supistaminen loisi tilaa yksityiselle taloudelle on väärä ja huono)
Joten Jos ollaan yhteisvaluutassa, pitäisi olla myös yhteistä talouspolitiikkaa… mutta iik, Liittovaltio. Tätä kutsutaan sitten jännästi ”valuviaksi” kun ei uskalleta sanoa, että se tarkoittasi lisää liittovaltiota.