Uimalakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, HerTo
Menin nyt sitten ostamaan sähkögrillin ohelle perinteisen hiiligrillin, josta ei ihan kauheasti kokemusta ole. Hieman olen Googlen kautta tutustunut suoraan ja epäsuoraan grillaukseen, hiilien/brikettien käyttöön jne, uskon tästä selviäväni. Lihan käsittely kuitenkin hieman askarruttaa, erityisesti marinointi. Olisiko jollain osaavammalla heittää hyvä ohje esim possun marinadille? Käykö samat soosit esim ulkofileelle ja ribseille? Googlea yritin tässäkin käyttää apuna, mutta tarjonta oli niin sekavaa ja laajaa, että en oikein tiedä mistä lähteä kokeilemaan.
 
Turha rakentaa satamakaupunkeja sanoi vedenpinta suu auki.
Suosikkijoukkue
Turun Palloseura
Arvoisa Jokeri23. Seuraavassa marinadiresepti possun kaslerille.

Rypsiöljyä, sinappia, tuoretta rosmariinia sekä valkosipulia makusi mukaan.

Leikkaa kasleri pihveiksi ja nuiji kevyesti. Laita pihvit pussiin ja kaada marinadi pussiin. Sulje pussi huolellisesti ja puristele pussia niin, että marinadi sekoittuu huolellisesti pihveille. Anna maustua yön yli.

Ennen grillausta suolaa ja pippuroi pihvit. Ollaan tykätty.
 
Pysytään asialinjalla ihmiset.......

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Mä tykkään pintamaustamisesta enemmän kuin marinoimisesta. Riippuen ihan siitä mitä hakee, mitä on kaveriksi tarjolla ja juomina - joku valmisrub kaupasta vaikka, ellei itse halua kokeilla. Possun ja kanan kanssa kannattaa olla kuivattamatta niitä paloja liikaa. Jos ei kokemusta hirveästi ole, mieluummin vaikka viiltää hiukan auki lihoja ja tsekkaa, punertaako vielä. Riittävän kuumaksi grilli ja muistaa pitää paikoillaan niitä paloja eikä heiluttele edestakaisin. Kääntää sitten kun alkaa kypsä liharaja nousta näkyviin, toista puolta niin pitkään kun lihasnestetta alkaa nousta pintaan. Kypsää pintaa voi sivellä jollain grillikastikkeella tai joskus olen pihvejä maustanut suolalla ja pippurilla vasta tässä vaiheessa, jos on hyvästä lihasta kyse.
 
”Niin paljon kuin internetiä halveksinkin, mun on myönnettävä, että internet pelastaa meidät uudelta vapaussodalta. Kuka viitsisi lähteä kaupungille osoittamaan mieltään tai edes kirjoittaa jotain vakavasti odotettavaa, kun voi sen saman työajan ja vapaa-ajan viettää vaikka pornografisilla sivustoilla? "
(Teemu Keskisarja)

Uimalakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, HerTo
Kiitos neuvoista @Jäävuorineuvos ja @sampio. Eikai tuossa auta kuin itse kokeilla, taidan ottaa tuon ensinmainitun reseptin pohjaksi ja alkaa siitä varioimaan sitten oman maun mukaan. Onhan tässä vielä kesää jäljellä.
 
Turha rakentaa satamakaupunkeja sanoi vedenpinta suu auki.

Wingman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Valmentajien hautuumaa
Normiohjeet hommaan kuin hommaan: mitä vähemmän taitoa, sitä paremmat työkalut. Eli kaasulla mennään.
 
KUBE #71
Suikkanen on jumala. Vittu seuraavaksi se kävelee veden päällä Artukaisista Ruissaloon. -Nimim. kausi

RauMan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Detroit Red Wings
Tuommoinen saapui tänään, näin kevättä odotellessa Meathead: The Science of Great Barbecue and Grilling: Meathead Goldwyn, Greg Blonder: 9780544018464: Amazon.com: Books
153 ensimmäistä sivua käsittelee tekniikoita ja laitteita ennen kuin päästään reseptiosioon. Olen tuon tyypin nettisivuilta useampia juttuja kokeillut ja täytyy sanoa että toimivia settejä ovat. Linkkiä Amazonin sivuille, josta tuon kirjan tilasin.
Viime kesänä tuli hankittua Weberin 57cm pallogrilli ja täytyy sanoa että odotukset on kovat ensi kesälle kun rupeaa saamaan härveliä lämmönsäätöineen hanskaan vähän paremmin. En halua sytyttää ainaista sotaa aiheesta mutta sen tiedän jo tässä vaiheessa että tarvitaan vakavat perustelut ennen kuin palaan kaasugrilliin.
 
