Kun tukirahoja jaetaan, ihmiset vertailevat konkretiaa. Ymmärrän hyvin, että suomalaista harmittaa, kun tukirahat eivät näy konkretiana omassa elämässä, mutta samaan aikaan italialaiset tekevät kalliita remontteja ja hyötyvät niistä talon arvon nousuna.Olen vähän tyhmä, mutta en oikein ymmärrä, että mitä pahaa tässä on? Rakennuskannan saneeraus energiatehokkaammaksi kuulostaa juuri siltä, mitä tässä maailmantilanteessa voisi pitää järkevänä ratkaisuna. Sitä on ehdotettu ja puolittain vaadittu jo pitkään monelta eteläisemmän Euroopan maalta.
Toivon mukaan mis- eikä disinformaatiota tämä.Kun tukirahoja jaetaan, ihmiset vertailevat konkretiaa. Ymmärrän hyvin, että suomalaista harmittaa, kun tukirahat eivät näy konkretiana omassa elämässä, mutta samaan aikaan italialaiset tekevät kalliita remontteja ja hyötyvät niistä talon arvon nousuna.
Varmasti suomalaisetkin tahtoisivat tukia, jotka näkyisivät ihan käteisenä omissa näpeissä.
Kysymys on määristä. Uutisoinnista syntyy kuva, että italialainen voi nuppikohtaisesti saada valtavia summia etenkin maan tulo- ja kustannustasoon suhteutettuna. Millaisia ovat suomalaisten saamat summat samalla tavalla mitaten?Suomalaiset ovat hyödyntäneet tukirahoja jo pari vuotta, eikä loppua ehkä vielä nähdäkään.
Ei ollut tuossa viestissä mihin otin kantaa, väitit ettei suomalaisilla ole mitään vastaavaa mikä näkyisi konkreettisesti näpeissä. Italia kikkailee verokertymällään, tuo tuki näkyy siis italialaisilla >5 vuoden kotitalousvähennyksissä. Ja varmasti Italia saa suuremman hyödyn mitä Suomen valtio, näin nämä usein valitettavasti menevät. Mutta on aivan perseestä kuvata tilannetta noin miten teit tuossa edellä, sillä suomalaisten on mahdollista hyötyä näistä rahoista enemmän mitä auton keskihinta on tällä hetkellä.Kysymys on määristä. Uutisoinnista syntyy kuva, että italialainen voi nuppikohtaisesti saada valtavia summia etenkin maan tulo- ja kustannustasoon suhteutettuna. Millaisia ovat suomalaisten saamat summat samalla tavalla mitaten?
Tämä on se ydinpointti. Suomi mallioppilasasenteineen on valmis antamaan enemmän muille ideologian vuoksi. Kun on kaunis ajatus, Suomi kyllä tukee, vaikka itse jäisikin ilman.Ja varmasti Italia saa suuremman hyödyn mitä Suomen valtio, näin nämä usein valitettavasti menevät.
Tuo tapahtuisi, eri mekanismeilla vaikka Suomi irtautuisi EU:sta. Ja edelleen Suomi ei ole jäänyt ilman, sai vain huonomman diilin koska olemme Forssan kokoinen hiirenpaska EU:ssa. Vientisektori pienenee eikä devalvoimalla saataisi enää yhtä suurta bounceback-efektiä kuin markka-aikaan.Tämä on se ydinpointti. Suomi mallioppilasasenteineen on valmis antamaan enemmän muille ideologian vuoksi. Kun on kaunis ajatus, Suomi kyllä tukee, vaikka itse jäisikin ilman.
Tämä johtaa vain kehitykseen, jossa EU:n suuret maat kahmivat itselleen, kun pienemmät eivät pistä vastaan. Siksi en ymmärrä asennetta, jossa yleiseen hyötyyn vedoten luovutaan omista oikeuksista ja eduista.
Suomessa tämä uutisointien näkökulma rakennuskannan energiatehokkuusdirektiiveistä on minusta sanalla sanoen mielenkiintoinen. Tässä yksi esimerkki aiheesta:
Uusi direktiivi valmisteilla: Vanhoja taloja uhkaa kallis pakkoremontti
Varsinkin vanhassa ja heikkokuntoisessa talossa asuvat eläkeläiset voivat joutua käytännössä myymään talonsa, jos kehitteillä oleva direktiivi toteutuu ehdotetussa muodossa.www.is.fi
Mikä pistää silmään? Kauhea valitus.
Aihetta käsitellään siitä lähtökohdasta, että jos/kun direktiivit tulevat, niin rakennuskantaa odottaa yhtäkkiä isot pakkoremontit ja kun kysyntä kasvaa, niin remonttien hinnat nousevat. Itsellä tulisi ensimmäisenä mieleen, että eikö remontteja voisi käynnistää vähän etuajassa, niin siltä vältyttäisiin? Varsinkin Suomessa, kun ilmanalan takia lämmityskustannukset ovat joka tapauksessa vaikkapa Etelä-Eurooppaa korkeammat?
Uutisen iso huoli ovat vanhat elinkaarensa päässä olevat huonokuntoiset talot, joihin remonttia ei kuulemma kannata tehdä, vaan eteen tulee pakkomyynti. Eikö näitä asukkaita sitten ollenkaan huoleta lämmityskustannuksien nousu? Jos talo on niin huonossa kunnossa ettei sitä kannata remontoida, niin pystyykö sitä myymäänkään? Paljonko myymällä edes saa talosta, jota ei kannata enää remontoida?
Kyseisessä jutussa on annettu pari esimerkkiä, jossa ovien ja ikkunoiden vaihdolla ollaan päästy jo pitkälle, ja sitten öljylämmityksen korvaaminen maalämmöllä on vienyt G-luokasta B-luokkaan. Jutun keskiössä on kuitenkin huoli, että luokitusperusteet saattavat muuttua, jolloin "yhtäkkiä" F-luokan talo saattaakin tulevaisuudessa olla G-luokan talo. No ohops, kannattaisiko vähän ottaa "etukenoa" eikä tavoitella ihan niitä minimivaatimuksia?
Ja rakennusfirmojakaan ei kuulemma kauheasti kiinnosta omakotitalojen remontti. Ei, vaikka Suomessa on jutun mukaan 450 000 omakotitaloa, ja jutun mukaan näistä vajaaseen puoleen olisi tulossa remontti. Vaan ei kuulemma rakennusfirmoja voisi vähempää kiinnostaa.
Jostain pitäisi saada raha remonttiin. Syrjäseutujen talot ovat arvottomia, niitä ei huolita välttämättä edes ilmaiseksi.Itsellä tulisi ensimmäisenä mieleen, että eikö remontteja voisi käynnistää vähän etuajassa, niin siltä vältyttäisiin?
Suomen hallituksella on tähän järkevä kanta. Remontteja ei sidottaisi mihinkään määräaikaan, vaan niitä täytyisi tehdä aina jonkun remontin tullessa ajankohtaiseksi. Näin kuvattua kohtuuttomuutta ei tapahtuisi.Jostain pitäisi saada raha remonttiin. Syrjäseutujen talot ovat arvottomia, niitä ei huolita välttämättä edes ilmaiseksi.
Jos ihminen on 60-70-vuotias ja ehkä pienellä eläkkeellä, kynnys ruveta tekemään remonttia on suuri, kun talon kohtalo on kuitenkin tulla hylätyksi, eikä remontista siksi hyödy edes jälkikasvu. Remontin tekijän näkökulmasta kysymys on rahan kaatamisesta kaivoon.
Muokkaus:
Tuossa on kaksi ulkoisesti ihan kelvolliselta näyttävää omakotitaloa. Noillakin on hintaa reilusti alle sata tonnia. Suomessa on hillitön määrä merkittävästi noita huonommassa kunnossa olevia taloja, joilla ei ole arvoa lainkaan.
Jo tuollaiseen alle sadan tonnin taloon (ostohinta voi olla merkittävästi alempi) kunnollisen remontin tekeminen on vaikea perustella taloudellisesti.
Omakotitalo, Outokumpu, Kaasila, 87 500 €, 119 m²
4h + k + khh + psh + s. Löydä uusi kotisi Etuovi.comista jo tänään!www.etuovi.comOmakotitalo, Outokumpu, Kaasila, 74 000 €, 84 m²
oh + 2mh + k + psh + pkh + s + wc + vh + at + var. Löydä uusi kotisi Etuovi.comista jo tänään!www.etuovi.com