Mainos

Grillaus – keskustelua eri grillimalleista ja grillauksesta yleisesti

  • 388 793
  • 982

MPN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Joo tein. Ja ihan kiusallani kaikkia Weberistejä kohtaan ostin tuon Cellon ;)

Katsotaan, milloin rupeaa kaduttamaan vai rupeaako.
Ei välttämättä rupea edes kaduttaamaan, kunhan vain uskoo lujasti siihen että epätasaisesti grillaus on kaasun ominaisuus.

Onhan tuossa cellossa muuten paksu valurauta-ritilä, ettei ole sellaista saakelin naurettavaa ruipeloa? Kaverilla on sellainen ja siihen palaa aina ruoka kiinni, joku käänteinen teflon ilmeisesti. Tein siihen rasvapolton, muttei se mitään auttanut.
 

Vili#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Grillaatko tuon Picanhan kokonaisena vai pihveinä? Kerran kokeillut ja oli ihan kuivaa vaikka jätin mediumiksi tai saattoi livetä medium+. En tosin valmistanut ”reverse sear”. Oli tosin kotimaista lihaa eli ehkä siinä oli liian vähän rasvaa. :)

Entrecoten teossa taasen en ole epäonnistunut kertaakaan.

Amatööri kyselee.
Juuri siis reverse sear, eli ensin savustan alhaisessa lämmössä (n. 100c) kunnes lihan sisälämpötila on n. 45-50 astetta. Sitten toiseen grilliin (jos sellainen on), joka on kunnon lieskoissa kuumana ja lihaan kunnon, miltei musta paistopinta. Kahden grillin taktiikka suosittelen, mutta toki menee yhdelläkin. Liha hetkeksi folion alle sivuun ja kuumentaa grillin nopeasti kuumaksi.
Tämän jälkeen folioon koko köntti n. 10 min vetäytymään ja siitä siivuiksi syiden vastaisesti.Mausteeksi riittää suola ja mustapippuri. Molempia kannattaa lisätä myös leikkauksen jälkeen pinnoille.

Ja on totta, että picanhassa on myös huonoja paloja joskus, ja tulee kuin purkkaa teki sen miten vain. Kyllähän se vituttelee jos maksat 40 euroa yhdestä lihasta ja se on paskaa. No, itselleni näin on käynyt kerran, eikä ikinä kunnon jenkki/aussi lihojen kanssa. Tänään ostin Lidlistä Tammisen Picanhan kun hyppäsi eteen, ans kattoon mitä siitä tulee. Hyvältä näyttää ainakin pintapuolisesti.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Tadu

Vesuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vyborg Jesters
Lihojen hinnat kyllä nousseet huimasti viime kesästä, ei oikein kauppiaat uskalla tilata mitään erikoisempaa. Esim. picanha, maminha, naudan short ribsit , brisket ja flank steakit (Jenkki ja aussi) kuulemma n. 2-3 kerta kallimpaa kuin edellisenä suvena. Vaikeuksia löytää itsekään kunnon lihoja grilliin. Toki jotain rasvattomia kotimaisia löytyy, mutta ei ne ole mistään kotoisin.
Viime viikolla ostin Ylöjärveltä Villen kaupasta briskettiä 18.90/kilo. Samoissa hintaluokissa oli myös picanhaa ja flank steakia.
 

Vili#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Viime viikolla ostin Ylöjärveltä Villen kaupasta briskettiä 18.90/kilo. Samoissa hintaluokissa oli myös picanhaa ja flank steakia.
Oliko siis ihan näitä kunnon jenkki/aussi-lihoja? Kyllä noita Tammisen jne. lihoja saa vielä ihan ok hintaan, mutta nuo roudatut maksaa hitokseen. Tai sitten mua on kusetettu ja täällä päin on kalliiimpaa.
 

McTorso

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Viime viikolla ostin Ylöjärveltä Villen kaupasta briskettiä 18.90/kilo. Samoissa hintaluokissa oli myös picanhaa ja flank steakia.
Ihan eri hinnat viime kesänä ainakin Oulussa Torin Lihamestarilla, joka toki myy pelkästään laatua. Tänään juhannuslihojen ostoon erittäin suurella mielenkiinnolla myös hintojen suhteen.
 

Vesuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vyborg Jesters
Oliko siis ihan näitä kunnon jenkki/aussi-lihoja? Kyllä noita Tammisen jne. lihoja saa vielä ihan ok hintaan, mutta nuo roudatut maksaa hitokseen. Tai sitten mua on kusetettu ja täällä päin on kalliiimpaa.
Tuontitavaraa. Jostain päin Etelä-Amerikkaa, en muista tähän lähtöön mistä. Oli hyvin pintarasvaa ja marmoroitunut ja lopputulos oli maultaan kohdillaan ja mehukas. Täytti komeasti ainakin omat laatuvaatimukseni, toki ketjun hengen mukaisesti tosi fiilistelijät liihottavat kertomaan kuinka tuollaiset pitäisi syöttää koiralle.
 

Vili#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tuontitavaraa. Jostain päin Etelä-Amerikkaa, en muista tähän lähtöön mistä. Oli hyvin pintarasvaa ja marmoroitunut ja lopputulos oli maultaan kohdillaan ja mehukas. Täytti komeasti ainakin omat laatuvaatimukseni, toki ketjun hengen mukaisesti tosi fiilistelijät liihottavat kertomaan kuinka tuollaiset pitäisi syöttää koiralle.
Hienoa!
Juuri äsken hain tukkuhintaan (Kespro) yhden 3,5 kg brisketin ja 3 reilun kilon flank steakia, hintaa yhteensä 185 euroa. Brisket 17 e/kg, flankit 34 e/kg ja noista oli vielä otettu reilut femmat normitukkuhinnoista pois. Brisket ei ole kauheasti noussut, mutta flankki melkein tuplat viime vuodesta.
 

McTorso

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Oliko siis ihan näitä kunnon jenkki/aussi-lihoja? Kyllä noita Tammisen jne. lihoja saa vielä ihan ok hintaan, mutta nuo roudatut maksaa hitokseen. Tai sitten mua on kusetettu ja täällä päin on kalliiimpaa.
Oulussa Torin Lihamestarilla ulkomaalaisista lihoista flank steak ja picanha 38,90€/kg, eli nousussa ovat noiden hinnat. Yhdysvaltalainen brisketti oli 20€/kg, ostin. Aika sama hinta kuin viime vuonna. Mahtava päästä savustamaan mukavan kokoista lihapalaa, reilu kolmen kilon naudan rinta, uuh. Siitä alkaa tulemaan mulle jo juhannusperinne. Ostin myös suunnitelman mukaisesti karitsan kruunukyljyksiä 42€/kilo. Ekstrana mukaan tarttui kotimaista possua, eli ribsit (9,90€/kg) ja luuton kylki (7,90€/kg). Lähellä tuotetun lihan hinta ei siis ollut noussut ja usalainen brisketti oli myös yllättävän halpa.
 

Vesuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vyborg Jesters
Hienoa!
Juuri äsken hain tukkuhintaan (Kespro) yhden 3,5 kg brisketin ja 3 reilun kilon flank steakia, hintaa yhteensä 185 euroa. Brisket 17 e/kg, flankit 34 e/kg ja noista oli vielä otettu reilut femmat normitukkuhinnoista pois. Brisket ei ole kauheasti noussut, mutta flankki melkein tuplat viime vuodesta.
Tuo flank steakin hinta on kyllä sellainen, että jää hyllyyn. Onhan se hyvää, mutta ei missään nimessä tuon arvoista. Alkaa nauta löytää tiensä ihmisten grilleihin ja hinta kasvaa kysynnän mukaan. Aivan samoinhan kasslerin hinta tuplaantui kun ihmiset oppivat sitä laittamaan ja ymmärtämään kuin maukas ruhon osa se possussa on.
 

MPN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Vielä kun grillaavat vaan kassleria ja eivät keksi possun kylkeä. Paras osa possusta ehdottomasti. Kuola valuu suusta kun vain ajattelee mitä kaikkea herkkua siitä saa loihdittua

Oli paljon parempi kun ihmiset pitivät gurmeena possun ulkofileetä tai kyljystä ja muut palat oli halpaa kuin saippua.
 

mekabyte

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilmajoki HT, sympatiat Kärpille
Edelliseen viitaten, mihin on kadonnut possu kauppojen hyllyiltä. Jos heittää pienen kärjistyksen, että lihahyllyllä on metri nautaa, 20 senttiä possua ja sitten kolme metriä broileria. Sekin possu mitä on tarjolla on sotkettu jollain "marinaadilla" ja maksaa ihan vitusti. Kassleria sentään löytyy, mutta entä laadukkaat kyljykset, kylki jne potkasta nyt puhumattakaan. Läskisoosin ainekset eli kylkisiivut on ihan koomisen hintaisia.
Vaikka vertailu on epäreilu, niin Espanjassa oli kyllä mieletön valikoima possua grillattavaksi. Hintataso oli varsin huokea. Verrokkina broilerin hinta Suomi/Espanja, jonka hintaero ei ollut läheskään niin suuri.
 

RauMan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Detroit Red Wings
Läskisoosin ainekset eli kylkisiivut on ihan koomisen hintaisia.

Tätä myös ihmetellyt joskus. N 9€/kg porsaan kyljestä siivutettuna on kyllä aivan hävytön pyynti. Tottakai voi tehdä valinnan ja jättää hyllyyn. Ja niin olen tehnytkin. Kokonaista kylkeä saa onneksi läheltä ( Kivikylän palvaamo) vielä ihan siedettävällä hinnalla.

Edit: piti oikein tarkistaa tuo hinta. 12,85€/ kg Atrian vakuumissa. Ei stna
 

U2

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara & anyone against russia...
Tätä myös ihmetellyt joskus. N 9€/kg porsaan kyljestä siivutettuna on kyllä aivan hävytön pyynti. Tottakai voi tehdä valinnan ja jättää hyllyyn. Ja niin olen tehnytkin. Kokonaista kylkeä saa onneksi läheltä ( Kivikylän palvaamo) vielä ihan siedettävällä hinnalla.

Edit: piti oikein tarkistaa tuo hinta. 12,85€/ kg Atrian vakuumissa. Ei stna

Meillä töissä kylkisiivu on muistaakseni 9,50€/kg. Onhan se hävytön hinta, kun ulkofilettä saa about samalla hinnalla - tarjouksesta paljon halvemmallakin.

Kokonainen kylki on sitten siellä 6€ huitteissa, kun sitä on (yleensä vain tarjouskampanjoissa).
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Ai jumalauta, onko grillaaminen lopetettu kun ketju on talviunilla?

Tarttis mökille uusi rilli ostaa. Olin jo päätymässä henkisesti Weberin 599€ Spritiin, eli se kolmepolttiminen ilman alakaappia, mutta kanssamökkeilijä ilmoitti viikonloppuna vihaavansa kaasugrillejä. Versus siis hiiligrilli, otaksun.
Hiiligrilli ei kuitenkaan ole nyt vaihtoehto (ei se vaan ole), mutta mites tuollainen Traeger? Hintapisteeseen osuisi se kaikkien halvin:
Muutama kysymys:
-Riittääkö lämpö? Lähinnä siis siis satunnaiselle sisäfileelle ym pintojen paistamiseen?
-Talvirillausta ei juuri tule, mutta onko tuo altis tuulelle? Jäähtyykö tai sammuileeko?
-Pystyykö lämpötilaa säätämään ritilän eri kohdissa, vai hoidetaanko se vaan eri tasoilla? Ongelma?
-Ritilät vaikuttaa vähän ankeilta versus valurautaiset, alkaako harmittaa?
-Soveltuuko tuo sellaiseen nopeaan perjantai-illan "makkarat vartissa" rillaukseen siinä kuin kaasugrillikin?
-Mites puhtaanapito kun kuitenkin välillä tulee rillattua guilty pleasure kasslerpihvit ja marinadia on ihan ina liikaa? Onko helpompaa vai vaikeampaa kuin kaasugrillissä?
-Onko pelleteillä väliä?
-Onko kalliimmassa mallissa muuta etua kuin bluetooth (jota en usko tarvitsevani)?

@cobra @Hawk #22 ja muut Traeger-miehet?
 
Viimeksi muokattu:

cobra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, ManUtd
Ai jumalauta, onko grillaaminen lopetettu kun ketju on talviunilla?

Tarttis mökille uusi rilli ostaa. Olin jo päätymässä henkisesti Weberin 599€ Spritiin, eli se kolmepolttiminen ilman alakaappia, mutta kanssamökkeilijä ilmoitti viikonloppuna vihaavansa kaasugrillejä. Versus siis hiiligrilli, otaksun.
Hiiligrilli ei kuitenkaan ole nyt vaihtoehto (ei se vaan ole), mutta mites tuollainen Traeger? Hintapisteeseen osuisi se kaikkien halvin:
Muutama kysymys:
-Riittääkö lämpö? Lähinnä siis siis satunnaiselle sisäfileelle ym pintojen paistamiseen?
-Talvirillausta ei juuri tule, mutta onko tuo altis tuulelle? Jäähtyykö tai sammuileeko?
-Pystyykö lämpötilaa säätämään ritilän eri kohdissa, vai hoidetaanko se vaan eri tasoilla? Ongelma?
-Ritilät vaikuttaa vähän ankeilta versus valurautaiset, alkaako harmittaa?
-Soveltuuko tuo sellaiseen nopeaan perjantai-illan "makkarat vartissa" rillaukseen siinä kuin kaasugrillikin?
-Mites puhtaanapito kun kuitenkin välillä tulee rillattua guilty pleasure kasslerpihvit ja marinadia on ihan ina liikaa? Onko helpompaa vai vaikeampaa kuin kaasugrillissä?
-Onko pelleteillä väliä?
-Onko kalliimmassa mallissa muuta etua kuin bluetooth (jota en usko tarvitsevani)?

@cobra @Hawk #22 ja muut Traeger-miehet?
Hephep! Rillattu on läpi talven niin Traegerilla kuin kamadollakin.

- Riittäähän tuo lämpö ainakin itselle. 232 astetta taitaa olla se viimeinen pykälä. Toki siihen lämpöön päästään hieman hitaammin kuin kaasulla. Mitään todella tummaa pintaa tällä ei toki aikaan saa, koska lämpö tulee epäsuorasti tuotteeseen. Mielestäni vain visuaalinen haitta joka korvautuu lihan mehevyydellä (vrt. kaasu)
- Ei havaintoa, että tuuli vaikuttaisi negatiivisesti. Talvi toki ottaa hieman veroa maksimilämmöistä
- Vain yksi lämmönlähde ja pelti deflektorina välissä joten kaikki lämpö tulee epäsuorana. Käytännössä ei siis isoja eroja, että missä se grillattava tuote pöntössä sijaitsee
- Ritilät on hiukan halvan oloiset ja pientä liikkuvuutta löytyy. Ritilöiden pinta edelleen täydellisessä kunnossa. Ajavat kyllä asiansa ja voihan sinne jonkin erillisen valurautaisen ritilän lyödä tuon alkuperäisen päälle jos haluaa
- Makkarat grilliin vartissa onnistuu, mutta valmiiksi tuo aika ei riitä
- Marinadit ja muut nesteet valuu tuon lämmönjakopellin kautta joko pieneen peltiämpäriin tai jäävät tuohon peltiin joka on helppo nostaa grillistä ulos ja puhdistaa/rapsuttaa grilliharjalla puhtaaksi
- Tammi-, omena-, ja hickorypelletit testattu sekalaisilta merkeiltä. Kaikki pelanneet moitteetta. Savun maku muutenkin paljon miedompi näissä kuin esim. yhdessä puupalassa joita kamadossa käytän
- Ei kokemusta kalliimmista. Ostin tuon halvimman kun oli motonetin tarjouksessa ja sain vielä kantiksen ekan ostoksen bongarin kylkeen

Noin yleisesti olen oikein tyytyväinen ja kaasua käytetään enää Oonin pizzauunin kanssa. Traeger on helppo käyttää ja sopii myös pitkiin vetoihin koska lämmönsäätö automaattinen. Vaimo oli kovin epäileväinen kun kaasugrilli lähti aikaa sitten kaatikselle, mutta pääsi tuon vehkeen kanssa heti samalle aaltopituudelle.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Hiiligrilli on aina vaihtoehto. Osaajat osaa ja vinkujat vinkuu.

Toivottavasti sain taas jengin suuttumaan. Pienipippeliset grillaa kaasulla, munattomat sähköllä!
 

McTorso

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Hiiligrilli on aina vaihtoehto. Osaajat osaa ja vinkujat vinkuu.

Toivottavasti sain taas jengin suuttumaan. Pienipippeliset grillaa kaasulla, munattomat sähköllä!
Viime kesänä vai oliko peräti toissa kesänä piti mökillä vanhaan Weberiin vaihtaa kaasupoltin sarja. Varaosaa saikin odotella koko kesän, joten paikallisesta HalpaHallista noin sadan euron hiiligrilli kainaloon. Ai perhana, että oli mahtavaa. Hönkä riitti hienosti hienoimmankin sisäfileen paistamiseen, mutta parasta oli pitkäkestoinen grillaus. Käärmemäiseen muotoon brikettejä ja toisesta päästä palamaan, niin oli helppo saada 12 tuntia tasainen 120 asteen lämpötila. Muutamia tammen paloja päälle ja eikun puolikas Black Agnuksen brisketti savustumaan. Ihan uusi ja mahtava maailma. Kamado grilli olisi mahtava, mutta yllättävän hyvin myös halvalla hiiligrillillä hoitui pitkäkestoinen grillaus. Kaasugrilli on silti ensirakkauteni ja paras kaikista ja tietenkin Weber.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Traegerissa tulee käsittääkseni kirsikkapuun tuoksuiset tamppoonit mukana.
 

Quaser

Jäsen
Suosikkijoukkue
O'Neill, KiVa
Sisäfileen paistamiseen hiiligrilli onkin äärimmäisen turhauttava kapistus. Ensin virittelet vartin kunnon hiillosta, sitten grillaat muutaman minuutin ja lopuksi katselet, kun grillissä on mainio hiillos seuraavan puoli tuntia ja mietit, mitähän muuta voisi samalla grillata.
Miksi katselet puoli tuntia mainiota hiillosta? Itse tukahdutan sen ja jatkan samoilla hiilillä seuraavan session.
 

McTorso

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Sisäfileen paistamiseen hiiligrilli onkin äärimmäisen turhauttava kapistus. Ensin virittelet vartin kunnon hiillosta, sitten grillaat muutaman minuutin ja lopuksi katselet, kun grillissä on mainio hiillos seuraavan puoli tuntia ja mietit, mitähän muuta voisi samalla grillata.
No, jos on hätähousu ja syö pelkkää lihaa, niin turhauttaahan se. Silloin ehkä kannattaa pysyä sisällä ja hoitaa hommaa induktiolla. Minä nautin grillin tuoksusta, ulkona olemisesta ja grillaamista. Liha hetkeksi vetäytymään ja vaikka grillijuurekset loppuhönkään ja vain mielikuvituksesi on rajana, mitä grillaat, missä muodossa, miten maustettuina ja kuinka kypsäksi.
 

Peltinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Miksi katselet puoli tuntia mainiota hiillosta? Itse tukahdutan sen ja jatkan samoilla hiilillä seuraavan session.
Tuo itse asiassa ei ole tullutkaan mieleen. Hyvä idea.

No, jos on hätähousu ja syö pelkkää lihaa, niin turhauttaahan se. Silloin ehkä kannattaa pysyä sisällä ja hoitaa hommaa induktiolla. Minä nautin grillin tuoksusta, ulkona olemisesta ja grillaamista. Liha hetkeksi vetäytymään ja vaikka grillijuurekset loppuhönkään ja vain mielikuvituksesi on rajana, mitä grillaat, missä muodossa, miten maustettuina ja kuinka kypsäksi.
Nyt puhuttiinkin sisäfileen grillaamisesta eikä mielikuvituksen rajojen venyttelystä. Sisäfileestä yleensä teen vartaita paprikalla, sienillä ja tomaatilla eikä niitä tarvi montaa minuuttia pyöritellä.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Miksi katselet puoli tuntia mainiota hiillosta?
Niin, siis nimenomaan. Itse keksin puolituntiselle parempaakin käyttöä.
---

Söin saunaillassa kaverin luona kaasugrillillä grillattuja ruokia. Hyväähän se oli, ei siinä mitään, helpompaakin varmaan pääkokille. Se pieni makuefekti puuttui, mikä rasvan käristessä hiilloksella syntyy, mutta siis ei valittamista.
 

Pleksi(t)

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kaveri hommasi tuollaisen Traegerin ja sanoi että pihvien kanssa huono kun ei saa niin kuumaksi ja hyvää pintaa. Mutta hitaampaan grillailuun & savustamiseen hyvä, toki pellettiä menee kuulemma aika paljon.
Minä menen edelleen pääsosin hiilillä lihojen kanssa, hyvät hiilet saa tosiaan hyvin tukahdetettua session päätteeksi ja varmasti tarpeeksi lämpöä. Kaasulla sitten kasvikset ym. tai jos on isompi sessio niin kanat ym. sinne ja samalla laatuliha hiilillä. Grillisavustimenkin joskus hommasin mutta se on jäänyt käyttämättä täysin, pallogrillillä saanut helpommin senkin hoidettua. Kamado kiinnostaisi vielä, eiköhän semmoinen tänä kesänä pihaan ilmesty kun saanut kaikilta ylistystä.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Joutuuko tässä nyt jumalauta sitä hiiligrilliä vielä harkitsemaan. Jäisi vielä se tukahduttamisella säästyvä puoli tuntia aikaa panemiselle.


Lopputuloksena ostanen jonkun halpis kaasugrillin josta saa S-bonusta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös