JOS yhteiskunta kaivosta ja sen omistajaa verottaa. JOS työlainsäädäntö estää työntekijöiden riistämisen. Eli vain ja ainoastaan jos yhteiskuntajärjestys on niin järjestetty, että tuottoa jää paikkakunnalle. Näinhän ei ole monessa kehitysmaassa, ja räikeintä tämä hyväksikäyttö ilman mitään tricledownia oli tietysti siirtomaa-ajalla.
Kyllähän nuo auttavat, mutta kyllä tästä vaurastumisesta aiheutuu myös välillistä työllistymistä. Rikkailla ihmisillä on (ollut) autonkuljettajia, palvelijoita, kokkeja, puutarhureita ja nämä puolestaan työllistävät kauppoja, maanviljejöitä, lastenhoitajia jne. En millään tavalla halua esittää, että noilla rikastuisi, mutta jos lähtötilanne on, että näillä ei ole mitään, niin onhan työ jolla elättää itsensä parempi. Tämähän se klassinen muruja tippuu pöydältä -malli on.
Hauskasti otit esiin kaivoksen, joka on se teollisuudenala Suomessa, josta ei valu yhteisöön juuri mitään. Ainoastaan palkkojen verotulot. Yhteisöveroja ei käytännössä makseta (kansainväliset toimijat hoitaa konsernilainoin) ja kaivosveroa ei ole (maanomistajalle 1,5 promillea ja maat on omistukseensa hankkinut yleensä kaivosyhtiö itse). Yleensä länsimaissa kun on kaivosvero, esim Ontarinon provinssissa 1% malmin arvosta kaivoksen perustamiskulujen kattamiseen asti ja siitä etiäppäin 1 - 12% joko malmin arvosta tai liikevaihdosta (kummasta tulee enemmän). Eli yhteisö kerää haittojen vastineeksi myös tuottoa. Mutta ei Suomessa, jossa ollaan kuin Kongossa siirtomaa-aikaan,
Esimerkin valinta perustui muihin syihin, eli siihen että se on konkreettista alkutuotantoa, jolla voi rikastua.
Minä en vastusta kaivosveoa, enkä sitä että kaivokset olisivat kotimaisessa omistuksessa, mutta huvittaa silti tuo "ei valu yhteisöön juuri mitään". Suomessa kun tuo työllistäminen ja siitä maksettavat verot ovat niin olemattomat, että ei niitä ei juuri kannata mainita. Yksityiset maksavat ansioveroa ainoastaan jonkun reilut 20 miljardia euroa ja päälle tulee pakollliset TEL + työeläkemaksut joista tulee toistakymmentä miljardia. Yhteisverotuksella kerätään sitävastoin jopa neljäkin viitisenkin euroa.