– Joltain osin keskustelu on mennyt hallituksen yleissättimiseksi, ja jossakin puhutaan hallituksen painostaneen oikeuskansleria.
– Kun katsoo haastatteluun sisältyviä sitaatteja, joiden takana luonnollisesti seison, lienee pakko havaita että enää ei olla ihan samassa keskustelussa.
Yllä siis Jaakko Jonkan antamia kommentteja STT:lle (juttu
Aamulehdessä). Perustuslakikeskustelua käydään varmasti aiheesta, mutta myös median (tässä tapauksessa Hesarin toimittajan) olisi syytä katsoa peiliin. Kävikö vahinko vai napattiinko Jonkan haastattelusta "parhaat palat" sopivaan, ennalta mietittyyn kontekstiin? Eli harrastettiin ns. MOT-editointia - vai pitäisikö sanoa harjoitetun tinkimätöntä journalismia ja käytetyn sananvapautta.
Medialla on melkoinen, jopa pelottava voima. Eikä tarvitse olla edes valemedia. Nyt yksittäinen professori ehätti ylitulkitsemansa Hesarin jutun perusteella jo vaatimaan hallituksen eroa. Ajalle kuvaavaa, että siitäkin ehätettiin tehdä oma uutisensa. Oikeuttamaan syntynyt kohu ja lisäämään kohuun kierroksia, jossa kiire muuttuu painostukseksi. Yllä
@Rautapönikkä ehätti jo tuomaan tähänkin kohuun kaivattua perspektiiviä.
Perustuslaki torppasi edellisen hallituksen sote-uudistuksenkin. Jo silloista hallitusta varoitettiin, että tavoiteltu malli on ristiriidassa perustuslain kanssa, mutta silti sitä vietiin eteenpäin. Vaikka oikeusministerillä oli tutkintokin. Kun tällä kertaa otettiin paremmin(*) huomioon perustuslailliset asiat ja edettiin maakunnallisia raiteita, valittivat puolestaan soteasiantuntijat "väärästä" mallista, kun se optimaalisin 12 sotealueen malli ei tullutkaan valituksi. Kun muutetaan rakenteita ja tehdään päätöksiä, on varmasti joku asiantuntija pahoillaan, ettei päästy hänen näkökulmastaan optimitulokseen.
*) On myös esitetty näkemys, ettei uusikaan malli olisi vailla perustuslaillisia ongelmia. Yllätys.