Mainos
  • Joulurauhan julistus
    Huomenna, jos Moderaattorit suovat, on meidän Jatkoajan armorikas joulupäivä; ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha, kehottamalla kaikkia tätä palstaa asiaankuuluvalla kirjoittelulla täyttämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulurauhaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla kirjoituksella häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka Moderaattorit ja säännöt kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.

    Toivotamme kaikille Jatkoajan kirjoittajille sekä lukijoille Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2025.

Grillaus – keskustelua eri grillimalleista ja grillauksesta yleisesti

  • 388 948
  • 982

DeS

Jäsen
Suosikkijoukkue
ÄSSÄT
Grillikauden avausta suunnitellessa muistui mieleen että syksyllä kun herkuntekokonetta laitoin talvisäilöön napsahti yksi valurautaisista polttimista poikki, ja siihen ei tarvittu edes voimaa, kevyttä naputtelua sisällä olevan muhjun ulossaamiseksi ja naps, poikki meni. Nooh, ei muuta kun ostopaikasta kyselemään uutta tilalle, ei, ei onnistu, sitten kiertelyä pitkin pitäjää eikä mistään löydy. Tyhjin käsin kotiin ja nettiin, yllätys oli melkoinen kun varaosien myyntipaikaksi ilmoitettiin vain Bauhaus ja joku Adita?? Tarvinnee alkuviikolla käydä Bauhausista kyselemässä, jos vaikka saisi kauden aloitetuksi. Toisaalta, kolmipolttimisessa grillissä käyttökokemuksien perusteella keskimmäistä ei edes välttämättä tarvi, ja tämähän on Landmannin tekele
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Olen syönyt bilteman kertakäyttögrillillä tehtyjä piffejä ja vartaita ja laadukasta mahantäytettä saanut siinä missä kaasugrillilläkin!

Eräs ystäväni ostaa joka kevät Statoililta sen kaikkein halvimman pallogrillin ja heittää sitten sillä vesilintua syksyllä. Ja olen saanut syödä hänen luonaan monesti tosi hyvää, grillattua sapuskaa. Joten todellakin, lämpö on vain yksi pieni - tosin tärkeä - osa koko operaatiota, itse grilli ei ole tässä mitenkään ratkaiseva asia, vaan kokin taidot ovat tärkeämmät.
 

Senior

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Joten todellakin, lämpö on vain yksi pieni - tosin tärkeä - osa koko operaatiota, itse grilli ei ole tässä mitenkään ratkaiseva asia, vaan kokin taidot ovat tärkeämmät.

Kokin taitoja voi kartuttaa ostamalla VacuVin -tuotemerkkisen painemarinaattorin. Myydään maahantuojan (Nexet Oy, Turku) sivujen mukaan ainakin Alkoissa (!), Stockmannilla, Kodin Ykkösissä ja erilaisissa kokkipuodeissa. Olen nyt kaksi vuotta testannut kesäisin ja täytyy sanoa, että keittiöön on kertynyt paljon turhempaakin tavaraa kuin tämä painemarinaattori. Nopeuttaa marinointia ratkaisevasti, helppokäyttöinen ja tilava. Ainoana miinuksena on ohuehko kansi, joka halkeaa, jos ahnehtii painetta liikaa. Muutoin toimii kuin junan vessa. Suosittelen. Laitteen hankinnan jälkeen tulet unohtamaan marinoinnin ilman tätä härpäkettä.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Eräs ystäväni ostaa joka kevät Statoililta sen kaikkein halvimman pallogrillin ja heittää sitten sillä vesilintua syksyllä.

Eikä sillä tarvitsisi edes heittää vesilintua syksyllä, halpispallogrilli kestää kyllä pari-kolme kesää kovassakin käytössä. Toki Weberin pallo kestää sen 10+ vuotta, mutta maksaakin 10-kertaisesti. Ja onhan sekin toisaalta mökkikesän sykähdyttävimpiä hetkiä, kun kesän ekat vieraat tulee puolen tunnin päästä, emäntä huutaa naama punaisena ja huoltsikalta ostettu pallogrilli on vielä maassa osissa ja ohjeet kiinaksi. Ja se neste unohtui tietysti. Ja nurmikkokin leikkaamatta.

Omat grillaukset hoituu ihan tavallisella pallogrillillä, joka on muuten aivan loistava kapistus. Jos on isompi seurue, niin käyttöön otetaan myös varapallo. Pallogrillillä pystyy grillausolosuhteita säätelemään todella kivasti kannen asennolla ja ilma-aukoilla, hifistelyn vaarahan siinä tosin on, kun tuulen suuntaa arvioidaan ja kantta laitetaan aste vinoon. Toisinaan käytän sytytystuubia, vai mikä perkele sen virallinen nimi on, ei tarvitse nesteitten kanssa pelata.

Mökillä onkin sitten astetta kovempi vehje, öljytynnyristä itse väsätty hells kitchen. Kansi on irtileikattu neljännes tynnyrin vaipasta, joka saranoitu origosta. Jalat vanhasta peltihyllyköstä, ja ritilät hiilille ja ruoalle. Ja sivutasot toki. Toimii, syö tosin hiiliä aika miehekkäästi, pitäisi varmaan käyttää brikettejä.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
ei tarvitse nesteitten kanssa pelata.


Snobbaillaan...

Eihän nyt grilliä koskaan sytytetä sytytysnesteellä! Grilli sytytetään tuohella tai tuohen puutteessa (voiko olla mahollista) sytytyspalalla. Sytytysneste jättää helposti grilliin hajuhaittoja, jotka vaikuttaa grillaustulokseen.

Eihän nyt lihaa marinoida, se maustetaan. Koulukuntaerona on monasti, että ennen vai jälkeen grillauksen. Huippukokit tekevät sen grillauksen jälkeen (eli grillaavat maustamattomana lihan, ja maustavat sen jälkeen). Itse yleensä maustan grillatessa. Marinointia käytetään huonompien palojen kanssa, jotka vaatii lisämakua, mutta pihvi, kyljys ja kylki ei kaipaa marinointia, jos on laadukasta lihaa. Lammasta (kylkeä, ei filettä) toki voi uittaa valkosipulijogurtissa

…oli snobbailua
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Eihän nyt grilliä koskaan sytytetä sytytysnesteellä! Grilli sytytetään tuohella tai tuohen puutteessa (voiko olla mahollista) sytytyspalalla. Sytytysneste jättää helposti grilliin hajuhaittoja, jotka vaikuttaa grillaustulokseen.
Sytytysneste ei oikein käytettynä jätä minkäänlaista hajua tai makua mihinkään ja on oikein klassinen pallogrillauksen tarveaine. Toki jos sytysnestepulloa käytetään kertapanoksena sytyttämisen yhteydessä, ja maltti ei riitä oikeaoppisen hiilloksen odottamiseen, makua saattaa jäädä, kuten myös jos nestettä ruikitaan kesken hiilloksen valmistumisprosessin, muka grillin sammumisen pelossa.
Piipusytytin on muuten sikälikin hyvä, että sen kanssa grilli on nopeammin käyttövalmis, vaikkei nopeus mikään nro 1. asia olekaan. Ja paperinpala riittää (plus tulitikku, tökstöks, plus tikkuaski, tökstöks).

Itse luotan myös naudan fileiden maustamiseen grillaamisen aikana, marinadit sopii possulle ok.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Kyllä marinoinnilla (etikka, sitruuna jne.) vaikutetaan myös lihan mureutumiseen, ei se pelkkä makuliemi ole. Ainakin amerikkalaiseen grillaukseen erilaiset marinoinnit ja grillissä olevan lihan valelu/sively liemeillä kuuluu ihan olennaisesti kuvaan mukaan. Marinoinnin ainoa huono puoli on sen kärytystä lisäävä vaikutus varsinkin öljyisenä versiona, sitä kai ne kampauksestaan huolissaan olevat tv-kokit karsastavat. Hieman pyyhitään siis enimmät roippeet pois ennen tulille asettelua niin hyvä tulee.
 

Jokru

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Hawks, sympatiat Sportille, S-Kiekko
Kertokaapas arvon grillimestarit joku hyvä kokis marinadi. Jos juhannuksena koittaisi jotain reseptiä...
Mielellään joku oma viritelmä, että ei copypastella googlesta...
 

Tpip

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, L'equip blaugrana, La Albiceleste, Raiders
Kertokaapas arvon grillimestarit joku hyvä kokis marinadi. Jos juhannuksena koittaisi jotain reseptiä...
Mielellään joku oma viritelmä, että ei copypastella googlesta...

Ei tule koskaan mittailtua paljonko tulee mitäkin laitettua, mutta näillä pitäisi syntyä monasti kehuttu setti, varsinkin porsaalle:

Kokista, Pari desiä
Tuoretta timjamia, abaut puolikas nippu
Pari-kolme valkosipulinkynttä, paloina
Tomaatti tai kaks, lohkottuna
Salottisipuli tai kaks, lohkottuna
Loraus soijaa
Loraus oliiviöljyä
Mustapippuria myllystä
Suolaa heilautus
Ravistus (chipotle)tabascopullosta tai ripaus cayennepippuripurkista

Lihat kippoon, setit päälle vähän kädellä hämmentelyä. Itse aloitan aina oliiviöljystä, jonka jälkeen mausteet, pieni hämmennys, jonkajälkeen nesteet ja isommat partikkelit. Kippo kiinni tai koko satsi pakastepussiin ja yön yli jääkaapissa.
 

Jokru

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Hawks, sympatiat Sportille, S-Kiekko
Ei tule koskaan mittailtua paljonko tulee mitäkin laitettua, mutta näillä pitäisi syntyä monasti kehuttu setti, varsinkin porsaalle:
Kiitti! Ainesosien perusteella vaikuttaa varsin herkulliselta. Pitääpä koeponnistaa tämä viikolla.
Juuri possua ajattelin marinoida kun ei nuo valmismarinadit oikein iske..
 

tutzba

Jäsen
Tutkailin tuossa taloyhtiön järjestyssääntöjä ja kun kesäkin on kohta lähellä, ajattelin kysäistä, josko jollakulla olisi vinkata hyvää sähkögrilliä? Markantalolla olisi tarjolla tuollainen: Nordic Season grilli - Markantalo. Näyttää ihan pätevältä, kun olisi oma hylly juomille ja mausteille. Ei tuo hintakaan mikään päätähuimaava ole. Ajaisi varmasti asiansa, jos makkaraa, vihanneksia ja joitakin Poutun halpispihvejä paistelen. Laitetaanko tilaukseen vai onko jollakulla muuta ehdotettavaa?
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Tutkailin tuossa taloyhtiön järjestyssääntöjä ja kun kesäkin on kohta lähellä, ajattelin kysäistä, josko jollakulla olisi vinkata hyvää sähkögrilliä? Markantalolla olisi tarjolla tuollainen: Nordic Season grilli - Markantalo. Näyttää ihan pätevältä, kun olisi oma hylly juomille ja mausteille. Ei tuo hintakaan mikään päätähuimaava ole. Ajaisi varmasti asiansa, jos makkaraa, vihanneksia ja joitakin Poutun halpispihvejä paistelen. Laitetaanko tilaukseen vai onko jollakulla muuta ehdotettavaa?
Näyttää aika lailla samalta kuin erään kaverini parvekkeella nököttävä peli. Siitä vehkeestä kuumotettua makkaraa ja possunkylkeä kävin loppusyksystä vetäisemässä huiviin. Eiköhän tuo grilli asiansa ajanut, ja omistajakin tuntui olevan tyytyväinen. Taloyhtiön säännöistä ei ollut puhetta, mutta sähkögrilli taisi olla hänelläkin olosuhteiden ohjaama vaihtoehto.

Hinta ei ainakaan ole paha. Ei ole sitten vitutuskaan mittaamaton, jos grilli ei jostain syystä miellytä.

Sähkögrillin tietynlainen munattomuus saattaa ärsyttää "oikeaan" grillaukseen tottunutta. Ihan riippumatta siitä pitääkö oikeimpana grillausmetodina hiiligrilliä, kaasugrilliä, puilla grillaamista, brikettigrilliä vai jotain liekinheitintä. Sähkögrillin ja "oikean" grillin henkinen välimatka tuntuu olevan monta kertaluokkaa pidempi kuin vaikkapa puukiukaan ja sähkökiukaan kohdalla. Vaikka kaikki ei tietenkään ole laitteista kiinni. Osaavan grillaajan käsissä kunnollista lopputulosta saa joka grillistä, ja päinvastoin.
 

-FNM-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Kysymys kaasugrilleistä

Pitäisi tässä äidille hommata kaasugrilli. Ainoa josta on kokemusta on mökiltä löytyvä malli. Tuossa grillissä ritilät ovat valurautaa, mutta hyvin monessa vastaan tulleessa mallissa ritilät on emaloitu. Kannattaako siis tuollaisia emaloituja edes harkita, vai ottaa suoraan valurautaa oleva? Onko noilla edes eroa? Vai tarkoitetaanko näillä emaloiduilla ritilöillä sitä grillin yläosasta löytyvää ritilää, jossa esim. ruoka pidetään lämpimänä? Ilmeisesti puuosatkin on grillissä hyvä jättää mahdollisimman vähiin. Toisaalta äidilläni grillin käyttökerrat jäänevät alle pariinkymmeneen vuodessa, mutta ei nyt ihan suttakaan viitsisi ostaa.
 

J.Petke

Jäsen
Pitäisi tässä äidille hommata kaasugrilli. Ainoa josta on kokemusta on mökiltä löytyvä malli. Tuossa grillissä ritilät ovat valurautaa, mutta hyvin monessa vastaan tulleessa mallissa ritilät on emaloitu. Kannattaako siis tuollaisia emaloituja edes harkita, vai ottaa suoraan valurautaa oleva? Onko noilla edes eroa?

Emaloidut ritilät tarkoittaa sitä että ne ritilät minkä päällä grillataan ovat emaloidut. Ei kuulemma tartu grillattava/töhnä niin helposti niihin kuin valurautaisiin. Jos pitäisi valita niin haluaisin omaan grilliini myös ne polttimien suojalevyt, lämmönjakolevyiksiköhän niitä kutsuttiin?
 

-FNM-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Emaloidut ritilät tarkoittaa sitä että ne ritilät minkä päällä grillataan ovat emaloidut. Ei kuulemma tartu grillattava/töhnä niin helposti niihin kuin valurautaisiin. Jos pitäisi valita niin haluaisin omaan grilliini myös ne polttimien suojalevyt, lämmönjakolevyiksiköhän niitä kutsuttiin?

Siirrettiin näköjään kysymykseni oikeaan ketjuun.

Kiitokset vastauksesta J.Petkelle.

Eli emalointi tarkoitti siis sitä mitä aluksi ajattelinkin. Täytyy tässä nyt harkita millaisen grillin äidille hankin. Kolme poltinta tuossa saa kuitenkin olla.
 

Rocco

Jäsen
Valurautaisissa on tosin se etu, että ne pysyvät paremmin kuumana, ja niillä saa aikaan ne kauniit tummat raidat pihviin. Valurauta on vaikeampi toki pitää puhtaana, mutta hyvin hoidettuna nekin kestää todella kauan hyvälaatuisena. Kannattaa valurautaisessa ensimmäisellä käytöllä kuumentaa ne ritilät, ja "ihrata" ne. Eli hieroa niihin sianihraa. Tämä suojaa rautoja kiinnitarttumiselta ja ruostumiselta.
 

tutzba

Jäsen
Tuli hommattua Lucifer Tufa -sähkögrilli. Vaikuttaa ihan pätevältä ja mikä tärkeintä, on helppo pitää puhtaana. Aurinko olisi jo parina viime päivänä paistanut tuohon parvekkeelle siihen malliin, että olisi tehnyt mieli koeajaa laite, mutta en vielä kuitenkaan viitsinyt. Ehkä sitten ensi viikonloppuna.
 

-FNM-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Pitäisi tässä äidille hommata kaasugrilli...

Lainaan omaa tuotostani.
Tänään kävin grillin ostamassa äidilleni. Kolme valurautaista poltinta, valurautaiset ritilät ja levyt, ja hintaa noin 200 euroa. Toki olisi voinut varmasti enemmänkin panostaa, mutta tuo vaikutti käyttötarkoitukseensa nähden hyvältä valinnalta. Lisäksi varaosia pitäisi olla saatavilla, jos ongelmia ilmenee. Viikolla käyn painimassa grillin kasaan, ja toivottavasti kutsu käy ensi viikonloppuna grilliä testaamaan myös käytännössä.
 
Suosikkijoukkue
Arsenal
Onkos kenelläkään kokemusta Luciferin grilleistä? Lähinnä itseäni kiinnostaa nuo Silver-mallit kolmella tai neljällä polttimolla. Koska entinen grilli lähtee näinä päivinä kiertoon, voi olla jo pääsiäispyhinä edessä uuden hommaaminen kun tuo keli viikonlopulle näyttäisi grillauskeliltä.

Horisont - LUCIFER kaasugrillit

Yllä olevassa linkissä on tuotetietoja/kuvia ihailemistani lihanlämmittimistä.
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Onkos kenelläkään kokemusta Luciferin grilleistä?

Hyvin on toiminut vuoden päivät tuolta linkistäkin löytyvä Luciferin Gabro-sarjan 4 polttimon kaasugrilli. En löydä moitteen sanaa. Hintansa väärti ehdottomasti, maksoin siitä alle 300€.

Sivukeitintä en käytä mutta näppärästi onnistuu grillaukset vaikka vain yhdellä polttimolla, parilla on ehdoton. Ja se helpottaa puhtaana pitoakin kun paska ei lentele sinne ritilöiden väliin.

Onko kenelläkään kokemusta briketeistä/lastuista joita käytetään kaasugrillissä? Onko mitään ideaa?
 

-Kantor-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Feikkiheikit
Osaisiko joku valaista, koska itselläni asia on jäänyt vähän epäselväksi. Eli onko tämä parvekkeilla grillaus taloyhtiökohtainen juttu vai jotenkin laissa määritetty? Muutin itse vuodenvaihteessa kerrostalohuoneistoon, johon kuuluu hyvän kokoinen kattoterassi. Sinne siis saisi isommankin grillin hankittua ruokailuryhmineen, eikä savunkaan luulisi haittaavan kuin korkeintaan lintuja, koska yläpuolella on vain ilmaa. Eli voinko huoletta alkaa katselemaan kaasugrillejä vai kannattaisikohan tästä vielä kysäistä taloyhtiöltä?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös