Kun valtion menoihin ja vastuihin vaikuttavat kolme asiaa
1) Yhteiskuntasopimus,
2) Kreikka ja
3) pakolaisasiat
on nyt jokainen ryssitty, mitä hallitus tekee seuraavaksi? En tiedä, tuskin tietää kukaan muukaan. Mutta ulos on vuodettu, että pientä leikkausta etuuksista tulossa. Pyhä Sylvi! Askarrellaan joidenkin ay-jäsenmaksujen, etuuskorotusindeksin tms parissa, joilla ei ole - anteeksi vaan - juurikaan merkitystä valtion ja kuntien menoihin.
Jotta Suomen valtion ja kuntien menoja saataisiin alas, listalla pitäisi olla todellisia, isoja menoja kuten
4. Julkisten menojen leikkaus
5. Maatalouden huipputukien leikkaus
Eikö kukaan oikeasti pohdi sitä, että julkisella sektorilla on 50 prosenttia liikaa pikkupomoja ja pomoja ja keskimäärin 20 prosenttia liikaa työntekijöitä? Arviot omasta kokemuksestani, mikä kattaa nellisen vuotta Opetusministeriössä ja vajaat 15 vuotta sen jälkeen oman firman kautta valtiolle, kunnille ja näiden liikelaitoksille palveluja myyneenä. Selvyyden vuoksi totean, että näiden tulojen osuus liikevaihdostamme oli 5-15 prosentin luokkaa.
Julkisten menojen osalta voidaan puhua lamatarpeista ja nousukausivähennyksistä, mutta fakta on että yhtenäkään vuotena 1970-luvulta lähtien julkiset menot eivät ole nimellisesti tarkastellen supistuneet edellisestä vuodesta:
Julkisten menojen kehitys - Veronmaksajain Keskusliitto ry
Vaikka kuntien verokertymä on noussut kohtuullisesti koko ajan, kuntien toimintakate on rajusti miinuksella. Ja se kasvaa edelleen kuten kasvaa myös kuntien lainakanta:
Kuntien taloustilastoja - Veronmaksajain Keskusliitto ry
Tilanne on karmea sillä valtio ja kunnat joutuvat ottamaan joka vuosi lisää velkaa elättääksen julkisen sektorin, jonka menot kasvavat vuodesta toiseen. Olen hyvin varauksellinen näidenkin tilastojen osalta siitä, että ne kattaisivat kokonaan julkiset menot. Valtio ja kunnat pumppaavat liikelaitoksistaan rahaa byrokratian kasvattamiseen joka hetki alkaen erilaisten välttämättömien palveluiden (kuten energia) ylihinnoittelulla. Tähän kiireeseen en löydä tilastoa, mutta joskus sattui eteen luvut joiden mukaan kun valtion ja kuntien omistamien (määräysvalta) yhtiöiden tuloutukset julkiselle sektorille huomioidaan, puhutaan useammasta miljardista vuositasolla.
Iso asia. Ratkaisevan iso. Mutta kiinnostaako hallitusta? Eipä juuri. Voi mennä ääniä.
Lisäksi maatalouden tuki Suomen omasta pussista on maailman korkeinta. Eurostatin mukaan Suomessa vuonna 2010 maataloustuotannon arvosta oli tukia noin 59 prosenttia. Norjassa tuki oli 37 prosenttia, Irlannissa 31, Sveitsissä 29, Ruotsissa 21 ja EU:ssa keskimäärin 16 prosenttia tuotannon arvosta.
Iso asia. Ratkaisevan iso. Mutta kiinnostaako Sipilää? Ei, ei kiinnosta. Alla linkki edellisen kappaleen lukuihin:
Suomessa on maailman korkeimmat maataloustuet - Puheenvuoro -Talouselämä
Olen luopumassa toivosta sen suhteen, että hallitus tekisi jotain todellisten jättiongelmamenojen suhteen. Pelkään että saamme lukea jatkossa kuinka hallitus taittaa peistä kolme viikkoa siitä, korotetaanko kansallista kalastusmaksua 10 eurosta 12 euroon ja lyödään ay-liikettä turpaan laskuttamalla viisi euroa ay-jäsenmaksun perimiserittelystä.
En enää ihmettele että monella on lähtöhaluja Portugaliin. Jos vähänkään osaa katsoa taloutta ja tulevaisuutta, tämä vene on uppoamassa. Yhtään ammattitaitoista merimiestä ei hallituksen laivasta löydy.