Minä en puhunut 1960-80 luvusta.
Valtio luopui Outokummun määräysvallasta 1994.
Valmetin määräysvallasta luovuttiin 1996.
Rautaruukin määräysvallasta luovuttiin 1997.
Outokummun vaikeudet tietävät kaikki ja Enson omistus on oikeastaan aika hämärä itsellenikin (en jaksa selvittää, ruotsalaiset omistavat ainakin osan).
Finnair, VR, SKOP(!), Posti... onhan näitä.
Toisaalta toki onnistumisiakin löytyy kun vaan on tarpeeksi sohlattu. Onnistumiset ovat usein firmoilta, joilla on yksityistä omistuspohjaa tai monopoliasema.
Luettelo Suomen valtionyhtiöistä – Wikipedia
Tarvitsee muistaa, että yrityksen johtaminen nykypäivänä on hieman erilaista kun esim 1950-luvulla, jolloin riitti, että sulla on tuote jota porukka haluaa (karkeasti sanottuna, älkää nyt turhaan tarttuko tähän kun ymmärtänette mitä tarkoitan ?).
Sinulla on kuitenkin pointti tuossa tekstissäsi ja kuten sanoin, jos uskoisin valtion olevan kykenevä saamaan Talvivaarasta oikeasti tuottavan yrityksen olisin sen kannalla (mikäli hommattaisiin se kanadalainen reaktori, muuten en näe perustetta).
Pitäisi varmaan itsekkin tutustua oikeasti tarkemmin valtionyritysten menestykseen, esim miten valtio hoitaa investoinnit esim. Finnairille, tai Finnavialle. Mihin ne kirjataan ? ovatko ne laskettu erikseen, vai tekeekö firma reaalivoittoa? Mitkä ovat esim Finnavian todelliset luvut ? Eikös Helsinki-Vantaa saanut jonkun suuren kehittämispaketin tuossa ? jne. Monimutkaisia juttuja ja tuskin kovin nopeita selvittää.
-------------------
Oma mielipide on se, että Valtion ei tulisi sohlata yksityisillä markkinoilla yhtään enempää kun on ihan pakko, esim infran ja maanpuolustuksen näkökulmasta. Hyvänä esimerkkinä VVO jne. Firmasta ei omisteta käytännössä mitään mutta silti annetaan tukea.