Tietenkin matka jäsenyyteen on valtavan pitkä eikä se realistinen ole millään tavalla tällä hetkellä.
Matkan pituus on maasta kiinni. Esimerkiksi entisen Jugoslavian maiden kanssa neuvottelut ovat kirranneet yhdestä jos toisestakin asiasta, samoin tietysti Turkin kanssa käydyt neuvottelut. En nyt muista, kuinka kauan neuvottelut Turkin kanssa ovat olleet jäissä, joku 15 vuotta? 20 vuotta?
Ukrainan ongelmat ovat aika lailla samoja kuin esimerkiksi Romanian, Bulgarian ja Unkarin ongelmat - suht heikko valtio ja korruptio, ainakin silloin, kun jäsenyysneuvottelut aloitettiin. Toivon, että sota Venäjän kanssa saa ukrainalaiset itse ajattelemaan, että ehkä se korruptio ei olekaan kovin hyvä juttu. Ehkä on parempi, että asiat ovat todellisuudessa kuten ne ovat paperilla, jolloin suunnitelmilla on paljon paremmat mahdollisuudet onnistua. Mutta tämän näyttää vain aika.
EU:lle tai ainakin monelle sen jäsenmaalle iso ongelma tulee Ukrainan maataloudesta. Sen kanssa tullaan painimaan vielä pitkään ennen kuin askelmerkit saadaan sopimaan yhteen.
Suurin ongelma uusille jäsenmaille on silti mielestäni yhteiset markkinat. Se laittaa aivan uudenlaisen paineen maan yritystoiminnalle ja sitä kautta ruokkii tyytymättömyyttä. Monessa maassa taiteillaan kovastikin sen kanssa, että osa kansasta haluaisi suojella omaa tuotantoa, osa puolestaan pääsee nauttimaan laajentuneista markkinoista ja sen tuomasta kovasta talouskasvusta.
Ennen kaikkea tämä on juurikin kannanotto Ukrainan puolesta.
Sitä se on.
Kuitenkin enemmän toivoisin Brysselistä sitä konkretiaa oikeaa tukea enkä tätä. Helppoa on sanoa yhtä tehdä toista, tai tässä tapauksessa jättää tekemättä.
Kyllä mielestäni EU ja EU-valtiot ovat jo hyvin tukeneet Ukrainaa ihan konkreettisesti, about kaksinkertaisesti sen määrän mitä Yhdysvallat. Yhdysvallat on toki selvä ykkönen aseellisessa tuessa, ja tämä puolihan on se, mistä muutamat EU-maat (ja myös Yhdysvallat) on EU:ta soimanneet jo pitkään. Toivottavasti Ukrainan sota nyt saa EU:n uusille linjoille myös turvallisuuspolitiikassa.
Nettosaajia piisaisi jo tarpeeksi...
Uusien jäsenten tullessa osa nykyisistä nettosaajista tulee nettomaksajiksi, niin se on aina ennenkin mennyt. Mulla ei nyt ole ihan ajantasaista dataa, mutta voisin uskoa, että kovasta talouskasvusta nauttineista Virosta ja Puolasta, ehkä Latviasta ja Liettusta, mahdollisesti Tsekistä, tulee nettomaksajia. Mutta tuo edellinen on hatusta heitettyä, en tiedä nykyistä maksutilannetta.
Hmmh, jaa, pikaisella googlauksella maksutilanne vuonna 2022 oli tällainen:
Valtiovarainministeriö, tiedote 15.9.2023 Euroopan komissio on julkaissut tietoja unionin ja jäsenvaltioiden välisistä rahavirroista viime vuodelta. Suomen ja EU:n väliset rahavirrat kehittyivät seuraavasti: Suomen tulot EU:lta kasvoivat 173 miljoonalla eurolla 1 773 miljoonaan euroon. Lisäksi...
eurooppatiedotus.fi
Osa tuossa rajalla olevista eli Belgia ja Malta saattavat tulla nettomaksajiksi, muiden saama osuus puolestaan pienee.
Samoin jäsenyysneuvotteluiden aloittaminen ikään kuin sitoo EU:ta itseänsä tukemaan Ukrainaa pitkällä tähtäimellä. Ja tässä vaiheessa se tarkoittaa Ukrainan aseellista tukemista.
Samaa mieltä.
Tämä on Ukrainalle vahva vakuutus siitä, että tukea sodassa Venäjää vastaan tulee Euroopan mailta ja EU:lta, eikä se ole nyt mihinkään vähenemässä. Jokainen voi nimittäin kuvitella miltä se näyttäisi, että ensin julistetaan jäsenyysneuvottelut alkaneeksi ja heti perään jätetään kumppani pulaan. Näin EU ei tietenkään tämän jälkeen voi toimia.
Ihan samaa mieltä.