Pakko sen verran avautua että johtajien määrä sukupuolten välillä ei kerro mitään, eikä sukupuolten erot korkeakoulutuksessa, ellei sitä tarkastele tarkemmin.
Tässäpä lähdettä seuraaviin väitteisiin:
http://thl32-kk.lib.helsinki.fi/bitstream/handle/10024/100453/kivinen.pdf?sequence=1 (linkki vie analyysiin näistä asioista)
- Naisten neljän kärki (eli missä ohjelmissa on prosentuaalisesti eniten naisia): Kasvatus- terveys-, sosiaali- ja humanistiset alat.
- Naisten bottom four (eli missä vähiten naisia prosentuaalisesti): Kauppa- ja hallinto (tosin 50%), Maa- ja metsätalous, tekniikka sekä tietojenkäsittely.
Tuossakaan tutkimuksessa ei ole otettu huomioon pää- ja sivuainetta. Joka oikeasti saattaa vaikuttaa uraankin hyvin paljon. Kaksi KTM:ää, toisella klassinen kova kombo, Rahoitus- ja laskentatoimi sekä kansantalous/yritysjurisdiikka ja toisella Johtaminen sekä matkailu. Ikävä kyllä naiset tuntuvat valitsevan tämän jälkimmäisen helpommin, kuten myös nuo humanistiset "tieteet", jotka eivät ole ainakaan yliedustettuina pörssiyhtiöiden johdoissa. Tämä ei mielestäni ole feminismiä eikä syrjintää, vaan tasa-arvoa. Eli ihmiset valitsevat koulutuksensa sen mukaan mitä haluavat ja minne pääsevät. Ei pitäisi olla mitään sen kummempaa. Eikä naisjohtaja ole mikään ihmeellinen näky mielestäni, enkä ole huomannut työurallani että päteviä naisia syrjittäisiin. Parastahan olisi että osa valinnoista voitaisiin tehdä täysin sukupuolineutraalisti, mutta en usko nykyisten asetelmien muuttuvan siitä huolimatta.