Hallitus 2015–? Kolme ässää, sinivalkoinen hätätilahallitus?

  • 1 144 728
  • 10 753

Memotuss

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chicago Blackhawks, Messin joukkue.
Tuo 100h lisäys vuoteen on käsittämätöntä. Eikö päättäjillä ole mitään "maallikon logiikkaa" ajatteluissaan. Tuo aiheuttaa lisää työttömyyttä kun nykyisille annetaan lisää tunteja ja toisilta (osa-aikasilta/0-tuntilaisilta) se vähenee. Vakkarit tekesivät enemmän duunia ja muille jäisi siis vähemmän.
Vähän sama on alkoholipolitiikassa, kun viimeeksi veroa laskettiin niin kulutus nousi. Tuossahan pitää ajatella heti " Helvetti, viinan hinta laski ni ny ne juo ittensä hengiltä". Ei, vaan Viron tuonti väheni ja todellinen kulutus alkoi näkymään kun alko tilastoi. Onko päättäjät vaan niin helvetin tyhmiä vai esittävätkö vain?
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Katsoin nuorimman poikani, vitosluokkalaisen lukujärjestystä, näkyi olevan 26 oppituntia viikossa. Eikohän opettajalla noilla tuntimäärillä ole aikaa kerran vuodessa työaikansa puitteissa jutella jokaisen oppilaansa vanhempien kanssa 30 minuuttia illallakin. Ei tietenkään samana iltana.

Jos opettaja on luokkaretkellä niin eikö hänen oppilaansakin ole silloin siellä?

Tämä riippuu täysin opettajasta, jos valmistelee jokaista oppituntiaan esim. 30 minuuttia, tunnit loppuvat kesken siinä vaiheessa kun pitäisi kokeita ja erilaisia arviointeja ja lausuntoja kirjoitella. Mutta ehkä naapuriluokan opettaja ehtii juttelemaan teidän viidesluokkalaisen kanssa, hänellä kun menee paljon vähemmän aikaa tuntien valmisteluun ja kokeiden tarkistamiseen. Tai voidaanhan teidän lapsen tapaaminen siirtää kesäkuulle, silloin opettajilla on aikaa tavata vanhempia.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Saksassa (kuten Ruotsissa, kuten USA:ssa) on erotuksena Suomeen se, että niissä on toimivat sisämarkkinat. Niiden tuottama lisäarvo on isompi kuin Suomessa, jossa idioottimaisesti puhutaan vain viennistä (joka on reilusti alle puolet BKT:stä). Tällä nämä viimevuosituhannella elävät persu- ja demarihitsarit kun on sitä mieltä, ettei me "toistemme paitoja pesemällä" voida pärjätä. No ne jotka nyt pärjää on niitä, joilla se toisten paitojen peseminen on isossa osassa taloudessa. Se kotimarkkinan kunnossa oleminen kumuloituuu mm. taantumakestävyyteen jne.

Voi jösses että jaksat jauhaa paskaa. Ruotsissa viennin osuus BKT:stä on 50%, Suomessa alle 40%. Tajuatko eron?

Mikä on sen oikea asema? Ja mikä on EK:n oikea asema?

Ay-liikkeen ja EK:n asema on olla neuvonantajia ja konsultteja, ei muuta. Mitään veto-oikeutta päätöksiin ei voi olla.

Toinen mahdollisuus on korottaa palkkoja tuon jäsenmaksun verran liittoon kuuluville. Luonnollisesti tätä ei saisi kysyä työhaastattelussa. Työnantajapuoli olisi varmasti ikionnellinen tästä muutoksesta. Minulle kävisi kyllä.

Ööö what? Ensinnäkään, palkanlisä sen takia että kuuluu liittoon ei mene lainsäädännössä läpi. Toki se on paljon pienempi kysymys kuin miksi ihmeessä liittoon kuuluville pitäisi maksaa yhtään ekstraa.

Puhutaanpas asioista niiden oikeilla nimillä. Työnantajapuolta vituttaa kaikki sellaiset työntekijät, jotka kuuluvat liittoon.

Ei aina mutta usein ja ihan syystä.

LIitto kun tuo lihasta ympärille niissä tilanteissa kun työnantaja yrittää kusettaa. Itse olin enemmän kuin iloinen kuuluessani liittoon tilanteessa, jossa minulle luvattu työpaikka peruttiinkin yllättäen. Kaiken päälle olin jo ehtinyt irtisanoutua entisestä duunista. Työnantaja kehtasi vielä väittää, että emme olleet sopineet mitään. Laitoin liiton asialle ja ääni muuttui kellossa kuin taikaiskusta. Meillä olikin sopimus ja yritys oli enemmän kuin suostuvainen maksamaan kompensaatiota.

