Kahdenvälisiä sopimuksia EU vs. yksittäinen valtio toki saa. Toisaalta niiden reiluus ja tasapuolisuus riippuu täysin siitä, miten tärkeäksi EU:ssa sopimuskumppani katsotaan. Suomella on tiettyä geopoliittista merkitystä ja sivistysvaltiohistoriaa, niin varmaankin olisi saatu jotain alennuksia verrattuna johonkin vastaavaan valtioon vaikka Kaukasuksella. Toisaalta kuten mainitsitkin, EU ei ole sotilasliitto ja semmoisellekin Suomi olisi saari vihollisen naapurissa manner-Euroopasta katsottuna.Sitä EU-jäsenyyttä tulisi tarkastella sen mukaan, että mitä sieltä saa ja hyötyy vs. se että mitä sinne häviää ja menettää. Tuollainen yhteisöidea on aika huono tapa arvioida jonkinlaisen järjestelyn toimivuutta, ja on täten omiaan tappamaan rakentavaa keskustelua. Otetaanpa esimerkiksi Sveitsi, joka ei kuulu EU:hun. Onko se sen vuoksi jotenkin yhteisön ulkopuolella? Ei tietenkään. Vaikka Suomi ei kuuluisi EU:hun, niin vapaakauppasopimukset ja vastaavat varmasti onnistuisivat muinkin tavoin. Ei Sveitsinkään tarvitse EU:hun kuulua.
Sen sijaan tulisi tarkastella sitä, onko niistä juuri EU:n mahdollistamista asioista Suomelle enemmän hyötyä vai haittaa. Onko esim. EU-tason säätelystä metsien suhteen Suomelle hyötyä, kun Suomella on huomattavasti erilainen tilanne metsien suhteen kuin niillä mailla, jotka päätökset tekevät? Mitä pitäisi ajatella siitä, että Suomi on erittäin pieni maa EU:n mittapuulla ja omaa vain vähän päätäntävaltaa, mutta on kuitenkin suhteellisen rikas? Miten se vaikuttaa Suomeen, että Suomen talous on kiinni Eurossa, jonka arvo taas riippuu suurista EU-maista, joiden talous on aika huomattavissa ongelmissa? Miten se vaikuttaa Suomeen, että potentiaalisissa EU:n ilmastopaketeissa ja tukipaketeissa Suomi on useimmiten maksajan roolissa?
Turva Venäjää vastaan ei ole kovin relevantti, koska Suomi on nyt NATO:ssa. EU:n taloustilanne heikkenee kokoajan, varsinkin uusien itäeurooppalaisten maiden tultua mukaan. Ja EU:han tunnetusti on huono pienehköille ja rikkaille maille, mikä on yksi syy minkä vuoksi esim. Norja ei kuulu EU:hun. Ruotsi kuuluu, mutta ei ottanut Euroa. Molempiin maihin EU:n talousongelmat iskevät vähemmän. Ja esim. Norjan ei tarvitse rahoittaa sitä, että vaikkapa Kreikassa tai Italiassa ei olla osattu huolehtia talousasioista. EU:n ihmisoikeusasiat ovat myös aika kyseenalaisella pohjalla, jos katsoo esim. Unkarin suuntaan. Yksi syy sille, miksi Sveitsi ei halua EU:hun on myös se, että EU:hun kuuluminen vähentäisi sen kansan mahdollisuuksia vaikuttaa omiin asioihinsa poliittisesti.
Eli mitähän positiivista ja tärkeää EU siis antaa, joita ei voisi korvata muilla sopimuksilla? Vapaakauppasopimuksen saa EU:n ohitsekin, joten sitä ei tarvitse mainita.
Sveitsi on Euroopan (kuten harmillisesti myös paskempien alueiden) pankki ja sveitsiläisillä on vipuvartta. Toisaalta Sveitsi maksaa oikeudesta leikkiä EU:n hiekkalaatikolla ja sen on leikittävä EU:n säännöillä ilman että pääsee vaikuttamaan päätöksentekoon missään virallisissa ympyröissä. Norjalla sama tilanne öljymiljardeineen, maksavat Suomea enemmän kuulumisesta yhteisöön kannattajajäsenen statuksella ilman päätösvaltaa.
Hyödyt EU:hun kuulumisesta saa näpsästi nähtyä UK:n tilanteesta ennen/jälkeen Brexitin. Enää ei Brysselistä vaadita miten käyrä saa kurkku olla (ei toki vaadittu aiemminkaan) ja NHS:ään kilahtaa joka päivä 190 miljoonaa puntaa säästettyjä osallistumismaksuja. Tai jotain tuommoista varmaankin, näillähän ero myytiin saarelaisille.
Lädien maan ongelmat eivät johdu edes mistään EU:n kostopolitiikasta, vaikka varmaan osa päättäjistäkin on sitä mieltä että ovat itse paskansa keittäneet niin nauttikoot nyt siitä. EU on yksinkertaisesti talousalueena tolkuttoman paljon merkittävämpi pelkkää UK:ta ja pyrkii luonnollisesti maksimoimaan ensisijaisesti oman etunsa. Samasta edunvalvonnasta kärsii vahvasti myös Afrikan maat, joille vapaa pääsy Euroopan markkinoille olisi lottovoitto (ja olisi isossa kuvassa pitkällä tähtäimellä Euroopallekin taloudellisesti järkevää todella monesta syystä). EU kuitenkin käytännössä säätää, ketkä ja millä maksulla ja säännöillä operoivat Euroopan markkinoilla. Suomi olisi aivan helvetin heikoilla niissä säätäjäisissä, jos ei olisi järjestössä sisällä.