"Missä välissä ihmisten elämästä noin niinkuin yleensä tulee niin paskaa, että kääntävät suunnilleen kelkkansa täysin toiseen suuntaan kun kyseessä esimerkiksi musiikki? Jos parikymppisenä Iron Maiden on hyvä, niin perheen perustamisen ja talon rakentamisen on aika siirtyä Grönin Eikkaan?" - Le Banner

kyykäärme

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Minullakin on tuollainen Weber, ollut jo neljä vuotta. Koko ajan olen oppinut sitä paremmin ja paremmin käyttämään. Lämmönhallinta on suurin hankaluus todellakin. Lämpö ja lämmönnousu vaihtelevat todella paljon sen mukaan, mitä brikettejä siinä polttaa ja minkä määrän. Weberin omilla on vaikeaa saada lämpö nousemaan yli 250 asteen (ei ole tarvettakaan), mutta Luciferilla huiteli 400 asteen paikkeilla, loppui lämpömittarin asteikko kesken.

Viime kesänä käytin lähes pelkästään Pirkan brikettejä, ne ovat jotain tuosta em. välistä. Niistä tulee parempi tuoksu kuin Webereistä, ne ovat pienempiä ja hehkuvat nopeammin piippusytyttimessä, mutta savuttavat aluksi kyllä hiukan liikaa.
 
WE ♥ LUKKO NO ♠

NDT665

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Sain kaksi vuotta käyttämättä olleen Mustang-kaasugrillin (4 + 1). On umpijäässä ja mietin, että mitä pitäisi tehdä tai valmistella tai putsailla ennen ensikokeilua ulkotilassa?
 
Joskus tekis, toisinaan sitten taas ei.
- Tuntematon suomalainen filosofi -

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Sain kaksi vuotta käyttämättä olleen Mustang-kaasugrillin (4 + 1). On umpijäässä ja mietin, että mitä pitäisi tehdä tai valmistella tai putsailla ennen ensikokeilua ulkotilassa?
Hieman tylsä vastaus tulee, kun voisi vain sanoa että pese kaikki mahdollinen ja irroita kaikki mahdollinen, mutta no katsotaan. Minä kun ostin pari vuotta käyttämättömänä olleen weberin niin about näin. Ensin peset ritilät, siis oikeasti peset ne, mielellään astianpesukoneessa, vaikka näin et sitten ikinä enää tule tekemään. Sitten polttimot irti ja se mahdollinen joku aromisaattorisuoja niiden päällä. Niille kanssa huolellinen putsaus ja jynssäys. Katsot että kaasureiät on auki ja jynssäät irtopaskat pois, haet varaosia jos tarvitsee. Sitten koko grilli pesuun, että saat vuosien moskat irti, koska sitä kuitenkaan ole pesty ennen kuin sen käyttö lopetettiin. Lisäksi oletan että kaasuletku tuli mukana, niin sen käyminen läpi taivuttamalla ja jos halkeilee yhtään niin vaihtoon sekin.

Eiköhän tolla pääse alkuun. Eli grilli atomeiksi ja perusteellinen jynssäys, vittumaista ja likasta hommaa, mutta tuleepahan koko kaluston kunto tietoon. Sitten grilli kuumaksi ja silavaa ritilän pintaan, niin että savuaa oikein huolella ja sitten lisää sitä silavaa pintaan.
 
"Montako kertaa Kunyk on tällä kaudella mahtunut EHT:lle mukaan? Ei kertaakaan." -VapaaehtoisGM perustelee Kerhon osiossa miksi Kunyk on huonompi pelaaja kuin Paajanen.

NDT665

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
No, sitten grilli menee palasiksi. Ritilät ovat ilmeiseti emaloituja, joten kestävät konepesun.
En periaatteessa uskaltaisi pistää astianpesukoneeseen esim. silmälaseja, puukehysteisiä öljyvärimaalauksia tai kondomeja uusiokäyttöä varten.
Nykyiset pesuaineet ovat todella järeitä ja mietin, että missä vaiheessa putkiston pehmeät osat poistuvat sulana mömmelönä poistoveden mukana.
Kiitos ja kumarrus, kokeillaan.
 
Joskus tekis, toisinaan sitten taas ei.
- Tuntematon suomalainen filosofi -

lebak

Jäsen
Grillauskausi on taas täällä ja on aika esittää joka vuotinen kysymys: "Mikä grilli kannattaa ostaa?"

Hakusessa on rivitalon takapihalle pienelle perheelle kaasugrilli, jota tullaan käyttämään n. 2-4krt/vko. Oletan, että 3 polttimolla mentäisiin. Talvella tarkoitus huputtaa/pressu päälle ja jättää parvekkeen alle säilytykseen. Ominaisuuksista arvostaisin kestävyyttä, helppo pestä/huoltaa sekä tietysti tasaista hyvää ruuanlaittokokemusta. Grillillä tullaan grillaamaan peruspihvejä, makkaraa ja kalaa sekä myös käyttää savutuspömpeliä kalalle. Keittimille ei tarvetta.

Budjetti max. 700€, mutta halvemmatkin käyvät.

Mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomioita vaihtoehtoja tutkiskellessa? Onko tietyt merkit (muutkin kuin Weberit) havaittu yleisesti hyviksi? Varsinkin elektroniikkakaupat ovat alkaneet myymään isommalla volyymilla grillejä (Landmann, Broil King, Campingaz, Nordic Season, Jamie Oliver, Mustang)? Mistä grilli kannattaa ostaa?

Muutaman sivun verran ehdin ketjua lukea ja alla joitain pointteja:
- Tavalliset peltipolttimot huonoja, mutta halpoja uusia. Ei hyvät tasaista lämpöä useammalle vuodelle haluavalle.
- Valurauta ruostuu helposti, joka vaikuttaa myös lämmön tasaisuuteen. Kestävät paremmin.
- Rosteripolttimet?
- Ritilät olisi hyvä olla myös valurataa? Emaloitu menee pesukoneeseen?
- Webereihin saa lisäosia tarvittaessa.
- Vankka rakenne tulisi tarkistaa aina myymälässä.
 

Tuamas

Jäsen
Grillauskausi on taas täällä ja on aika esittää joka vuotinen kysymys: "Mikä grilli kannattaa ostaa?"
...

Budjetti max. 700€, mutta halvemmatkin käyvät.
...
Jos budjetti antaa myöten, niin ilman muuta Weber. Käytännössä kaikki muut merkit vaativat huolellista käyttöä, säilytystä ja ylläpitoa että säilyvät kunnollisina useamman vuoden ja eivät välttämättä silloinkaan.

Muiden merkkien osalta porukka on yleensä tyytyväistä vuoden-pari, Weberin kanssa pärjäät vaikka kymmenen vuotta.
 
Viimeksi muokattu:
Åja.

Masentaja

Jäsen
Weberistä ei ole kokemusta itsellä, mutta pari vuotta on nyt ollut joku suht halpa grilli, ja alkaa ruoste puskemaan tasaisesta rasvapinnasta huolimatta läpi. Lämmöntuotto on todella epätasainen, virtaa ei riitä isompaan ruokasatsiin. Harkinnassa ois Weberi, helppo puhdistettavuus olis plussaa kun ei ole mahdollisuutta pestä grilliä kunnolla. Eli ei mitään karheaa mattapintaa kun ne menee melko roisin näköiseksi.

Parvekegrillauksesta siis kyse.
 
"Jotenkin tulee aina turvallinen olo kun Rantala ja Fonselius on tuomareina, tulee johdonmukaisia päätöksiä ja linja pysyy koko pelin." -Tomek Valtonen

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Voittaja on löytynyt, etsimisen voi lopettaa. Grilli kestää ja kestää ja kestää ja saa kaiken maailman ruostuvat weberit sun muut pilipalikiinalaiset itkemään häpeäänsä kierrätyskeskuksen nurkassa. BGE:llä valmistetun mehukkaan aterian jälkeen ainoa riski on että kuolet nälkään sillä sen jälkeen mikään ruoka ei enää maita ellei se ole kokattu BGE:ssä.

Big Green Egg grilli Large BIGGEGGL - Grillit ja kesätuotteet - Gigantti
 

Sniper

Jäsen
Suosikkijoukkue
Timo Suden kääntölämäri
Viime kesänä osui poistosta silmiin 30€ hintaan iso pallogrilli kahdella tasolla. Se antaa ihan eri tavalla valintoja kun hiilien määrää voi säädellä eri puolilla grilliä. Itse teen miksauksen hiiliä sekä brikettejä. Lisäksi käytän erillistä paistoalustaa esim hampparipihvien tekoon.

Oma grillausvinkkini on kalafileen savugrillaus. Eli pieni folionyytti (päältä auki) leppälastuilla täytettynä ja laittaa se sinne tasolle kalan viereen. Jokin pieni peltipurkki toimisi varmasti sekin hyvin. Sitten yläluukkua säädellen pitää savun ja lämpötilan suhde sopivana. Yllättävän kivasti tartuu savun maku! Itse siis grillaan kalankin folion päällä, ettei rasva kovin tirsku liekkeihin.

Liitteenä kuva pallosta kasauksen jälkeen.
 

Liitteet

Standardinmukainen allekirjoitus

Sniper

Jäsen
Suosikkijoukkue
Timo Suden kääntölämäri
Tätä menetelmää kutsutaan kalan lämmittämiseksi sillä grillaamistahan se ei ole. Mikäli folion päälle valuu kalan nesteitä, voidaan kutsua myös keittämiseksi.
No joo.. :) Teknisesti totta, että enempikin folion kanssa muistuttaa paistamista, mutta lämpötila kyllä pitää huolen, ettei sentään kalakeittoa tule. Mutta hyvä täsmennys hiilisilakoiden ystäville! Siinä savun hälvetessä kyllä sitten grillaantuu mukavasti makkarat ja lihatkin ihan perinteiseen tapaan. Sopivalla lastuvalinnalla tuo savu kyllä niidenkin makuun lisäpotkua.
 
Standardinmukainen allekirjoitus

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Canucks, BC Lions
Grillin hankinta on edessä, mutta budjetti ei ole kovin laaja. Velipoika on eräässä rautakaupassa töissä, vastuullaan mm. grillit, ja häneltä tuli erinomaisia suosituksia. Kehotti kiertämään Cellot kaukaa ja etsimään Lucifer-merkistä sopivan mallin. Weber ja Napoleon siis budjetialueen ulkopuolella. Jokin Lucifer Breksia tässä lähiaikoina tuonne terassille tulee ilmestymään.
 
22042006
04052019

-Jonne-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JoKP
Grillin hankinta on edessä, mutta budjetti ei ole kovin laaja. Velipoika on eräässä rautakaupassa töissä, vastuullaan mm. grillit, ja häneltä tuli erinomaisia suosituksia. Kehotti kiertämään Cellot kaukaa ja etsimään Lucifer-merkistä sopivan mallin. Weber ja Napoleon siis budjetialueen ulkopuolella. Jokin Lucifer Breksia tässä lähiaikoina tuonne terassille tulee ilmestymään.
Itsellä on Lucifer Arkose 4, nyt lähtee kolmas kesä. Neljä poltinta ja sivukeitin mitä ei ole tullut käytettyä koskaan. Tilasin erikseen myös parillan paikalle ritilän (30€). Eli koko paistoala on ritilää ja ne on valurautaa.

Loistava tuote silloin 220€+30€ (toinen ritilä) hintaan. Potkua, eli lämpöä, riittää pihvin grillaamiseen heikommassakin kelissä. Ulkopuoli grillissä on edelleen virheetön kuin ritilät. Polttimot ja aluslevy alkaa olla sen oloista että käytetty on mutta toimintaan ei vaikuta mitenkään. Grillauksen jälkeen puhdisteltu huolella ja syksyllä kunnon läpikäynti. Säilytys ollut rivarin terassilla sateilta suojassa.

Voipi suositella.
 
Viimeksi muokattu:

VTVH

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Voittaja on löytynyt, etsimisen voi lopettaa. Grilli kestää ja kestää ja kestää ja saa kaiken maailman ruostuvat weberit sun muut pilipalikiinalaiset itkemään häpeäänsä kierrätyskeskuksen nurkassa. BGE:llä valmistetun mehukkaan aterian jälkeen ainoa riski on että kuolet nälkään sillä sen jälkeen mikään ruoka ei enää maita ellei se ole kokattu BGE:ssä.

Big Green Egg grilli Large BIGGEGGL - Grillit ja kesätuotteet - Gigantti
Big Green Eggiltä taisi loppua tuotesuoja tai sitten muut grillin valmistajat ovat muuten vaan heränneet, mutta tänä keväänä on kaikilta isoilta grillimerkeiltä tullut vastaavia Kamado-grillejä myyntiin. Ei tunnu Big Green Egg enää yhtään niin houkuttelevalta kun muita merkeiltä saa samanlaisen saviastian puolella hinnalla.

Itse olen siis Big Green Eggiä miettinyt jo pari vuotta, mutta tuo järjetön hinta on ollut esteenä hankkimiseen. Nyt kun noita alkaa saamaan fiksumpaan hintaan niin ainut este tuollaisen hankkimiseen on se, että piha ei ole vieläkään valmis eli tuolle grillille ei ole valmista paikkaa. Nuo taitavat olla kuitenkin sen verran painavia että ihan joka grillausta varten tuota ei jaksa kantaa autotallista pihalle esiin ja viedä grillauksen jälkeen takaisin.
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Grillin hankinta on edessä, mutta budjetti ei ole kovin laaja. Velipoika on eräässä rautakaupassa töissä, vastuullaan mm. grillit, ja häneltä tuli erinomaisia suosituksia. Kehotti kiertämään Cellot kaukaa ja etsimään Lucifer-merkistä sopivan mallin. Weber ja Napoleon siis budjetialueen ulkopuolella. Jokin Lucifer Breksia tässä lähiaikoina tuonne terassille tulee ilmestymään.
Ihan yleisohjeena voin sanoa, että harvoin ne grillit lahoaa vuodessa tai kahdessa, olkoonkin millainen halppis kyseessä. Toki jos ilman suojaa jättää ulos, kesät, talvet ja ei koskaan puhdista niin voihan se näyttää aika karulta se grilli jonkin ajan päästä, mutta ei sitä toimimattomaksi saa.

Tästä tullaan siihen minkä pitäisi olla grillin ostajan ja kestävää kehitystä ajattelevien mielessä ensimmäisenä. Varaosat! Ainoa millä on oikeasti merkitystä ja miksi sitä Weberiä suositellaan niin paljon, on että siihen saa 10v päästäkin ne uudet polttimot. Ei se valurautainen tms, kansi siitä grillistä miksikään mene, mutta kun ne polttimot menee ja niitä pitää sitten uusia aika-ajoin. Valitettavasti vain näihin 200€ Lucifereihin saa sitten etsiä niitä uusia polttimoita ja ritilöitä kissojen ja koirien kanssa ja seuraavaksi onkin jo ostamassa uutta paska grilliä, sen sijaan että ostaisi ne uudet polttimot á 10€.

Kannattaa siis ennen ostamista vähän tutkia internettiä ja katsoa saako siihen malliin mitä harkitsee uusia polttimoita mistään, mielellään tietysti sen valmistajan omista verkkosivuilta/verkkokaupasta. Näitä kiinalaisia nimettömiä kun myydään joka marketissa ja halpahallissa, niin voi varautua siihen että saa tietää grillien sielunelämästä enempikin, kuin vain bolt on verran, jos haluaa sellaisen korjata.
 
"Montako kertaa Kunyk on tällä kaudella mahtunut EHT:lle mukaan? Ei kertaakaan." -VapaaehtoisGM perustelee Kerhon osiossa miksi Kunyk on huonompi pelaaja kuin Paajanen.

Masentaja

Jäsen
Itseäni vituttaa kun mistään ei löydy sopivaa parilaa/lisähärpäkkeitä omaan grilliin. Olk muutama vuosi sitten budjettiratkaisu tuo ja on palvellut kohtuullisesti. Ei meinaa vaan tehot riittää vähänkää isommalle satsille safkaa. Lisäksi lämmön jakautuminen on todella epätasaista. Weber in my dreams... On vaan karua laittaa 800-1000€ grilliin. Kolme polttiminen tarttee ehdottomasti olla.
 
"Jotenkin tulee aina turvallinen olo kun Rantala ja Fonselius on tuomareina, tulee johdonmukaisia päätöksiä ja linja pysyy koko pelin." -Tomek Valtonen

-Jonne-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JoKP
Valitettavasti vain näihin 200€ Lucifereihin saa sitten etsiä niitä uusia polttimoita ja ritilöitä kissojen ja koirien kanssa ja seuraavaksi onkin jo ostamassa uutta paska grilliä, sen sijaan että ostaisi ne uudet polttimot á 10€.
Luciferin varaosat hoituu varastolta vaivattomasti. Ritilän tilasin sähköpostilla ja 3pv tästä kotona. Ei pidä yleistää jos ei tiedä.
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Luciferin varaosat hoituu varastolta vaivattomasti. Ritilän tilasin sähköpostilla ja 3pv tästä kotona. Ei pidä yleistää jos ei tiedä.
Voinet varmaan minulle/meillekkin antaa Luciferin varaston osoitteen? Vai onko nämä jotain K-raudasta tiskin alta tavaraa? Minä en löytänyt googlella lucifereihin polttimoita, enkä että mihin malleihin ja kuinka vanhoihin niitä vielä löytyy.
Sen sijaan googlella löytyy heti ekoina vastauksina mm. tämä Grillin varaosat ja sama (linkki weberin suomen nettisivuille) webbi osoite on ollut olemassa ja pitkään.
 
"Montako kertaa Kunyk on tällä kaudella mahtunut EHT:lle mukaan? Ei kertaakaan." -VapaaehtoisGM perustelee Kerhon osiossa miksi Kunyk on huonompi pelaaja kuin Paajanen.
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy