Mainos
  • Joulurauhan julistus
    Huomenna, jos Moderaattorit suovat, on meidän Jatkoajan armorikas joulupäivä; ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha, kehottamalla kaikkia tätä palstaa asiaankuuluvalla kirjoittelulla täyttämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulurauhaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla kirjoituksella häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka Moderaattorit ja säännöt kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.

    Toivotamme kaikille Jatkoajan kirjoittajille sekä lukijoille Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2025.

Grillaus – keskustelua eri grillimalleista ja grillauksesta yleisesti

  • 388 940
  • 982

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Varmasti hyvä hökötys karavaanereille jne. mutta ei tuollaista hirvitystä kukaan takaterassille hanki...toivottavasti. Muuten vaikutti kyllä pätevältä matkamallilta ja veilä saksalaista laatua eli hyvä nouto travellereille. Tietysti joidenkin tyyliin suht retro.

Liikkuvuus tuossa onkin avainsana. Takaterassi kun vaatisi sen, että olisi ylipäätään oma talo, tarkemmin sanottuna omakotitalo tai rivitalo. Eipä sitä omistusasuntoja ole nyky-Suomessa varaa hommailla, jollei ole parisuhdetta (=kahta töissäkäyvää aikuista tuomassa rahaa) ja halua ottaa saatanallisesti velkaa. Vuokrakerrostalokämpässä ei ole takaterassia.

Siksipä Cramerin saakin kuskattua näppärästi sopivasta grillaus- ja piknikpaikasta toiseen. Tällä kaverillani kylläkin on asuntoauto, jonka kanssa hänen perheensä reissaa Suomessa ja Euroopassa (siihen tarkoitukseen hän Cramerin hankkikin), mutta Cramer toimii myös kätevästi kaverien kesken pidetyissä grillisessioissa. Cramer-laukku vain auton perään, autoon grillattavaa ja juotavaa ja sitten vain autolla sopivaksi katsottuun kohtaan. Voi mennä haluamaansa paikkaan luonnon helmaan tai mihin nyt haluaakin mennä ja syödä kystä kyllä. Sitten vain laukku kasaan ja pois. Ei tarvitse myöskään stressata mistään avotulikiellosta yms.

Jos sitä joskus jonkun kartanon jostain perisi, niin sellaisen takaterassille voisi tietysti sitten asentaa kunnon megagrillin, ja sen ympärille kunnon katoksen. Ja alueen ympärille sähköaidan, etteivät sivulliset tunge grillauksen tuoksun houkuttelemana yksityisalueelle häiriköimään. Ainakaan mitään naapureita ei kaivata. Siksikin Cramer on parempi - voi mennä miesporukalla jonnekin sinne, missä ei ole mitään naapureita, joutavia sivullisia kärkkymässä tai turhia naikkosia natkuttamassa kaloreista ja linjoista.
 

Hartza

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
Tuli sitten ostettua Weberin E-310 kaasugrilli. Grillillä oli kyllä hintaa, mutta ilmeisen laadukas peli on kyseessä. Loppujen lopuksi kysymyshän on siitä, että laadukkaampi grilli palvelee käytössä todennäköisesti pidempään.
 
Tuli sitten ostettua Weberin E-310 kaasugrilli. Grillillä oli kyllä hintaa, mutta ilmeisen laadukas peli on kyseessä. Loppujen lopuksi kysymyshän on siitä, että laadukkaampi grilli palvelee käytössä todennäköisesti pidempään.

Spirit vai Genesis? Ostin itse aikoinaan Spirit S-320 grillin (rosterikoteloinen). Siinä on posliiniemaloidut ritilät ja "polttimien suojalevyt" (flavorizer bars). Ajattelin vaihtaa ne ja ritilät rosteri-mallisiin tilaamalla ebaystä kunhan noi kuluu loppuun. Tosin yhden kesän grillailun jälkeen grilli on vieläkin huippukunnossa, helppo pitää puhtaana kuumentamalla kuumaksi grillauksen jälkeen ja teräsharjalla lähtee kaikki irti ritilästä. Ehkei tarvitse ostaa uusia ritilöitä muutamaan vuoteen. Mietinkin onko Weberin posliiniemaloidut ritilät paremmat kuin rosteriset?
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Onko kellään palstalaisella kokemusta Futur Trio 3 Eco -grillistä? Linkin Kaasugrilli Futur Trio 3 Eco, Prisma, Vantaa mukaisesta siis. Olisi tuollaisena "välimallin" hintaluokan grillinä varmaan ihan kelpo laite, ihan kun ei viitsisi sitä kuuttasataa Weberiin sijoittaa näillä grillauksilla, mutta ihan halvat on heikoiksi todettu.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Tarkoitus olisi muurata takapihalle puu/hiiligrilli mitoiltaan 80x40 senttiä ja kahdella ritiläkorkeudella. Tuossa pystyisi grillaamaan jo kunnon setin possun kylkeä sekä hyvän määrän perunoita ja muita kasviksia/juureksia foliossa. Siihen kun mitoittaa rosterista vielä savustuspöntön kaloille niin on aika bueno. Kyllähän tuohonkin lähes 400 euroa saa menemään tarvikkeisiin mutta sittenpähän on ulkokeittiö jälleen pitkäksi aikaa. Kaasulla en vaan suostu grillaamaan. Se savu tuo ruokaan oman aromin.
 

Rommeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Pale Knuckles - EASHL, Україна
Ehkei tarvitse ostaa uusia ritilöitä muutamaan vuoteen. Mietinkin onko Weberin posliiniemaloidut ritilät paremmat kuin rosteriset?

On toki vähän vanha juttu jo, mutten näe mitään syytä vaihtoon. Nuo posliiniemaloidut kestänevät kyllä vuosia ja ovat takuulla helpommat pitää puhtaana kuin rosteri.
 

hemppo

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Onko kellään palstalaisella kokemusta Futur Trio 3 Eco -grillistä?
Täältä löytyy kokemusta tuosta grillistä. Aikoinani tutkiskelin grillivaihtoehtoja kotipihalle ja tuo oli ominaisuuksiltaan ja hinnaltaan minulle selkeästi sopivin grilli, enkä ole pettynyt valintaani. Pidin tuosta grillistä jopa siinä määrin, että hankin myöhemmin toisen samanlaisen mökille. Hyvää tuossa on mm. sivukeitin, säilytyskaappi, paristosytytys, kannen tuplapelti, lämmitysritilä ja lämpömittari. Jos hakemalla hakee jotain moitittavaa, niin tämä grilli on jo sen kokoinen, että vaikka siinä on renkaat alla, niin sitä on aika hankala yksin liikuttaa muulla kuin kovalla tasaisella pinnalla, jos on tarvetta liikutella sitä esimerkiksi grillauskertojen välillä varastoon säilytykseen. Sopivaan aikaan sopivasta paikasta kun grillin ostaa, niin saa sen vihreällä kortilla alennuksella kahteen ja puoleen sataan. Suosittelen.
 

12961

Jäsen
Kausi tuli avattua jo viime vkolla. Possun potka tuli ensin suolattua/esikeitettyä ja grillattua kamaraan kunnon pinta. Hyvää ja halpaa. Potkassa liha on melkein yhtä hyvää kuin kyljessä, possua parhaimmillaan. Ainakin Mestaripalvista löytyy kokonaista possun potkaa tuoreena.

Onko jollain kokemusta naudan kylkiluista? Noitakin tuolla näytti olevan, onko tuo lainkaan ihmiselle sopivaa ruokaa? Ylikypsä nauta kuulostaa kuivalta, lyhyen aikaa kypsytetty kylki sitkeältä.
 
Viimeksi muokattu:

Hartza

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
Spirit vai Genesis? Ostin itse aikoinaan Spirit S-320 grillin (rosterikoteloinen). Siinä on posliiniemaloidut ritilät ja "polttimien suojalevyt" (flavorizer bars). Ajattelin vaihtaa ne ja ritilät rosteri-mallisiin tilaamalla ebaystä kunhan noi kuluu loppuun. Tosin yhden kesän grillailun jälkeen grilli on vieläkin huippukunnossa, helppo pitää puhtaana kuumentamalla kuumaksi grillauksen jälkeen ja teräsharjalla lähtee kaikki irti ritilästä. Ehkei tarvitse ostaa uusia ritilöitä muutamaan vuoteen. Mietinkin onko Weberin posliiniemaloidut ritilät paremmat kuin rosteriset?

Itse ostin tosiaan tuon Genesiksen. Laatu on kyllä todella hyvä tuossa grillissä. Itsekin kallistuin posliiniemaloituihin ritilöihin, koska arvelen niiden olevan helpommin puhdistettavissa.
 

13~

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Onko jollain kokemusta naudan kylkiluista? Noitakin tuolla näytti olevan, onko tuo lainkaan ihmiselle sopivaa ruokaa? Ylikypsä nauta kuulostaa kuivalta, lyhyen aikaa kypsytetty kylki sitkeältä.

Naudan kylki on helvetin hyvää sekin. Yleensä breseeratataan, mutta onnistuu se grillisäkin - tsekkaa vaikka tästä [YouTube].
 

Flu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flyers, Padres
Itse ostin tosiaan tuon Genesiksen. Laatu on kyllä todella hyvä tuossa grillissä. Itsekin kallistuin posliiniemaloituihin ritilöihin, koska arvelen niiden olevan helpommin puhdistettavissa.
Ei ole noista kokemusta, mutta viisi vuotta oli itselläni rosteriset. Ei puhdistuksessa todellakaan ollut mitään ongelmia. En usko että noissa ole mitään muuta eroa kuin kestossa. Rosteriset varmaankin kestävät kauemmin. Myös paistojäljet olivat hyviä, mutta tietysti eivät tietenkään kilpailukykyisiä valurautaisen kanssa. Olen tässä juuri ostamassa uutta Summittia ja tietysti rosterisena (jos sitä edes muunlaisena saa).
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Täältä löytyy kokemusta tuosta grillistä. Aikoinani tutkiskelin grillivaihtoehtoja kotipihalle ja tuo oli ominaisuuksiltaan ja hinnaltaan minulle selkeästi sopivin grilli, enkä ole pettynyt valintaani. Pidin tuosta grillistä jopa siinä määrin, että hankin myöhemmin toisen samanlaisen mökille. Hyvää tuossa on mm. sivukeitin, säilytyskaappi, paristosytytys, kannen tuplapelti, lämmitysritilä ja lämpömittari. Jos hakemalla hakee jotain moitittavaa, niin tämä grilli on jo sen kokoinen, että vaikka siinä on renkaat alla, niin sitä on aika hankala yksin liikuttaa muulla kuin kovalla tasaisella pinnalla, jos on tarvetta liikutella sitä esimerkiksi grillauskertojen välillä varastoon säilytykseen. Sopivaan aikaan sopivasta paikasta kun grillin ostaa, niin saa sen vihreällä kortilla alennuksella kahteen ja puoleen sataan. Suosittelen.

Tuli myös itsekin astuttua alas maan tasalle kerrostalosta ja grilli pitäisi hankkia. Tuo DAF:n linkittämä (ts. Futur Trio 3 Eco) ääsboonus-grilli sinänsä kiinnostaisi koska hinta ja ominaisuudet ovat kohdallaan, vastaava Weberi maksaa 500-600e ja onko kestävyydessä sitten merkittävää eroa että investointi maksaisi itsensä takaisin alle 10 vuodessa?
Ainakin äkkiseltään Prismassa tuota hiplatessa laatu tuntui kohtalaiselta ja nythän on vielä -15% päivät joten sinänsä grilli irtoaisi kohtalaisen halvallakin, tosin matalapaineletku siihen pitää ostaa kaupan päälle. Ja kaasupullotkin ovat kyllä hinnoissaan, elämä on. Mutta ei kyllä omalla kohdalla ole juuri vaihtoehtoja, hiilen kanssa pelleily vaatii kärsivällisyyttä ja sähkögrillit kelpaavat lähinnä lihan keittämiseen.
 

J-Ko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
^Täälläkin suoritetaan tuon alasastuminen reilun kuukauden päästä, ja first things first, grilli on laitettu ostoon. Valinta kohdistui juurikin tähän Futur Trio 3 Ecoon. Ulkonäkö on mielestäni hyvä, hintakin kohtuullinen, löytyy sivupoltin ja ei Prismassa tönimällä vaikuttanut ihan ränkältä heti uutena. Jotkut tuntuvat kaatuvan pelkästä hipaisusta ja mun pinna ei kestä sellaista.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
^Täälläkin suoritetaan tuon alasastuminen reilun kuukauden päästä, ja first things first, grilli on laitettu ostoon. Valinta kohdistui juurikin tähän Futur Trio 3 Ecoon. Ulkonäkö on mielestäni hyvä, hintakin kohtuullinen, löytyy sivupoltin ja ei Prismassa tönimällä vaikuttanut ihan ränkältä heti uutena. Jotkut tuntuvat kaatuvan pelkästä hipaisusta ja mun pinna ei kestä sellaista.

Jep, tervetuloa kerhoon :) Onko tämä nyt sitten jotain uutta tuulipukumeininkiä että ostetaan rivari ja sitten mennään vihreää korttia heiluttamaan grillikauppaan, ah, ihanan keskiluokkaista.

Yhtäkaikki, ensihavainnot olivat itselläni identtiset ja valintakin siten selvä ja -15% hinnalla grilli+peite+matalapaineletku+sekalaisia työkaluja irtosivat siinä määrin siedettävään hintaan että jos nyt grilli osoittautuu pettymykseksi niin eipähän sentään köyhtynyt liikaa.

Mutta itse paketti taas on ihan holtittoman kokoinen ja jossain vaiheessa sitten on Ikea-talkoot edessä, saas nähdä miten tukevaksi tekele sitten muodostuukaan kun halpis-ruuvit ovat menettäneet kantansa ennen riittävää kireystasoa. Pessimisti ei pety jne.
 

Creed Bratton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Mutta itse paketti taas on ihan holtittoman kokoinen ja jossain vaiheessa sitten on Ikea-talkoot edessä, saas nähdä miten tukevaksi tekele sitten muodostuukaan kun halpis-ruuvit ovat menettäneet kantansa ennen riittävää kireystasoa. Pessimisti ei pety jne.

Itse ostin pari vuotta sitten Futurin halvimman kaasugrillin (Prisman jostain alesta 69€) ja hyvin siinäkin on ruuvit kestäneet ja pihvi paistunut. Itse ajattelin, että näin ensimmäisenä grillinä ensiasuntoon ja kahden hengen grillailuun tuo ajaa asiansa. Sitten seuraavaan kämpän grilliin voi panostaa muutaman vuoden päästä enemmänkin.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Eilen tuli vihdoin ja viimein grillikausi avattua. Täsmätyötä ja sekuntipeliähän tuo oli, mutta tulihan sitä vihdoin ja viimein edes yksi ainoa päivä, jolloin lämpötila kohosi vähän korkeammalle, aurinko paistoi eikä satanut ennen kuin illalla. Itse asiassa sade alkoi noin 30 sekuntia sen jälkeen kun kamat oli pistetty kasaan ja poislähtö koitti, joten sekuntipeliä tuo oli, kuten totesinkin. Nyt sitten taas onkin satanut lähes lakkaamatta, keli on harmaan kolea ja kaikkia vituttaa.

Aiemmin mainitsemallani kaverin Cramer-"matkalaukkugrillillä" sitä taas grillailtiin. Toki kiinteä superhyper-Lucifer-puu/hiiligrilli olisi autenttisempi, mutta sellaista ei saa kannettua ns. salkussa mihin lystää ja nakattua perusautonkin penkille.

Menuna oli grillattuja broilerfilekuutioita sisältänyt kaali-porkkana-kurkkusalaatti sekä valkosipulipatonki, jonka päällä päätyi pekonia, mustaleima-tuorejuustoa sekä Tannisen punaista luomuchilikastiketta (väkevä). Seuraavaksi hiukopalaksi Huiluntuhti-makkaroita pekoniin käärittyinä ja aurajuustolla sekä mustapippurilla höystettynä. Viimeiseksi porsaan sisäfilepötkö marinoituna em. chilikastikkeella sekä Presidentin pihvi -kastikkeella, siihen pari jalapenoa ja hieman lisää salaattia. Hyvin tuo riitti kolmelle herrasmiehelle.

Illan aikana tuli tehtyä tienestejäkin. Grillipaikan viereiselle penkille tuli jossain vaiheessa kolme sekakäyttäjää/juoppoa, jotka siinä aikansa rähisivät ja ryyppäsivät. Lopulta makkaravaiheessa yksi juoppoämmä tuli känisemään, että voivatko he ostaa yhden makkaran. Makkaroita oli neljä ja syöjiä kolme, joten kauppasin parilla eurolla yhden makkaran. Tai 1,50 eurolla, kun Kassi-Alman alulla ei ollut enempää (rahat olivat viinaan näköjään menneet). Kuitenkin tärkein sivuvaikutus makkarakaupalla oli se, että kolmikko lähti sitten menemään makkara mukanaan ja häipyi iltaa häiritsemästä.
 
Onko kokemusta tai tietoa mustang-merkkisistä grilleistä?
Hinnalla ei ilmeisesti pilattu, mutta miten on laadun laita?

Kaasugrilli Mustang Benidorm (155€)

• 3 teräspoltinta 15,9 kW (1135g/h)
• Pulverimaalattu kupu
• Lämpöhylly
• Lämmöntasauslevyt
• Rasvapelti
• Valurauta grilliritilä (620x465cm)
• Suojakangas
• Lukittavat pyörät


Kaasugrilli Mustang Dallas (199€)

• Musta pulverimaalattu runko
• 4 poltinta 11,6 kW
• Sivukeitin
• Teräksinen sivupoltin 2,9 kW
• Alumiiniset lämmöntasauslevyt
• Grillausala 660x400 mm, emaloitu ritilä ja parila
• Alakaappi
• Lukittavat pyörät
• Lämpömittari kannessa


Kuvat löytyvät tästä: Kaasugrillit - Mustang

Tässä vielä ominaisuustalukko: http://www.mustang-grill.eu/files/1834/Mustang_kaasugrillien_ominaisuustaulukko_2012.pdf
 

Dante

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Terveiset DK-palstan ruokanurkkauksesta

On niin, että kunnollisten ribsien - eli grillattujen sian kylkiluiden - saaminen on varsin hankalaa ja erityisen hankalaa Suomessa. Olen tässä suvena muutamana lähestynyt asiaa omatoimisesti ja pikku hiljaa alkanut saada juonesta kiinni. Nyt kauden avauskin onnistui jo varsin kelvollisesti, joten kerronpa siitä:

Rupesi männä torstaina, eli 26.4., tuntumaan siltä, että vappuna on pantava rillauskausi alulle. Tai molempia. Asiaa oli alettava heti seuraavana päivänä toimittaa. Lähi-Koon tiski vanhassa armeijan ompelimossa poikkeuksellisesti petti, joten menetti entiseen seutukunnan huippukauppaan, eli Idänpään Sparin paikalla keskinkertaistelevaan osuusliikkeen haarakonttoriin, jossa sörnäislähtöinen lihatukkuri on tiskissä kukkona tunkiolla. Hyvä niin, liian kapealti leikattua (kuten aina - pitkät luut on melkein tilattava) kylkeä oli kovaan hintaan, mutta onneksi hyvälihaisen näköisiä. Otin kuusi rimpsua, eli kahden aikuisen miehen annoksen. Pieniruokaisempaa väkeä kasalla ruokkii jo koko sakin. Nyt tulee ensimmäinen entterillä erotettu ranskalainen viiva, eli ribsinvalmistuksen tärkeä seikka:

- Osta vain pakkaamatonta ja maustamatonta tuoretta siankylkeä ja osta sitä riittävästi! Älä anna kilojen hämätä: luun väleistä ei pitkään valmistettuina jää hirveästi syötävää. Aikuiselle miehelle tulee varata ainakin kaksi pitkää rimpsua, vaikka kaupassa kuinka näyttäisi hurjalta. Jos vieraat ovat mieskuntoisiksi todettuja juopuvia satakiloisia, saa rimpsuja varata kolme.

Seuraavaksi lihat pitää saada maustumaan kunnolliseen BBQ-kastikkeeseen - ei mihinkään kauppaketjun myyntiajanpidennysyrjöön, jota suomalaiset sivumennen sanoen suostuvat ostamaan uskomattomia määriä. Miettikääpä muuten, miksi kaasumuoviin pakatut broilerinriekaleet on maustettuina rajusti halvempia, kuin mausteetta? Meillä täydellisen BBQ-kastikkeen etsintä on ikuisessa käynnissä, mutta rouvalla rupeaa olemaan ihan hyvä perustatsi hyppysissään. Kastiketta voi varioida loputtomiin, eikä kahta samanlaista tule, kun käyttää rannemittaa. Esim näin: öljyä, hunajaa, väkevää kahvia, HP-soossia, sokuria, chiliä, valkosipulia, mustapippuria, viinietikkaa.

- Tee soossi ja tee sitä riittävästi! Soosissa tulee olla jotain makua, jotain makeaa, jotain suolaista ja jotain hapanta. Huomaa, että kastikkeen on riitettävä sekä marinointiin, että grillaukseen, jossa sitä on syytä käyttää reilusti.

Rouva keitti hyvän ja paksun soossin, mutta kävi kuten lähes aina: kastiketta tuli liian vähän! Kastike menee sopivaan koostikseen - semmoinen takertuvainen lima on syytä saada aikaan - keiteltäessä yllättävän paljon kasaan. Tein siis hätämarinadin: n. dl öljyä, dl HPta, purkki (rohkeasti vaan 3,3dl) kokista, 2 kuivattua peruschiliä, 3 kynttä valkosipulia, mustapippuria, vaahterasiirappia. Keitelty kastike jätettiin siis odottamaan grillausta. Paketista kuivaksi pyyhityt lihat laitoin kertakäyttöiseen kinkunpaistopussiin, hätämarinaadi niskaan ja kylmään odottelemaan perheen viikonloppureissulta paluuta. Tässä vaiheessa on syytä huomata, että yo. marinointi ei pidä juurikaan suolaa sisällään. Jos suolaukseen ei myöhemmissä vaiheissa ole mahdollisuuksia, tulee lihoja suolata jo tässä vaiheessa. Silloin suosisin suolaista soijaa osana marinadia.

Viimein koittaa työn juhla, grillikauden avajaiset ja ruokailupäivä (30.4.)
Grilli on tietysti lokakuussa lykätty autotalliin vielä viimeinen makkara sisällä, joten sen kuntoon saattamisessa on oma jumppansa. Tämä onneksi vain meillä, muut (strömsössä ja kodin kuvalehdessä) toki upottavat talvikaudeksi parillansa ja muurikansa huolellisen puhdistuksen jälkeen hoitorasvaan venetsialaisillan munkinpaiston päätteeksi.

- Ribsit on kypsennettävä ennen grillausta! Muuten menee leppään: pelkästään grillaamalla tulee sitkeää ja palanutta.

Laitoin pari kertaa käännellyn, mutta avaamattoman lihapussin marinaadeineen uuniin, jahka pussi oli pari tuntia tekeytynyt pöydällä. Jos käytät paistopussia, muista tuikata pussin laelle reikä ennen uunia. Alkuun tunti 175°C sitten kaksi 125°C. Oli muuten aivan minimi aika! Toisaalta liian ylikypsäksi (esim 10h kituutus) tekeminenkään ei toimi: kylkirivin pitäisi pysyä vielä grillaamisen ajan, eli usean kääntelyn verran, ehjänä kasassa.

Otin paketin uunista ja levittelin rimpsut uunipellille jähtymään. Paperilla pyyhin uunipussissa muodostuvat hyhmät ja irtomausteet veks. Tässä vaiheessa vasta suolasin lihat (karkealla suolalla myllystä) ja laitoin vuokaan ladotut läskit jääkaappiin pariksi tunniksi tekeytymään. Tulee mehukkaampia. Tämän jäähdytyksen voi aivan hyvin myös skipata logistisista syistä ja lyödä läskit suoraan uunista grilliin. Tällöin pitää asian suolatekniset seikat kuitenkin huomioida. Suolatonta siankylkeä ei syö sikakaan. Marinaadiin suolaus lisää lihojen valmistuksen aikaista painohävikkiä hieman, mutta näin rasvaisen lihan kohdalla asian merkitys mitätön. Sitten päästään grillaamaan!

- Älä polta niitä läskejä! Grilli pienemmälle. Vieläkin. Noin, hiljaisella tulella. Ja käytät paljon sitä kastiketta, mutta vasta kun liha on käännetty. Kohta lihoista tippuu kummiskin rasvaa, joka ritilällä ja oikialla tulella aiheuttaa mustaa pintaa kumminkin. Hyvää tai ei, makuasia. Itse tykkään pienestä "tulen mausta". Käytät lujasti kastiketta ja käännät lihoja usein. Joka paikkaan sitä kastiketta, tuosta puuttuu vielä!

Älä tyri nyt! Muista että läski on jo kypsää, sitä ei kannata polttaa enää. Hyvä BBQ-soossi on makeaa ja sokeri kärähtää helposti, joten nyt on pidettävä pää kylmänä. Jos liekki nousee rasvan tippumisen takia liian korkeaksi, älä epäröi keskeyttää hommaa nostamalla vaikka koko ritilä helvettiin grillin päältä. Tätä ongelmaa esiintyy etenkin mökkimallien tiililadelmilla, jolloin lihojen pelastelua haittaa myös pinnan nopea kiinnipalaminen paskaiseen ritilään. Tällöin parhaat lääkkeet ovat maltti ja öljytty folio, jonka päällä lihoja sopii paistella, kun hiillos on vähän tekeytynyt. Ja muista laittaa sitä kastiketta. Ite paistelin kuutta rimpsua yhtäaikaa pari-kolme kertaa puoleltaan yhteensä n. 45 min. Tällä tavalla kastike glaseeraantuu juuri oikealla tavalla lihan pintaan.

Hyvä. Alkaa olla valmista. Kun teet himassa isolle sakille ruokaa, niin lämmitä uunissa se iso keraaminen vuoka, jossa teet lasangea, kuumaksi ison keraamisen/kivisen lautasen kanssa. Vuokaan laitat valmiiksi grillatut läskit folion alle odottelemaan, että viimeistelet parsat, tms. lisäkkeet sille toiselle lautaselle. Grillaamukset tahtoo jäähtyä pirun nopeasti varsinkin ulkosalla, joten tähän on syytä kiinnittää huomiota. Myös ruokalautaset on hyvä pitää keinolla tai toisella lämpiminä.

Lisäkesuositus: Sian kylkiläski on tuhtia ruokaa, joten mitkään rasvaperunat ei ole mikään nappilisäke. Hapahko salaatti ja esim. grillatut kasvikset toimivat hyvin. Käytä kasviksille omaa grillauskastiketta, ettei kaikki maistu samalta. Suolattu öljy käy hyvin. Älä unohda pöydästä leipää. Jos grillauskastiketta jää, niin loppu kiposta vaikka kahvikuppiin ja pöytään.

Juomasuositus: Juomat maun mukaan raikkaammasta päästä. Tarjolla on syytä pitää raikasta vettä.
Alkuun: kuivahko kuohari, esim. hinta/laatusuhteeltaan mainiota cavaa.
Ruokajuoma: kotimainen lager ja/tai itävaltalainen puolikuiva riesling
Jälkkäri: sormenleveys Fernet Brancaa

PS:
Kun olet kaikki-tuo-omat-grillattavat bileissä/mökkireissulla tee kaikki esivalmistelut jo himassa ja pakkaa kätevästi messiin. Huippusafka syntyy vaikka maastossa: läski kypsäksi, suolaan ja kastiketilkan kanssa folioon. Kastike ja pensseli omaan pikku purnukkaansa tai hätähätähätätapauksessa Santamarian valmista BBQ-soossia (sinnepäin 7+) messiin.

- Anna muiden syödä makkaraa ja tarjoa mehukkaan täydellisiä rimpsun pätkiä kivoille tytöille.
 

13~

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ribsit on kypsennettävä ennen grillausta! Muuten menee leppään: pelkästään grillaamalla tulee sitkeää ja palanutta.

Tämä ei pidä paikkaansa ollenkaan. Kaasugrillissä voi koosta riippuen olla vaikea pitää lämpötila tarpeeksi matalana, mutta hiilillä onnistuu helposti. Samalla ribsit voi savustaa kevyesti.
 

Flu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flyers, Padres
Tämä ei pidä paikkaansa ollenkaan. Kaasugrillissä voi koosta riippuen olla vaikea pitää lämpötila tarpeeksi matalana, mutta hiilillä onnistuu helposti. Samalla ribsit voi savustaa kevyesti.
Tuntui tosiaan olevan Dantella välineet vähän hakusessa. _Kunnon_ kaasugrillissa homma onnistuu mainiosti ilman sähläystä ja ilman uunia - ribsejä on tehty monet kerrat wanhalla Weberilläni. Jos täydellisyyttä etsitään voi kokeilla myös höyryuunia, jossa lihan saa loppukypsytettyä todella mehukkaaksi (erityisesti jos haluaa ns. ylikypsää ribsiä). No samapa miten nuo tekee, kunhan maistuu.
 

Murmeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Vancouver Canucks
Tuntui tosiaan olevan Dantella välineet vähän hakusessa. _Kunnon_ kaasugrillissa homma onnistuu mainiosti ilman sähläystä ja ilman uunia - ribsejä on tehty monet kerrat wanhalla Weberilläni. Jos täydellisyyttä etsitään voi kokeilla myös höyryuunia, jossa lihan saa loppukypsytettyä todella mehukkaaksi (erityisesti jos haluaa ns. ylikypsää ribsiä). No samapa miten nuo tekee, kunhan maistuu.
Eikä tuo nyt niin kauheasti niistä välineistäkään riipu. Toki pienehkössä pallogrillissä saa vain tietyn määrän ribsejä tehtyä kerralla mutta kuitenkin. 2-3h epäsuoralla lämmöllä ribsit kypsyvät täydellisiksi kyllä sillä marketin 19,90e rillilläkin. Moni ei taida vaan muistaa, että kypsennystä ei tarvitse (ja oikeaastaan ei saa!) tehdä aina vain suoraan hiilien / brikettien päällä.
 
Suosikkijoukkue
Pelicans
- Ribsit on kypsennettävä ennen grillausta! Muuten menee leppään: pelkästään grillaamalla tulee sitkeää ja palanutta.

Aivan totta, ribsit on aina esikypsennettävä. Joskus yrittänyt tehdä ilman esikypsennystä, niin pinta palaa mustaksi mutta luun vierestä liha on raakaa.

-
Laitoin pari kertaa käännellyn, mutta avaamattoman lihapussin marinaadeineen uuniin, jahka pussi oli pari tuntia tekeytynyt pöydällä.

Itse olen aina keittänyt nuo ribsit edellisenä päivänä. Eli 2-3 kiloa lihaa isoon kattilaan ja peitetään vedellä. Sekaan sipulia, porkkanaa, maustepippuria, laakerinlehteä ja suolaa. Keittoaika n. 45 minuuttia. Sitten marinaadi/grillauskastike päälle ja yöksi jääkaappiin. Seuraavana päivänä grillaus ja tuleehan muuten aivan saatanan hyvää: keitetty kypsä liha irtoaa luista hienosti ja suorastaan sulaa suuhun.

Grillauskastike on tehty aina itse ja siihen tulee hoisin-kastiketta, osterikastiketta, chiliketsuppia, soijaa, hunajaa, ruokaöljyä ja paljon valkosipulia. Kastike on makea bbq-tyylinen ja sopii mainiosti juuri ribseille.
 

Flu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flyers, Padres
Eikä tuo nyt niin kauheasti niistä välineistäkään riipu. Toki pienehkössä pallogrillissä saa vain tietyn määrän ribsejä tehtyä kerralla mutta kuitenkin. 2-3h epäsuoralla lämmöllä ribsit kypsyvät täydellisiksi kyllä sillä marketin 19,90e rillilläkin. Moni ei taida vaan muistaa, että kypsennystä ei tarvitse (ja oikeaastaan ei saa!) tehdä aina vain suoraan hiilien / brikettien päällä.
Näin se varmaan on, mutta kun itselläni ei ole merkittäviä omakohtaisia kokemuksia viimeisen 15 vuoden ajalta kuin kaasugrilleistä, joten en tuohon brikettitaiteiluun uskalla ottaa kantaa.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Tuntui tosiaan olevan Dantella välineet vähän hakusessa. _Kunnon_ kaasugrillissa homma onnistuu mainiosti ilman sähläystä ja ilman uunia - ribsejä on tehty monet kerrat wanhalla Weberilläni. Jos täydellisyyttä etsitään voi kokeilla myös höyryuunia, jossa lihan saa loppukypsytettyä todella mehukkaaksi (erityisesti jos haluaa ns. ylikypsää ribsiä). No samapa miten nuo tekee, kunhan maistuu.
Aika usein kuitenkin nuo ammattikokitkin tuntuvat tekevän veden tai uunin kautta kyljen ja ribsit.

Esikypsentämisessä on sekin hyvä puoli, että itse grillaus ei vie välttämättä pitkään, vaan siinä haetaan vain pinta.

Mutta juu, pääasia on toki, että homma toimii ja ruoka maistuu. Itse väsäsin grillillä eilen ihan perus possun ulkofilettä yrtti-valkosipulimarinadilla. Hyvää oli taas pitkästä aikaa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös