Lautasella yllämainittujen lisäksi riisi-tonnikalasalaattia - - -
Vappuna todennäköisesti aukeaa grillikausi 2013 useammassakin paikassa Suomessa. Ajattelin tästä syystä jakaa tuon aivan erinomaisen riisi-tonnikalasalaatin ohjeen, kun sitä tuli jälleen eilen tehtyä. Yksinkertaista, helppoa, nopeaa, mutta *AH* niin maistuvaa.
- ~10 kpl minimaissia
- 1 kpl punainen paprika
- 1 kpl keltainen paprika
- 1 kpl iso tomaatti
- 3 prk (155g/kpl) tonnikalahiutaleita öljyssä
- ~4dl riisiä
- suola
- Aromat
- ranskalainen salaattikastike
Laita ~4dl riisiä kiehumaan. Itse kuullotan aluksi riisiä hieman oliiviöljyssä ennen kuin lisään ~7-8dl vettä ja aavistuksen suolaa. Veden alkaessa kiehua, laita kansi päälle ja ota levyltä lämpö pois. Kannen alla riisi saa hautua valmiiksi lohkomisen ajan.
Pilko minimaissit pieniksi kuutioiksi. Itse vedän ensimmäisenä pitkittäin neljään osaan, jonka jälkeen lohkon ne. Paprikat puoliksi, kaikki valkoiset osat, siemenet, kannat yms. pois, leikkaa suikaleiksi ja lohko. Tomaatti neljään osaan, koverra kaikki sisälmykset ja kannat pois, leikkaa suikaleiksi ja lohko. Kaikki ~0,5cm x 0,5cm palaset yhteen isoon kulhoon sekaisin. Punainen ja keltainen väri on aika hyvin balanssissa.
Valuta tonnikaloista öljy pois, lisää kulhoon ja sekoita hyvin vihannesten kanssa. Lisää suolaa ja Aromatia "oman maun mukaan". Riisin pitäisi tässä vaiheessa olla valmista. Valuta keitettyä riisiä hetki kylmän veden alla, lisää riisi parissa-kolmessa erässä kulhoon ja sekoita hyvin. Lisää hyvin sekoitettuun mössöön salaatinkastiketta tai nauti kuivana.
Tämän lisäksi salaattiin voi lisätä esim. maustekurkkukuutioita tai vaikka raakaa sipulia (oma suosikkini). Nämä eivät kuitenkaan maistu kaikille, joten ne on ehkä syytä jättää erillisiin rasioihin, joista jokainen voi sekoittaa niitä salaatin joukkoon omien mieltymystensä mukaan.
Riisi-tonnikalasalaatti säilyy helposti jääkaapissa suljetussa astiassa lähes viikon (5-6 pvää). Isomman porukan illanvietossa tuota syö lisäkkeenä ~6-8 henkeä - riippuen mitä ja kuinka paljon grillistä on tarjolla muuta. Kyseinen salaatti toimii myös ainakin useimmille tuntemilleni vegeille. Riisi-tonnikalasalaattia, grillattuja vihanneksia, vihreää salaattia, kurkkua ja tomaattia, niin johan ovat vegetkin tyytyväisiä grilli-iltamiin.
Kanan kanssa mä en ole henkilökohtaisesti tuohon tykästynyt, mutta muuten toimii lähes minkä tahansa grillattavan lihan kanssa. Eilen grillistä tuli possun kyljystä (?) (Schweins-Nierstück) sekä vihoviimeinen paketti pakastimen perukoilta löytynyttä Savupekoni-Kabanossia. TOIMII!!!