Hyvä sinulle, tässä tapauksessa työnantaja menetteli tyhmästi ja maksoi turhaan (tietämättä yksityiskohtia) kompensaatiota, jos olet mennyt uuteen duuniin ja syystä tai toisesta ei olekkaan tarvetta sinulla niin koeajalla sopparin voi purkaa ilman turhia selittelyitä. Suurin virhe työnantajalle on lähteä perustelemaan työsuhteen purkua koeaikana.

Ammattiliittojen olemassaolosta saa työnantajapuoli syyttää itseään. Jos ei olisi ketkuja työnantajia, ei tarvittaisi liittoja. Pelkkä kassa riittäisi.

Saat oikeusapua työsuhdeasioihin ilman liittoon kuulumistakin.

Valitettavasti samaa mieltä. Sipilä tuli jotenkin ihan amatöörimäisesti sisään kuvitellen, että pystyy hetkessä uudistamaan Suomen poliittisen kulttuurin ja työmarkkinakentän. .

Moni kuvittelee tätä mutta minäpä väitän että kyseessä oli tarkkaan harkittu manööveri jolla Sipilä sai moraalisen mandaatin tehdä pakolliset uudistukset ilman etujärjestöjen kanssa lässytystä, veikkaanpa että tämä oli tavoitteena koko ajan. Sipilä ei ole tyhmä tyyppi, kyllähän oli tiedossa miten ay-liike reagoisi.

Parin vuoden päästä voimme tarkastella kuinka fiksu Sipilän liike oli.

Tosiaan Ay-jäsenmaksun verovähennysoikeus on mielestäni lähinnä symboolinen. Vaikuttaisiko tuo vaikka kuukausitasolla vaikka noin 3-5 euroa (ja vuositasolla siis 36-60 euroa) keskimäärin. Tuskin kenenkään talous tuohon kaatuu. Ei siis valtion tai ay-jäsenenkään, mutta mielelläni haluaisin tuollaisenkin turhan vähennyksen pois. Miksi näitä "turhia" vähennyksiä roikotella siellä veroilmoituksella? Tehostetaan ja virtaviivaistetaan touhua ja kaikilla on kivempaa.

Ay-jäsenmaksu on 1,5-2% riippuen liitosta, esim. 30K vuodessa ansaitsevan ay-jäsenmaksu on karkeasti 500€, verohyöty jotain 200€ (kk-tasolla 15€ tjsp).

Vuositasolla työmarkkinajärjestöjen verovähennysoi

Kyllä tuohon keinot löytyy. Aikansa se tietysti ottaa, mutta onnistuu.

Kerro lisää, mitä keinoja löytyy muuta kuin yt:t?

Hyödyttäähän se sikäli, että moinen järjestely tuo vakautta työmarkkinoihin ja täten koko yhteiskuntaan. Varmasti vuotta 1918 edeltäneet tapahtumat soittelevat jollain tasolla kelloja.

Oliko tämä "maksakaa tai alamme rähisemään" -viittaus?

Ei jaksa kännykällä sen enempää, mutta täällähän on oikeen hyvät kaksoisstandardit käytössä. AKT kiristää, mutta hallitus ei sitä tehnyt? Ay-liike on hyvinvointivaltion tukipilari, johon kuuluu suurin osa palkansaajista. Nykyhallitus on esityksineen täysin EK:n juoksupoika. Missä kohtaa ne (hallituksen ja EK:n talouslinjat) ovat olleet ristiriidassa?

Onko hallitus kiristänyt muita osapuolia viennin pysäyttämisellä kuten AKT vihjaa?

Kyllä on muutamalla kirjoittajalla lähtenyt homma lapasesta aikalailla. Ay-liikkeitä vihataan ja palkansaaja osapuoli pitäisi saada tekemään töitä leipäpalkalla 16h/vrk/365 päivää vuodessa ilman mitään etuja. EK:ssa ei nähdä mitään vikaa ja hallitus on hyvä vaikka se olisikin aivan paska.

Joo, palkansaajien reaalitulot/ostovoima kasvaneet joka vuosi paria poikkeusta lukuunottamatta viimeiset 20v. Ja jos te vätykset (yleisesti, ay-politrukit) tekisitte edes 8h päivä duunia kitisemättä lisäpalkasta niin ongelmaa ei olisi, turha heitellä mitään 16h/365pv läppää.

Liiton jäsenmaksuni näyttää olevan rontti 20 euroa kuu. En työskentele tuntipalkalla, vaan kiinteällä kuukausiliksalla sisältäen ylityötunnit.

Mikä liitto kyseessä?

Itse esimerkiksi vastustan jyrkästi yhteiskuntasopimuksen tavoitetta työajan pidentämisestä, koska se on aivan väärä ratkaisukeino ongelmaan (sisäisen devalvaation tarve) ja hyödyttäisi lähinnä bulkkituotantolaitoksia.

Se on erittäin hyvä keino koska se osuisi myös julkisen sektorin yksikkökustannuksiin ja siten auttaisi valtiontaloutta.

Sen sijaan näkemykseni mukaan verotusta tulisi sekä yhteisö- että palkansaajapuolella yksinkertaistaa rajusti, karsien kaikki verohelpotukset joille ei löydy kansantaloudellista nettohyötyperustetta. Yksi näistä on ay- ja muiden jäsenmaksujen vähennyskelpoisuus (koskien myös yhteisöpuolta).

Tämä mutta se auta kilpailukykyä.

Eiköhän OAJ:n kekkerit kustanneta jäsenmaksuilla eikä verovaroilla. Se että jäsenmaksu on verovähennyskelpoinen ei muuta asiaa.

Muuttaa se aika paljon, veroprosentista riippuen 20-55%.

Jos mietit vaikka jotain markettia tms. jossa on työtä mitoitettu esim. 40 työntekijälle. Jos työaikaa tuolla pidennetään se viisi prosenttia niin varmasti tarkoittaa sitä että kaksi työntekijää saa lähteä, kun loput 38 voivat lisääntyneellä työajallaan tehdä heidänkin työt. Eli varmasti olisi ihmisiä joiden elintaso laskisi. Toki jossain vaiheessa viennin lisääntyessä näille työttömille kaupankassoille syntyisi uusia työpaikkoja, mutta aikaväli olisi varmasti pitkä ja jonkun olisi kustannettava eläminen noillle työttömiksi jääneille joka tapauksessa jonkin aikaa.

Totta mutta pitkän aikavälin ratkaisuja tarvitaankin. Työvoimakustannukset alenevat ja alepan kassat työllstyisivät enemmän vientisektorin duuneissa.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Tuo 100h lisäys vuoteen on käsittämätöntä. Eikö päättäjillä ole mitään "maallikon logiikkaa" ajatteluissaan.

Ei ole, onneksi.

Tuo aiheuttaa lisää työttömyyttä kun nykyisille annetaan lisää tunteja ja toisilta (osa-aikasilta/0-tuntilaisilta) se vähenee. Vakkarit tekesivät enemmän duunia ja muille jäisi siis vähemmän.

Kyllä, aluksi. Kun kilpailukyky paranee, tilauksia tulee enemmän ja sitä kautta työllisyys kasvaa, kestävästi.
 

Memotuss

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chicago Blackhawks, Messin joukkue.
Ei ole, onneksi.



Kyllä, aluksi. Kun kilpailukyky paranee, tilauksia tulee enemmän ja sitä kautta työllisyys kasvaa, kestävästi.

Tuokin on luokkaa jossittelu. Mikään ei takaa tuota työllisyyden kasvua nostamalla tunteja. Ja se lisää sairauspoissaoloja. Työhyvinvointi kärsii pudottamalla lomia Jotainhan pitäs tehä ja se on elvytys. Kiristyksillä ajettu ostovoima alas.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
En myöskään ihan hiffaa että onko tavoitteemme olla halpatuotantomaa syrjässä isojen logistiikkakulujen takana vaiko innovaatioilla etenevä maa?

Kun on kuunnellut Elinkeinoelämän Keskusliiton retoriikkaa ja toisaalta myös silmäilee oikeistohallituksen toimia ynnä puheita, niin voisi ajatella tahtotilana olevan pyrkimys ennemmin halpatuotantomaaksi kuin korkean jalostusarvon innovaatioiden maaksi. Tällä hetkellä julkisessa keskustelussa kilpailukykyongelma on kutakuinkin synonyymi duunareiden liian korkeille palkoille, vaikka kaikki järjellinen tilastoanalyysi osoittaa, että vaikkapa suhteessa Ruotsiin ongelma on ihan jossain muualla kuin työn hinnassa. Minun on ainakin mahdotonta uskoa, että 3500 euroa kuussa tienaava ruotsalainen duunari olisi suhteessa palkkaansa tehokkaampi työntekijä kuin samalla alalla työskentelevä 3000 euroa kuussa tienaava suomalainen duunari. Kyse on nähdäkseni enemmänkin siitä, että yritysjohdon liiketoimintaosaaminen Ruotsissa on keskimäärin paljon parempi ja sitä kautta syntyy paremmin innovaatioita ja toisaalta näitä osataan myydä ja markkinoida maailmalla paremmin ja tätä kautta sitten se duunarikin näyttäytyy "tehokkaampana" kuin suomalainen duunari..

Ja Sipilän oikeistohallitus ei vissiin edes halua suomen kehittyvän innovaatioiden suhteen, kun harjoittaa Suomen poliittisen historian koulutusvihamielisintä politiikkaa.
 

HekeK

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jääkiekkojoukkue
Ööö what? Ensinnäkään, palkanlisä sen takia että kuuluu liittoon ei mene lainsäädännössä läpi. Toki se on paljon pienempi kysymys kuin miksi ihmeessä liittoon kuuluville pitäisi maksaa yhtään ekstraa.

Lakeja ei ole koskaan muutettu. Ovat pysyneet samanlaisina päivästä yksi lähtien.

Kun ammattiyhdistysliikettä on haluttu vahvistaa, on tahtotilana ollut (myös työnantajain puolelta) suurijäsenmääräiset ammattiliitot. Kynnyskysymykseksi on varmasti noussut raha. Se on selvää, ettei työnantaja halunnut moista lystiä kustantaa. On siis päädytty siihen, että jäsenmaksu on verovähennysoikeudellinen. Jäsenyyden kustannukset hyvitetään niistä veroista, jotka työntekijä on työtä tekemällä maksanut.

Ei aina mutta usein ja ihan syystä.

Kuten sanottua: Ilman ketjuja työnantajia ei olisi koskaan työntekijöiden järjestäytymiselle ollut tarvetta. Ei ammattiyhdistysliikettä lämpimikseen keksitty.

Hyvä sinulle, tässä tapauksessa työnantaja menetteli tyhmästi ja maksoi turhaan (tietämättä yksityiskohtia) kompensaatiota, jos olet mennyt uuteen duuniin ja syystä tai toisesta ei olekkaan tarvetta sinulla niin koeajalla sopparin voi purkaa ilman turhia selittelyitä. Suurin virhe työnantajalle on lähteä perustelemaan työsuhteen purkua koeaikana.

Olimmeko sopineet jotain koeajasta tulevan työnantajan kanssa?

Saat oikeusapua työsuhdeasioihin ilman liittoon kuulumistakin.

Rahalla saa vaikka ja mitä.

Kerro lisää, mitä keinoja löytyy muuta kuin yt:t?

Kirjoitettiin vain perseilevistä työntekijöistä. Pitäisi vähän tarkentaa. Minä olen päässyt eroon perseilevästä työntekijästä ilman yt-neuvotteluja.

Oliko tämä "maksakaa tai alamme rähisemään" -viittaus?

Luitko tuon Iltalehden kolumnin?

"Suomen hajanaista ay-liikettä oltiin silloin yhdistämässä, ja Hetemäenkin (Suomen Teollisuuden Keskusliitto) tarkoitus oli tukea SAK:n taloudellista pohjaa, jotta se kykenisi osaltaan vastaamaan laajoista yhteiskunnallisista sopimuksista."

Oli viittaus yhteiskuntarauhaan ja molemminpuoliseen luottamukseen. Tämä saavutetaan kun kumpikin osapuoli järjestäytyy. Mitä tulee lakkoihin, niin juuri nyt tietyt SAK:n alaiset ammattiliitot heiluttelevat tuota lakkokorttia turhan herkästi. Kunnon sanktiota pitäisi antaa paskalakoista. Lakkoase käyttöön vasta kun on ihan oikeasti syytä. Nykyään niitä todellisia syitä on aika harvakseltaan.

Mikä liitto kyseessä?

Insinööriliitto.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Tämä riippuu täysin opettajasta, jos valmistelee jokaista oppituntiaan esim. 30 minuuttia, tunnit loppuvat kesken siinä vaiheessa kun pitäisi kokeita ja erilaisia arviointeja ja lausuntoja kirjoitella.

Tuskin kannattaa edes asiasta keskustella henkilön kanssa, joka katsoo opettajan työajan oppituntien määrästä?
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Vaikka osa ay- järjestöistä on tällä hetkellä jumittunut menneeseen ja jarruttavat tarpeellisten uudistusten tekemistä, niin itse en ainakaan ole liitosta eroamassa. Työnantajilla tulee olla vastavoima, joka takaa, että hyvinä aikoina jaettava valuu myös työntekijöille. Yllättävän moni katsoo nykyään, että ei tarvitse liittoja mihinkään, mutta kyllähän se sopimusten yleissitovuus on siellä selkänojana heillekin. Myös järjestäytymättömät työnantajat noudattavat yleensä näitä sopimuksia. Suurin osa meistä ei ole niitä "vitun hyviä työntekijöitä", joista kilpaillaan. Valtaosa on ihan tavallisia, jotka työnantaja pystyy suht helposti korvaamaan, jos tarvetta ilmenee. Ei työnantajilla ole siis pakottavaa tarvetta maksaa useimmille meistä yhtään sen enempää kuin on pakko, eivätkä tulisi sitä myöskään vapaammassa tilanteessa tekemään.

Minusta työehtosopimuksissa voisi ihan hyvin olla kohtia, joissa jo ennalta sovittaisiin, miten ehdot voisivat joustaa alaspäin esimerkiksi aikoina, jolloin ollaan taantumassa ja BKT laskee tai korkeintaan junnaa paikoillaan.
 
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Varjotuuli
Minun on ainakin mahdotonta uskoa, että 3500 euroa kuussa tienaava ruotsalainen duunari olisi suhteessa palkkaansa tehokkaampi työntekijä kuin samalla alalla työskentelevä 3000 euroa kuussa tienaava suomalainen duunari. Kyse on nähdäkseni enemmänkin siitä, että yritysjohdon liiketoimintaosaaminen Ruotsissa on keskimäärin paljon parempi ja sitä kautta syntyy paremmin innovaatioita ja toisaalta näitä osataan myydä ja markkinoida maailmalla paremmin ja tätä kautta sitten se duunarikin näyttäytyy "tehokkaampana" kuin suomalainen duunari...

Otan kantaa ainoastaan tähän osioon ja olen täsmälleen samaa mieltä varsinkin myynnistä ja markkinoinnista. Kun pyörii maailmalla messuissa, esittelyissä ja tapahtumissa, niin nuo ovat täynnä ruotsalaista jengiä myymässä tuotteitaan. Suomalaisiin maailmalla ei nykyään juurikaan törmää. Edes vahingossa. Siis jos pitäisi lähteä Saksaa kauemmas.

Tämä nyt ei sinänsä ollut mikään uusi tieto, eikä oivallus vaan asiasta ollaan keskusteltu jo vuoden verran. Itse en tee myyntityötä vaan olen aika ajoin messuilla mukana lähinnä "teknisenä tukena". Kuvaavaa on se, että viimeiset 5 kertaa ruotsalaisen yrityksen mukana. Joka on siis vuokrannut minut sinne mukaan omalta kotimaiselta työnantajaltani.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Moni kuvittelee tätä mutta minäpä väitän että kyseessä oli tarkkaan harkittu manööveri jolla Sipilä sai moraalisen mandaatin tehdä pakolliset uudistukset ilman etujärjestöjen kanssa lässytystä, veikkaanpa että tämä oli tavoitteena koko ajan. Sipilä ei ole tyhmä tyyppi, kyllähän oli tiedossa miten ay-liike reagoisi.

Parin vuoden päästä voimme tarkastella kuinka fiksu Sipilän liike oli.
Voi olla, että hankki näin selkänojaa hallituksen päätöksille. Mutta toisaalta juuri työmarkkina-uudistukset olisivat olleet kilpailukyvyn kannalta tärkeitä, ja niitä hallitus ei juurikaan pysty itsenäisesti tekemään, ja siksi en teoriaan usko. Hallitus vain hätäili ja ajoi projektin karille ennen aikojaan. Tai sitten ajattelivat, että ehkä jo vuoden päästä ilmapiiri on otollisempi neuvotteluille?
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Tästä ikuisesta joidenkin ristiretkestä työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksujen vähennysoikeuden suhteen (koskee siis myös työnantajajärjestöjä, mikä monilta unohtuu) en jaksaisi alkaa vääntää, mutta tuo laskelma ei minkään ansiotulovähennyksen suhteen kyllä ole oikea.
Vielä useammat unohtavat MTK:n jäsenmaksujen verovähennysoikeuden. Heillä on samat oikeudet kuin mitä ay-liikkeellä ja työnantajajärjestöillä verovähennysoikeudesta puhuttaessa. Tuli minullekin aika isona yllätyksenä tuo MTK:n jäsenmaksun verosubventio, kun ensimmäistä kertaa tutkin näitä asioita.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Kun valtion menoihin ja vastuihin vaikuttavat kolme asiaa

1) Yhteiskuntasopimus,
2) Kreikka ja
3) pakolaisasiat

on nyt jokainen ryssitty, mitä hallitus tekee seuraavaksi? En tiedä, tuskin tietää kukaan muukaan. Mutta ulos on vuodettu, että pientä leikkausta etuuksista tulossa. Pyhä Sylvi! Askarrellaan joidenkin ay-jäsenmaksujen, etuuskorotusindeksin tms parissa, joilla ei ole - anteeksi vaan - juurikaan merkitystä valtion ja kuntien menoihin.

Jotta Suomen valtion ja kuntien menoja saataisiin alas, listalla pitäisi olla todellisia, isoja menoja kuten

4. Julkisten menojen leikkaus
5. Maatalouden huipputukien leikkaus

Eikö kukaan oikeasti pohdi sitä, että julkisella sektorilla on 50 prosenttia liikaa pikkupomoja ja pomoja ja keskimäärin 20 prosenttia liikaa työntekijöitä? Arviot omasta kokemuksestani, mikä kattaa nellisen vuotta Opetusministeriössä ja vajaat 15 vuotta sen jälkeen oman firman kautta valtiolle, kunnille ja näiden liikelaitoksille palveluja myyneenä. Selvyyden vuoksi totean, että näiden tulojen osuus liikevaihdostamme oli 5-15 prosentin luokkaa.

Julkisten menojen osalta voidaan puhua lamatarpeista ja nousukausivähennyksistä, mutta fakta on että yhtenäkään vuotena 1970-luvulta lähtien julkiset menot eivät ole nimellisesti tarkastellen supistuneet edellisestä vuodesta:

Julkisten menojen kehitys - Veronmaksajain Keskusliitto ry

Vaikka kuntien verokertymä on noussut kohtuullisesti koko ajan, kuntien toimintakate on rajusti miinuksella. Ja se kasvaa edelleen kuten kasvaa myös kuntien lainakanta:

Kuntien taloustilastoja - Veronmaksajain Keskusliitto ry

Tilanne on karmea sillä valtio ja kunnat joutuvat ottamaan joka vuosi lisää velkaa elättääksen julkisen sektorin, jonka menot kasvavat vuodesta toiseen. Olen hyvin varauksellinen näidenkin tilastojen osalta siitä, että ne kattaisivat kokonaan julkiset menot. Valtio ja kunnat pumppaavat liikelaitoksistaan rahaa byrokratian kasvattamiseen joka hetki alkaen erilaisten välttämättömien palveluiden (kuten energia) ylihinnoittelulla. Tähän kiireeseen en löydä tilastoa, mutta joskus sattui eteen luvut joiden mukaan kun valtion ja kuntien omistamien (määräysvalta) yhtiöiden tuloutukset julkiselle sektorille huomioidaan, puhutaan useammasta miljardista vuositasolla.

Iso asia. Ratkaisevan iso. Mutta kiinnostaako hallitusta? Eipä juuri. Voi mennä ääniä.

Lisäksi maatalouden tuki Suomen omasta pussista on maailman korkeinta. Eurostatin mukaan Suomessa vuonna 2010 maataloustuotannon arvosta oli tukia noin 59 prosenttia. Norjassa tuki oli 37 prosenttia, Irlannissa 31, Sveitsissä 29, Ruotsissa 21 ja EU:ssa keskimäärin 16 prosenttia tuotannon arvosta.

Iso asia. Ratkaisevan iso. Mutta kiinnostaako Sipilää? Ei, ei kiinnosta. Alla linkki edellisen kappaleen lukuihin:

Suomessa on maailman korkeimmat maataloustuet - Puheenvuoro -Talouselämä

Olen luopumassa toivosta sen suhteen, että hallitus tekisi jotain todellisten jättiongelmamenojen suhteen. Pelkään että saamme lukea jatkossa kuinka hallitus taittaa peistä kolme viikkoa siitä, korotetaanko kansallista kalastusmaksua 10 eurosta 12 euroon ja lyödään ay-liikettä turpaan laskuttamalla viisi euroa ay-jäsenmaksun perimiserittelystä.

En enää ihmettele että monella on lähtöhaluja Portugaliin. Jos vähänkään osaa katsoa taloutta ja tulevaisuutta, tämä vene on uppoamassa. Yhtään ammattitaitoista merimiestä ei hallituksen laivasta löydy.
 
Viimeksi muokattu:

lihaani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Vielä useammat unohtavat MTK:n jäsenmaksujen verovähennysoikeuden. Heillä on samat oikeudet kuin mitä ay-liikkeellä ja työnantajajärjestöillä verovähennysoikeudesta puhuttaessa. Tuli minullekin aika isona yllätyksenä tuo MTK:n jäsenmaksun verosubventio, kun ensimmäistä kertaa tutkin näitä asioita.

Lakihan menee niin, että kaikkien amatillista etua ajavien järjestöjen jäsenmaksut ovat verovapaita: Ammattijärjestöt ja työnantajajärjestöt ja ns "tuottajajärjestöt" (lue MTK).

Tämä hallitus tosi helposti tullee kumoamaan tämän lain. Tai sitten . . .
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Lakihan menee niin, että kaikkien amatillista etua ajavien järjestöjen jäsenmaksut ovat verovapaita: Ammattijärjestöt, työnantajajärjestöt ja ns "tuottajajärjestöt" (lue MTK).

Tämä hallitus tosi helposti tullee kumoamaan tämän lain. Tai sitten . . .
Laki on hyvin ongemallinen näin poliittisesti. Keskustalle MTK on pyhä lehmä eli epätodennäköiseltä vaikuttaa, että Kepu suostuisi poistamaan MTK-maksun verovähennysoikeuden, toki Sipilä on tehnyt hyvin epäkepulaisia ratkaisuja, mutta Pyhä kolminaisuus MTK-Keskusta-aluepolitiikka lienee liian iso pala Jullelle. Kokoomus puhuu aina pelkistä AY-maksuista, mikä onkaan suhtautuminen työnantajajärjestöjen jäsenmaksun verovapauteen? Persujen näkemykset ovat ajoittain melko AY-kriittisiä, mutta sama koskee myös työnantajia.

Vaikeata on tämä.
 

Kiekoton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, Україна
Näemmä tänään on Joukkovoima kansanliikkeen mielenosoitus mm. työajan pidentämistä vastaan. Hyvin ay-liike jatkaa syyttelyä. Miksi muuten näistä kansanliikkeistä kuulee vasta tasan sitten kun mielenosoitus pidetään? Tätäkin on kuulemma jo pitkään organisoitu.
 

Major Julli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Puttosen, Järvelän ja Ranniston potkut
Kun valtion menoihin ja vastuihin vaikuttavat kolme asiaa

1) Yhteiskuntasopimus,
2) Kreikka ja
3) pakolaisasiat

on nyt jokainen ryssitty, mitä hallitus tekee seuraavaksi?

Ei ole suunnitelmaa, ei ole näkemystä. Jo pelkkä kehonkieli kertoi tiedotustilaisuudessa että eväät on syöty. Kaksi peuraa ja yksi virtahepo ajovaloissa.

Raju syöksy on edessä. Syöksy tulee väkisin siitä syystä että talous uudistuu aina. Jos se ei kehity ohjatulla uudistumisella, se kehittyy romahtamalla. Mikään ei Suomessa viittaa siihen että uudistuksia syntyisi.

Jaan Cobolin näkemyksen. Käy sääliksi nyt työelämään siirtyviä. Edessä on paska vuosikymmen jos ei muuta muualle.
 

Tuamas

Jäsen
Ei ole suunnitelmaa, ei ole näkemystä. Jo pelkkä kehonkieli kertoi tiedotustilaisuudessa että eväät on syöty. Kaksi peuraa ja yksi virtahepo ajovaloissa.

Jos politiikka unohdettaisiin muutamaksi vuodeksi ja lyötäisiin viiden-kymmenen talous-/yhteiskunta-/veromiehen väliaikainen "uudistuskomissio" pystyyn tekemään tarvittavat rakennemuutokset.
Puheenjohtajaksi Ode Soininvaara ja siihen sitten johtavat osaajat muiksi jäseniksi.

Ihan fantasiaa toki, mutta jos Sipilä ei ole odotettua kovempi pelimies (jolle yhteiskuntasopimus oli härski bluffi uudistusmandaattia varten), niin rakenneuudistuksista ja yhteiskunnan tehostamismuutoksista saadaan vaalikauden aikana maaliin 1/10.
 

lihaani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Jos politiikka unohdettaisiin muutamaksi vuodeksi ja lyötäisiin viiden-kymmenen talous-/yhteiskunta-/veromiehen väliaikainen "uudistuskomissio" pystyyn tekemään tarvittavat rakennemuutokset.

Ajattelitko, että "Politiikka pois kansanedustajilta" ja kaikki poliittinen valta muutamaksi vuodeksi virkamiehille?
 
Suosikkijoukkue
Ässät ja Ärrät
Ajattelitko, että "Politiikka pois kansanedustajilta" ja kaikki poliittinen valta muutamaksi vuodeksi virkamiehille?

Tämä ei itseasiassa olisi ollenkaan huono vaihtoehto. Ehkä saataisiin jotain aikaankin. Nyt näyttää siltä, että seuraavat neljä vuotta taas odotellaan.
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Jos politiikka unohdettaisiin muutamaksi vuodeksi ja lyötäisiin viiden-kymmenen talous-/yhteiskunta-/veromiehen väliaikainen "uudistuskomissio" pystyyn tekemään tarvittavat rakennemuutokset.
Puheenjohtajaksi Ode Soininvaara ja siihen sitten johtavat osaajat muiksi jäseniksi.
Kari Rajamäen tulisi vastata maahanmuutosta. Hänen mamupoliittiset linjansa ovat hyvin järkeviä ja perusteltuja, sanoivatpa annakontulat ja Hesarin toimittajat mitä tahansa.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Ay-jäsenmaksu on 1,5-2% riippuen liitosta, esim. 30K vuodessa ansaitsevan ay-jäsenmaksu on karkeasti 500€, verohyöty jotain 200€ (kk-tasolla 15€ tjsp).

Lienee suunnilleen oikea haarukka SAK:n liitoissa. Akavasta löytyy liittoja joissa kiinteä jäsenmaksu asettuu keskimääräisesti puoleen prosenttiin ja prosenttipohjaisista akavalaisilla ei taida puoleentoista yltää juuri mikään liitto. 1-1,2 % lienee suunnilleen niissä vaihteluväli.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Donnerwetter S.p.A.
Minusta työehtosopimuksissa voisi ihan hyvin olla kohtia, joissa jo ennalta sovittaisiin, miten ehdot voisivat joustaa alaspäin esimerkiksi aikoina, jolloin ollaan taantumassa ja BKT laskee tai korkeintaan junnaa paikoillaan.
Bingo. Olisi vakio-osa ja bonusosa, joka olisi sidottu esim. viennin kehitykseen. (Parametrien määrittelystä ja mittaamisesta saataisiin aivan varmasti oma taiteenlajinsa, mutta mistäpä ei.) Tuo olisi kaivattu työkalu sisäiseen devalvaatioon, ainakin jos sen liukuma olisi riittävän suuri.

Kolmikanta on nyt uudessa tilanteessa, kun kivaa jaettavaa ei nyt ole moneen vuoteen ollut. Eilisessä A-Studiossa ay-liikkeen edustus toki korosti saavutuksenaan mm. eläkesopimukseen pääsyä - unohtaen sopivasti kuitenkin sen, että tähän sopimukseen pääsy kesti helkkarin kauan. Yli kymmenen vuotta? Talouden alamäkeä on jatkunut useita vuosia. Kuinka monta vuotta alamäkeä tarvitaan lisää, jotta erityisesti SAK saadaan ottamaan lusikka kauniiseen käteen?

Eräässä YLE:n nettiuutisessa muuten todettiin, että pääministeri Sipilän "poliittinen kulttuuri törmäsi (yhteiskuntasopimuksen kaatuessa) reaalimaailmaan". Pidin sitä toimittajan sarkasmina, mutta erehdyin...
 

Ostoskassi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet, Boston Bruins, suomalaiset
Tänään oli Ylen uutisissa juttua, että hallituksen leikkauksia vastaan on järjestetty joku mielenilmaus/marssi, jossa vastustetaan hallituksen leikkauksia. Odotin mielenkiinnolla, näiltä marssijoilta heidän omia vaihtoehtojaan. Jännästi kukaan ei antanut yhtäkään vaihtoehtoa, ei yhtäkään! Ei siinä, jos on näitä vastaan, mutta olisi kiva kuulla myös se vaihtoehto, eikä vain marssita sen ilosta, "jotta ei minun tarvitse mistään luopua". Enkä ota tällä sen enempää kantaa mahdollisiin tuleviin leikkauksiin, vaan totean vain, että jos jotain vastustetaan niin olisi kiva kuulla siihen se vaihtoehto, se oma ehdotus, eikä pelkkää mouhotusta.
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Tänään oli Ylen uutisissa juttua, että hallituksen leikkauksia vastaan on järjestetty joku mielenilmaus/marssi, jossa vastustetaan hallituksen leikkauksia. Odotin mielenkiinnolla, näiltä marssijoilta heidän omia vaihtoehtojaan. Jännästi kukaan ei antanut yhtäkään vaihtoehtoa, ei yhtäkään! Ei siinä, jos on näitä vastaan, mutta olisi kiva kuulla myös se vaihtoehto, eikä vain marssita sen ilosta, "jotta ei minun tarvitse mistään luopua". Enkä ota tällä sen enempää kantaa mahdollisiin tuleviin leikkauksiin, vaan totean vain, että jos jotain vastustetaan niin olisi kiva kuulla siihen se vaihtoehto, se oma ehdotus, eikä pelkkää mouhotusta.
Jos oikein kuulin Maikkarin kello kymmenen uutisissa haastatellun erään mielenosoittajanaisen puheita, ratkaisu on julkisen sektorin rahamäärän kasvattaminen, jotta julkinen puoli palkkaisi lisää työntekijöitä... Sensijaan yksityisen sektorin työpaikkojen suhteen keinoja ei löytynyt.

Minäkin olisin mielelläni kuullut mielenosoittajien omat vaihtoehdot ja keinot Suomen saamiseksi nousuun. EN laske vaihtoehdoksi sitä, että lisätään julkisen sektorin työpaikkoja.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös