Viestin lähetti The Original Jags
Kun kävelet kaupungille ja näet vähäosaisia ihmisiä, niin ovatko he useammin miehiä vai naisia? Keitä nämä alkoholisoituneet asunnottomat ovat?
Miksi mies syrjäytyy tässä yhteiskunnassa naista herkemmin? Miksi kaikki asunnottomat ovat käytännössä miehiä? Miksei yhteiskunta halua järjestää omille miespuolisille kansalaisilleen asuntoja, vaan asettaa maahanmuuttajat heidän edelleen asuntojonoissa? Turha sanoa, että kaikki asunnottomat ovat ilman asuntoa omasta tahdostaan.
Noista muista asioista on tälläkin palstalla jauhettu kyllästymiseen asti, mutta tuohon asunnottomuus-juttuun puuttuisin. Mitäs lähteitä olet ensinnäkin käyttänyt? Oletko itse toiminut kuinkakin läheisesti asunnottomien parissa? (tämä vain tuli mieleen tuosta _alkoholisoitunut_ asunnoton -ennakkoluulosta...
Totta on, että Suomessa on asunnottomina enemmän miehiä kuin naisia, mutta on naurettavaa väittää, että "lähes kaikki heistä" olisivat miehiä. Valtion asuntorahaston tilaston mukaan vuonna 2003 Suomessa oli 8186 asunnotonta, joista naisia oli 1574, nuoria 1558, maahanmuuttajia 243 ja perheitä 415. Asunnottomuus-ilmiön kanssa toimivien järjestöjäen mukaan luvut ovat tätäkin suuremmat, kokonaismäärässä puhutaan jopa 10 000 asunnottomasta.
Jos nyt sitten mietitään tätäkin ongelmaa mies/nainen-ongelman kautta. Esimerkiksi Vailla vakinaista asuntoa ry:n toimijat eivät osanneet antaa mitään suoraa syytä sille, miksi asunnottomista niin iso osa on keski-ikäisiä miehiä. Keskustelukumppanini (joka muuten oli mies ja entinen asunnoton) arveli, että naisilla on parempi sosiaalinen verkosto, jolloin tyhjän päälle ei tiputa niin helposti. Naisten asunnottomuus on muutenkin näkymättömämpää; naiset majailevat tuttavien tai sukulaisten luona, eivät niinkään kadulla ja yömajoissa.
Olisi unelmatilanne, jos Suomen valtio vain yhtäkkiä päättäisi rakentaa asunnot kaikille näille ~10 000 asunnottomalle. Ikävä kyllä tässä oikeassa maailmassa missä (ainakin me muut) elämme tuo ei käykkään ihan niin käden käänteessä. Koko maassa kunnat asuttivat vuoden 2003 aikana n 3700 yksinäistä asunnotonta (ja jos naisia on kokonaisuudessa asunnottomana puolet tästä, muutama mieskin sai katon päänsä päälle) ja lähes 700 perhettä. Uusia asunnottomia tulee koko ajan tilalle, eivätkä jo asutettujen asumisratkaisut aina onnistu. Yksinäisten asuttmisessa on usein ongelmia (mistä löytyy riittävä määrä halpoja yksiöitä?), kun taas perheille, etenkin lapsiperheille, asunto järjestyy melko hyvin (saattaisiko tästä johtua, että perheelliset saavan asunnon ennen yksinäistä miestä?). Yksinäisten heikkoon tilanteeseen vaikuttaa kuntien selvitysten mukaan paitsi edullisten pienasuntojen puute, myös se että osa asunnottomista on vaikeasti asutettavia moniongelmaisia. Esim ns. kaksoisdiagnoosipotilaille, joilla on sekä päihde- että mielenterveysongelmia, sopivia asumisratkaisuja on hyvin vaikea löytää.
Tämä ei tietenkään selitä sitä, miksi miehiä on enemmän asunnottomina kuin naisia. Yritin vain vähän antaa sinullekin taustakuvaa asunnottomuuden ongelmasta ja siitä, ettei asia ole niin mustavalkoinen, kuin millaisena sen haluaisit nähdä.
Tiedot olen saanut viime syksynä toimiessani Asunnottomien yö-projektissa; keskusteluista mm Vailla vakinaista asuntoa ry.n toimijoiden ja asunnottomien kanssa. Muita lähteitä ovat/olivat:
Korhonen, Erkki 2002: Asunnottomuus Helsingissä
ja
Asunnottomuus Helsingissä ja muissa metropoleissa (teoksessa Helsink - pohjoinen metropoli)
sekä
Valtion asuntorahaston nettisivuilta