Ja sanomattakin on selvää että futiksen MM- ja EM-kisat ovat aivan eri luokan turnaus kun lätkän olympialaiset.
No itseasiassa tällainen väite ei kylläkään varsinaisesti kestä päivänvaloa ihan jo sen takia, että kun otetaan huomioon erot harrastajamäärissä on ylipäätänsä hedelmätöntä vertailla turnausten tasoa koko laajuuden mukaan.
Koska kuitenkin ihmisen suorituskyvyllä on rajansa ja noin periaatteessa lahjakkuudet jakautuvat varsin tasaisella jakaumalla populaatioihin, on selvää että paljon harrastetumman lajin MM-kisoissa perustaso on laajempi, mutta toisaalta huipulla peli on _aivan_ yhtä tiukkaa.
Esitetäänpä asia nyt siten, että olympiajääkiekossa on tosiasiassa kuitenkin 6 mahdollista voittajaehdokasta, Suomi, Ruotsi, USA, Kanada, Venäjä ja Tsekki joitten keskinäiset voimasuhteet toki ovat erilaiset mutta yhtäkään ko. maista ei voi sulkea pois voittajaveikkauksista kategorisesti (huolimatta siitä että Suomen mahdollisuudet ovat mitä ovat jne.).
No, tässä nyt tietenkin vannoutunut jalkapallofani repeää nauruun ja heittää jotain epämääräistä miten MM-kisoissa taso on laajempi jne.
Mutta tosiasia kuitenkin on että viimeisten 50! vuoden aikana mestareita on ollut samat 6 kappaletta ja en jaksa edes tarkistaa asiaa, mutta oletan että samaiset 6 mestaria ovat ensi kesänkin osalta kärjessä voittajaveikkauksissa.
Eli jos mestaruus kuitenkin loppupeleissä ratkeaa molemmissa turnauksissa n. 5-6 maan välillä, niin onko sillä loppupeleissä mitään väliä mitä se taso tämän ulkopuolella on, koska mestaruutta varten on kuitenkin kyettävä voittamaan 1-3 näistä kovista maista ja vain sillä oikeastaan on merkitystä, ei sillä tuleeko alkulohkojen statisteista rutiinivoitto vai onko kisojen ylläri se että yksi suurista jääkin alkulohkoon, mikä nyt lähinnä vain tarkoittaa että voittaja arvotaankin joukosta 5/6 eikä 6/6.
Tavallaan se, että keskustelu tässä asiassa yritetään viedä turnausten keskimääräiseen tasoon yms. on oikeastaan vain harhaanjohtavaa, koska ei määrä sinänsä korvaa mitenkään tasoa ja tee turnauksen voittamisesta mitenkään olennaisesti helpompaa, vaikka satunnaisesti yksittäinen huippumaa saattaakin kompuroida alkulohkossa, silti tyypillisesti huiput kävelevät pikkumaitten yli puolitehoilla.