Mainos
  • Joulurauhan julistus
    Huomenna, jos Moderaattorit suovat, on meidän Jatkoajan armorikas joulupäivä; ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha, kehottamalla kaikkia tätä palstaa asiaankuuluvalla kirjoittelulla täyttämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulurauhaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla kirjoituksella häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka Moderaattorit ja säännöt kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.

    Toivotamme kaikille Jatkoajan kirjoittajille sekä lukijoille Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2025.

Grillaus – keskustelua eri grillimalleista ja grillauksesta yleisesti

  • 388 971
  • 982

Tulppu

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Ovatkos Jatkoajan asiantuntevat grillikokit koskaan laittaneet lammasta grillissä?

Mitä osaa, minkä kokoisina biitteinä ja kuinka kypsäksi? Onko foliolle tarvetta vai mennäänkö pannulla tai parilalla? Nopeasti rapsakaksi vai hidas haudutus?

Olen kerran tehnyt lammasvartaita ja ne veivät kielen mennessään. Tuolloin saamani vihje kertoi, että nopeasti päältä ja ihan hetki miedommalla, ei missään tapauksessa kovin pitkään.

Nykyinen asuinpaikka antaisi mahdollisuuden hankkia helposti myös strutsinlihaa, soveltuukohan se grilliin?

Entä millaisia täytteitä jättiherkkusienille?
 

Gags

Jäsen
Suosikkijoukkue
Charlestown Chiefs
Ovatkos Jatkoajan asiantuntevat grillikokit koskaan laittaneet lammasta grillissä?
Viimeksi viikko sitten, ihan pääsiäisen kunniaksi piti kesyttää kilo karitsan karetta eli kolme kyljysriviä kokonaisina grillattuna. Rauhassa saa mennä että tulee kypsäksi (roosaksi). Joku noita kaiketi grillailee yksitellenkin (kyljyksiksi leikattuina), mutta mä ainakin pelkäsin että liha kuivahtaa liikaa ja tulee ylikypsäksi. Lampaan/karitsan paahtopaistia voi myös grillailla sellaisina nyrkinkokoisina paloina tai sitten grillivartaassa pienempinä paloina. Vartaalla grillattuna on mahdollista tehdä ns. mixed grill sekoittamalla nautaa/härkää ja lammasta joka toisen biitin varrastikkuun. Omat kokemukseni lampaan kanssa rajoittuu noihin, mutta suositella voin. Suoraan tulella vaan, loppukypsytyksen voi tehdä parilalla jos on sellainen samassa grillissä.

Nykyinen asuinpaikka antaisi mahdollisuuden hankkia helposti myös strutsinlihaa, soveltuukohan se grilliin?
Strutsin lihasta en osaa sanoa, mutta strutsinmunasta saa miehekkään munakkaan!
 

Jiri

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK, Stadi HC, Jatkoaika HC, Slavia Praha
Ei jumalauta mitä PASKAA tuli ostettua. En tiedä hävettääkö vai vituttaako enemmän, mutta nyt on kusetettu olo. Ostin tuollaisia Poutun BBQ-marinoituja possun ribsejä. Ajattelin heittää ne ihan vaan uunin grillivastuksella. Onneksi en virittänyt mitään hiiligrilliä tuollaista paskaa varten.

BBQ-marinadi oli jotain ihmeen ketsuppia. Mun käsitys BBQ-marinadista on ihan jotain muuta. "Liha" oli tummanharmaata tuhkanmakuista skeidaa jossa oli erittäin epämukava sivumaku. Kaiken lisäksi tuo kastike vielä jäi grilliritilään kiinni kuin betoni raudoitukseensa. En pystynyt syömään kuin 2 "luunväliä" kun hirtti (maku)hermot kiinni. Älkää siis missään tapauksessa menkö vahingossakaan ostamaan tuollaista vakuumipakattua valmismarinoitua Pouttu -ribsiä. Paskaa. Oikeesti.

Huomenna menen hakemaan Stokkan Herkusta suoraan tiskistä sellaista ribsiä että oksat pois. Sillä ei ole mitään väliä maksaako se miljoonan vai kaks, kunhan siitä voi nauttia. Saatana että kiukuttaa. Onneks on backuppina jotain syötävää ja tietenkin olutta.

Näin avattiin grillikausi täällä :|

Lisätty: Joo, ja tosiaan nyt objektiivisesti rauhoituttuani ajatellen. Sitä sain mitä tilasin. Rahoille vastinetta. Maksoihan nuo vissiin 3-4e tuo 500g pötkäle... Siinä vaiheessa olis pitäny jo hälytyskellojen alkaa soimaan.
 
Viimeksi muokattu:

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Chilimaustetut grillimakkarat,possun sisäfilettä,hornet kanankoipia ja mayräkoira kylmää KOFFin keskiolutta. NAM!

Tässä oikeastaan Zenith onkin tiivistänyt meikäläisen feivörit safkat, mitä itse tykkään grillissä käännellä. KOFF toki vaihtuu Sakuksi myös.

Kanankoipiin oikeastaan olen vasta vähän aikaa sitten syttynyt ihan kunnolla ja ovat tosiaan todella hyviä. Kai se on tässä kunnon grilli-kinkereitä alettava jo varailemaan, kun tässä kesä pääsee kunnolla rullaamaan.
 

Dee Snider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jatkoaika Cancer Fighters
Ei jumalauta mitä PASKAA tuli ostettua. En tiedä hävettääkö vai vituttaako enemmän, mutta nyt on kusetettu olo. Ostin tuollaisia Poutun BBQ-marinoituja possun ribsejä. Ajattelin heittää ne ihan vaan uunin grillivastuksella. Onneksi en virittänyt mitään hiiligrilliä tuollaista paskaa varten.

BBQ-marinadi oli jotain ihmeen ketsuppia. Mun käsitys BBQ-marinadista on ihan jotain muuta. "Liha" oli tummanharmaata tuhkanmakuista skeidaa jossa oli erittäin epämukava sivumaku. Kaiken lisäksi tuo kastike vielä jäi grilliritilään kiinni kuin betoni raudoitukseensa. En pystynyt syömään kuin 2 "luunväliä" kun hirtti (maku)hermot kiinni. Älkää siis missään tapauksessa menkö vahingossakaan ostamaan tuollaista vakuumipakattua valmismarinoitua Pouttu -ribsiä. Paskaa. Oikeesti.

Lihansyöjän/grillaajan sääntö numero 1: Älä milloinkaan osta mitään tuotetta, missä lukee Pouttu! Täyttä paskaa kaikki jätteet mitä ne pakkaa myytäväksi ihmisille. No, tuossa Jirin viestissä koostuu myös omat tuntemukset Poutun jämäpaskasta. Hyi helvetti, jos niistä ei saa sikainfluenssaa, niin ei sitten mistään...
 

Gellner

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Älkää siis missään tapauksessa menkö vahingossakaan ostamaan tuollaista vakuumipakattua valmismarinoitua Pouttu -ribsiä. Paskaa. Oikeesti.

Harva asia vituttaa niin paljon kuin paha safka. Oma grillikausi tuli avattua tänään. Hyvin maustetut kesäkurpitsat ja sulatejuustolla täytetyt, pekoniin käärityt herkkusienet - parhautta.
 

Myrvold

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Grillikausi avattu perinteisin menoin. Kolme Atrian kärkkäriä ja punasta Turkulaista talouspaperilta nautittuna. Vittu mä mitään liian hienoja tarvi!

Pidetään lihat lihana ja makkarat makkarana!
 

Rosenrot

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
stadin käytäntöä...?

Mitäs, onko parempaa tietoa stadin laista/käytännöstä tuon grillaamisen kanssa, eli saanko mä virittää mun hiiliweberin vaikka johonkin veden äärelle ilman seuraamuksia? Eli onko sallittua grillata yleisillä paikoilla, enkä nyt tarkoita uimarantoja vaan ihan perusluontoa...

Eihän se ole avotulta, minkä tekeminen on kiellettyä, vai onko?
 
Suosikkijoukkue
Tappara
Kauppahallista villisian kassleria...tai oikeastaa mitä osaa villisiasta vaan. On meinaan saatanan hyvää. Tykö jokin vihersalaatti ja olutta/viiniä.
 

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, BC Lions
Nykyinen asuinpaikka antaisi mahdollisuuden hankkia helposti myös strutsinlihaa, soveltuukohan se grilliin?

Aika äskettäin tuli strutsia grillattua, kun marketista löytyi pakasteena kahden pihvin pakkauksia. Pinta nopeasti kovalla lämmöllä umpeen vaikka paistinpannulla, ja sen jälkeen grillissä mediumiksi. Jos ylikypsentää niin siihen lihaan tulee maksan makua. Muistaakseni grillailin noita noin 4-5 minuuttia per puoli ja hyviä tuli. Olisi ehkä voinut olla minuutin pidempäänkin per puoli.

Strutsin liha maistuu hyvältä, suosittelen kokeilemaan!
 

Maila

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Slavia Praha
Ovatkos Jatkoajan asiantuntevat grillikokit koskaan laittaneet lammasta grillissä?

Mitä osaa, minkä kokoisina biitteinä ja kuinka kypsäksi? Onko foliolle tarvetta vai mennäänkö pannulla tai parilalla? Nopeasti rapsakaksi vai hidas haudutus?


Kuten aiemminkin mainittua; kannattaa kokeilla karitsan paahtopaistia. Halvempaa ja parempaa kuin lampin fileet. Karitsa kannattaa ostaa edellispäivänä pakastealtaasta ja sulattaa yön yli jääkaapissa marinadissa. Hyviä sotkuja ovat mm. vadelmaviinietikka+öljy+hunaja tai soija+kokis (normi, ei light). Jälkimmäinen sopii muuten myös erinomaisen hyvin ribseille.

Ja kokonaisena grilliin, paloiteltuna palat ovat aina epätasaisen kokoisia ja siten epämääräisiä kypsyydeltään.
Grillissä sitten pinta kiinni ja lempeä lämpö kypsytykseen. Folio auttaa asiaa. Lihan pitää jäädä sisältä roseeksi. Kaveriksi vaikka grillattua halloumia pinaatti-mansikka pedillä. Kaiken päälle vielä reilu töräys balsamicosiirappia.
Babypinaatin voi syödä ryöppäämättä, mutta jos sitä ei saa, kannattaa kokeilla rasioissa myytävää pientä tummanvihreää, punaruotista salaattia (eipä nimi väkisin tule viinipäähän mieleen). Normi salaatti on liian kitkerä mansikalle ja balsamicosiirapille.

Kannattaa myös kokeilla grilliin ankkaa, soija+hunaja marinadi toimii täydellisesti. Varovaisuutta vain rasvan kanssa ettei tule tulipaloja.

-Maila
 
Suosikkijoukkue
Tappara
Paljonko kilo villisikaa maksaa? Taitaa olla vähän kalliimpaa kuin normi possunliha.

On se tyyriimpää...esim.(muistaakseni) kassler ja kyljys n. 19e/kg...en kyllä muista tarkkaan, mutta käyn siellä huomenna ja laitan hinnastoa ylös.
Joka tapauksessa vitun hyvää lihaa. Samasta paikasta(Laatuliha) saa myös antilooppia, kengurua ym.erikoista, jos tekee mieli koeilla.

P.S. Ne tekee itte viikonlopuksi makkarat, joissa ei ole lisäaineita eikä sidonta-aineita, siis pelkkää lihaa ja mausteita...ja siis se suoli, joka siinä päällä on.
 

tuuski

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pallo-Kärpät
Pitäisi viimein tuo grilli hommata, kun (pitkät) kesälomatkin häämöttää. Harkinta-aika on ollut pitkä, viime kesänä tuli hommattua jo kaasupullo, mutta grilli jäi kauppaan.

Mitä jatkiksen grilliexpertit ovat mieltä, kannattaako sijoittaa tällaiseen? Olisi sopivan kokoinen (leveys rajoittaa, tässä 108cm), ei turhaa sivulevyä ja polttimet ja parila valurautaa.
 

Tykki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Mitä jatkiksen grilliexpertit ovat mieltä, kannattaako sijoittaa tällaiseen? Olisi sopivan kokoinen (leveys rajoittaa, tässä 108cm), ei turhaa sivulevyä ja polttimet ja parila valurautaa.
Jos aikomuksena on tehdä grillillä muutakin kuin paistaa makkaraa/pihviä, niin suosittelisin tämän kuvan tyyppistä ratkaisua. Toisin sanoen, grilli jossa on sekä avo- että umpiparila. Umpinaisella puolella on helpompi grillata vaikka kasviksia tms. Hieman ylempänä oleva ritilätaso on kätevä silloin, kun grillaaminen itsessään jo riittää ja ruoka pitäisi vain pitää lämpimänä. Tällainen tarve tulee usein silloin, kun valmistettavat ruoat kypsyvät eri tahtiin.

Kaksi poltinta tuntuu hieman niukalta ratkaisulta, mutta jos niitä on enemmän niin todennäköisesti koko grillin leveys kasvaa, eikä näin ollen taida sopia spekseihin?
 

tuuski

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pallo-Kärpät
Jos aikomuksena on tehdä grillillä muutakin kuin paistaa makkaraa/pihviä, niin suosittelisin tämän kuvan tyyppistä ratkaisua. Toisin sanoen, grilli jossa on sekä avo- että umpiparila. Umpinaisella puolella on helpompi grillata vaikka kasviksia tms. Hieman ylempänä oleva ritilätaso on kätevä silloin, kun grillaaminen itsessään jo riittää ja ruoka pitäisi vain pitää lämpimänä. Tällainen tarve tulee usein silloin, kun valmistettavat ruoat kypsyvät eri tahtiin.

Kaksi poltinta tuntuu hieman niukalta ratkaisulta, mutta jos niitä on enemmän niin todennäköisesti koko grillin leveys kasvaa, eikä näin ollen taida sopia spekseihin?
Itse asiassa tuossa on sekä avo- että umpiparila ja se olikin leveyden (ja hinnan) lisäksi tärkein rajoittava tekijä. Kapeitahan ne ovat tuohon leveyteen, mutta syvyyttä grillillä on kuitenkin 60cm, niin kyllä siihen mun eväät mahtuu. Niin ja tuollainen ritilätasokin löytyy.
 

Gags

Jäsen
Suosikkijoukkue
Charlestown Chiefs
Mitä jatkiksen grilliexpertit ovat mieltä, kannattaako sijoittaa tällaiseen? Olisi sopivan kokoinen (leveys rajoittaa, tässä 108cm), ei turhaa sivulevyä ja polttimet ja parila valurautaa.
Mikään mestarihan en ole, mutta kyllä tuossa olennaiset asiat on kondiksessa. Polttimet ja parila (grilliritilä?) valurautaa, se on tärkeintä. Sivulevyt ja -keittimet ovat todellakin, kuten sanot, täysin turhia. En usko että kadut hankintaa.
 

d2uce

Jäsen
Mikään mestarihan en ole, mutta kyllä tuossa olennaiset asiat on kondiksessa. Polttimet ja parila (grilliritilä?) valurautaa, se on tärkeintä. Sivulevyt ja -keittimet ovat todellakin, kuten sanot, täysin turhia. En usko että kadut hankintaa.

Minäkin olen hieman tuollaista tuuskin mainitsemaa mallia tässä harkitsemassa. Kiikarissa on ollut nyt tällainen Futur Opal, joka äkkiseltään tarkisteltuna on melko samanlainen tuon tuuskin grillin kanssa. Mitä nyt hieman ulkoasu on erilainen.

Polttimet, parila ja grilliritilä ainakin ovat valurautaa, joten sen suhteen pitäisi grillimestari Gagsin seulan läpi mennä.

Koko on myös minulla melko rajoittava tekijä, joten tuosta kauheasti isompaa ei varmaankaan tule hankittua.
 

tuuski

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pallo-Kärpät
Jees, väliaikatietoina viikon aktiivisen grillaamisen jälkeen voin antaa vain kehuja tuosta ostamastani grillistä. Oikeastaan vain kasaamisen loppuvaihe meinasi kiristää hermoja, ennen kuin tajusin kasata grillin ns. katollaan. Huomiselle on kanat marinadissa, olleet jo eilisestä, joten jos tuo sää tuosta selkenee, niin ehkä ne voisi kokata jo tänään.

d2uce kirjoitti:
Minäkin olen hieman tuollaista tuuskin mainitsemaa mallia tässä harkitsemassa. Kiikarissa on ollut nyt tällainen Futur Opal, joka äkkiseltään tarkisteltuna on melko samanlainen tuon tuuskin grillin kanssa. Mitä nyt hieman ulkoasu on erilainen.
Itse asiassa kävin tätäkin mallia katsomassa, ainakin Citymarketissa oli myynnissä, mutta jotenkin se vaikutti lelulta. Kannattaa käydä livenä tarkistamassa asia, mutta mielestäni juuri tämä:
Tukeva runko, alataso ja etupaneeli ovat pulverimaalattua terästä, ei huoju tai helise.
ei pidä paikkaansa. Toinen oli ihan esteettinen seikka, eli mielestäni puu on paremman näköinen tuon vaunun ja sivulevyjen materiaalina.
 

d2uce

Jäsen
Itse asiassa kävin tätäkin mallia katsomassa, ainakin Citymarketissa oli myynnissä, mutta jotenkin se vaikutti lelulta. Kannattaa käydä livenä tarkistamassa asia, mutta mielestäni juuri tämä:
Tukeva runko, alataso ja etupaneeli ovat pulverimaalattua terästä, ei huoju tai helise.
ei pidä paikkaansa. Toinen oli ihan esteettinen seikka, eli mielestäni puu on paremman näköinen tuon vaunun ja sivulevyjen materiaalina.

Tuo kyllä kieltämättä näyttää hieman sellaiselta rimpulalta ja aika skeptisesti suhtauduin tuohon "mainoslauseeseen". Jonkinlainen scouttausreissu grillien suhteen on kyllä paikallaan.

Samaa mieltä tuosta ulkonäköseikasta myös, tosin tuo veisi enemmän tilaa varastossa.
 

expertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Brodeur, Hughes bros., Dawson Mercer, NJD, HPK
Itse käryttelen kolmatta kesää tällaisella Discoverylla: http://www.kaasuvalo.fi/grillibeefeater.htm

Tilaa on tarvittaessa isommallekin porukalle, savustuspönttökin mahtuu tuohon kivasti. Omani on ilman sivukeitintä.

Täytyy lämpimästi suositella, ei ole ikävä "kertakäyttöisiä" markettigrillejä.
 

AnFa

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Mitä jatkiksen grilliexpertit ovat mieltä, kannattaako sijoittaa tällaiseen? Olisi sopivan kokoinen (leveys rajoittaa, tässä 108cm), ei turhaa sivulevyä ja polttimet ja parila valurautaa.

En tiedä joko ostit, mutta itse ostin appivanhemmille juurikin samaisen grillin kuukausi sitten. Muuten ihan hyvä varsinkin edelliseen laavakivi-grilliin verrattuna, mutta täytyy sanoa että paistaa nopeammin keskiosalla polttimia. Laidoilla aika paljonkin hitaammin valmistuu ruoka ja melkein kannattaa sivuille vain siirtää pitämään ruoka lämpimänä paistamisen jälkeen. Tehoahan tuossa grillissä on yhtä paljon kuin monessa kolmen polttimon grillissä.
 

d2uce

Jäsen
Pienien mittausoperaatoiden jälkeen tulin tulokseen, että myös kolmen polttimon grilli mahtuisi sille suunniteltuun paikkaan suht helposti. Noita Luciferin grillaustuotteita näkee monessa paikassa, mutta minulla ei ole kokemusta muista kuin sytytysnesteestä. Onko nuo grillit minkä laatuisia? Kiikarissa nyt kolmen polttimon Lucifer Termolite Wood, joka vaikuttaisi (ainakin kuvien perusteella) suht jykevältä grilliltä.

Tärkeimmät, eli polttimet, ritilä ja parila siis luonnollisesti valurautaa.

Ensimmäinen oma kaasugrilli siis hakusessa. Iso sen ei tarvitse olla, kunhan riittää semiaktiiviseen kesäkäyttöön.
 

tuuski

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pallo-Kärpät
En tiedä joko ostit, mutta itse ostin appivanhemmille juurikin samaisen grillin kuukausi sitten. Muuten ihan hyvä varsinkin edelliseen laavakivi-grilliin verrattuna, mutta täytyy sanoa että paistaa nopeammin keskiosalla polttimia. Laidoilla aika paljonkin hitaammin valmistuu ruoka ja melkein kannattaa sivuille vain siirtää pitämään ruoka lämpimänä paistamisen jälkeen. Tehoahan tuossa grillissä on yhtä paljon kuin monessa kolmen polttimon grillissä.
Joo tässä on vasta viikko tullut grillailtua ja etupäässä yhden henkilön aterioita, joten tuolla keskiosalla on menty muutenkin, sitten tietysti eri juttu, kun on enemmän kamaa grillissä kerralla. Tosin tuo "kierrätys" on tuttua varmasti lähes joka grillissä, harvemmin noita täysin tasaisesti lämmittäviksi saadaan.

edit. ja selkenihän se keli eli kanojen ja halloumin grillaukseen ->
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös