Mainos

Grillaus – keskustelua eri grillimalleista ja grillauksesta yleisesti

  • 387 999
  • 982

Hemingway

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sapko
Mikä se "grillin maku" on? Sytytysneste vai palanut karsta?

On niin korkeaa kemiaa, ettei ymmärrykseni riitä. Eiköhän lopputulos ole monen tekijän yhteissumma. Asiaan vaikuttanee niin lämpö kuin sen suuntautuminen kuin hiilistä irtoava paska, siis aromit vai mitä ne ovat.

Savustuksenhan voi hoittaa mainiosti sähkölläkin, koska maku tulee savuavasta puusta eikä tulesta, mutta grillatessa tällaista välivaihetta ei ole.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Se nyt on aika sama, valmistaako ruoan uunissa vai kaasugrillissä, koska ruokaan ei tule kunnollista grillin makua.

Tämähän nyt ei pidä alkuunkaan paikkaansa. Grillin kuumuus ja lämmön pistemäinen teho on ihan eri luokkaa kuin sähköuunissa. Jos väittää ettei se vaikuta makuun, kannattaisi actual kokeilla...


Mutta siis toki hiiligrilli on hiiligrilli, ja sellainenkin Webber löytyy… MUTTA sitä ei lämmittele arki-iltoina töiden jälkeen, toisin kuin kaasuvermettä. Kaasugrillin ideanahan on, että Grillauskauden aikana voi syödä joka päivä grillisapuskaa, eikä vain vapaapäivinä kun jaksaa/ehtii hiiligrillin kanssa pelata.

tämän kesän progiksena on vihdoin muurata puugrilli (sellasta on entiseltä mökiltä kaivannut pitkään).
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Sähkögrilli menossa ostoon ja en todellakaan mitään 100e halpapaskaa ole ostamassa.

Eli suositelkaas jotain? Sähkögrilli pakollinen, koska kerrostalossa asun. Pitää nyt vielä varmistaa säännöistä, että sallivat grillin käytön tosin.

Aika moni, joka on samasta syystä joutunut sähkögrillin hankkimaan, on kehunut Lucifereja. Niiden hinnatkin ovat tosin alle satasen, vaikka ne ovat ymmärtääkseni melkeinpä sähkögrillien parhaimmistoa. En sitten tiedä, kuinka laadukkaita ne ovat oikeasti.

Itselläni on samasta syystä kuin sinulla sähkögrilli ainoa vaihtoehto, joskin itse asun luhtitalon yläkerrassa. Alakerran naapureilla on sähkögrillit, ja kyllähän heitä tulee vähän kadehdittua. Onneksi itse pääsen kesäisin melko usein mökille, joten siellä saa aidolla hiiligrillillä grillailtua.

Oma sähkögrillini on pöytämallia oleva Severin. Maksoin tuosta muistaakseni 60€. Ajaa asiansa, mutta olen silti alkanut miettiä, josko päivittäisin tuohon Luciferiin.

Muistaakseni jonkun testin voitti tällainen: Grillit ja kaasupolttimet : Sähkögrilli, pöytämalli

Sillä on hintaa jo 200€. Omakohtaista kokemusta ei ole.
 

TaoTao

Jäsen
Suosikkijoukkue
St. Louis Blues
Mutta siis toki hiiligrilli on hiiligrilli, ja sellainenkin Webber löytyy… MUTTA sitä ei lämmittele arki-iltoina töiden jälkeen, toisin kuin kaasuvermettä. Kaasugrillin ideanahan on, että Grillauskauden aikana voi syödä joka päivä grillisapuskaa, eikä vain vapaapäivinä kun jaksaa/ehtii hiiligrillin kanssa pelata.

Näinhän se menee, jokaisella grillityypillä on paikkansa ja käyttäjäkuntansa.

Taloudessamme on tänä keväänä omakotitaloon muuton yhteydessä hurahdettu Weberin hiiligrillimaailmaan. 57-senttinen karvalakkimalli tuli ostettua, ja monipuolisen laitoksen pintaa on vasta ehtinyt raapimaan.

Eilen tuli väännettyä "possua rullassa kahdella tapaa", eli Kauhukeittiön mainiota ohjetta mukaillen porsaan sisäfileen sisälle nopeasti pannulla käytettyä sipulia, aurajuustoa sekä makeaa viskisoossia. Komeus rullattiin pekonimattoon, maustetta pintaan ja sitten grilliin. Väri pintaan suoralla tulella ja loppuaika vähän epäsuorempaa röpöttelyä. Hieman on vielä hakemista brikettien määrän kanssa, joten varmuuden vuoksi annoin olla noin 25-27 minuuttia ja sitten folioon. Mittariin en ole vielä panostanut, en ehkä edes panosta sillä oma grillaus perustuu aina vähän perstuntumaan. Ehkä siksi tulee oltua niin vannoutunut hiilimieskin. Jokatapauksessa, lopputulos oli vähintään erinomainen, suosittelen koittamaan tuota reseptiä. Aivan jäätävän hyvää.

En nyt ole vielä huomannut, että hiiligrillaus olisi jotenkin liian työlästä tai hidasta. Briketit piippusytyttimeen, tulta sytyttimen hanuriin ja sitten keittiöön safkan alustushommiin. Kun esivalmistelut on tehty niin pääsee heti asiaan. Tosin jos esivalmistelu on sitä että avaa makkarapaketin ja kaljatölkin, niin eihän tuolla piippusytyttimellä ihan siihen ehdi.

Jostain sivustolta (olisko ollut juuri Kauhukeittiö) tuli luettua, että on grillipihtejä ja "grillipihtejä". Sama tuli itsekin huomattua, ensin ostamani vempulat eivät pidä pientä kasslerinrääpälettäkään varmasti näpeissään, kaverini tuparilahjana tuomat Weber-kopiot (väittäisin että on Prismassa myynnissä olevaa Housea) pitelivät tuota reilun kilon painoista possurullaa kevyesti. Ensin ostamissani oli pieni suunnittelukäpy käynyt, kun pihdit löi täysin kiinni, niin varsiosasto alkoi ottaa toisiinsa kontaktia ja pihtien pää avautua. Noh, kyseiset pihdit saivat tehtäväalennuksen brikettien siirtelyvälineeksi.

Eilen sain lahjoituksena varustuksiin pizzakiven, huomenna tai ylihuomenna onkin tarkoitus koittaa millaista pizzaa grilliolosuhteissa saa tehtyä vai meneekö ihan reisille. Kovin olen skeptinen, mutta kun netissä näin sanotaan niin pakkohan sen on olla totta.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
En nyt ole vielä huomannut, että hiiligrillaus olisi jotenkin liian työlästä tai hidasta. Briketit piippusytyttimeen, tulta sytyttimen hanuriin ja sitten keittiöön safkan alustushommiin. Kun esivalmistelut on tehty niin pääsee heti asiaan. Tosin jos esivalmistelu on sitä että avaa makkarapaketin ja kaljatölkin, niin eihän tuolla piippusytyttimellä ihan siihen ehdi.

Näinhän se on. Hiiligrillauksen vaiheista tulee aika nopeasti automaatioita, ja käytännössä sytytyksen (tekipä tuubilla tai nesteellä, kesto 1-2min) jälkeen tarttee kerran käydä grillillä laittamassa ritilä paikalleen jne ennen kuin grilli on käyttövalmis. Ei kovin hankalaa, eikä aikaakaan voi pitää pitkänä, kun lihat on kuitenkin pitänyt ottaa lämpimään jo aikaisemmin ja esivalmistelutkin tehdä.
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Alkuun grillausvinkki ja loppuun kysymys:

Vinkki: Jos on sellaiset tolkuttoman jäykät isot grillipihdit, joiden kanssa operoiminen vaatii jo uskomattomasti voimaa, niin virittämällä kuminauhan pihtien ympärille ja liikuttelemalla sitä eestaas saa helpommin hallittavat pihdit. Olkaa hyvät!

Ja kysymys:

Huomenna olisi tarkoitus tehdä isolle porukalle ribsejä kaasugillillä (ikävä kyllä).
Satsin koko on n. 5 kg ja tuotteet saapuvat tänään, mutta itse pääsen preparaatioon vasta illalla klo 22.30. Kattila on sen verran pieni, että 1.5 h keittämiseen menee kaksi kierrosta ja en viitsisi pitää koko jengiä hereillä yötä myöten.

Eli mikä neuvoksi, onko se nyt vaan parempi valvottaa porukkaa ja keittää ne ribsit tänäyönä vai riittääkö aamulla aloitan keittelyt no klo 10 aikaan ja marinointi kestää n. 4-6 h.

Ja sitten reseptit jakoon:
Ajattelin keittää ribsit liemessä jossa on suolaa, pippuria ja laakerinlehtiä. Onko hyvä?

Marinadi onkin sitten toinen juttu. Valmiit bbq-kastikkeethan on helvetin hyviä ja samanlaista makua toivoisinkin saavan aikaiseksi, mutta mielellään kotikonstein.

Reseptejä löytyy netistä satoja, mutta mikä on paras?
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Kyllä meikäläinen on vannoutunut hiiligrillin käyttäjä mutta nyt tuon kaasugrillin hankinta oli välttämätön pakko. Rivitalon partsilla ei nimittäin hiiligrilliä saa käyttää. Omarissa kun en enää asu. Niillä korteilla pelataan, mitä on jaettu.

Kilo tuoreita Jalapenoja tilattu matkahuollon kautta Heinän puutarhalta tulevan viikonlopun grillipartyihin.
 

pasil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Kaasugrillillä on menty vuosia. Nyt on alkanut polttelemaan hiili- ja/tai puugrilli siihen rinnalle. Syynä lähinnä ketjussakin mainittu "tatsi". Ei sillä että kaasukaan olisi täysin hanskassa mutta jotain pitäisi päästä puuhailemaan.
 

-Jonne-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JoKP
Tässä kaasugrillaajille nyt pieni vinkki ken ei ole vielä tätä hokassut. Leppäpurua tai puu brikettejä esimerkiksi alumiinifoliokääröön, hiukan reikiä pintaan ja ritskulle. Grillaaminen aloitetaan kun rupeaa hiukan savua pukkaamaan kannen välistä. Tulee makua ja savua grillatessa naapureiden iloksi. Tuoksut ja maut on huumaavat!

En ole huomannut hiili tai kaasugrillissä tehdyn ruuan maussa merkittävää eroa enään. Mitä pidempää kypsennystä vaativa tuote, sen maukkaampi aromi. Ja tuohon lisäksi vielä: se grilli pitää olla kuuma kun ruvetaan grillaamaan! Tuotteeseen kaunis väri, eli hiukan hiilostunutta pintaa-> lämpöä alemmaksi ja loppukypsennys.
 
Viimeksi muokattu:

RauMan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Detroit Red Wings
Marinadi onkin sitten toinen juttu. Valmiit bbq-kastikkeethan on helvetin hyviä ja samanlaista makua toivoisinkin saavan aikaiseksi, mutta mielellään kotikonstein.

Reseptejä löytyy netistä satoja, mutta mikä on paras?


Www.amazingribs.com ja sieltä reseptiosiosta Kansas city- sauce. Toimii helkkarin hyvin jos haet tuollaista tomaattipohjaista kastiketta. Sitähän ne kaupoissa yleensä on.

Ribsien keittämisen sijaan suosittelen lämpimästi tekemään niille kuivamausteen, esim yo. sivustolta löytyvä Memphis dust. Lihaa keittämällä saa aikaiseksi hyvää lihalientä ja kuivia ribsejä.

Sen verran vielä että ylläoleva idea toimii kaasua käytettäessä loistavasti. Omenapuuhake on lihalle oma suosikki.
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Www.amazingribs.com ja sieltä reseptiosiosta Kansas city- sauce. Toimii helkkarin hyvin jos haet tuollaista tomaattipohjaista kastiketta. Sitähän ne kaupoissa yleensä on.

Ribsien keittämisen sijaan suosittelen lämpimästi tekemään niille kuivamausteen, esim yo. sivustolta löytyvä Memphis dust. Lihaa keittämällä saa aikaiseksi hyvää lihalientä ja kuivia ribsejä.

Sen verran vielä että ylläoleva idea toimii kaasua käytettäessä loistavasti. Omenapuuhake on lihalle oma suosikki.

Hyvä sivusto, kiitos!

Mietin että riippuen kylkipalojen paksuudesta voisi kokeilla grillata alusta loppuun...

Kelasin tällaista kuivamausteseosta, mikä on pulled porkille tarkoitettu:

•1 rkl jauhettua juustokuminaa
•1 rkl paprikajauhetta
•1 rkl chilijauhetta
•1 rkl cayennepippuria
•1 rkl vastarouhittua mustapippuria
•1 rkl suolaa
•1 rkl sipulijauhetta
•1 rkl valkosipulijauhetta
•reilu 1 dl (kukkurallinen) ruskeaa sokeria, esim. fariini

Toimisiko? Uskoisin että toimii...

Mitä tarkoitit tuolla omenapuuhakkeella? (heh takerruin omena puuhakkeeseen, sopivaa puuhaa koko perheelle syksyisin)

Lisäys: Eli siis jos toimis niin, että illalla kuivamaustaa läskit ja antaa olla yön yli grillaukseen asti kuivissaan ja sitten "gleisaa" grillissä jollain bbq-saucella. Sekö tässä nyt kannattaa?

Ja edit: Kuulemma kylkipalat on n. 2 cm paksuja... vaikuttaa pitkähköltä grillaukselta yhdessä kkasugrillissä ton kokoisella satsilla. (5 kg)
 
Viimeksi muokattu:

RauMan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Detroit Red Wings
Itsellä kun kasvaa omenapuu pihassa niin viime kevään karsimisen tulokset ajettiin hakettimesta läpi. Foliosta nyytti ja siihen siihen kosteaa haketta. Nyytti kiinni ja pari reikää päälle. Tuottaa mukavasti savua myös kaasugrilliin.
Tuohon savustusmetodiin on käsittääkseni saatavissa myös valmiita pellettejä jos ei ole omasta takaa puuta josta voipi repiä oksia.

Maustesekoitus näyttää ihan hyvälle. Kokeilemallahan nuo selviää. Jos jostain löytyy savustettua paprikajauhetta niin se tuo kans aika mukavan säväyksen.

Heitä ne vaikka foliolla peitettynä mietoon uuniin ensin. Kypsinä sit vaan grilliin ja kastike päälle.
 

-Jonne-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JoKP
Heitä ne vaikka foliolla peitettynä mietoon uuniin ensin. Kypsinä sit vaan grilliin ja kastike päälle.

Tähän vielä pieni hienosäätö, että ribsit vaikka matalaan uunipannuun ja sinne pohjalle hiukan vettä ja folio päälle...tulee mureeta matskua jo noin. Grillauksen osuus on sitten hiilipinnan otto lihaan.
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Tähän vielä pieni hienosäätö, että ribsit vaikka matalaan uunipannuun ja sinne pohjalle hiukan vettä ja folio päälle...tulee mureeta matskua jo noin. Grillauksen osuus on sitten hiilipinnan otto lihaan.

Joo, kiitosta molemmille. Kuvien perusteella aika siinä ja siinä että tarviiko uunittaa vai ei.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Tässä kaasugrillaajille nyt pieni vinkki ken ei ole vielä tätä hokassut. Leppäpurua tai puu brikettejä esimerkiksi alumiinifoliokääröön, hiukan reikiä pintaan ja ritskulle. Grillaaminen aloitetaan kun rupeaa hiukan savua pukkaamaan kannen välistä. Tulee makua ja savua grillatessa naapureiden iloksi. Tuoksut ja maut on huumaavat!

Jotain tuollaista olen myös suunnitellut. Kalaa kun tulee savustettua...tai siis tuli savustettua melko paljon. Kyllä siihen grillattavaan tavaraan pitäisi saada se pienoinen savun twisti.
 

-Jonne-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JoKP
Kalaa kun tulee savustettua...tai siis tuli savustettua melko paljon. Kyllä siihen grillattavaan tavaraan pitäisi saada se pienoinen savun twisti.

Sama homma. On tullut kaasugrillin avulla tosin savustettuakin edelleen paljon ja asun rivarissa. Ei ole kukaan valittanut mitään, eikä tuosta tuota savua ympäristöön paljoa muodostukaan. Pönttö vaan grillin päälle. Huomattavasti vaivattomampaa kuin avotulella, kun voi kontrolloida lämpöä paremmin.

Ja sitten kun kaasugrillissä käyttää grillatessa savukeppejä, lastuja etc, niin kannattaa hiukan kostuttaa niitä ensin että ei kokoajan palaisi. Itse annan tosin lastunyytin leimahtaa tuleen ja sitten tumppaan sen grillilastalla. Savun määrä on tuolloin kiitettävä.
 

Reds

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK & Liverpool FC
Kuvien perusteella aika siinä ja siinä että tarviiko uunittaa vai ei.

Suosittelen käyttämään uunissa, muuten ribsejä saa grillata useamman tunnin, jotta niistä tulee tarpeeksi mureita.

Itse olen tehnyt ribsit siten, että ensin kuivamausteet pintaan (edellisenä iltana tai muutamaa tuntia ennen valmistusta) ja sen jälkeen olen paistanut nopeasti pannulla pinnat kiinni. Sitten reilut marinadit pintaan, ribsit folioon ja uuniin. Uunissa olen paistanut ensin puoli tuntia 175 asteella, jonka jälkeen olen tiputtanut 125 asteeseen ja antanut paistua vielä 2,5-3 tuntia.

Sitten ribsit grilliin ja grillaus epäsuoralla lämmöllä. Marinadia olen sivellyt reilusti pintaan aina kun olen kääntänyt lihoja (n. 15 minuutin välein). Ribsit on valmiita kun liha melkein irtoaa luista käännettäessä.
 

12961

Jäsen
Noniin, tänään tiedossa äijien ilta meikän kokkausvuorolla. ~2,5 kiloa asiallista Entrecotea leikeltynä reiluiksi pihveiksi odottelee pintasuolattuina grillaajaansa. Pintaan vielä mausteöljyä, ja grillissä kuumalla valurautaparilalla kypsyys maun mukaan. Oikeanlaisen, vanhan lehmän Entrecoten maku on todella vahva, ja sopii grilliin kuin nenä päähän. Hyvän lihan tunnistaa suuresta rasvan määrästä ja tummasta, lähes mustasta lihan väristä.

Kylkeen salaatti kunnollisista raaka-aineista, maustettuna oliiviöljyllä ja hunajalla kevyesti makeutetulla balsamicolla. Kunnollisiin raaka-aineisiin kuuluvat kypsät tomaatit (ikuisuusongelmia), hyvä ja tuore lehtisalaatti (ei missään nimessä jäävuorisalaatti), kurkku, kevyesti marinoitu sipuli ja grillauskautena mieluiten vihreä paprika. Avokadoa ja kalamataoliiveja voi laittaa mikäli vieraat eivät vastusta. Salaattiin laitetaan ehdottomasti myös ripaus mustapippuria ja suolaa.

Minun suuhuni parasta, mitä grillikaudella nousee. Lisäksi valmistuksessa ainoat koetinkivet ovat laadukkaiden raaka-aineiden hankinta ja lihan kypsyys. Aikaa ja energiaakin kuluu kohtuullisen vähän, joten paskanjauhanta ja kaljanjuonti on tarkoituksenmukaisesti pääosassa kokkausnakista huolimatta.
 
Viimeksi muokattu:

Mr.Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS respektit: HIFK ja Ässät
Lautasella yllämainittujen lisäksi riisi-tonnikalasalaattia - - -
Vappuna todennäköisesti aukeaa grillikausi 2013 useammassakin paikassa Suomessa. Ajattelin tästä syystä jakaa tuon aivan erinomaisen riisi-tonnikalasalaatin ohjeen, kun sitä tuli jälleen eilen tehtyä. Yksinkertaista, helppoa, nopeaa, mutta *AH* niin maistuvaa.

- ~10 kpl minimaissia
- 1 kpl punainen paprika
- 1 kpl keltainen paprika
- 1 kpl iso tomaatti
- 3 prk (155g/kpl) tonnikalahiutaleita öljyssä
- ~4dl riisiä
- suola
- Aromat
- ranskalainen salaattikastike

Laita ~4dl riisiä kiehumaan. Itse kuullotan aluksi riisiä hieman oliiviöljyssä ennen kuin lisään ~7-8dl vettä ja aavistuksen suolaa. Veden alkaessa kiehua, laita kansi päälle ja ota levyltä lämpö pois. Kannen alla riisi saa hautua valmiiksi lohkomisen ajan.

Pilko minimaissit pieniksi kuutioiksi. Itse vedän ensimmäisenä pitkittäin neljään osaan, jonka jälkeen lohkon ne. Paprikat puoliksi, kaikki valkoiset osat, siemenet, kannat yms. pois, leikkaa suikaleiksi ja lohko. Tomaatti neljään osaan, koverra kaikki sisälmykset ja kannat pois, leikkaa suikaleiksi ja lohko. Kaikki ~0,5cm x 0,5cm palaset yhteen isoon kulhoon sekaisin. Punainen ja keltainen väri on aika hyvin balanssissa.

Valuta tonnikaloista öljy pois, lisää kulhoon ja sekoita hyvin vihannesten kanssa. Lisää suolaa ja Aromatia "oman maun mukaan". Riisin pitäisi tässä vaiheessa olla valmista. Valuta keitettyä riisiä hetki kylmän veden alla, lisää riisi parissa-kolmessa erässä kulhoon ja sekoita hyvin. Lisää hyvin sekoitettuun mössöön salaatinkastiketta tai nauti kuivana.

Tämän lisäksi salaattiin voi lisätä esim. maustekurkkukuutioita tai vaikka raakaa sipulia (oma suosikkini). Nämä eivät kuitenkaan maistu kaikille, joten ne on ehkä syytä jättää erillisiin rasioihin, joista jokainen voi sekoittaa niitä salaatin joukkoon omien mieltymystensä mukaan.

Riisi-tonnikalasalaatti säilyy helposti jääkaapissa suljetussa astiassa lähes viikon (5-6 pvää). Isomman porukan illanvietossa tuota syö lisäkkeenä ~6-8 henkeä - riippuen mitä ja kuinka paljon grillistä on tarjolla muuta. Kyseinen salaatti toimii myös ainakin useimmille tuntemilleni vegeille. Riisi-tonnikalasalaattia, grillattuja vihanneksia, vihreää salaattia, kurkkua ja tomaattia, niin johan ovat vegetkin tyytyväisiä grilli-iltamiin.

Kanan kanssa mä en ole henkilökohtaisesti tuohon tykästynyt, mutta muuten toimii lähes minkä tahansa grillattavan lihan kanssa. Eilen grillistä tuli possun kyljystä (?) (Schweins-Nierstück) sekä vihoviimeinen paketti pakastimen perukoilta löytynyttä Savupekoni-Kabanossia. TOIMII!!!
 

Domi28

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Maple Leafs, Liverpool
Meilläkin on uuden grillin hankinta edessä.
Kyseeseen tulee luonnollisesti ainoastaan hiiligrilli, mutta lähes kaikki pallogrillit ovat liian matalia, koska meillä grillataan Suomen parhailla koivuhiilillä (joilla tulee todella kuuma hiillos).
One-Touch Original
Yllä olevan linkin kaltainen Weber olisi kyllä hyvä, mutta löytyykö joltain muulta valmistajalta vastaavan kaltaista halvemmalla?
Itse en ole vielä löytänyt vaikka olen muutaman ison puutarhamyymälän tänä keväänä kiertänyt.
PS. kyseisiä hiiliä ei saa kaupoista. Lounais-Suomalaiset voivat kysellä lisätietoja yv:llä.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Meilläkin on uuden grillin hankinta edessä.
Kyseeseen tulee luonnollisesti ainoastaan hiiligrilli, mutta lähes kaikki pallogrillit ovat liian matalia, koska meillä grillataan Suomen parhailla koivuhiilillä (joilla tulee todella kuuma hiillos).

Jos asut omakotitalossa niin harkitse grillin muuraamista tiilistä. Puugrillihän on oikeastaan erittäin yksinkertain kokonaisuus ja kaksi tärkeintä asiaa tuossa on juurikin hiilloksen määrä ja ritilän pinta-ala. Kolmantena tosin vielä ritilän korkeuden säätö.

Pallogrillien kunkku on kyllä Weber ja niissä hinnat ovat suht kohtuullisia verrattuna kaasuversioihin. Itse muurattu on siitä hyvä, että tuosta saa tehtyä juuri sen kokoisen kuin haluaa. Ritilöitä on saatavilla kaiken kokoisia.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Meilläkin on uuden grillin hankinta edessä.
Kyseeseen tulee luonnollisesti ainoastaan hiiligrilli, mutta lähes kaikki pallogrillit ovat liian matalia, koska meillä grillataan Suomen parhailla koivuhiilillä (joilla tulee todella kuuma hiillos).
One-Touch Original
Yllä olevan linkin kaltainen Weber olisi kyllä hyvä, mutta löytyykö joltain muulta valmistajalta vastaavan kaltaista halvemmalla?
Itse en ole vielä löytänyt vaikka olen muutaman ison puutarhamyymälän tänä keväänä kiertänyt.
PS. kyseisiä hiiliä ei saa kaupoista. Lounais-Suomalaiset voivat kysellä lisätietoja yv:llä.

Motonet mainosti juuri pallogrilliä "moneksi vuodeksi" 39 eurolla, mutta luulisin että joku järeämpi ratkaisu voisi olla passeli, esim tynnyrigrilli amerikan malliin 11425 Tynnyrigrilli kannella | Tynnyrigrillit | Hiiligrillit | Landmann Finland Oy
Rakensin mökille itse tuollaisen tynnyrigrillin vanhasta öljytynnyristä kansineen ja säädettävine ilma-aukkoineen, ja kyllähän sillä grillailee isommallekin porukalle. Tavallinen tynnyri on vaan aika ohutseinäistä, eli ei mikään ikuinen vehje.
Toki muurattu olisi komea myös.

Arvaan, että näihin maagisiin hiiliin liittyy jotenkin Löyttylän kylä?
 

Gags

Jäsen
Suosikkijoukkue
Charlestown Chiefs
Lihaa keittämällä saa aikaiseksi hyvää lihalientä ja kuivia ribsejä.
Tähän pitää kyllä puuttua, koska olen itse täsmälleen eri mieltä. Ribsejä grillatessa rasva palaa kokonaan pois ja ribsit kuivuvat täysin, jos aikoo ne kypsäksi grillata. Näinpä itse ainakin olen oppinut ne esikypsentämään ennen grillausta. Siitä kenties voimme keskustella onko esikypsenny uunissa parempi vaihtoehto kuin keittäminen. Muita mielipiteitä asiaan vihkiytyneiltä eli elämässään yli 200kg ribsejä grillanneilta?
 
Viimeksi muokattu:

-Jonne-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JoKP
Tänään tykitetään grillistä hampurilaisia. Keli on vielä ainakin hiukan karu, muttei haittaa. Esivalmisteluja tehdessäni tuli taas havahduttua siihen, että ihan liian harvoin tulee grillattua jauhelihapihvejä, joka on vallan mainio grillimatsku! Huomenna jatkuu pekoniin käärrityillä Huiluntuhdilla ja sianniska pihveillä raikkaan salaatin kera. Juu, diettaajat ei mahdu näihin bileisiin.

Meidän paikkakunnalla harvoin tulee saatua tuoretta naturel ribsiä. Olen kuullut tai lukenut jostain, että pakastealtaassa olisi joissain kaupoissa ribsejä? Onko näin ja mistä löytyy?
 

Turder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Viikonloppuna tulee avattua kun samalla rakennan grillin tiilistä. Polttopuilla ja hiilillä tulee se paras maku. Peli avataan ribseillä, jotka varsin helppo tehdä itse seuraavalla ohjeella.

Otetaan maustamattomia sian ribsejä ja laitetaan ne kiehumaan n. 1h15min-1h30min ajaksi (hieman riippuen niiden koosta, älä keitä niitä turhan ylikypsiksi, muuten hajoaa grilliin). Itse tykkään leikata ne n. 20cm mittaisiksi, sopiva annoskoko. Ota keitinliemi talteen ja tarvittaessa pakkaseen, tulee hyvä pohja lihakeittoon. Keitetyt ribsit sitten vuokaan, ja niihin levitetään bbq-kastiketta. Teen sen aina itse, voi käyttää myös kaupan jenkkisooseja, jotka toimii ihan hyvin. Keitetty liha imee aluksi kastiketta paljon, joten kannattaa olla voitelusuti hollilla ja pyöritellä lihoja kastikkeessa. Lihojen antaa olla kastikkeessa vähintään puolisen tuntia, mielellään pari tuntia ja sitten lopuksi grilliin 5-10 min puoleltaan. Erittäin helppo tehdä ja onnistuu aina, eikä pala pinta tai jää sisältä raa'aksi.

Omatekoiseen kastikkeeseen sulatan ensin voita, sitten sekaan mausteet (suola, pippuri, chiliä, savustettua paprikajauhetta, texmex-mauste jne. Voi tuunata oman mielen mukaan). Sitten vielä colaa sekä ketsuppia tai tomaattipyreetä niin saa vähän koostumusta. Lopuksi myös äärimmäisen tärkeä aineosa, eli viinietikkaa pieni loraus. Joskus teen kastikkeen jo edeltävänä iltana niin maustuu hyvin.

Lisäksi himottaisi tehdä peltitynnyristä tms. grilli isompien lihojen pitkäkestoiseen grillaukseen. Eli laitetaan tynnyri kyljelleen, ja vedetään halki, jolloin toinen kovera puolisko on kansi ja toinen pohja. Saranat toiselle puolelle ja kahva kannen ulkopuolelle. Sitten ritilä keskelle. Pohjaosaan vielä luukut päätyihin, jotta saa hiiltä lapioitua sisään. Sitten poltetaan grillin ulkopuolella tulta, josta kerätään hehkuvat hiilet grilliin ja niillä kypsytetään isoa lihamöykkyä 4-8 tuntia pienellä (max n. 120 asteen) lämmöllä. Tulee ihan uskomatonta settiä kun lihasta tulee todella ylikypsää mutta mehevää, jonka voi repiä annoskokoihin. Olen kerran tuollaisella DIY-tynnyrigrillillä grillannut ja en keksi mitään kaupasta saatavaa grilliä, jolla saisi tuollaisen lopputuloksen.

E: Jonnelle, ainakin Citymarketin lihatiskiltä olen aina hakenut natural ribsit. Luulisi löytyvän jokaisesta cittarista?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös