Taas numerot puhuvat, ne ovat fiksumpia kuin ainakin tämä mies.. :
Menestyksen playoffeissa voi lukea liki 90% varmuudella jo runkosarjataulukosta. Kerran 20 vuodessa tapahtuu niin, että molemmat finalistit ovat sijoittuneet runkkarissa alle sijojen 1 ja 2. Kerran 10 vuodessa jompikumpi näistä putoaa finaalista. Perustuu tilastofaktaan, ks. esimerkiksi SM-liigan sivuilta Ripan blogi viime keväältä. Joukkueiden väliset erot ovat jauhautuneet jo valmiiksi pitkässä runkosarjassa ja kun pleijarit vedetään paras seitsemästä -periaatteella, ei suuria muutoksia enää tapahdu. Jos paketti ei ole kunnossa eli hyökkäys- ja puolustuspeli eivät muodosta jonkunlaista symbioosia, jäädään sijoille 4-6, jotka ovat ihan ookoo, mutta eivät mitä todennäköisimmin tule kuitenkaan riittämään. Ja ilman toimivaa hyökkäyspeliä ei enää mennä runkosarjan kärkeen. SM-liigan valmentajien pelikirjat ovat oikeasti kehittyneet huimasti 2000-luvun alusta. Siksi juuri SM-liigassa on pirun vaikea pärjätä ensimmäisellä kaudellaan, kun tulee uutena koutsina sisään. Puhumattakaan siitä, että pelkästään puolustamalla tai hyökkäämällä voisi enää päästä runkosarjan kärkisijoille.
Playoffien niukkuuden logiikka ei mene niin, että kun paikat vähenevät, ne joukkueet hyötyvät, joilla on jokatapauksessa ollut vähemmän hyökkäyspaikkoja. Samahan pätee siihen, että huonommalla maalivahdilla ei pärjää paremmalle pleijareissa ollenkaan sen paremmin kuin avoimessa runkosarjassa. Äkkiseltään luulisi, että esimerkiksi veskarien ero kapenee, kun paikkoja on jokatapauksessa niin vähän. Itse asiassa veskarien ero ainoastaan korostuu niukkuuden markkinoilla. Hyvät ovat todella hyviä ja huonoille menee vähemmistäkin laukauksista, koska niitä nyt vedelläänkin ihan eri intensiteetillä ja huolellisuudella kuin loskaisena marraskuisena tiistai-iltana. Ne joukkueet, joilla on parempi hyökkäspeli (viisikkopeli ylipäätään), pärjäävät paremmin kun paikat kapenevat. Samasta syystähän huonosti hyökkäävän joukkueen yv:kin on yleensä huonoa, vaikka paikka saadaan "ilmaiseksi". Ne joukkueet, jotka ovat tehneet enemmän maaleja runkkarissa, ovat oppineet rakentamaan viimeistelemään tietyllä rutiinitasolla ja kun se on parempi kuin kaverilla, näkyy ero jo noissa 20 laukauksen matseissakin. Huonosti runkosarjassa viimeistellyt joukkue on totaalisen kusessa, kun laukaukset vähenevät 15-20 välille ja vastustaja on tottunut jo runkkarissa päästämään vähemmän kuin tekemään.
Jos ylläoleva logiikka ei pätisi, alemmaksi sijoittuneet joukkueethan pudottelisivat useammin ylempiä, kun ne saavat "ilmaiseksi" playoffien luonteesta johtuen sen, että kaveri ei enää vedäkään meitä vastaan 35 kertaa, kuten runkkarissa, vaan noin 20 kertaa nyt pleijareissa. Viime vuosien lopputulokset ovat sinänsä ikävystyttävää luettavaa. Ne ovat liki identtisiä runkosarjan kanssa. Jotkut sijojen 5 ja 6 joukkueet ovat saattaneet vaihtaa paikkaa. Oddsit alemmaksi sijoittuneiden yllätyksiin paranisivat, jos pelattaisiin paras viidestä.