Euroviisut 2023 ja UMK 2023

  • 369 622
  • 3 678

marso

Jäsen
Suosikkijoukkue
Saipa
Benjaminin esitys oli mun mielestä kyllä aika hemmetin hyvä, vaikka aina voisi laulua vähän kehittääkin. Tykkäsin älyttömästi.
Juu varsinaisessa laulutaidossa on tekemistä. Kylmänä toteamuksena savottaa riittää, kun jatkuva epävireys kertoo aika perinpohjaisista ongelmista, joita ei pelkällä laulutekniikalla korjata. Ei mikään mahdottomuus, mutta pitkä ja kivinen tie on vielä edessä hyväksi laulajaksi.

Yllättäviä vaikeuksia oli myös Keiralla, mutta luulisin kyseessä olevan ensimmäisen oman laulun esittämisestä johtava jännitys. Keira ei ihan koko aikaa saanut ääntä tuotettua vapautuneesti, vaan käsijarru oli ajoittain päällä.

Illan vahvimmat laulusuoritukset tarjosi Kuumaa, Robin, Portion boys ja Lxandra. Mielestäni tässä järjestyksessä. Käärijän lauluosuuden kohdalla epävireydet eivät yhtälailla häiritse, kun kyseessä on vahvan humoristinen suoritus.

Kaiken kaikkiaan edustaja on tästä kattauksesta selvästi paras ja varsinaisissa viisuissakin on mahdollisuudet korkealle. Suunnilleen Blind channelin kaltainen lopputulos ei yllättäisi, ehkä parempaankin on mahdollisuus.
 

marso

Jäsen
Suosikkijoukkue
Saipa
Nämä Cha Cha Cha plagiointihassuttelut ovat kyllä todella kaukaa haettuja. Tuo yksinkertainen syntikkakoukku on suurin samankaltaisuus, mutta sekin on enemmänkin tyylilajin piirre kuin suora kopio. Vaikutteita varmasti on otettu, kun mikään musiikki ei synny tyhjiöstä. Vähemmän tunnetulla musiikkityylillä on vain älytön vaatimus ainutkertaisuudelle: jos jotain samankaltaisuuksia on olemassa olevaan musiikkiin, se nähdään kopiomisena ja siipeilynä.

Hiustyylistä voisi ehdottomasti Haagin tuomioistuimeen haastaakin, jos Käärijä ei olisi rokannut soppakulholeikkaustaan jo useamman vuoden ajan.

Kurinpidon päätös:

Käärijän Cha Cha Cha ei aiheuta jatkotoimenpiteitä. Valittajille suositellaan sivistäviä musiikin perusopintoja sekä tutustumista tekijänoikeuslakeihin.
 

Huppu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Aiempina vuosina on ollut niin, että laulu tulee livenä ja kaikki muu nauhalta. Tämä konsepti on sama myös siellä euroviisufinaalissa jo pitkään.

Mutta nyt tänä vuonna tuntuu kyllä vahvasti siltä, että vähintään 80% laulustakin on tullut taustanauhoilta. Esiintyjien ääni on ollut "liian hyvässä vireessä" ja toisaalta tasalaatuista, riippumatta siitä onko mikki suulla vai metrin päässä. Sitten niissä kohdissa kun ollaan selkeästi oikeasti laulettu, niin ääni on tullut paljon hiljaisemmalla volyymilla ja jotenkin kumeampana. Veikkaisin, että esiintyjät ovat itse saaneet päättää kuinka paljon apuja tulee nauhalta.

En tiedä onko itse viisuissakin nyt jotenkin sääntöjä muutettu playbackia suosivaan suuntaan. Jos näin on niin harmi oikeasti hyvien laulajien kannalta.
Ikivanha viesti jo mutta siis liidilaulu pitää laulaa, taustalaulua saa nykyään olla nauhalta. Benjaminin kohdalla taustalaulukäsite oli aika lavea kyllä. Mutta siis Robin, Johannes Brotherus, Alexandra Lehti tai Aapo Vuori nyt esim. sattuvat olemaan oikeita laulajia koulutetulla äänellä niin osaavat laulaa kunnolla ja tarvittaessa temppuilla. Kertseissä ainakin monella selkeästi on monistettu ääntä, ehkä valmiilla nauhalla tai sitten vaan vetämällä laatikosta läpi. Tekniikan poikien osa täytyy muistaa tässä.
 

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport




Brasilialainen euroviisufani innostui käärijän kappaleesta ihan tosissaan ja innostui välillä laulamaankin. Tämä oli oikeasti aika hauska!


Koko päivä mennyt noita reaktiovideoita katsoessa, kun ympäri maailmaa ihmiset tuntuvat pitävän. Yllättävän hyvin monet osaavat jo niitä sanojakin. I'm impressed! Tuossa UMK:n virallisella Youtube-kanavalla oli juuri ilmoitus "#1 on trending" Käärijän livevideossa. Melkoista veininkiä!
 

John Lidgett

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, Vilmos Gallo
Eiköhän tässä ainut kysymysmerkki ole se, että ketkä toimivat juontajina Tampereella Euroviisuissa 2024. Pelkonen ja Leppilampi taas kehiin? Lordi ehdottomasti esiintymään väliajalla.

Lavashow oli kyllä todella onnistunut. Helpotus oli myöskin se, että Käärijä toimii livenä ihan yhtä hyvin kuin musavideollakin. Hieno lavapreesens ja todella sympaattisen oloinen esiintyjä, josta ei voi olla pitämättä. Esitykseen en ihan hirveästi lähtisi tekemään muutoksia. Jos lähdetään liikaa hifistelemään, niin vituiksihan se tulee menemään. Tietynlainen kaaos ja sekoilu kuuluu tuohon juttuu ja tämä tulee olemaan hieno vastakohta jollekin konemaiselle Ruotsille. Nauroin ääneen noille psykoottisille pinkkiasuisille cha cha-tanssijoille. Mukaan vain Liverpooliin ehdottomasti. Ainut minkä muuttaisin, niin vaihtaisin lavojen tilalle musavideolta tutun nyrkkeilykehän. Kuvakulmiin myös pieniä viilauksia ja tottakai pyrot mukaan noihin aggressiivisiin cha cha cha-kohtiin. Voin jo kuvitella roihuavat pyrot Liverpoolissa ja täyden salin huutavan mukana cha cha cha:ta.
 

peksa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Crystal Palace, Tappara ja HIFK
Hienot kisat! Paras voitti! Taas on UMK mennyt eteenpäin oikeastaan joka osa-alueella!

Benjaminin esitys oli mun mielestä kyllä aika hemmetin hyvä, vaikka aina voisi laulua vähän kehittääkin. Tykkäsin älyttömästi. Sääli että jäi viimeiseksi. Toivottavasti pääsisi yrittämään uudestaan joskus. Ehkä mulla ei vaan oo tyylitajua tai sit en tajua mitä ne raadit arvostaa? no tyyliä varmaan just :D Ruotsilta ja Puolalta tuli muuten 12 pongoo Benkulle. Robinin olisin uskonut jopa vievän raatiäänet, mutta jäikin viimeiseksi.

Käärijän show ja kuvaus tulee varmasti hioutumaan vielä paremmaksi, mutta kyllähän tuosta tykättiin kokonaisuudessaan raatien toimesta ja myös ulkomaisten tubettajien kommentointi ollut tosi positiivista. Tämä WiWibloggsin William laittoi youtubeen encore-vedon katsomosta kuvattuna ja siinähän se show avautuu vähän paremmin. Vähän jopa harmittaa etten itse paikan päällä ollut

Samu Haberin juontoa seuratessa tajusin, miksi Vesala ja Miisas olivat niin helkkarin jäykkiä juontajia viime vuonna. Tuo tyyli lukea prompterista aivan kaikki vie hauskuutta ja luovuutta aika paljon showsta. vika ei ollutkaan persoonissa tai siinä että jännittivät vaan tuo tyyli lukea prompterista aivan kaikki vie hauskuutta ja luovuutta aika paljon showsta.
Parannusehdotus: Ehkä juuri ennen kuin artistit menee lavalle otettaisi lyhyet kommentit artistilta ja kun biisit on esitetty niin olisi kiva kuulla green roomista tunnelmia sen sijaan että näytetään 15minuuttia jotain 2 kuukautta vanhaa videota jossa artistit reagoi toistensa biiseihin.

Kokonaisuudessaan UMK23 oli taas parempi versio itsestään kuin viime vuonna ja tällä kertaa on tuloillaan jopa todennäköinen top10 sijoitus viisuissa.

Raatiäänet on annettu todennäköisesti videoiden eikä liven perusteella. Benskun esitys oli laulamisen osalta 1/10 vaikka show itsessään oli 9/10.
Jos tämä esitys olisi ollut esim Voice of Finlandissa niin ainutkaan tuoli ei olisi kääntynyt.

Samu Haberin juonto ja esiintyminen meni hieman kyseenalaiselle puolelle mutta pääosin onnistunut.

Liven pitää onnistua ja biisin pitää olla hyvä. Jos seuraavassa pisteytän 1-10 molemmat missä ensin biisi ja sitten live:

Käärijä 10 + 8 eli 18p
Robin 5 + 10 eli 15p
Portion Boys 7 + 8 eli 15p
Kuumaa 8 + 9 eli 17p
Lxandra 3 + 7 eli 10p
Keira 9 + 7 eli 16p
Benjamin 6 + 4 eli 10p

Vaikka Robin oli live-esiintymisessään ylivoimainen niin biisi oli mun mielestä huono eikä siksi voi menestyä.
 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU

Varis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, KiVa, EK65
Minulla oli tänä vuonna ilo repäistä ja lähteä oikein vanhalle kirkolle ihmettelemään UMK-meininkiä livenä. En ole vielä ehtinyt katsoa Areenan tallennetta, mutta ehkä täällä voisi silti olla tilaa pienelle otteluraportille paikan päältä tarkasteltuna.

Logomossa tarvitsi viettää noin viisi minuuttia ymmärtääkseen ettei voitosta tule kovin kummoista kilpailua. Käärijän fanipaitoja oli liikenteessä enemmän kuin muita yhteensä ja katsojien keskusteluista valtaosa koski häntä. Ihan valtava hype oli päällä läpi illan. Koko yleisö lauloi ja tanssi mukana läpi molempien vetojen ja meininki oli ihan mieletön. Jos tämän saman energian saa siirrettyä Liverpooliin niin menestystä on kyllä lupa odottaa sielläkin.

Liveyleisön kakkossuosikki oli nähdäkseni Benjamin. Hän varmasti hyötyi yleisön keskivertoa korkeammasta viisu ja queer-henkisyydestä, mutta ero ylöspäin Käärijään oli hänenkin suosiossaan silti selvästi suurempi kuin alaspäin muihin.

Meillä oli paikat katsomon takaosan anniskelualueella. Permannon väki seisoi käytännössä kaikki esitykset läpi, mutta koko hallin standing ovationit sai aikaan ainoastaan Käärijä ja Ukrainan juryn edustaja. En tiedä välittyikö tilanne hänelle tai telkkariinkaan mitenkään, mutta Logomossa alkoi valtavat suosionosoitukset heti kun mies ilmestyi ruutuun ja mulla ei ainakaan ole mitään käsitystä mitä Haber Kiovan päähän jutteli, koska meteli oli niin kova. Ei se ihme ole, että sympatiat Ukrainalle ovat suuret, mutta kiva oli silti todistaa sitä livenä.

Esityksistä voittajan lisäksi toimivat parhaiten Kuumaa ja Lxandra. Etenkin Kuumaalle ennustan suurta menestystä sekä radiossa että festariskenessä. Osansa oli varmasti yleisellä tunnelmallakin, mutta myös suuren inhokkini Portion Boysin biisi menetteli livenä. Yleisö pääsi huutamaan mukana kertsissä ja onhan tuollaiseen bilebiisiin helppo hyppiä mukana.

Robin kärsi varmaan vuoronumerostaan, mutta hän ei saanut yleisöä samaan tapaan lietsottua mukaan kuin muut. Benjaminin laulu ei kuulostanut puhtaalta, mutta yhtä hirveää kuvaa siitä ei minulle jäänyt kuin mitä tähän ketjuun on kirjoitettu.

Käytiin kisan jälkeen vielä samassa rakennuksessa olleella UMK-klubilla kerran bailaamassa Cha Cha Cha. Käärijällä oli takuulla ollut rankka päivä ja fokus miljoonassa eri asiassa, mutta niin vain veti yksinään pelkän DJ:n avulla ammattilaisen ottein ja ihan mielettömällä energialla senkin läpi. En enää juuri käy klubeilla, mutta voisin kuvitella että tässä on kesän tanssilattioille melkoinen bängeri nuorisolle tanssittavaksi.

Kokonaisuutena oli kyllä tosi siisti ilta. En ole mitenkään erityisen kova viisufani, mutta yhteisöllisyys tuntui silti vahvalta ja harvoin sitä noin hyviin bileisiin pääsee osallistumaan. Pohdin siinä shown aikana, että mitenhän lätkämatseihin saisi edes puoliksi yhtä hyvän meiningin luotua. Väitän että lippuja olisi sellaisiin tapahtumiin aika helppo myydä.

Suosittelen reissua ihan kaikille niille joita pieni homorummutus ei ahdista.
 

Mahtiankka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Anaheim Ducks, Luleå HF
Ehdottomasti Loreen Ruotsin edustajaksi, niin saadaan sama asetelma kuin 2006. Silloinhan Ruotsista oli toista voittoa jahtaamassa Carola ja loppu on historiaa.
 

Bunder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Coyotes, Thrashers
Tuo Loreenihan on aivan helvetin tylsä. Ei mitään mahdollisuuksia Käärijää vastaan. Kyllä suomella kaiken järjen mukaan on aidot mahdollisuudet kamppailla voitosta.
 

Oles

Jäsen
Suosikkijoukkue
Anaheim Ducks, Leijonat
Kuuntelin UMK-biisit, kun ne julkaistiin enkä pitänyt yhdestäkään enkä siksi katsonut eilistä lähetystä edes. Nyt olen makustellut tuota voittajaa, niin en minä siitä vieläkään erityisemmin välitä, mutta on tuossa potentiaalia. Jää tavalla tai toiselle mieleen, koska esityksessä on n+1 kikkaa mukana. Se mikä tuossa on hyvää on energia. Täälläkin on puhuttu, että tulee vähän mieleen se Blind Channelin kappale ja erityisesti ne huh-huh-huh -kohdat. Viime vuoden biisissä taas ei ollut energiaa juuri lainkaan. Jengi lähtee varmasti mukaan cha cha cha -huutoihin areenalla ja kotisohvilla.

Menestyksen kannalta kannattaa toivoa, että ennen ja jälkeen Käärijää on joku hidas balladi, jolloin tämä kappale erottuu joukosta entistä paremmin. Monesti viisuissa menestyy sillä, että erottuu joukosta ja minun on vaikea uskoa, että kisoissa on toista samanlaista kappaletta kuin tämä.
 
Suosikkijoukkue
KeuPa HT
Eiks tää on aina aina semmoinen anti-Midas -juttu?

Vähän kuin Han.
Ai mikä?

En kyllä muista vuotta, jolloin vedonlyöntisuosikkeihin lukeutunut ei olisi Viisuja voittanut, yleensä vielä se ennakkoon ykkössuosikki. Portugali taisi voittovuonnaan nousta suosikkien joukkoon vasta finaalipäivänä, muutoin toki oli kärjen tuntumassa. Samoin Jamala 2016, hänkin tosin taisi finaalipäivänä olla jo kakkossuosikki. Muutoin lähivuosilta esim Måneskin tai Duncan Lawrence sekä Israelin Netta olivat vedonlyönnissä ykkössuosikkeja, kuten myös toki Ukraina viime vuonna. Ja tosiaan käytännössä joka kerta voittaja on vähintäänkin yksi vedonlyöntisuosikeista, uskallan väittää että finaalipäivänä jostain kolmen isoimman vedonlyöntisuosikin ulkopuolelta voittoon nouseminen on käytännössä mahdotonta.

Suomessa on jostain syystä joku kuvitelma, että Suomi olisi mukamas joka vuosi yksi suosikeista. No ei ole. En muista miten Lordilla, mutta ainakaan sen jälkeen yksikään ehdokas ei ole ollut ennakkoon näin korkealla ja yksi suosikeista. Blind Channel taisi finaalipäivänä nousta vedonlyönnissä suurin piirtein kahdeksanneksi ja lopulta vielä ylitti tämän parilla sijalla. Rasmus taisi olla vedonlyönnissä noin viidestoista, jäivät tästä muutaman sijan. Ehkäpä tällainen harhakuvitelma sitten syntyy jostain Suomen median nostamista, ULKOMAALAISTEN viisufanien yksittäisistä random-twiiteistä, joita löytää kenestä tahansa osallistujasta.

Tässä vaiheessa kertoimet eivät toki vielä paljoakaan kerro, mutta hypen nostatuksen näkökulmasta tärkeää olla joka tapauksessa lähellä kärkeä.
 
Suosikkijoukkue
KeuPa HT
Minusta Käärijä on liikaa Till Lindemann -pastissi lavaeleiltään ja habitukseltaan, ja se tulee ehkä olemaan kuitenkin enemmän rasite kuin etu Euroopassa. Kertosäe on hienosti tarttuva, mutta muuten biisin sinällään nerokas rakenne ei ehkä aukea niin, että se iskisi Liverpoolin tilanteessa. Sitten on vielä se, että lauletaan suomeksi, mikä voi tehdä sekin kertosäkeen ulkopuoliset osat mitäänsanomattomiksi.
Nehän ovatkin mitäänsanomattomia, parempi että lauletaan kielellä, jota kukaan muu ei ymmärrä. Toiveissa tosin myös se ettei muualla tarjottaisi tekstityksiä tai saattaa potentiaalisten äänestäjien myötähäpeämittarit osoittaa äänet seuraavaan kohteeseen.
 

Captain Slow

Jäsen
Suosikkijoukkue
KR69, K11ng Perrin, Bratislavan mm-miehistö 2019
ja tottakai pyrot mukaan noihin aggressiivisiin cha cha cha-kohtiin. Voin jo kuvitella roihuavat pyrot Liverpoolissa ja täyden salin huutavan mukana cha cha cha:ta.
Tämä mullakin pyörinyt ensimmäisenä mielessä, kun pohtii et miten tuon shown saisi maksimoitua.

Siihen päälle vielä miksaaja vetämään vähän lisää säröä ja aggressiivisuutta tuohon biisiin (mallia voisi ottaa industrialin / vähän kovempitempoisen drum'n'bass:n puolelta, ekana tulee mieleen Zardonic ) pyrojen lisäksi. Meno olisi kuin aamuyön pikkutunneilla parhaimmissa hardstyle/-core-bileissä joissa hiki virtaa, yleisö tamppaa täysillä mukana ja chanttaa cha cha chaata.

Allekirjoittanutta myös hymyilytti se et Käärijä sanoi omaksi suosikikseen 2007 Ukrainan euroviisukipaleen, legendaarinen Dancing Lasha Tumbai, joka on omasta mielestä myös yksi kaikkien aikojen parhaimmista viisukipaleista.
 
Suosikkijoukkue
KeuPa HT
Jep. Suomi on lähettänyt vuodesta 2008 alkaen niikin monta kuin 3 biisiä Suomeksi. Yksikään näistä ei olisi menestynyt yhtään sen paremmin vaikka laulukieli olisi ollut englanti näissä. Sen lisäksi otoskoko on todella pieni. On myös @Petri1981 aika virheellistä sanoa, että tää olisi tilastollinen fakta, että suomenkielellä ei voi menestyä viisuissa nykyaikana koska edellisestä kerrasta tulee kahdeksan vuotta. Viisut ovat muuttuneet tuosta ajasta hyvin paljon. Todella paljonkin. Kannattaa perehtyä asioihin ennen ku avaa näppäimistön.
Kurikan Peran Nimpparit olisivat poistuneet viisuista voittajina laulaessaan "I MUST ALWAYS CLEAN UP!!!"
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Nehän ovatkin mitäänsanomattomia, parempi että lauletaan kielellä, jota kukaan muu ei ymmärrä. Toiveissa tosin myös se ettei muualla tarjottaisi tekstityksiä tai saattaa potentiaalisten äänestäjien myötähäpeämittarit osoittaa äänet seuraavaan kohteeseen.

Jokusen kerran katsonut Euroviisut Itävallassa, ja Teräsbetonin ollessa Suomen edustajana muistan sen tekstityksen olleen ihan harvinaisen nolo. Toki ne lyriikat olivat muutenkin juuri sitä, mutta tekstitys teki niistä vielä kauheammat.

Tässä on kiistämättä ainekset siihen, että tuota "vain kännissä lavalle" -tapaa parodisoiva viesti ei mene läpi tekstityksenä etenkin kun suurimmassa osassa maita tekstitysosaaminen on heikkoa. Noin muuten mulla on luotto tämän biisin menestykseen.
 

L. Paraske

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Suomi, Arttu Hyry, Hagaby Golf 2
Suosikkijoukkue
KeuPa HT
Menestyksen kannalta kannattaa toivoa, että ennen ja jälkeen Käärijää on joku hidas balladi, jolloin tämä kappale erottuu joukosta entistä paremmin. Monesti viisuissa menestyy sillä, että erottuu joukosta ja minun on vaikea uskoa, että kisoissa on toista samanlaista kappaletta kuin tämä.
Tämähän lienee jo käytännössä varmaa, koska Käärijä tulee olemaan yksi ennakkosuosikeista ja näille annetaan finaalin parhaat esiintymispaikat, puoliskot toki arvotaan. Lisäksi esiintymisjärjestyksessä katsotaan show-näkökulmaa eli juuri sitä, ettei samantyylisiä biisejä laiteta peräkkäin.

Nämä asiat yhdistettynä, uskallan jo luvata Käärijän esiintymispaikan olevan jommankumman (kumpaan arpa sitten heittääkään) puoliskon loppupäässä parin hitaamman biisin välissä. Pikemminkin jonkun kauniin balladin tulisi pelätä joutumasta esiintymään heti ennen tai jälkeen Käärijän.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Oles
Suosikkijoukkue
KeuPa HT
Tämä mullakin pyörinyt ensimmäisenä mielessä, kun pohtii et miten tuon shown saisi maksimoitua.

Siihen päälle vielä miksaaja vetämään vähän lisää säröä ja aggressiivisuutta tuohon biisiin (mallia voisi ottaa industrialin / vähän kovempitempoisen drum'n'bass:n puolelta, ekana tulee mieleen Zardonic ) pyrojen lisäksi. Meno olisi kuin aamuyön pikkutunneilla parhaimmissa hardstyle/-core-bileissä joissa hiki virtaa, yleisö tamppaa täysillä mukana ja chanttaa cha cha chaata.

Allekirjoittanutta myös hymyilytti se et Käärijä sanoi omaksi suosikikseen 2007 Ukrainan euroviisukipaleen, legendaarinen Dancing Lasha Tumbai, joka on omasta mielestä myös yksi kaikkien aikojen parhaimmista viisukipaleista.
Viime vuoden Espanjan esityksessä tuolla liveyleisössä oli varmaan kovin meno kuin aikaisemmin minkään muun kappaleen kohdalla. Yleisö tuntui siis jo pelkästään TV:n välityksellä olevansa täysin irti etenkin kertosäkeen kohdalla. Samaan pitäisi myös tässä Käärijän tapauksessa kaikin keinoin pyrkiä.

Vähän samaa oli siinä jossain Käärijän live-esiintymisessä, jossa jossain laskettelukeskuksessa tai vastaavassa esitti kaiketi ensimmäistä kertaa livenä tämän viisubiisinsä. Kaikki tuntui huutavan mukana Cha Chata ja pomppivan villisti, eilen sama ei ainakaan TV:n välityksellä täysin välittynyt, joskin tuosta Variksen raportista saa hieman toisenlaisen kuvan. Mahdollisesti siis pyyhkeitä Ylelle.
 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
@peksa tiedoksi, että olen ikisinkkuhetero:).
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös