Mainos

Finaali 2013: Tappara – Ässät

  • 400 536
  • 1 765

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
...JATKUU

Koska joukkueiden keskinäistä pelaamista on etukäteen vaikea verrata, ennen kuin ensimmäistäkään peliä on nähty, niin lähden uppoutumaan tilastoihin. Käytän näissä vertailuissa pudotuspelien tilastoja, sekä molempien tilastoja tuosta kauden loppupuolelta n. 10 viimeistä ottelua. Lisäksi, onhan se nyt vilkaistava nuo kauden aiemmat kohtaamiset, että mitä sieltä löytyy, vaikka ne ovatkin molempien heikommalta ajalta kaudesta ja ihan erilaisilla rostereilla.

Käydään nuo kauden aikaisemmat kohtaamiset kronologisesti ensin läpi. Hyvin näkee, kuinka hurjasti molempien rosterit ovat kauden aikana muuttuneet. Poissaolollaan loistaa mm. Jerry Ahtola, Stephen Dixon, Jesse Joensuu, Alexander Barkov ja Jeff Ulmer. Lisäksi Tapparan maalissa pelasi kahdessa ensimmäisessä kohtaamisessa heikon alkukauden jälkeen poiskaupattu Pekka Tuokkola. Ässilläkin kertaalleen Järvenpää.

Tuon ensimmäisen ottelun aikana elettiin vielä ajanjaksoa, jolloin Tappara tuskaili surkean alivoimapelinsä kanssa. Tällä periodilla, runkosarjan 17 ensimmäisen ottelun aikana (kauden eka Ässät-matsi oli Tapparalle kauden 12. ottelu) Tapparan alivoima oli se paljon parjattu ”SM-Liigan huonoin”, joka toimi vain n. 68% teholla. Ässät käänsikin tämän ensimmäisen ottelun edukseen kolmen ylivoimamaalin turvin ja viimeisen Savinainen iski tyhjiin. Tuo matsi kyllä jäi mieleen sellaisena tyypillisenä Raanta-tähti-iltana, 45 torjuntaa, Ässät sillassa koko matsin, mutta Tapparan silloinen totaalinen alivoimasurkeus jätti pisteet Poriin.

Heti perään pelatun toisen kohtaamisen Tappara voitti 2-1, kun Tappara oli oppinut edellispelin läksynsä ja sai nollattua Ässien ylivoimapelin. Tässä matsissa Ässillä oli Järvenpää maalissa, Tapparalla edelleen Tuokkola. Tuossa vaiheessa otettiin ensimmäisiä askelia parempaan alivoimapelii, jossa on sittemmin edistytty. Vielä Jyväskylässä (kauden 17. ottelu) kontattiin 4 päästetyn alivoimamaaliin kanssa, mutta siitä lähtien käärittiin hihat ja laitettiin asia kuntoon. Jannik Hansen liittyi kauden 18. matsin kohdalla Tapparaan ja toi NHL:n alivoimapelaamisen opit mukanaan. Mies tartutti ne muihin ja loppukauden Tappara tappoi jäähyjä 86% tehokkuudella. Kärpät oli runkosarjan paras 86,7% lukemalla. Pudotuspeleissä tahti on ollut vielä hurjempaa, av-tehokkuus pudotuspeleistä on 96,9%. Tappara on päästänyt vain yhden alivoimamaalin 32 alivoimastaan. Pelannut muutaman kerran 3 vs. 5 alivoimaakin ilman takaiskuja. Alivoimaprosentin trendi siis: 68% --> 86% --> 97%, ei paha kehityskaari.

Kolmannessa kohtaamisessa Tampereella oli sitten jo Metsola vs. Raanta ensimmäistä kertaa ja Antti Raanta vei pitemmän korren 41 torjunnalla. Ässille vierasvoitto maalein 1-4. Silloin tuli katsottua että onpa Ässillä hyvät ulkomaalaiset, kun Dixon teki 3+0, Umisevic 0+3, Heshka 0+3 ja Ryan 1+0. Noh, näistä on vain kaksi miestä enää mukana ja kolmas pelaa Tapparassa. Tapparalla oli mm. Hansen kehissä joka teki 0+1. Mahdotonta lähteä tästäkään pelistä vetämään mitään suurempia johtopäätöksiä, molempien rosterit kokivat isoja muutoksia tuon jälkeen.

Ottelulle kuitenkin kuvaavaa oli, että Ässät sai haluamansa, Tapparan ampumaan paljon turhaan huonosta sektorista, vaikka vetoja tuli toki hyvä määrä maalintekosektoristakin. Mutta lopputulemana Raanta turhautti vastustajan ja omista harvoista paikoistaan Ässät iski osumat. Tämä on juuri se pelin kuva, jolla porilaiset tässä finaalisarjassa jyrää, jos jyrää. Tapparan oma pelaaminen ei silloin kuitenkaan ollut vielä läheskään sillä tasolla mitä se on nyt. Lisäksi tähän otteluun Tapparalla oli hieman vaikeuksia motivoitua, kun kyseessä oli tiistai-illan ”hurmos” ja joukkue oli juuri palannut pettymykseen päättyneen European Trophyn finaalireissulta pitkän matkustuksen jäljiltä ja mittelö toimi lähinnä vain ”välipalana” matkalla joulutauolle.

Tammikuun puolessa välissä kohdattiin viimeisen kerran Porissa ja Tappara voitti 4-5 Jeff Ulmerin jatkoaikamaalilla. Tämäkään mies ei enää vaikuta kummankaan joukkueen palkkalistoilla. Tässä ottelussa alkoi kuitenkin jo näkyä Tapparan edistyneen pelaamisen suurimmat muutokset. Enää ei ammuttu silmittömästi kaikkialta kohti Raantaa, vaan paikkoja alettiin rakentaa kärsivällisesti syöttelyllä ja kiekonhallinnalla lähemmäs maalia. Se poiki peräti 5 osumaa maalintekosektorista. Ässät iski myös kaikki 4 maaliansa lähietäisyydeltä, mutta laukoi myös kaukaa suhteessa enemmän. Näistä sota-alue –laukauksista ja vetosuhteista tulee myöhemmin tarkempi analyysi.

Tehopisteet neljässä keskinäisessä Tapparan ja Ässien runkosarjaotteluissa:

Savinainen 4+1, (Dixon 4+3), Armia 2+1, (Joensuu 0+2), Ryan 1+3, Niemi 0+2, Heshka 1+3, Mutanen 0+1, Uusikartano 1+2, (Umisevic 0+3), Sammalkangas 0+1, Uusitalo 0+1.
(suluissa äijät, joita ei finaalisarjassa nähdä)

Makkonen 2+0, (Barkov 3+1), Aalto 0+2, Leimu 0+2, (Jyrkkiö 0+1), Erkinjuntti 1+1, (Ahtola 1+0), (Haapala 0+1), Kankaanperä 1+0, Nieminen 1+1, Koskiranta 0+1, (Hansen 0+1), (Ulmer 1+0), Mäntylä 0+2, Saravo 0+1, (Halme 0+1), (Connolly 0+1), Venäläinen 0+1.

Kuten tuosta näkee, niin Tappara on tehoillut selkeästi leveämmällä rintamalla. Mutta kahdeksan tehoillutta pelaajaa on sellaisia, jotka eivät tule pelaamaan finaalisarjassa. Halme, Haapala ja Jyrkkiö oletuksena myös näin. Joukkue on muuttunut tässä matkalla parhaaseen formuunsa todella rajusti. Savinainen ollut todellinen Tappara-tappaja, vielä on pudotuspeleissä ollut miehen ruuti suht märkää (vasta 1 maali), liekköhän säästellyt maalit finaaleihin?

Mielenkiintoinen voimasuhdemuutos myös tuo Umisevicin siirtyminen Tapparan leiriin. Molemmat joukkueet vahvistuivat, kun miehen pelitapa ei sovi toiseen ja sopii taas täydellisesti toiseen jengiin. Silti näistä aiempien pelien tehoista ei voi päätellä yhtään mitään. Tapparalta esim. Koskiranta on noussut SM-Liigan parhaaksi kahden suunnan hyökkääjäksi tuon ajanjakson jälkeen, Kovalchuk-Palola iskee maaleja kakkosketjussa ja kolmosketjusta on muovattu täysin erilainen Umisevicin siirron ja Luceniuksen ylösnoston myötä.
Runkosarjan tilastoista tuli katsottua noita laukaisukarttoja molempien joukkueiden viimeisen 10 ottelun osalta. Mielestäni tämä on sopiva otos näistä joukkueiden runkosarjan lopun huippuvireistä, tuosta helmikuun maaottelutauosta eteenpäin. Ässäthän voitti noista peleistään 7 varsinaisella peliajalla, 1 jatkoajalla, 1 rankkareissa ja yhden hävisi jatkoajalla. Ilves-otteluita en ottanut laskuun kummaltakaan, molemmat voittivat ne selkeästi, mutta ne eivät kerro mitään mistään. Tapparan osalta saldo viimeisestä 10 runkosarjaottelustaan oli varsinaisen peliajan osalta 7-1 ja kaksi rankkareihin mennyttä meni 1-1. Molemmilla 7/10 varsinaisen peliajan voittoa (+1 Ilves-voitto) (ja se mitä runkosarjassa tapahtuu 60min jälkeen 4 vs. 4 pelissä ja pilkuissa, ei playoff-vaiheessa merkitse yhtään mitään), joten tuo lopun rutistus on ollut molemmilta varsin samankaltainen, huikean nousujohteinen.

JATKUU...
 

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
...JATKUU

Mutta nyt niihin maalipaikkoihin. Ässien otos runkosarjan lopusta ja pudotuspeleistä on häkellyttävän samankaltainen. Joukkue saa rakennettua maalitekosektoriin noin 12,8 laukausta per peli. Ero runkosarjan ja pudotuspelien välillä oli näissä luvuissa vain 0,06 laukauksen sisällä (pudotuspelit 12,86 ja runkosarja 12,80). Ässien vastustajat sen sijaan saivat runkosarjassa 11,3 vetoa sektorista ja pudotuspeleissä ovat saaneet 11,9 vetoa per peli. Aika yhtenevät luvut tässäkin. KalPa oli hukassa tämän asian suhteen, mutta JYP jopa Ässiä paremmin kartalla. JYP sitten hävisi pudotuspelisarjansa todella heikkoon Tuomas Tarkin torjuntaprosenttiin näissä maalintekosektorin laukauksissa, vaikka rakensi Ässiä enemmän paikkoja. KalPa-sarjassa Ässät rakensi KalPaa enemmän paikkoja ja sai etenkin KalPan ajettua parhaalta sektorilta maalivahdille helppohin kaukovetoihin. Raanta jopa hävisi maalintekosektorin torjuntaprosentissa Mikko Koskiselle, mutta Ässät sai rakennettua niin paljon enemmän paikkoja hyvään sektoriin, että sarja hoitui sitä kautta maalintekosektorin maalivahtipelin mennessä suht tasan.

Ässien oma taso kuitenkin näyttää löytäneen ylärajansa. Joukkue rakentaa sen 12-13 paikkaa per peli voittoputkessaan ja nyt pudotuspeleissä tilanteita tulee ihan samalla tasolla. Ainoa mikä on pikkuhiljaa muuttunut, on vastustajan saamien paikkojen kasvava määrä ja vastustajien parantunut laukaisuprosentti maalintekosektorin laukauksissa. JYP sai jo rakennettua Ässiä enemmän paikkoja ja Raannan maalintekosektorin vetojen torjuntaprosentti on pudotuspelin osalta laskemaan päin runkosarjaan verrattuna. Oma päätelmäni tästä on se, että Ässät yllätti joka ilta runkosarjassa pelityylillään, kun joukkue kohdattiin vain kerran. Vastaisku/riistojoukkue on tehokas juuri tällaisissa tilanteissa, siksi sellaista tyyliä on suosittu esim. MM-tasolla. Pitkissä playoff-sarjoissa se ei välttämättä enää ole sitä, koska riittävän tasokas vastustaja oppii pelaamaan sitä vastaan. Ässät on toki voittanut kaksi sarjaa, eri asioihin perustuen. JYP oli hyvin tehnyt läksynsä, mutta hävisi Tarkin murtumiseen.

Mitä sitten tulee Tapparaan, niin joukkue on todella vahva juuri tällä maalintekosektorilla, molemmissa päissä kenttää. Joukkue on saanut n. 14 paikkaa maalintekosektorista pudotuspeleissä, runkosarjan lopulla n. 15 paikkaa per peli. Hyvin samoissa nämäkin lukemat ovat pysyneet, kuten Ässillä. Toisin kuin Ässillä, Tapparan vastustajien vedot maalintekosektorista ovat vähentyneet runkosarjan lopun noin 14 vedon keskiarvosta 10 vedon keskiarvoon pudotuspeleissä. Tapparan vetosuhde on siis kehittynyt matkalla paremmaksi (15-14 --> 14-10), kun taas Ässien lievästi heikentynyt (13-11 --> 13-12). Se siis paikkojen määrästä.

Toinen merkittävä asia on sitten näiden maalintekosektorin laukauksien laukaisu- ja torjuntaprosentti. Ässien laukaisuprosentti runkosarjan lopulla näistä vedoista oli erinomainen 17,2%. Vastaavasti Raannan torjuntaprosentti näihin vetoihin 92,0%, joka tekee vastustajien laukaisuprosentiksi 8,0%. Ässien voittoputki perustui ihan puhtaasti näihin faktoihin. Ylivoimainen jakauma onnistumisprosentissa maalintekosektorilla, vähän enemmän vetoja sieltä keskimäärin mitä vastustajilla ja yli tuplasti parempi onnistumisprosentti.
Playoffseissa molemmat prosentit ovat olleet kuitenkin laskusuuntaisia, johtuen todennäköisesti juuri siitä pudotuspelien kaltaisesta pelitavan yllätysmomentin katoamisesta. Lukemat ovat edelleen olleet Ässille edullisia, oma laukaisuprosentti on 13,3% pudotuspeleissä (lasku runkosarjasta 17,2% --> 13,3%) maalintekosektorin vedoissa ja vastustajan laukaisuprosentti on kohonnut hieman paremmaksi (8,0% --> 10,4%). Tästä jälkimmäisestä lukemasta saadaan Raannan maalitekosektorin torjuntaprosentiksi pudotuspeleissä 89,6%.

Tapparan laukaisuprosentti runkosarjan lopun peleissä oli myös siellä Ässien tasolla, 17,8%. Vastustajat osuivat maaliin 12,1% tehokkuudella. Ei läheskään niin hyvä jakauma mitä Ässillä, jossa sama määrä paikkoja käytettiin tuplateholla. Mutta pudotuspeleissä Tapparan oma maalintekosektorin laukaisuprosentti on laskenut vähemmän mitä Ässillä, 17,8% --> 15,6% lukemaan. Samaan aikaan Tappara on saanut pudotettua vastustajan laukaisuprosentin maalintekosektorin vedoista 9,9% lukemaan (12,1 --> 9,9%). Tämä ero tulee käytännössä Tapparan alivoimasta, jossa joukkue ei ole päästänyt 9 ottelun ja 32 pudotuspelialivoiman aikana vielä yhtään maalia maalintekosektorista. Ainoa sisään mennyt on Azevedon kaukoveto. Markus Kankaanperä says hello.

Yksi mielenkiintoinen maalintekosektorin vedoista irroitettava lukuarvo on sektorivetojen ja kaikkien vetojen suhde. Tämä kertoo lähinnä jonkin verran pelitavallisista eroista ja siitä kumpi osaa puolustaa tuota sota-aluetta paremmin, estää siis vedot parhaasta sektorista. Jälleen kerran Ässien lukemat ei eroa runkosarjan lopun ja pudotuspelien osalta lähes millään lailla. Joukkue ampui runkosarjan lopulla 37,1% vedoistaan lähisektorista ja pudotuspeleissä vastaava luku on ollut 36,5%. Vastaavasti vastustajat on saatu ampumaan omaa joukkuetta huonommassa suhteessa lähisektorista, runkosarjassa vastustajien keskimääräinen prosentti oli 32,4% ja pudotuspeleissä se on ollut 31,9%. Kehittyvää trendiä ei ole havaittavissa, Ässät on suorittanut viimeiset 20 ottelua näiden perusteella periaatteessa tasaisesti maksimitasollaan. Joukkueen voittokulku on siis perustunut kolmelle tekijälle, puolustetaan niin, että vastustajien vetosuhde ”sota-alue vs. huonokulma/kaukokutisektori” on Ässien suhdetta huonompi. Samaan aikaan voitetaan maalintekosektorin vetojen määrä sekä laatu. Nämä ovat tähän asti keskimäärin toteutuneet ja niiden jatkossakin toteutuessa joukkue voittaa lähes joka ikisen pelin.

Mutta, ihan samalla kartalla se on Tampereen Tapparakin, vahvana. Siinä missä Ässät ovat nakuttaneet samalla varmuudella tuon viimeiset 20 ottelua, Tapparan trendi on ollut jatkuvasti parantava. Tapparan kiekollisesta pelitavasta johtuen joukkueen vetosuhde maalintekosektorista on selkeästi parempi, peräti 46,3% vedoista lähti runkosarjan lopulla maalintekosektorista ja pudotuspeleissä lukema on ollut suht sama, 45,4%. Joukkueen vastustajat pääsivät ampumaan sota-alueelta vielä runkosarjassa hyvinkin paljon, silti huonommalla prosentilla (43,6%) mitä Tappara itse. Mutta pudotuspeleihin joukkue on parantanut puolustuspeliään niin valtavasti, että vastustajajoukkueiden vetosuhdeprosentti on pudonnut 34,9% tienoille. Suhteellisesti Tappara on siis saanut käännettyä runkosarjan lopun lukemista 20% enemmän vastustajien vetoja huonoon sektoriin pudotuspeliotteluissa ja matchaa nykyisillä lukemillaan jo lähestulkoon Ässien puolustuspelin vetosuhdelukemat.

Koostetaan vielä yllä olevasta jonkinlaiset keskiarvot, eli lyödään yhteen ne viimeiset 10 runkosarjapeliä ja pudotuspeliottelut ja niistä keskiarvot.

Vetosuhde (maalintekosektori vs. kaukolaukaukset + pienestä kulmasta vedetyt)
Tappara 45,8% - vastustajat 39,6% (vihut 13,5% suhteessa huonommin)
Ässät 37,1% - vastustajat 32,2% (vihut 13,2% suhteessa huonommin)
Yhdistettynä: Tappara 41,3% - Ässät 37,9%

(Näissä yhdistelyissä luvuissa olen käyttänyt mielivaltaisesti 2/3 painoarvoa oman joukkueen lukemalle. Suora keskiarvo on mielestäni hölmö, koska Tapparan vastustajien keskiarvo ei ole Porin Ässien, eikä Ässien vastustajien keskiarvo tule olemaan Tampereen Tapparan keskiarvo. Mutta suuntaa se vähän antaa.)

Vetomäärät maalintekosektorista:
Tappara 14,7 – vastustajat 12,2 (vihut 17,0% suhteessa huonommin)
Ässät 12,8 – vastustajat 11,6 (vihut 9,4% suhteessa huonommin)
Yhdistettynä: Tappara 13,7 vetoa – Ässät 12,6 vetoa (maalitekosektorista per peli)

Laukaisuprosentti maalintekosektorista:
Tappara 16,8% - vastustajat 11,2% (vihut 33,3% suhteessa huonommin)
Ässät 15,2% - vastustajat 9,2% (vihut 39,5% suhteessa huonommin)
Yhdistettynä: Tappara 14,3% - Ässät 13,9%

Äärimmäisen tasaiseksi menee. Nämä lukemat siis huomioivat jo maalivahtien laukaisusektorin torjuntaprosentin noissa laukauksissa ja tarkkuuksissa vastustajien osalta. Maalivahdeille ei siis tarvitse laskea mitään erillisiä prosentteja. Mutta jos nyt mainitsen ne tässä, niin Raannan torjuntaprosentti maalintekosektorin vedoissa on näissä viimeisissä 20 ottelussa ollut 90,8% ja pudotuspeleissä 89,6%. Metsolalla taasen edellisen 20 matsin vertailussa 88,8% ja pudotuspeleissä 90,1%. Metsolan trendi on nouseva, Raannan laskeva.

Jos nyt laskee näiden edellä mainittujen teoreettisten keskiarvojen perusteella jonkinlaisen maaliodotuksen Tapparalle, niin se on 13,7 sektorivetoa * 14,3% osumaprosentti = 1.96 maalia per peli maalintekosektorista. Ässille vastaavaksi lukemaksi saadaan 12,6 vetoa * 13,9% = 1.75 maalia per peli.

Kun vielä otetaan huomioon nuo maalintekosektorin ulkopuoliset vedot (siniviivavedot ja vedot heikosta kulmasta), vastaavalla laskutavalla Tappara ampuu niitä vähemmän (keskimäärin 15,4 per ottelu), mutta paremmalla osumaprosentilla (3,73%), niin tästä tulee keskimäärin 0.57 maalia per ottelu. Ässien vastaava lukema on 0.40 maalia per ottelu (18,7 vetoa keskimäärin 2,14% osumaprosentilla huonosta kulmasta ja kaukaa). Näin siis Tapparan teoreettinen maaliodotus näillä keskiarvoilla maalintekosektori sekä ulkosektori huomioiden tulee olemaan 2.53 maalia (1.96 + 0.57) per peli ja Ässillä 2.15 (1.75 + 0.40) maalia per peli.

Muistetaan nyt vielä kuitenkin, että nämä ovat vain keskiarvoja viimeisestä 20 ottelussa, jossa Ässien trendi on runkosarjaan todella hurjiin lukemiin nähden ollut heikkenevä ja Tapparalla päinvastainen, paranee koko ajan. Mutta keskiarvoluvutkin siis Tapparaa suosivat, lähes puolen maalin erolla keskimäärin. Suhteellisena erona Tapparan teoreettinen maaliodotus on siis noin 15,0% Ässien lukemaa suurempi.
 

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
...JATKUU

Listataan tähän seuraavaksi peliajan muutokset runkosarja vs. playoffs, josta näkee vähän ketkä niitä kevään suurimpia tasonnostajia ovat olleet. Valmentajan antama jääajan lisäys on mielestäni paras indikaattori kuvastamaan tätä asiaa.

Tappara, hyökkäys:

Pelipaikka - pelaaja - playoffsien peliaika (runkosarjan peliaika) +/- peliajan muutos playoffseihin
C Jarno Koskiranta 23:07 (20:16) +3min
RW Antti Erkinjuntti 20:21 (17:55) +2min
LW Ville Nieminen 17:54 (18:25) -1min
RW Dragan Umisevic 15:39 (16:26) -1min
RW Olli Palola 15:00 (9:36) +5min
LW Niclas Lucenius 14:53 (12:37) +2min
C Jukka Peltola 14:11 (11:59) +2min
LW Elmeri Kaksonen 13:50 (10:22) +3min
C Jarkko Malinen 13:15 (10:46) +2min
C Jussi Makkonen 9:41 (13:30) -4min (Makkosen aika on noussut tuohon Malisen tasolle Barkovin loukkaantumisen jälkeen, mutta neloskentän jääaika HIFK –sarjassa laskee keskiarvon vielä näin alas.
RW Sami Venäläinen 8:16 (12:06) -4min
LW Jan-Mikael Järvinen 8:09 (10:06) -2min

13. varahyökkääjä:
W Henrik Haapala (Left) 0min playoffs (13:10 runkosarjassa)

(Aleksander Barkov (Left) 19:31)
(Chris Connolly (Left) 16:02)

Tappara, puolustus:

LD Tuukka Mäntylä 23:59 (23:16) +1min
RD Teemu Aalt 23:07 (24:26) -1min
LD Markus Kankaanperä 20:14 (21:58) -2min
LD Pekka Saravo 17:37 (17:29) +0
RD Dale Clarke 16:43 (21:24) -5min
RD Juha Leimu 14:08 (15:45) -2min

7. varapakki
D Jussi Halme (Left) 11:49 (12:19) -0min

Kuten huomaamme, niin pakkien peliajat ovat laskeneet runkosarjaan verrattuna kokonaismääräisesti. Tämä johtuu siitä, ettei niitä Tapparassa edes peluuteta täyttä 60min, kun molemmissa ylivoimakuvioissa on vain 1 puolustaja (Mäntylä & Aalto) ja 4 hyökkääjää. Tällainen systeemi kuormittaa puolustusta vähemmän, kun ylivoimasta pois oleva nelikko saa enemmän lepoaikaa.

Tapparan oletuskokoonpano, oletusjääajoilla:

Kaksonen (Left) 14min – Koskiranta (Left) 22min – Erkinjuntti (Left) 20min
Nieminen (Left) 18min – Malinen (Left) 13min – Palola (Right) 15min
Lucenius (Left) 14min – Peltola (Left) 14min – Umisevic (Right) 15min
Järvinen (Left) 8min – Makkonen (Left) 13min – Venäläinen (Right) 8min

Mäntylä (Left) 24min – Aalto (Right) 23min
Kankaanperä (Left) 20min – Clarke (Right) 17min
Saravo (Left) 17min – Leimu (Left) 14min

Metsola 94,78% (playoffs-torjuntaprosentti) 90,1% (maalintekosektorin playoffs-torjunta%)
(Noronen)

Tappara pelaa ylivoimaansa esim. Philadelphia Flyersin tyylisellä takakolmiolla, jossa on tilanteen mukaan joko maskimies/kulmamies (Koskiranta/Kaksonen tai Nieminen/Makkonen) tai kaksi miestä maalin kulmalla kärkkymässä reboundeja. Viivassa on vain yksi puolustaja (Mäntylä tai Aalto) ja vasemmalla sivulla rightin pelintekijä/ampuja (Umisevic tai Palola) ja oikealla leftin pelintekijä (Erkinjuntti tai Lucenius)

1.ylivoima
Koskiranta(Left, maalinedusmies) – Kaksonen (Left, Connollyn vapaampi kulmarooli/maalintaus)

Takakolmiossa:
Umisevic(Right) – Mäntylä(Left) – Erkinjuntti(Left), Mäntylä ainoana siniviivalla, playmakerit molemmilla sivuilla

2.ylivoima
Nieminen(Left, maalinedusmies) – Makkonen (Left, kulmarooli, vaihtoehtoisesti toinen maskimies)

Takakolmiossa:
Palola(Right) – Aalto(Right) – Lucenius(Left), hieman ampuvampi kolmikko

1.Alivoima
Koskiranta – Erkinjuntti
Kankaanperä – Saravo

2.Alivoima
Nieminen – Kaksonen/Peltola
Mäntylä – Clarke

3.hyökkääjäpari
Malinen - Kaksonen/Peltola (jos aloitus, niin Koskiranta tai Makkonen)
Kankaanperä - Saravo



Ässät, hyökkäys: (Ässien peliaikalisäyksistä vähennän noin 5%, joka tulee Jyväskylän ottelun 32 minuutin jatkoajan aiheuttamasta vääristymästä. Sinänsä se ei muuta pelaajien välistä minuutti-hierarkiaa mihinkään)

C Mika Niemi 22:17 (17:30) +4min
LW Veli-Matti Savinainen 22:06 (19:45) +1min
C Aki Uusikartano 21:33 (18:15) +2min
RW Joel Armia 18:49 (16:40) +1min
C Severi Sillanpää 16:18 (13:21) +2min
Michael Ryan 15:38 (17:08) -2min
Daniel Brodin 13:44 (11:41) (+1min)
Eero Elo 13:26 (12:04) +1min
Sami Mutanen 11:58 (10:11) +1min
Sami Lähteenmäki 10:05 (10:32) -1min
Nico Aaltonen 9:35 (9:40) -0
Tuomas Pihlman 9:07 (12:15) -4min

Ässät, puolustus:
LD Jyri Marttinen 27:11 (24:07) +2min
RD Shaun Heshka 26:57 (24:52) +1min
LD Ville Uusitalo 24:20 (22:27) +1min
RD Tapio Sammalkangas 22:06 (19:18) +2min
RD Tommi Taimi 15:32 (16:49) -2min
LD Miliisi Honkanen 15:01 (14:28) +0

7. varapakki:
D Miko Malkamäki (Left) 9:17 (15:55) -4min (huomioitu loukkaantuminen)


Ennakoitu kokoonpano playoff-minuuttikeskiarvoineen (suluissa kätisyydet):

Savinainen (Left) 21min – Niemi (Left) 21min – Armia (Right) 18min
Ryan (Left) 15min – Uusikartano (Left) 20min – Elo (Right) 13min
Mutanen (Left) 11min – Sillanpää (Left) 15min – Brodin (Left) 13min
Lähteenmäki (Left) 10min – Aaltonen (Left) 9min – Pihlman (Left) 9min

Marttinen (Left) 26min – Heshka (Right) 25min
Uusitalo (Left) 23min – Sammalkangas (Left) 21min
Honkanen (Left) 14min – Taimi (Right) 15min

Raanta 95,95% (playoffs-torjuntaprosentti) 89,6% (maalintekosektorin playoffs-torjunta%)
(Järvenpää)


JATKUU...
 
Viimeksi muokattu:

mjarkko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Muistatteko sen pelin, kun Ässät johti 0-5 ja matsi päättyi 5-5. Ja kerran Tappara voitti 7-6, matsissa jossa Apa Kulmala teki hatun ja Vujtek(?) painoi neljä kaappia.

Muistan, tuo on viimeisin käyntini hakametsässä. Silloin oltiin Tammiseen tyytyväisiä.
 

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
...JATKUU

Vielä hieman muita tilastoja. Tasakentin Ässät on tehnyt pudotuspeleissä 13 maalia ja päästänyt 9 (yht +4). Tapparalla vastaavat lukemat ovat 20-12 (+8). Empty-netterit karsin suosiolla näistä laskelmista pois. Tappara voitti HIFK-sarjan pääosin ylivoimansa turvin. Maalit tasakentällisin se hävisi 7-8, mutta erikoistilanteista tuli puhdas voitto 6-0 lukemin. Lukko oli sitten hieman Ässien kaltainen vahvaan maalivahtiin ja maalineduspelaamiseen turvaava joukkue, mutta Tappara sai senkin hyydytettyä varsin hyvin aseista. Kaksi ensimmäistä ottelua oli tasaisempaa, mutta sitten Lukko katkesi fyysisesti, tasakenttämaalit lopulta Tapparalle 13-4 (2 ekaa ottelua 5-4). Vehanen romahti maalintekosektorin laukaisuprosentissaan siinä missä Metsola loisti. Tätä sarjaa Tappara ei voittanut erikoistilanteilla, jonka maalit oli vain 2-1 Tapparalle. Alivoimamaalit kosautettiin kerran molempiin päätyihin.

Erikoistilanteiden osalta, molemmat joukkueet ovat olleet vahvoja. Käytän tässä vertailussa Scotty Bowmanin suosimaa laskentatapaa, yv- ja av-prosentin summaa. Ässien ylivoima on pudotuspeleissä toimnut 17,4% teholla, alivoima 88,9% teholla, yhteensä 106,3% erikoistilanteet. Yli satasen summalla siis aina homma hyvällä mallilla. Tapparan ylivoimaprosentti pudotuspeleissä on 20,5% ja alivoima 96,9%, yhteensä 117,4%. Kun lasketaan noista suhteellinen ero, eli tuo prosentuaalinen ylitys satasesta, niin Tapparan erikoistilanteet ovat toimineet lähes kolminkertaisesti Ässien vastaavia tehokkaammin (17,4/6,3 = 2,76). Noh, näin iso ero ei todellisuudessa ole, koska Tapparan ylivoimapeli kärsii eniten juuri Barkovin ja Connollyn puuttumisesta. Tasakentin ei niinkään.

Kun sitten uppoutuu erikoistilanteiden osalta taas noihin laukaisukarttoihin, niin aika isona yllätyksenä tulee se, että Tappara ei ole päästänyt ainuttakaan maalia alivoimalla lähisektorista playoffsien aikana. Vaikka vastassa oli esim. hyvän sota-aluepelaamisen taitava Lukko. Ainoa uponnut yv-maali oli Azevedon kaukoveto Teemu Nurmen hyvän maskin avulla. Ässät ei ole tehnyt yhtään yv-maalia kaukokudilla, kaikki tulee läheltä. 7 osumaa, jos Pihlmanin onnekasta nollakulman pomppua ei lasketa (siirretyn rangaistuksen aikana tullut). 7 lähiosumaa, aivan kuten Tapparallakin. Suurin ero tulee siitä, että Tapparaa vastaan ei lähiosumia ole tehty, koska Clarke, Mäntylä, Saravo ja erityisesti Markus Kankaanperä ovat tehneet maalinedussektorin siivoamisessa niin huikeata työtä. Ässiä vastaan on tehty pudotuspeleissä 4 yv-maalia lähisektorista, ja sinne Tapparakin tulee paikkansa rakentamaan, kuten tähän asti. Se osa-alue vuotaa porilaisilla hieman enemmän, mitä Tapparan vastaava.

Kuten tuolla jo aiemmin mainitsin, sukeltaessani hieman syvemmälle maalivahtien torjuntaprosentteihin, niin havaitsin eron, että Juha Metsolan torjuntaprosentti pudotuspeleissä näissä maalintekosektorista tulevissa laukauksissa on parempi mitä Antti Raannalla (Metsola 90,1%, Raanta 89,6%). Raannan ylistetystä torjuntaprosentista siis suuri osa muodostuu huonosta sektorista tulevista kaukovedoista. Tähänhän Ässien pelitapa juuri pyrkii, ajamaan vastustajat vetämään huonosta sektorista. KalPa meni tähän helppoon ja putosi sen takia jatkosta. JYP sen sijaan teki oikeita asioita, ampui ottelusarjassaan hyvästä sektorista jopa paremmalla suhteella mitä Ässät, mutta kaatui Tuomas Tarkin heikkoon esitykseen juuri noiden maalitekosektorin laukauksien suhteen.

Tappara taasen lähes sairaalloisella tavalla kieltäytyy laukomasta huonosta sektorista, vaan kiekonhallintansa turvin kärsivällisesti jauhamalla jauhaa ne paikat keskimääräistä useammin lähisektoriin. Juuri tämä asia ratkaisee finaalisarjan. Onnistuuko Ässät ajamaan Tapparan huonolle laukaisusektorille, vai jaksaako Tappara kärsivällisesti pelitapansa turvin syöttelemällä rakentaa paikkoja pääosin vain hyvään sektoriin? Vaarallisia kuteja toki tulee viivasta Aallon ja Leimun, Mäntylä ja Clarkenkin toimesta, mutta silmittömästi sieltä ei räiskitä. Monta kertaa olen pelin aikana itse huutanut, että vetäkää nyt saatana, mutta ei, laukominen laukomisen ilosta ei kuulu tämän kauden Tapparan systeemiin, vaan viivasta lauotaan vain kun se on laadullisesti järkevää. Joko maski pitää olla kohillaan tai rebound-miehiä maalilla valmiina, jonne laukaus toimii syöttönä, kun molari sylkee kiekon eteensä.

Ennustankin siis, että Raanta-kuplaa ei siis näissä finaaleissa tulla näkemään. Ässät voi voittaa vaikka mestaruuden, mutta Raannalla tulee olemaan finaalien jälkeen huonompi torjuntaprosentti mitä Juha Metsolalla, koska Tappara ei lauo laukomisen vuoksi, jolla saadaan kivalta näyttävät prosentit. Ässät taasen tekee niin, kun koittaa saada enemmän niitä pomppuja maalille, joista iskeä lähimaaleja. Kuten jo pitkin kautta olemme saaneet todeta, Tapparan pelitapa on todellinen maalivahdin torjuntaprosentti-killer. Vähistä laadukkaista paikoista, hyvästä sektorista, isketään hyvällä prosentilla maaleja.

***

Vieläkin on useamman päivän odotus ennen ensimmäistä finaalia. Sen näkee jo tämän lätinän pituudestakin. Aikaa on ollut tolkuttomasti analysoida tilastoja ja joukkueita. Mutta jos jollekin tämä tauko tuli huonoon saumaan, niin se teki sitä Ässille. Hurmiojoukkueelta se vie aina terää pois. Toisaalta, kaikkensa antavalle taistelujoukkueelle lepo on tärkeämpää, mitä Tapparalle. Molemmat saivat hyvän levon alle, joten sarjaa edeltävällä rasituksella ei ole tässä sarjassa mitään merkitystä. Lepotekijät kyllä tulevat uudestaan kyseeseen sarjan edetessä ja mahdollisesti pitkittyessä, kun Ässien pelitapa on Tapparaa kuluttavampi.

Tapparan tämän kauden meininkiin on kuulunut, että se on tullut aina tauolta vahvana. Tilastollisesti en ole asiasta varma, mutta perusilme oli mielestäni yleensä näin. Sitä todellista hurmiota vielä vähän odotellaan, ja ehkä se Rantanen&Nyholmin lanseeraama ”piilokiima” on sieltä vasta tulossa. Ässien sauma piilee silti ensimmäisissä peleissä, kuten se vastaiskujoukkueen henki ja elämä on. Ensimmäisissä peleissä on ihan pakosti haettava voitto, koska Tappara mitä todennäköisimmin parantaa sarjan jatkuessa, opiskelee pelaamaan Ässien tyyliä vastaan ja leveämmällä rosterilla väsymysedutkin kääntyvät pikkuhiljaa Tapparan eduksi, mitä pitemmälle sarja etenee. Ässät tulee kuormittamaan avainpuolustajiansa enemmän ja Tapparan pelityyli pitkine pyörityksineen Ässien puolustusalueella tulee kuluttamaan patapakit puhki. Sen jälkeen he alkavat tehdä virheitä, kaistat maalin eteen aukeaa ja sieltä taotaan kultaisia maaleja.

Jos ei muuten homma vielä tähän ratkea, niin lopulta sen ratkaisee ne pyynikin portaat, kuten tuon 1979 ottelusarjankin. Jussi Makkosen sanoin: ”Jaksetaan pelata vaikka aamuun asti.” Ässät jaksoi kaikkien aikojen joukkueellaan viimeisen ottelun viimeiseen erään asti, jossa porilaisilla mestareilla kunto loppui, Tappara laittoi sen ison vaihteen silmään, latoi 3 maalia ja vei Kannun Manseen. ;)

Heitetään nyt veikkauksena, että Ässät ottaa sen avauspelin yllätyksen, kun Tappara ei vielä ehdi sopeutua kyseiseen pelitapaan ja sen jälkeen Kirvesrinnat nousee sillasta ja voittaa loput neljä kohtaamista.
 

hanu

Jäsen
Suosikkijoukkue
raitapaita
Umicevicista hävisi tosiaan kilpailun Tapparalle (money talks).

Minä olen antanut itselleni kertoa, että Rainerin tulon Tapparaan syynä olivat osin ulkojääkiekkoilulliset seikat, osin halu menestyä, mutta riihikuivaa rahaa Tappara maksaa jopa vähemmän kuin Ässät tarjosi. Mene tiedä.

t. hanu
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Minä olen antanut itselleni kertoa, että Rainerin tulon Tapparaan syynä olivat osin ulkojääkiekkoilulliset seikat, osin halu menestyä, mutta riihikuivaa rahaa Tappara maksaa jopa vähemmän kuin Ässät tarjosi. Mene tiedä.

t. hanu

Olen hieman hämmentynyt, koska itse koen juuri riihikuivan rahan "ulkojääkiekkoilulliseksi" seikaksi...(?)

"Jääkiekkoilullisia" seikkoja lienee joukkueen menestyspotentiaali, valmennus, pelitapa jne.
 

Jyyd

Jäsen
Suosikkijoukkue
♠️, Flyers
Dodii. Finaalisarja alkamassa ja odotukset korkealla, tunnelma ei kyllä itsellä vielä syystä tai toisesta ole ihan katossa :o.

Hienot matsit tulossa kun nämä joukkueet mittaavat toisensa. Tapparan pelejä en ole kyllä paljoakaan seurannut. Kaikki puhuvat miten Tapparan pelitapa on loistava ja mukautuu pelin mukaan tietynlaiseksi ja miten Tappara pystyy kaikilla neljällä ketjulla horjuttamaan vastustajaa. Kiva nähdä onko Tappara todellakin näin hyvä mitä täältäkin on lukenut.

Ässillä viisikkopuolustus taitaa olla ihan liigan parasta (Tapparalla kai sitten toiseksi parasta emt). Molemmat joukkueet kykenevät fyysiseen peliin joten taklauksia lienee luvassa. Uskaltaisin kuitenkin sanoa että rooleissaan Savinaisen tai Armian kaltaista pelaajaa ei Tapparasta löydy. Porilaisena pakko veikata 4-2 poika "sinne minne se kuuluu".
 

hanu

Jäsen
Suosikkijoukkue
raitapaita

Hienoa anlyysiä. Vaan Tapparaa vastaan on tänä keväänä tehty helvetin vähän maaleja omalla onnistumisella. Maalit ovat olleet joko helvetillistä säkää (Ifk:lla 2, tai no Metsolan imurointi on ehkä myös oma virhe, Lugulla 3) tai Tapparan virheistä johtuneita.

Toki maalit on aina enemmän tai vähemmän omia virheitä, mutta ns. hienolla kuviolla tehtyä maalia Tapparaa vastaan ei ole tänä keväänä kovin montaa tullut, ei edes runkosarjassa keväällä.

Rautakorven joukkueiden vahvuus on yleensä aika pitkälle ollut omista virheistä oppiminen ja vastustajan mukaan pelaaminen. Tavallaan myös tuo Ässien varmana pidetty mestaruus suosii Tapparaa, altavastaajana kotiedulla, onhan tuo nyt aika hyvä lähtökohta.

Tappara pääsi, kiitos Vehasen, omasta välieräsarjastaan helpolla. Ratkaisu oli Lukon ekassa kotimatsissa annettu ripari Koskirannan 3-3 maaliin, sen jälkeen sarja oli taputeltu. Vaan pääsi Ässätkin finaaleihin odotettua helpommin, tarvittiin Raantaa ja kiekkojumalia. Vaan on se Raanta maalissa finaaleissakin.

Tuurit ja pomput kääntyvät Ässille, olen jo alkanut uskoa, että jos ne pitkässä juoksussa muka tasoittuvat, niin se tapahtuu minun kuolemani jälkeen.

t. hanu
 

hanu

Jäsen
Suosikkijoukkue
raitapaita
Olen hieman hämmentynyt, koska itse koen juuri riihikuivan rahan "ulkojääkiekkoilulliseksi" seikaksi...(?)

Olisi ehkä pitänyt jättää kirjoittamatta yhtään mitään, kun kaikki on toisen tahi kolmannen käden 'tietoa'. Vaan Dragan käsittääkseni halusi pois Porista, kotouttaminen ei mennyt asuinalueella ihan putkeen. Mun tietojen mukaan, herraa itseään olen kuullut vain pakollisten pelin jälkeisten fraasien verran.

Varma tieto on se, että hintalappu oli sellainen, että Ässila(kin) olisi ollu siihen helposti varaa.

Tarkennetaan, Umi pelaa Tapparassa halvemmalla kuin mitä Ässät tarjosi, mikä se syy tai syiden summa on, on enemmän tai vähemmän valistunutta arvausta.

t. hanu
 
Viimeksi muokattu:

Orlando

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Mainitsin AB:n ja CC:n sen vuoksi, että heidän mukana ollessaan on Tapparan peli parhaimmillaan ollut selvästi liigan parasta. Esim. kiivaimpaan runkosarja-aikaan Jypit, Jokerit ja Ässät ovat saaneet kyytiä ja olleet pahasti nesteessä.

Runkosarjan kohtaamisilla ei ole mitään merkitystä, kun aletaan pelaamaan SM-kullasta. Toiseksi, pisteet keskinäisistä Padalle 7-5, eli tuosta kyydistä ja nesteestä ei paljon todisteita ole. Ja lisäksi Ässät on nyt aivan "eri joukkue", kuin noihin aikoihin runkosarjassa.

On tietenkin mahdollista, että Tappara häviää sarjan 0-4. Mutta silloin on varmaa, ettei Tappara ole pelannut tasollaan.

Yleensä näitä kommentteja nähdään vasta hävityn pelin jälkeen Jokerifanien toimesta, mutta sä pistät vielä paremmaksi ja keksit syyn mahdolliselle tappiolle jo etukäteen. Hienoa!

Toisekseen nämä "ei pelannut tasollaan"- kommentit on aina yhtä perseestä. Taso on juuri se, mikä se sillä hetkellä sattuu olemaan. Sitten, kun siellä sattuu olemaan vastustaja, joka on yhtä tasokas, tai tasokkaampi, niin sillä vaan on suuri merkitys pelin ja lopputuloksen kannalta.

Huomaa kyllä, että arvon Valitettavalla tapauksella ei ole mitään käsitystä, kuinka hyvä joukkue Ässät on. Tai sitten tuo kaikki oli pelkkää provoa, johon hölmönä tartuin.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Olisi ehkä pitänyt jättää kirjoittamatta yhtään mitään, kun kaikki on toisen tahi kolmannen käden 'tietoa'. Vaan Dragan halusi pois Porista, kotouttaminen ei mennyt asuinalueella ihan putkeen. Mun tietojen mukaan, herraa itseään olen kuullut vain pakollisten pelin jälkeisten fraasien verran.

Varma tieto on se, että hintalappu oli sellainen, että Ässila(kin) olisi ollu siihen helposti varaa...

Sivumennen sanoen, se on hassua, miten jotkut ulkkarit kotoutuvat helkutin hyvin ja joillain toisilla sitten on enemmänkin vaikeuksia sopeutua. Joku Perrin pitää Jypinkylää kotinaan ja Ryan Caldwellin kanssa aikanaan kun juttelin vähän pidempään, niin sanoi Porin olevan tosi mukava paikka asua.

No, kaipa tämä(kin) asia on juuri siitä ihmisen luonteesta ja asenteesta kiinni.

Ikävää joka tapauksessa, jos Dragan on ollut tyytymätön Poriin ja Ässien organisaation tarjoamaan "kotiutumiseen" ja majoitukseen. Kuitenkin viime vuosina nämä asiat ovat menneet Porissa todella paljon eteenpäin ja ulkkarit ovat lähes poikkeuksetta viihtyneet hyvin, esim. Dixon, joka varmasti olisi saanut enemmän rahaa muualtakin.
 

Jyyd

Jäsen
Suosikkijoukkue
♠️, Flyers
Kysyisin muuten kaikilta patafaneilta täällä että jos finaaleissa nuo läpsyttimet nähtäisiin niin mitä vikaa siinä muka olisi? Mun mielestä se ois kyllä ihan hyväkin testata tota, ääntä ainakin JYPin peleissä on noiden avulla riittänyt. Vaikka Isomäen tunnelma on jotain maagista parhaimpina päivinä, niin silti joskus tulee pelissä hiljaisia hetkiä joiden kohdalla tuo läpsyttely pitäisi meteliä yllä hallissa. Joten latokaapa syitä miksi ei?
 

Oto Hascak

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
"Tapparan pelityyli pitkine pyörityksineen, tulee kuluttamaan patapakit puhki". Hienoa tuollaisesta on unelmoida, pyörikööt vaikka aikansa, lopuksi sitten Jyri heittää vaikka Brodinin läpiajoon.

Kuka muuten muistaa viimeksi pelatun Ässät -Tappara pelin tasoitus maalin?
 

Bigmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pata & LAK
"Tapparan pelityyli pitkine pyörityksineen, tulee kuluttamaan patapakit puhki". Hienoa tuollaisesta on unelmoida, pyörikööt vaikka aikansa, lopuksi sitten Jyri heittää vaikka Brodinin läpiajoon.

Kuka muuten muistaa viimeksi pelatun Ässät -Tappara pelin tasoitus maalin?

Se Joppen isät vs pojat, pojat ala-asteella -maali?
 

Orlando

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Kysyisin muuten kaikilta patafaneilta täällä että jos finaaleissa nuo läpsyttimet nähtäisiin niin mitä vikaa siinä muka olisi?

No mun mielestä tuollainen, ehkä hieman teennäinen metelinluonti ei oikein sovi Isomäkeen. Joiltain tahoilta kovaakin kritiikkiä saanut Isomäen yleisö osaa kuitenkin hakata kämmeniään yhteen, istumakatsomoa myöten, joten mielestäni läpsyttimet olisivat oikeastaan aika turhia.
 

tapparammies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
...JATKUU
Mitä sitten tulee Tapparaan, niin joukkue on todella vahva juuri tällä maalintekosektorilla, molemmissa päissä kenttää. Joukkue on saanut n. 14 paikkaa maalintekosektorista pudotuspeleissä, runkosarjan lopulla n. 15 paikkaa per peli. Hyvin samoissa nämäkin lukemat ovat pysyneet, kuten Ässillä. Toisin kuin Ässillä, Tapparan vastustajien vedot maalintekosektorista ovat vähentyneet runkosarjan lopun noin 14 vedon keskiarvosta 10 vedon keskiarvoon pudotuspeleissä. Tapparan vetosuhde on siis kehittynyt matkalla paremmaksi (15-14 --> 14-10), kun taas Ässien lievästi heikentynyt (13-11 --> 13-12). Se siis paikkojen määrästä.

Loistavaa analyysia Henkalta. Itse laskin vielä Lukko-sarjassa omaksi kastikseen nämä ns. "millistä vedetyt" vedot juuri sillä perusteella, että näin huikeille maalivahdeille mitä tänäkin keväänä on nähty, edes normaalilta ns. maalintekosektorilta ei saada kovin hyvää onnistumisprosenttia, vaan paikat pitää useimmiten pelata todella lähelle maalia.

Tällä tavalla laskettuna Tappara sai Lukkoa vastaan keskimäärin yli 10 vetoa hyvin läheltä maalia, kun taas lukko sai vain n. 3 vetoa peliä kohti vastaavista paikoista. Näiden paikkojen suhde oli Tapparalla siis keskimäärin lähes 4:1 Lukkoon verrattuna, eikä siis tuota n. 3:2, joka pätee siis kaikkiin maalintekosektorin vetoihin.

Ja juuri "ihan millistä" Tappara teki lähes kaikki maalinsa Vehaselle. Ensimmäisestä seitsemästä maalista taisi kauimpaa vedetty olla Aallon n. neljästä metristä laakaisema ranneveto, jota en edes laske näihin "millistä vedettyihin", vaikka se olikin aivan loistopaikalta. Vehanen "suli" todellisuudessa vasta viimeisessä pelissä, jossa Palolan pari lörpsyä meni sisään.

En nyt jaksa suorittaa vastaavaa hyvin läheltä maalia -vertailua Tapparan HIFK-sarjasta tai Ässien sarjoista Kalpa- ja Jyp-sarjoista. Uskon kuitenkin, että Tappara tietoisesti hakee näitä paikkoja tuonne 1-3 metrin päähän, koska siinä ei enää Raanta tai edes Metsolakaan auta, kun reaktioaikaa ei enää yksinkertaisesti ole. Viiden tai kuuden metrin päästä vedettyihin näillä maalivahdeilla on vielä aika hyvä ote.
 

kalma

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Henkalta hienoja tilastoja, hieman Tappara-lasien läpi, mutta se kuuluu asiaan..

Puhelimen kanssa ranskalaisia pointteja:

- playoff-vastustajien runkosarjan lopulta pitäisi myös tietää nuo laukaisusektori-tilastot. Vastustaja vaikuttaa niihin enemmän, kuin pelitavan yllätyksellisyys.
- JYP ei ollut kovin suuressa liemessä Tapparaa vastaan loppukauden kohtaamisessa. Viidestä maalista JYP teki 3tai4 maalintekosektorilta.
- Ässien av-tilaston pilaa se yksi ohipeli KalPaa vastaan, JYP teki yhden maalin yv:llä ja KalPa ei tainnut tehdä yhtään muissa peleissä. Pelattu peli sekin on, mutta mielestäni sellainen säännön vahvistava poikkeus.
- Ässätkin pystyy pelitavan muokkaamiseen, ehkei ihan Tapparan lailla, mutta kuitenkin. Alkukaudesta Ässät oli hyvin pitkälti kiekkohallintaan tähtäävä joukkue ja siltä onnistuvat viivelähdöt ja pitkät pyöritykset tillnteen niitä vaatiessa.
- Ässien voittokulun aikana tauot eivät ole vähentäneet hurmosta, ei tämä menestys pelkkään tunteeseen perustu. Tällä kertaa.


Perkeles, pronssipelikin meni jo. Kohta ne finaalit alkaa!
 

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
Dodii. Finaalisarja alkamassa ja odotukset korkealla, tunnelma ei kyllä itsellä vielä syystä tai toisesta ole ihan katossa :o.

Hienot matsit tulossa kun nämä joukkueet mittaavat toisensa. Tapparan pelejä en ole kyllä paljoakaan seurannut. Kaikki puhuvat miten Tapparan pelitapa on loistava ja mukautuu pelin mukaan tietynlaiseksi ja miten Tappara pystyy kaikilla neljällä ketjulla horjuttamaan vastustajaa. Kiva nähdä onko Tappara todellakin näin hyvä mitä täältäkin on lukenut.

Ässillä viisikkopuolustus taitaa olla ihan liigan parasta (Tapparalla kai sitten toiseksi parasta emt). Molemmat joukkueet kykenevät fyysiseen peliin joten taklauksia lienee luvassa. Uskaltaisin kuitenkin sanoa että rooleissaan Savinaisen tai Armian kaltaista pelaajaa ei Tapparasta löydy. Porilaisena pakko veikata 4-2 poika "sinne minne se kuuluu".

Kyllä se Ässien viisikkopuolustus on ollut parasta, jos sitä mitataan juuri sillä vastustajan maalipaikkojen vähyydellä maalintekosektorilla. Mutta Tapparan lukemat ovat paranemassa samalle tasolle tai jopa ohi, tinkimättä liikaa omien paikkojensa laadusta. Kumpi tämän väännön voittaa, tulee olemaan mestari.

Jännä muuten, että Ässien superhypervire runkosarjan lopulta, on jotain niin extraordinarya. Siis 8 varsinaisen peliajan voittoa helmikuun maajoukkuetauon jälkeen 11 ottelusta. Ja playoffseissa 8 voittoa 10 ottelusta.

Tapparalta löytyy samat 8/11 varsinaisen peliajan voittoa sen maajoukkuetauon jälkeen, ja playoffseissa 8 voittoa 9 ottelusta. Miksi juuri tuo Ässien kevätkausi on niin poikkeuksellinen, mutta Tapparan ei, vaikka voittoprosentti on jopa parempi?

(otin laskemiin varsinaisen peliajan voitot, koska siten ne ovat vertailukelpoisia playoff-jääkiekon kanssa. 4 vs. 4 jatkoajat ja rankkarit kun eivät kuulu playoff-kiekkoon)

No mun mielestä tuollainen, ehkä hieman teennäinen metelinluonti ei oikein sovi Isomäkeen. Joiltain tahoilta kovaakin kritiikkiä saanut Isomäen yleisö osaa kuitenkin hakata kämmeniään yhteen, istumakatsomoa myöten, joten mielestäni läpsyttimet olisivat oikeastaan aika turhia.

En myöskään niitä läpsyttimiä ymmärrä, kun näköjään minulta löytyy kaksi kättäkin. Olen huomannut, että niillä voi taputtaa rytmikkäästi varsin kovaäänisestikin. Lähinnä se terävä läpsyttimen ääni puhkoo tärykalvot.
 
Viimeksi muokattu:

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Ketjun perusteella Tappara pelaa kliinistä pelitapa- ja tilastokiekkoa. Savinaisen johtama Ässät haluaa voittaa ja kun liikutaan marginaalisten erojen pelisarjassa, se ratkaisee.
 

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
Ketjun perusteella Tappara pelaa kliinistä pelitapa- ja tilastokiekkoa. Savinaisen johtama Ässät haluaa voittaa ja kun liikutaan marginaalisten erojen pelisarjassa, se ratkaisee.

Juu niin, todennäköisesti oletat, että Ville Niemisen johtama Tappara haluaa varmaan hävitä ja Ässillä ei ole minkäänlaista pelitapaa. Taistellaan vaan voittoon tuulimyllyjä vastaan.
 

tapparammies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
"Tapparan pelityyli pitkine pyörityksineen, tulee kuluttamaan patapakit puhki". Hienoa tuollaisesta on unelmoida, pyörikööt vaikka aikansa, lopuksi sitten Jyri heittää vaikka Brodinin läpiajoon.

Kuka muuten muistaa viimeksi pelatun Ässät -Tappara pelin tasoitus maalin?

Harmittaa vieläkin, miten se Kanki meni päästämään. Toki siinä oli Jopelta hieno yksilösuoritus, mutta silti tilanne oli Kangelta aivan alokasmaisesti pelattu.

Tuo oli mielenkiintoinen, "kolmijakoinen" ottelu. Ensin Tappara oli täysin, aivan 100-0 ylivoimainen vaikka tekikin "vain" 0-3 ensimmäisessä erässä. "Tukevassa ja turvallisessa" johdossa Tapparaa sitten alkoi kuitenkin pelottamaan, kun Dixon alusti loistavasti 1-3 kavennuksen 2. erän loppuun. Kolmannen erän alku oli täysin Ässien, kunnes peli saatiin tasaan. Sen jälkeen Tappara otti jälleen ohjat, ja 3-4 -maali oli vain ajan kysymys. Mitä tehtiinkään pelin lopussa, kun pari minuuttia oli enää aikaa jäljellä? Kankaanperältä käsittämätön lapsus ja Armia veivaa nätisti 4-4.

Jatkoajalla tapahtui muuhun peliin nähden jotain poikkeavaa: Ulmerin voittomaali 4-5 tehtiin jostain muualta kuin "aivan millistä" maalin edestä. Siihen asti kaikki pelin 8 maalia olivat tulleet aivan maalin edestä. Ei siis ns. "maalintekosektorilta", vaan 0-3 metrin päästä maalista. Tämä onkin ainoa tapa, jolla näille kahdelle maalivahdille saadaan nakuteltua yhdessä pelissä yhteensä 9 maalia.

Ulmerin vedon Raanta ehkä hieman hörpyttää tuossa jatkoajalla, vaikka veto toki onkin hyvä.

Pelin maaleja (ja sitä miltä paikoilta nämä tehtiin) kelpaa ihailla täältä:
Ässät-Tappara 4-5 ja.: Tapparan kanadalaisvahvistus ratkaisi debyytissään | IL-TV SM-liiga | Iltalehti.fi

Ja siellä tosiaan löytyy ratkaisupelaajina mm. Dixon, Barkov, Ulmer ja Connolly, joita ei siis nyt nähdä.


Tappara on kauden edetessä koko ajan oppinut paremmin ja paremmin pelaamaan johtoasemassa, ja nykyisellään se alkaa olla aika huikeata jo. Johtoasemassa on osattava ja uskallettava painaa se peli vastustajan päähän ja vetää siellä pitkiä pyörityksiä ja yritettävä riskittömästi lisätä johtoa. Kyyristyminen yleensä tuottaa huonon lopputuloksen, vaikka Raanta ja Metsola ovat näitä silti monesti hoidelleet kotiin.


Kommentaattori:
"Kuinka puolustaja Kankaanperä voi olla näin unessa tässä vaiheessa peliä että antaa nostaa mailan tuolta takaapäin".
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös